Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
го симнав следниов имиџ Win10_SingleLang_English_x64 од тука и го инсталирав на лаптоп HP 13 inci незнам точен модел.
Драјвери нема на официјална страна за 10ка. И сега кога ке го поврзам на ТВ со hdmi има проблем звукот не се префрла и многу малку опции излагаат на ТВ. Дали е до верзијата или до драјверите ??

ЕДИТ верзијата сега на лаптоп е Home.
Ако имаш Intel hd онборд графичка до драјверот е, стави друг.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.242
никаде не пишав дека лажеш! каде прочита такво нешто?
ова е некоја инсталација што дошла во пакет со некоја од твоите омилени игри.

инаку цел свет го користи KMS активиторот без никаков проблем и тоа не е од него!

Не лафи на памет. Има разни KMS активатори. Мене лично ми се случи виртуалка (нормално прво таму тестирам) да ми го направи пуздер компјутерот со адвер, спајвер и други срања, така да бидете мноооогу претпазливи со активаторите.

AndrejFerdzo

lurker
18 ноември 2013
862
331
AndrejFerdzo's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600X
Motherboard
Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming
Storage
WD 256GB NVME +Toshiba 4TB + WD Green 2TB + Samsung 850 500GB EVO
PSU
CoolerMaster V1000
RAM
Kingston HyperX Predator 2x8GB 3200MHz
Video card
2x Saphire Nitro + RX570
Case
DeepCool Matrexx 70
Mouse
Logitech MX Master
Keyboard
Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000
Audio
Topping DX3 Pro
Monitor
MSI MAG271CR
Го апдејтирав компјутерот. Преку Виндоус апдејт и компјутерот си работи ама за да се фклучи му треба од прилика минута, а за да се логриам уште толку. Чаре некое друго има ? Освен преинсталација ?

viktormkd

hello world
31 јули 2011
321
311
Кога го форматирав компјутерот на братучед ми, симнав кмс активатор од некоја страна и се наполни со адвер, спајвер и сл. После тоа го форматирав од ново и симнав кмс активатор од кат (со најмногу сидери) и еве го компјутерот веќе месец дена топ си работи :)...Мојот пц успеав да го активирам преку код од пиратски виндоус и ми го препознава како лиценциран (без никакви активатори). На исти начин пробав и кај братучед ми, но кодот го даде истиот што го имам јас и викаше дека веќе е активиран, па морав со кмс.

E

emet_

Гостин
Не лафи на памет. Има разни KMS активатори. Мене лично ми се случи виртуалка (нормално прво таму тестирам) да ми го направи пуздер компјутерот со адвер, спајвер и други срања, така да бидете мноооогу претпазливи со активаторите.
очигледно тоа не бил KMS активатор, туку активатор на сите непотребни работи што ти направиле проблем.
се слагам дека треба да се биде внимателен и да се користат проверени активатори, а не некои што личат од надвор на активатори.

затоа овие вторите не се активатори!

на пример симни некој активатор од MDL форумот. дали од таму може да се налета на таков „активатор“!?
дали марфи до сега пуштил некаков AdWare/Spyware или нешто слично на тројанец?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Десеткава во исто време е брза ко змај и неизмерно тупава кога се работи за Windows Update и други ситници.
Го користам еден месец и ќе пишам импресии (ќе се трудам да немам поган јазик)

Рамо до рамиo со Windows Me. Врие ид маскирани проблеми и полурешенија.

E

emet_

Гостин
откако преминав на Linux Mint веќе немам никаков проблем со Windows 10.
претпоставувам истото би важело и за другите верзии (7/8.1) пошо причината беше што имав голема мака да го стартувам Laravel framework.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
а да им кажеш ти на тие ларавел фрејмворк или како и да се викаат да се апдејтираат за новиот windows кој веќе пола година е официјален и сериозните фирми веќе одамна имаат целосна поддршка?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Кажете ми начин, како да сменам нова локација на фолдер во C: , кој го креира апликацијата што ја користам како фолдер на која и се потребни фајловите за да функционира, ако ги избришам или cut/paste направам на друга локација, таа повторно ќе си креира фолдер со фајлови кои и се потребни за да работи на истото место....ако може помош за легитимна постапка за релокација на фолдерот, за да може од таму да си ги чита апликацијата потребните фајлови кои и требаат за да функционира. Ми треба нешто како, т.е. не нешто како туку Loaction tab како што постои во системските фолдери на Windows како што се My documents, Pictures, My music etc.....
Ми треба нешто као Take ownership third partу алатката што се внесуваше преку регистри со дабл клик многу едноставно, а многу корисно во дадени моменти.
(p.s. А преку апликацијата не може да се смени локација пошо не постои таква опција.)
@FLEGMA ?

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Кажете ми начин, како да сменам нова локација на фолдер во C: , кој го креира апликацијата што ја користам како фолдер на која и се потребни фајловите за да функционира, ако ги избришам или cut/paste направам на друга локација, таа повторно ќе си креира фолдер со фајлови кои и се потребни за да работи на истото место....ако може помош за легитимна постапка за релокација на фолдерот, за да може од таму да си ги чита апликацијата потребните фајлови кои и требаат за да функционира. Ми треба нешто како, т.е. не нешто како туку Loaction tab како што постои во системските фолдери на Windows како што се My documents, Pictures, My music etc.....
Ми треба нешто као Take ownership third partу алатката што се внесуваше преку регистри со дабл клик многу едноставно, а многу корисно во дадени моменти.
(p.s. А преку апликацијата не може да се смени локација пошо не постои таква опција.)
@FLEGMA ?

Копирај го фодлерод од C:/<path_to_folder>/ на рандом локација по твоја желба, а првобитната датотека избриши ја и на нејзино место стави нова датотека со исто име која ке биде линк (symlink ака symbolik link) "кој ке покажува" кон новиот фолдер.

У принцип секогаш кога ке се обиде програмта да чита од C:, автоматски ке го прератиш повикот за читање рецимо до D: тоа е уствари symlink.

Ова на windows не сум го правел ама на Linux го корситам бајаги, еве ти неколку рандом гајдови како да ги креираш:
1) http://www.howtogeek.com/howto/16226/complete-guide-to-symbolic-links-symlinks-on-windows-or-linux/
2) http://lifehacker.com/5496652/how-to-use-symlinks-in-windows

Сигурен сум дека ке се снајдеш.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
мислиш директориум
кога веќе ги користите ретардираните македонски преводи за фајлови и фолдери, не ги мешајте.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
@prichina
Bokiscout кажа све што треба. Symbolic link ти треба.
Јас вака го мамам сумулаторот масивните scenery адони да ги инсталира на hdd

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
После неколку шанси кои му ги дадов на Windows 10 се враќам на Windows 7 SP1. Ќе се потрудам да аргументирам за да не звучам како игнорантско копиле кои би да се контра со се и секого.

Најпрво да направам осврт, додека ми е свежо, на тоа што ми се допадна за разлика од Windows 7.
  • Windows 10 е побрз од Windows 7 во се. Секој што се контра на ова или е ќор и нема осет или сака да тера инает или кажано по наше > да трола! Побрз boot, побрз shut down, брзо одење и враќање од sleep.
  • Многу поефикасно управување со физичката меморија.
  • Старите апликации односно апликациите кои ги користам на W7 едноставно работат побрзо на W10. Adobe Photoshop CS6 едноставно брилиира овдека. Работењето и зачувувањето на RAW и други монструозно големи фајлови е брзо и без проблеми. Chrome полесно дише и се чини дека зафаќа помалку RAM отколку на W7
  • Пребарувањето е поефикасно ако се спореди со Windows 8.1 и немерливо побрзо од Windows 7
Но ако погорното биде споредено со Windows 8 веднаш доаѓам до закључок дека сето тоа го добивам во не толку искварена форма (ако се иземе Metro) како на Windows 10.

Microsoft навистина се труди, цело време, да си пука во нога со непромислени и ултра глупи постапки кои му одат на живци на сите корисници. Еве ги причините заради кои сметам дека Десетката е криминално лош OS:
  • Microsoft не разбра, не сака да разбере или толку му сече дека early adopter-и на нивните производи се гикови кои имаат навлезено во длабините на оперативниот систем односно луѓето кои први го инсталираат се power user-и. Microsoft со последните две верзии не научи дека истите тие го формираат мислењето кај остатокот што допрва ќе треба да го прифати ова недоносено чедо.

• Десеткава собира, неконтролирано, огромни количини на податоци од корисникот. Она, што би се рекло, левел Google. Подесувањето и финото подесување на овие опции е приказна сама по себе. Човек треба да се опреми со стрпливост левел копач на злато и да тргне да ги бара подесувањата за приватност кои ги има на 30 локации низ Windows 10.

- Defender пошто ве штити, нели, уредно ќе испрати целосно инфо и примерок од фајлот на Microsoft за „она што смета дека е ризик“ (ма немој да ме ..)
    - Feedback можете да го подесите да праќа често, ретко и по-ретко. Нема тука што да се преговара.
    - Пребарувањата во Cortana и Bing веќе погодувате кај одат.
    - Smar Screen Filter е длабоко вграден во оперативниот и за негово гаснење треба да го ангажирате Шерлок Холмс. За тие што не знаат Smart Screen Filter е „...ние ќе провериме се што сте симнале и ќе ве предупредиме за штетноста пошто вие, вакви тупави, и покрај дебилниот UAC и работењето во non-admin акаунт не знаете што е добро а што лошо за вас. Покрај ова уредно ќе имаме увид во вашите торенти и нелегална содржина
    - Edge има само една и единствена функција! Да ве шпиунира и да собира податоци од вашите пребарувања кои се препродаваат, за огромни пари, на аналитичките куќи ширум светот.

• Windows Update
    Овдека изгубив најмногу нерви и желба да одам понатаму. Да почнеме од начинот на кој надградбите се симнуваат а се симнуваат во позадина без ваша согласност. Ај што не е со ваша согласност туку глуматари torrent клиент и веќе симнатото го праќа на други клиенти. Со ова се добива растеретеност на Microsoft серверите и загушен интернет кај корисниците.
    Workaround за ова е местењето на конекцијата as metered ама чекај... жичаната LAN конекција не може да се намести како metered!! Овдека нема ВИН ситуација!!
    Па добро бе, п. материн, имаат ли овие мозок или немаат? Читаат ли што се пишува? Зошто се и беа изненадени дека Windows XP има толкав маркет шер во однос на Windows 7 и понови? Зошто не употребуваат мозок и да сфатат дека луѓето сакаат неограничени можности за подесувања на се и сешто во оперативниот систем?
    - Нема да добиете објаснување што и зошто се надградило
    - Колку и да се контрате уредно ќе ви го надогради драјверот за графика и шугавиот Intel MEI драјвер кој е и треба да биде vendor specific односно компонентите вклучени во него ги бира производителот на матичната плоча. Апдејтите на драјверите преку Windows Update се мандатни односно задолжителни. Прво става драјвер „по нивно“ па потоа ако не ви се допаѓа ќе си ставите ваш и се така до наредната верзија.
Нормално дека знам за Microsoft алатот кој овозможува бирање и криење на апдејтите или за „финатата“ со gpedit.msc ама ова е невидено и дрско игнирирање на корисниците кои се верни на Microsoft.
Стартот кој го ветија и не е толку сјаен во однос на Windows 7, Store-то е безлична маса која уредно ќе ве однеси да симнете десктоп верзија на Skype или било што.
Кретенски, дилетантски и шарен OS кој не служи за ништо.

S

Sukhoi

Гостин
Проблемите што ги наведе Flegma до некаде се решаваат со Enterprise LTSB верзија и Spybot Anti-Beacon. Нема metro ништо, нема store, нема update, нема collection(се што може е исклучено), нема defender.
Неам SSD, повеќе од 6 месеци, користев Windows 7 и Windows 10 и има разлика во полза на 10-ката. Мене единствен проблем ми е што старите DX 8 игри не се стартуваат ни под разно на новиот OS, и морам во виртуелка али не е некој проблем. Исто препорака моја, не користете Office 2016 многу поспоро работи. Јас сум уште на 2007, лети на било кој компјутер и нема проблеми со активатори и такви ствари.
Антивирус не користам 3 години, повремено Malwarebytes/Hitman Pro и секако keyscrambler во позадина(најдобро програмче што е измислено за заштита на pw, не бара подесувања и не кине живци).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
@FLEGMA Го заборави и двојниот контрол панел, како и фактот што Куртана не работи во некои региони без реална причина. Не е region free.

А интерфејсот.......
Двојниот контрол панел, двојниот календар во таскбар, двојниот volume control..... се работи кои убаво изгледаат на тач ама никако на десктоп и лаптоп. Дури не укапираат што треба Enterprise ќе биде најпиратизираната верзија во историјата на Microsoft.
А се што треба е да направат јасна дисктинција помеѓу мобилен и декстоп уред и тоа при инсталирањето или потоа.

Живи били ама ние сите ќе бидеме сведоци како Google и Apple му го одземаat пазарот на Microsoft во десктоп сегментот.

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Малце треба да бидат по-истакнати известувањата, некако скриен ми е тој дел, не е доволно воочлив како претходно.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Десеткава во исто време е брза ко змај и неизмерно тупава кога се работи за Windows Update и други ситници.
Го користам еден месец и ќе пишам импресии (ќе се трудам да немам поган јазик)

Рамо до рамиo со Windows Me. Врие ид маскирани проблеми и полурешенија.
Тоа е таа гиковска игра на зборови :D

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Дечки ако може лик од торент за да го симнам ми треба Windows 10 32bit???
j7vtu5.jpg

32 bit? 2015-та, 64-bit емулација за сите постоечки софтвери... Без навреда, мислам дека не ти треба. Или...? Навистина сум љубопитен зошто ти треба 32-битен оперативен :)

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
После неколку шанси кои му ги дадов на Windows 10 се враќам на Windows 7 SP1. Ќе се потрудам да аргументирам за да не звучам како игнорантско копиле кои би да се контра со се и секого.

Најпрво да направам осврт, додека ми е свежо, на тоа што ми се допадна за разлика од Windows 7.
  • Windows 10 е побрз од Windows 7 во се. Секој што се контра на ова или е ќор и нема осет или сака да тера инает или кажано по наше > да трола! Побрз boot, побрз shut down, брзо одење и враќање од sleep.
  • Многу поефикасно управување со физичката меморија.
  • Старите апликации односно апликациите кои ги користам на W7 едноставно работат побрзо на W10. Adobe Photoshop CS6 едноставно брилиира овдека. Работењето и зачувувањето на RAW и други монструозно големи фајлови е брзо и без проблеми. Chrome полесно дише и се чини дека зафаќа помалку RAM отколку на W7
  • Пребарувањето е поефикасно ако се спореди со Windows 8.1 и немерливо побрзо од Windows 7
Но ако погорното биде споредено со Windows 8 веднаш доаѓам до закључок дека сето тоа го добивам во не толку искварена форма (ако се иземе Metro) како на Windows 10.

Microsoft навистина се труди, цело време, да си пука во нога со непромислени и ултра глупи постапки кои му одат на живци на сите корисници. Еве ги причините заради кои сметам дека Десетката е криминално лош OS:
  • Microsoft не разбра, не сака да разбере или толку му сече дека early adopter-и на нивните производи се гикови кои имаат навлезено во длабините на оперативниот систем односно луѓето кои први го инсталираат се power user-и. Microsoft со последните две верзии не научи дека истите тие го формираат мислењето кај остатокот што допрва ќе треба да го прифати ова недоносено чедо.

• Десеткава собира, неконтролирано, огромни количини на податоци од корисникот. Она, што би се рекло, левел Google. Подесувањето и финото подесување на овие опции е приказна сама по себе. Човек треба да се опреми со стрпливост левел копач на злато и да тргне да ги бара подесувањата за приватност кои ги има на 30 локации низ Windows 10.

- Defender пошто ве штити, нели, уредно ќе испрати целосно инфо и примерок од фајлот на Microsoft за „она што смета дека е ризик“ (ма немој да ме ..)
    - Feedback можете да го подесите да праќа често, ретко и по-ретко. Нема тука што да се преговара.
    - Пребарувањата во Cortana и Bing веќе погодувате кај одат.
    - Smar Screen Filter е длабоко вграден во оперативниот и за негово гаснење треба да го ангажирате Шерлок Холмс. За тие што не знаат Smart Screen Filter е „...ние ќе провериме се што сте симнале и ќе ве предупредиме за штетноста пошто вие, вакви тупави, и покрај дебилниот UAC и работењето во non-admin акаунт не знаете што е добро а што лошо за вас. Покрај ова уредно ќе имаме увид во вашите торенти и нелегална содржина
    - Edge има само една и единствена функција! Да ве шпиунира и да собира податоци од вашите пребарувања кои се препродаваат, за огромни пари, на аналитичките куќи ширум светот.

• Windows Update
    Овдека изгубив најмногу нерви и желба да одам понатаму. Да почнеме од начинот на кој надградбите се симнуваат а се симнуваат во позадина без ваша согласност. Ај што не е со ваша согласност туку глуматари torrent клиент и веќе симнатото го праќа на други клиенти. Со ова се добива растеретеност на Microsoft серверите и загушен интернет кај корисниците.
    Workaround за ова е местењето на конекцијата as metered ама чекај... жичаната LAN конекција не може да се намести како metered!! Овдека нема ВИН ситуација!!
    Па добро бе, п. материн, имаат ли овие мозок или немаат? Читаат ли што се пишува? Зошто се и беа изненадени дека Windows XP има толкав маркет шер во однос на Windows 7 и понови? Зошто не употребуваат мозок и да сфатат дека луѓето сакаат неограничени можности за подесувања на се и сешто во оперативниот систем?
    - Нема да добиете објаснување што и зошто се надградило
    - Колку и да се контрате уредно ќе ви го надогради драјверот за графика и шугавиот Intel MEI драјвер кој е и треба да биде vendor specific односно компонентите вклучени во него ги бира производителот на матичната плоча. Апдејтите на драјверите преку Windows Update се мандатни односно задолжителни. Прво става драјвер „по нивно“ па потоа ако не ви се допаѓа ќе си ставите ваш и се така до наредната верзија.
Нормално дека знам за Microsoft алатот кој овозможува бирање и криење на апдејтите или за „финатата“ со gpedit.msc ама ова е невидено и дрско игнирирање на корисниците кои се верни на Microsoft.
Стартот кој го ветија и не е толку сјаен во однос на Windows 7, Store-то е безлична маса која уредно ќе ве однеси да симнете десктоп верзија на Skype или било што.
Кретенски, дилетантски и шарен OS кој не служи за ништо.

Фала што се жртвуваше во името на сите нас "хејтерите". Јас се разубедував, скоро да го спуштив за инсталација(торентот остана неактивиран :D ), ама ќе почекам да пуштат DirectX 12 за Windows 7 SP2. Пример. :D

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно