Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Рецензија Mi Wifi Mini Wireless AC рутер

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Ако не ти се замара со Падаванот, како мене, стај си ја најдобрата официјална верзија шо ја препорачува kjosmofon, v2.10.38 Stable.
Се вратив на неа и не мрдам, има и Англиски и сѐ функционира.

Ако си решен за Падаванот, последните 2-3 страни од темава мислам дека има туторијал како да се флешира.
Пиши импресии ако скокаш, ме интересира и твоето мислење, дека пред некое време и јас бев загреан за Падаван, ама немав време за него.

http://www.miui.mk/files/Mi_WiFi_Router/miwifi_r3_firmware_62cf9_2.10.38_INT.bin
Ке го зафркнеш со фајлов. Прво, не се исти чипсетите на 3 и 3C. Едниот користи MT7620A другиот MT7628N. Ке ги циглоса моментално. Внимателно со ваквите постови, пошо ке му го носиш рутерот на човекот на душа. :D

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Ако не ти се замара со Падаванот, како мене, стај си ја најдобрата официјална верзија шо ја препорачува kjosmofon, v2.10.38 Stable.
Се вратив на неа и не мрдам, има и Англиски и сѐ функционира.

Ако си решен за Падаванот, последните 2-3 страни од темава мислам дека има туторијал како да се флешира.
Пиши импресии ако скокаш, ме интересира и твоето мислење, дека пред некое време и јас бев загреан за Падаван, ама немав време за него.

http://www.miui.mk/files/Mi_WiFi_Router/miwifi_r3_firmware_62cf9_2.10.38_INT.bin

2.10.25 ја ставив, ќе следам како ќе се понаша.

@smole шо вика под рутерот на лепенката? 3 или 3Ц?
Мојот е 3 и немам никаков проблем со овој фирмвер.

Ќе да е Mi3. Што е разликата од 3 до 3c?

Fun fact: Двата RB2011 на Wifi ми даваат околу 25Mbps (на 2.4Ghz бидејќи само такво радио имаат), а ова кинезчево ми дава 50+ mbps (колку што е нетот) и на 2.4Ghz и на 5Ghz. Е ај сеа?

Последна промена:

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Чудо е ова Падаванот... ќе му влезам со тест за стабилност, ама вака, на прва супер е, има се што ми треба... Ми 3G, сабајлево стигна :)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Чудо е ова Падаванот... ќе му влезам со тест за стабилност, ама вака, на прва супер е, има се што ми треба... Ми 3G, сабајлево стигна :)
Веднаш флешувај го со Падаван ! Непревда е кон него да го користиш со шток фирмверот. правата работа што ке ја забележиш е температурата. Со Падаван фирмверот, рутерот е осетно поладен и ЦПУ искористеноста е далеку помала за разлика од багнатиот Ми фирмвер.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Ако може некој да го истестира сигналот на 50 метри рецимо, кој од двата фирмвера е појак. Повеќе ме интересира јачината на сигналот отколку температурата на хардверот од страна на фирмверите.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Ако може некој да го истестира сигналот на 50 метри рецимо, кој од двата фирмвера е појак. Повеќе ме интересира јачината на сигналот отколку температурата на хардверот од страна на фирмверите.
На 5гхз не очекувај чуда. 2.4 гхз е тука нека и на двата. толку е излезната мож, неможе повеќе да оди.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Веднаш флешувај го со Падаван ! Непревда е кон него да го користиш со шток фирмверот. правата работа што ке ја забележиш е температурата. Со Падаван фирмверот, рутерот е осетно поладен и ЦПУ искористеноста е далеку помала за разлика од багнатиот Ми фирмвер.
Го решив одма сабајле :). Импресиите беа после флешот .. За температура мање-више, мада е битна за долговечност и стабилност, ми се бендиса интерфејсот и сите џиџиња на него.
Остана уште да го вратам од мртвите стариот Ми3, да стигне SPI flash + програматор за него. Не што ми треба, ама инат...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Така де. Незнам зошо ама Хајоми треба од фабрика да ги испорачуваат со Падаван фирмвер, пошо нивниот е тиња ! Ај што е тиња, осакатен е со функции до коска. Сеа ке видиш стабилност што значи.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Така де. Незнам зошо ама Хајоми треба од фабрика да ги испорачуваат со Падаван фирмвер, пошо нивниот е тиња ! Ај што е тиња, осакатен е со функции до коска. Сеа ке видиш стабилност што значи.

Добро, за стабилност немав замерки ни на стариот рутер со сток софтвер, ама точно, непотребно осакатен им е софтверот до крај... да не можеш принтер на УСБ порт да закачиш, да не можеш да подесиш ИП адреса во АР/wired repeater мод... срамота... па си го брикнав покушавајќи да му дигнам алтернативен софтвер :).

Инаку за нивото на сигнал, не можам да споредам со истиот рутер пред/после Падаван, ама Mi3G со Падаван во однос на Mi3 со сток, нема некоја забележителна разлика во нивото или перформансите... сега не сум мерел за децибел-два, ама на пр. спидтест на релативно далечна локација на 5GHz (cca.15m, преку 3 ѕида) дига стабилни 50Мбпс, исто како минатиот рутер со сток. По спецификации радио интерфејсот им е ист, не гледам зошто би имале значителна разлика при иста снага/осетивост. На 2.4GHz не ни можеш да споредиш, толку е загаден спектарот, што ист рутер сега и после пола саат не е исто :)

Вака, субјективно, исто ми изгледа.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Добро, за стабилност немав замерки ни на стариот рутер со сток софтвер, ама точно, непотребно осакатен им е софтверот до крај...

Ке почне после првиот поголем трафик или закачени корисници да ги дисконектира, да исчезнува сигналот на момент, андроид апликацијата да не го гледа рутерот.. Софтвер бљувотина. Затоа и реков од фабрика да биде со Падаван. Ем нема да има поплаки, ем ке имаш стабилен уред. Падаван е Асус форк, креиран за голема гама на рутери кои што користат сличен или ист чипсет како Асус рутерите.

iface

hello world
9 септември 2011
135
250
Еве ви ако ве интересира пред да го симнете, кои рутери ги подржува, иначе не ви треба виртуелка за windows, можете и да активирате "bash".
yQ195W7.png

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Дечки на падван како да направам да имам пристап од надвор до transmission? На лан си работи, ама сакам да можам да додавам додека не сум дома.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Го прочитав тоа, но нигде не гледам како да дозволам да има пристап од надвор.
1. Мораш да имаш овозможено пристап од WAN.
2. Активирај го трансмишн, и на портата која што ти ја пишува таму, пробај да пристапиш од надвор. Не треба пак да правиш порт форвардинг кон ИП.

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Usb Application settings:

upload_2018-3-2_21-12-1.png

Firewall settings:

upload_2018-3-2_21-12-32.png

Кога пристапувам на
<moja javna ip>:9091
<moja javna ip>:9091/transmission/web/ не работи. Не можам да најдам

Исто така преку Transmission Remote GUI не сака да се поврзе ( од надвор ), иако може да се поврзи во лан.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Сигурен си дека само ти ја имаш таа јавна адреса? на кој оператор си?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи