Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

MaxTV - Генерална дискусија

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.284
1.315
Темава ја отварам бидејќи не најдов постоечка за МаксТВ. ЈА отварам бидејќи имам одредено прашање околу нивната телевизија односно квалитетот на каналите.

Ме интересира доколку има некој кој е нивни корисник или пак некој кој знае, колкав е битрејтот на каналите? SD и HD. Моментално сум на Вип и таму е прилично солиден. 10-12 Mbps за HD и околу 0.5-0.6 за SD. Бидејќи е ИПТВ платформа ме интересира како ова го имаат регулирано кај корисниците? Бидејќи сепак има корисници кои користат оптика и претпоставувам пуштаат поголем битрејт на каналите, но има и АДСЛ корисници кои имаат само 12 Mbps линија па доколку гледа HD канал со битрејт 10 Mbps отиде цел сообраќај за тоа само? Дали кај АДСЛ само го компресираат многу или и кај Оптик пакетите?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Оптика.

jLCurr1I2TqehDkRcsvjMeWjfWG18HqZxr8Op5bj4bQ069EhzvP2HyYxQ6EI8ZJJmiab7qVfbABKnYnwrZE3dhH6dgszbEJHO7Ifarcrt-21iMvqoYdK719wiII_YETpIxZ8ir2uEeMxWQfrKDDmh0uuUABY-1uB59K09JufYlvRmBSMuZG-GlxUACqy0nmYEzRssRid7Pn5g5RZjD3wfT8q9z-GVKHJTnFAYIy4iX5Lq_8F-MvptNs-rgoLy0qaM-DDNTltJUj3RCJjXemD2W5nD7Mcg_At2SlXSRWlNEvBQeyIJfmWwXObw9ErEA67G7Mxi4e4IbSEkftNNAaOQFh9v2ZjTzzgynsgm0WJcYzjZcTADqc9NmMy3KAHP_ZkWT6IbZ0QQSh1nLlZqAjoHXr1l0BUc_HxMb3Xq2uLd_C_hGeh1J1IbgrU74oFusMbUjD1hUoCSqJbO4SNfPpPWia0NeEaIKLGtG4CNFZPtD2tn4IJmEe2tiw8hmJWsmVYJKMlKNpYwVBxc1VJb5Q2LIStaJ-XY4uB5KhkXX9Nbmzt7nPpwQ83uqC6xZpYHcBH89SPHE90m2BjK0uGSYTPW_3oiSpmJ_9pBVnb1xxr7U4HFoWAl7gCU3JjIUz7AZTZ7z_g8uNlKaGoAoMOIeMCi6zoZdwhLwvf=w1559-h876-no

Тоа значи 36.5 мегабита поделени на 2 ресивера. Колку се стримовите неможе да се види

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Порано додека бев на АДСЛ, од дадените 12мбита бендвит, кога беше уклучен SD канал, паѓаше на 9-10мбита, а HD канал паѓаше на 7-8мбита. Така да претпоставувам SD каналите се од 2 до 3 мбита, а HD каналитет 4-5мбита.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Значи @masterwu најубаво ви објасни на адсл бакар кога ќе ставите ресивер брзината од интернетот ви се намлува 2 до 3 мбпс од ресивер на сд канали , а на хд канал до 4 до 5мб со тоа што затоа на бакар најдобро е максимално 1 ресивер да се користи ако сакате да имате интернет нешто :)
Доколку на оптиката портите лан 3 и 4 се направени специјално за ресиверите и не влече од брзината на интернетот воопште.
Истото спаѓа и кога би ставиле оптика со пакет М до 12мбпс/1мбпс нема да и ви влече од интернетот.

Така да најубаво кажано бегајте од бакарот одма ако имате шанса за оптика да ставите.
Ако сакате да имате нешто интернет гледајте да користите 1 ресивер максимално ако сте на бакар иако е можно до 2 зависно од реони али пак интернтот паѓа.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Сега може на бакар да побарате ВДСЛ конекција (пример магента М) и тогаш добивате загарантирани 12мбита интернет безразлика дали имате пуштено ХД или СД канал на ресивер(ите). Јас на ВДСЛ добивам до 30мбита вкупно проток за download, на уклучен ресивер паѓа на 25-28мбита. Иначе го користам Магента Л пакетот за интернет.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.284
1.315
Значи @masterwu најубаво ви објасни на адсл бакар кога ќе ставите ресивер брзината од интернетот ви се намлува 2 до 3 мбпс од ресивер на сд канали , а на хд канал до 4 до 5мб со тоа што затоа на бакар најдобро е максимално 1 ресивер да се користи ако сакате да имате интернет нешто :)
Доколку на оптиката портите лан 3 и 4 се направени специјално за ресиверите и не влече од брзината на интернетот воопште.
Истото спаѓа и кога би ставиле оптика со пакет М до 12мбпс/1мбпс нема да и ви влече од интернетот.

Така да најубаво кажано бегајте од бакарот одма ако имате шанса за оптика да ставите.
Ако сакате да имате нешто интернет гледајте да користите 1 ресивер максимално ако сте на бакар иако е можно до 2 зависно од реони али пак интернтот паѓа.
Сега може на бакар да побарате ВДСЛ конекција (пример магента М) и тогаш добивате загарантирани 12мбита интернет безразлика дали имате пуштено ХД или СД канал на ресивер(ите). Јас на ВДСЛ добивам до 30мбита вкупно проток за download, на уклучен ресивер паѓа на 25-28мбита. Иначе го користам Магента Л пакетот за интернет.

Оптика.

jLCurr1I2TqehDkRcsvjMeWjfWG18HqZxr8Op5bj4bQ069EhzvP2HyYxQ6EI8ZJJmiab7qVfbABKnYnwrZE3dhH6dgszbEJHO7Ifarcrt-21iMvqoYdK719wiII_YETpIxZ8ir2uEeMxWQfrKDDmh0uuUABY-1uB59K09JufYlvRmBSMuZG-GlxUACqy0nmYEzRssRid7Pn5g5RZjD3wfT8q9z-GVKHJTnFAYIy4iX5Lq_8F-MvptNs-rgoLy0qaM-DDNTltJUj3RCJjXemD2W5nD7Mcg_At2SlXSRWlNEvBQeyIJfmWwXObw9ErEA67G7Mxi4e4IbSEkftNNAaOQFh9v2ZjTzzgynsgm0WJcYzjZcTADqc9NmMy3KAHP_ZkWT6IbZ0QQSh1nLlZqAjoHXr1l0BUc_HxMb3Xq2uLd_C_hGeh1J1IbgrU74oFusMbUjD1hUoCSqJbO4SNfPpPWia0NeEaIKLGtG4CNFZPtD2tn4IJmEe2tiw8hmJWsmVYJKMlKNpYwVBxc1VJb5Q2LIStaJ-XY4uB5KhkXX9Nbmzt7nPpwQ83uqC6xZpYHcBH89SPHE90m2BjK0uGSYTPW_3oiSpmJ_9pBVnb1xxr7U4HFoWAl7gCU3JjIUz7AZTZ7z_g8uNlKaGoAoMOIeMCi6zoZdwhLwvf=w1559-h876-no

Тоа значи 36.5 мегабита поделени на 2 ресивера. Колку се стримовите неможе да се види
Ви благодарам за одговорите. :)

bons

hello world
9 април 2007
242
67
Дечки да прашам, приметив на телеком веб страната, некој пофин UI на екранчињата, дали имаат некои нови ресивери или надградба на firmware-от на старите..или пак само е искористено како приказ на веб страната. Овој стариов UI не ме бендисува ич па ако има чаре преку нов ресивер да се дојде до подобро би било топ :)
upload_2018-7-18_16-2-7.png

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Новиот изглед т.е софтвер за ресиверите ќе биде имплементиран наскоро но почнувајќи од 19 јули па натаму постепено ќе почне од помалите градови па наваму или пак ќе можете на 122 да си се јавите и да си побарате да ви пуштат упдејт.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Да, кај мене стигна новиот софтвер сабајле во 5.30.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Новиот софтвер е поедноставен почитливо е направен и помодерен едноставно кажано.
Има некои осетливи промени во брзината но тоа само некој кој ептен користел телеком ќе го примети.
Иначе каде каде е подобар од стариот за многу работи.

angeld

hello world
2 декември 2013
134
121
Оптшо како е новиот? Побрз, поспор? Багови такви глупости има?
Впечатливо побрз, за разлика од предходниот е по јузер френдли, а за багови сеуште не сум приметил. Ми се допаѓа што позадината во менито на новиот е транспарентна.

Испратено од BLA-L29 преку IT.mk форум апликација

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Дали некој ги има сменето Media Receiver 300/100 со новите уреди да сподели искуство?

Media Receiver 300/100 имаат макс 720p а на новите по спецификација (http://www.arris.com/globalassets/resources/data-sheets/vip2262-datasheet---365-095-24634-x.1.pdf) се 1080p.

Проблемот е што 720p на корисничкиот интерфејс на 55 инчи е прилично грд.
Не верувам да има разлика, ако од таму пуштаат изворно 720p ако сакаш и 4к ресивер имај, џабе.
Btw за кој 55" TV се работи?

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Проблемот е што 720p на корисничкиот интерфејс на 55 инчи е прилично грд.

Не е проблемот со сигналот од каналите, 720p е океј.

UI-то e пикселизирано.

Моментално е на 40 Sony CX50 а сакам да го префрлам на 55 Sony XE7.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Јас во дневна имам од најстарите ресивери - циско тие со 160гб хдд што се. Хардот клика одавна пошто и ми има паднато ама работи.

Вреди ли да се замарам да барам нов? Пошто у спална како втор ресивер имам од поновите тие со даљинско како од кинеска играчка и не е ништо побрз. И двата го имаат новиот софтвер.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Чекај сега, ресивериве имаат HDD?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Зависи кој ти го дале, ако имаш фунцкија снимање во пакетот, тогаш да има. На најефтините пакети даваат без функција снимање и немаат тие хдд. Новите по 500гб хитачи имаат.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Јас во дневна имам од најстарите ресивери - циско тие со 160гб хдд што се. Хардот клика одавна пошто и ми има паднато ама работи.

Вреди ли да се замарам да барам нов? Пошто у спална како втор ресивер имам од поновите тие со даљинско како од кинеска играчка и не е ништо побрз. И двата го имаат новиот софтвер.
И јас имам од првите тие со големиот екран напред, со некој 320ка хард диск мислам беше. Од 2008 досега уште служи одлично 10 год, иако малце е поспор од овие поновите.
Хард дискот кај мене не чука, ама онака во комодата ствараше малку вибрации, па го решив со анти-вибрациски падови од али:
Rubber Anti Vibration Isolator Absorber Base Foot Pad 20Pcs Black-in Furniture Accessories from Furniture on Aliexpress.com | Alibaba Group

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Јас сум корисник на MaxTV и кога почнаа да се нудат имаше добра понуда но сега некако како да се опаднати во понудата тв канали иако се држат добро за таа цена што ја имаат. Некако откако тргнаа доста канали фали некој добар, не дека не се додаваат нови но фали некој добар. Има канали кој воопшто и не вредат да се во понуда како што е Travel Channel кој одамна си нема везе со името што го носи каналот.

Највеќе се вадат со HBO и Arena Sport што го имаат само они и никој друг.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
HBO и Arena Sport (од едните и другите сите канали) од тв понудата.

Но исто така и:
HBO OD,
Видеотека,
ТВ Архива,
и снимање/паузирање/премотување

:)

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Ново од Телеком Аndroid tv box со МаxTV апликација за гледање телевизија.

КАКО ФУНКЦИОНИРА MAXTV ПРЕКУ ANDROID TV BOX?
MaxTV услугата отсега ќе биде достапна и преку MaxTV апликација инсталирана единствено на Android TV box уред кој корисникот го набавува од Македонски Телеком. Android TV box уредот се поврзува со ТВ приемник со HDMI кабел, а на интернет преку Wi-Fi или мрежен кабел. ТВ приемникот не мора да биде Smart. Треба само да има HDMI приклучок.

MaxTV апликакцијата се инсталира автоматски на уредот, веднаш штом тој ќе се поврзе на интернет. Со отворање на апликацијата вие ќе можете непречено да ги следите содржините на MaxTV. Апликацијата го користи вклучениот интернет во претплатата, како и секоја друга апликација инсталирана на Android TV box уредот.

androidTV-TV.png

КАКВИ СОДРЖИНИ ВИ НУДИ MAXTV ANDROID TV?
Со MaxTV преку Android TV добивате вкупно 80 канали од најразлични категории (национални, спортски, филмски, документарни, музички, регионални, лајфстајл).

• Вклучени се и Sport Klub 1, 2, 3, 4, 5, 6 и Arena 1, 2, 3, 4, 5
  • 18 HD канали (сите национални и спортски канали што имаат HD верзии)
  • Постер дизајн на менијата
  • Програмски водич
  • ТВ-тека и преглед по категории со преглед на содржините од последните 3 дена на 10 канали
  • Пауза, премотување напред и назад на 10 канали
  • Видеотека со бесплатни содржини
  • Можност за избор на јазик на апликацијата: македонски, албански или англиски
КОИ СЕ ПОВОЛНОСТИТЕ ЗА КОРИСНИЦИТЕ СО MAXTV ANDROID TV АПЛИКАЦИЈАТА?

• Уживање во MaxTV и на локации на кои тоа не беше возможно досега.
  • Телевизија во вашите викенд куќи или на други локации надвор од домот
  • Одлична алтернатива за корисниците на Internet или Magenta 1 кои немаат активирано телевизија
  • Следење на MaxTV содржините на нов, модерен интерфејс
  • Со Android TV box уредот секој ТВ приемник станува Smart TV
  • Еден интерфејс за сите медиуми (линеарна ТВ, содржини On Demand, media streaming, streaming на локална мрежа, cast, DVB-T).
20200717_215251-jpg.356

За ТВ корисниците на Magenta 1, Android TV box уредот е достапен со Фамилијарен буџет или по регуларна цена со плаќање одеднаш, на 12 или на 24 рати. За корисниците во Internet & TV, уредот е достапен само по регуларна цена со можност за плаќање одеднаш, на 12 или 24 месечни рати. MaxTV за Android TV услугата корисниците ја добиваат без дополнителен надомест и без потреба од дополнително активирање. Сè што треба да се направи е уредот да биде поврзан со интернет мрежата на домашната локација.
ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА УРЕДОТ
  • Модел: KAON KSTB6077
  • Кориснички интерфејс: Google интерфејс со MaxTV и HBO GO апликациите на првите две места во редот со омилени апликации
  • Отворен Android систем: логирајте се со корисничко име и лозинка од својата Google сметка и инсталирајте и други Android апликации од Google Store
  • Bluetooth далечински управувач што не мора да е насочен кон уредот
  • Верзија на Android оперативен систем: OS Android TV 8.0 – Oreo
  • Google асистент: гласовна контрола преку далечинскиот управувач
  • Вградена Chromecast функција
  • Вграден DVB-T2 нагодувач
  • Поврзување на интернет преку WiFi 802.11ac 2x2 dual band, или мрежен кабел
  • UHD 4K 60fps видео процесирање
androidTV-ured_dopInformacii.png

За подетално одете на линков https://www.telekom.mk/android-and-...cebook&utm_campaign=fbpost_androidtv_juli2020

Се надевам ова ќе ги замени целосно предходниве ресивери и тие ќе отидат во историјата а ќе се понуди и опција за оние кој веќе имаат телевизори со Android tv да може само да си ја инсталираат оваа апликација. Секако се во свое време, да видиме дали ќе се појави интерес за ова.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно