Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ubuntu 14.04 za vo Firma ?

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Зашто да не бе, јас сакам да се смееш :D

Да. Не смееш. Тоа пробувам да ти кажам.
Нема да навлагам за тоа што ти го сметаш за етично или практично или не знам што, не ме интересира. Јас ти го кажувам законот.
Закон не се објаснува. Закон се цитира со наведување извор. ;)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.195
18.846
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Пишав дека тоа е моја грешка, нешто погрешно запамтено од одавна или можеби и јас сум добил погрешна информација.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.597
Пишав дека тоа е моја грешка, нешто погрешно запамтено од одавна или можеби и јас сум добил погрешна информација.
Мислев некаде кај нас некој да не имал проблем со инспекција поради тоа. Ништо не ме чуди у оваа држава.
Инаку се вика хоум не дека е за дома туку пошо е демек наменета за полајт корисници и нема некои работи кои би му требале на професионален корисник ко битлокер на пример. Али ако за работа не ти треба битлокер ништо не те спречува да ја користиш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
Не ми го нервирајте Costigan_Jr оти че ве искршам.

ontopic
EULA-та на Microsoft е тешко разбирлива и за правници. Како што напишав има OEM и System Builder OEM
Според Microsoft ОЕМ е лиценца/инсталација која не може да биде префрлена на друг компјутер а retail може. Со OEM умира компојутерот умира и лиценцата.
Систем Билдер лиценците се исти како OEM ама нив имаат право да ги користат (замислете) составувачите на компјутери ама не и приватно лице кое само ќе си состави компјутер.
Исто така OEM не подлежи на подршка од страна на Microsoft. Во суштина EULA-та на Microsoft е генијално осмислена при што Microsoft може да ве тужи како што му е воља.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.195
18.846
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
А зарем не е таква секоја ЕУЛА???

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
А зарем не е таква секоја ЕУЛА???
Па, обично, EULA-те од бесплатниот софтвер кажуваат дека тоа е интелектуална сопственост, дека е забранет реверзен инженеринг и дека бесплатноста важи само за домашни корисници.
Не пишуваат дека ќе ме тужат најдобрите адвокати на светот и дека ќе му бидам женска на некој во Идризово :)

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Во нашата вечна државичка е се можно. Можно е да ти дојде неписмен инспектор и да те казни за било што. Ке ти побара лиценца за опен офис или за драјвер и да те казни и немаш право да се жалиш. Имаш право одкако ке ја платиш казната и на суд губиш бидеќи тој е запослен со партиска книшка и ја брани државата.
офф топик
Пред некој месец купивме неколку фискални принтери сеа треба да или да им ставиме гпрс по 17 000 ден или да купиме нови принтери по 15 000к на кого да се жалиме ??
За истите купивме софтвер и лиценциран видовс, сеа се падна во вода.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.195
18.846
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@FLEGMA ама ти сега споредуваш еула на платен и на бесплатен софтвер. Поентата ми беше дека и на адобе и на епл и на било која друга компанија која има интелектуална сопственост на одреден продукт и заработува од тоа, еулата ке биде таква.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Срамно е што кај нас WIN е скоро дупло поскап од америка. Кога би бил 2000 ден никој нема да има пиратерија. Кај нив е под 100 дол тоа е една дневница просечна, исто како кај нас да е 800 ден.
Кај нас и 200 денари да го продаваат пак ќе има пиратерија.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Закон не се објаснува. Закон се цитира со наведување извор. ;)
Еве ти линк па прочитај си сам. Законот се вика Закон за авторското право и сродните права.

Или можеш да ми веруваш на збор како на магистер по право.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Кај нас и 200 денари да го продаваат пак ќе има пиратерија.
Тешко. Има некоја психичка граница под која нема проблем да се плати :) Стив Џобс ја најде за МП3-ките - $1.20, и уште надолу. И баш така ги убедуваше музичките компании - сакате да ја снема пиратеријата на МП3-ки, епа дајте да шиткам ефтино и на парче.
Или Нетфликс $9 месечно да е 90 денари во РМ, ич не му мислам :)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Тешко. Има некоја психичка граница под која нема проблем да се плати :) Стив Џобс ја најде за МП3-ките - $1.20, и уште надолу. И баш така ги убедуваше музичките компании - сакате да ја снема пиратеријата на МП3-ки, епа дајте да шиткам ефтино и на парче.
Или Нетфликс $9 месечно да е 90 денари во РМ, ич не му мислам :)
Ја незнам ниту еден човек кај нас кој доколку може да најде музика или софтвер бесплатно (се разбира пиратерија) би го купил и по 1,20$. Колку еве ти mp3 си купил од itunes до сега?

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
За Америка беше примерот. А и они мислеа дека американец никад нема да плати за МП3

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.590
19.308
Ептен е глупо да даваш паρи за мп3 во денешно вρеме на youtube и тоρент сајтови κои сето тоа го нудат на "изволте"

Од дρуга стρана сеκој добρо воспитан љубител на музиκата има оρигинални албуми, ρецимо, од Pink Floyd, Dire Straits...

Паρи да дадеш за Лејди Гага..
Еве не знам

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
@Justice for All
По пристапот и начинот на презентирање на аргументите не ми делуваш ни како правник, а не пак магистер. Затоа е лошо да магистрираш или дипломираш без уста да отвориш пред професор. Пред се мислам на правен факултет. Секогаш во конкретна ситуација се цитираат или наведуваат членови кои се однесуваат на неа. Вака како што направи ти може секој што не е ниту правник. Како да прашаш програмер за решавањe на конкретен проблем и тој ти прати линк од google.com :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.597
Ептен е глупо да даваш паρи за мп3 во денешно вρеме на youtube и тоρент сајтови κои сето тоа го нудат на "изволте"

Од дρуга стρана сеκој добρо воспитан љубител на музиκата има оρигинални албуми, ρецимо, од Pink Floyd, Dire Straits...

Паρи да дадеш за Лејди Гага..
Еве не знам
Зашо побогу и би ја пиратирал лејди гага!?! :)

Alksndr

read-only
7 мај 2014
14
4
... а на пример на оперативен систем Линукс да ставиш виртуелна машина Windows?

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Денеска имаше контрола за лиценциран софтвер во градот кај што живеам и беа таргетирани геодетите и архитектите. Попара ги направија.

Дознав дека инспекцијата ја врши УЈП. Идат заедно со полиција. Зашто полиција? Зашто е кривично дело да се пиратира софтвер. Ако најдат нелиценциран софтвер ти го одземаат РС-то. А башка кривична пријава. А башка којзнае каква парична казна ќе треба да платиш.

Испадна во право тој што рече дека не ги признавале сите лиценци за Windows. На пример, starter или home basic, како и да се викаат основните верзии, не ги признавале. Наводно барале да имаш windows home and business минимум. Исто и за Office.

Не знам дали ова е официјално од Микрософт политика ама знам дека нашиве така работат и тоа го бараат.

Се распрашав и ако имаш РС и му имаш ставено отпосле ОЕМ лиценца. Во АМЦ ми рече дечкото, не ги признаваат. ОЕМ лиценците важат само ако ги купиш заедно со нов РС.
Ама рече ние ваква шема правиме, ама само ако си го купил кај нас РС-то. Правиме фиктивна купопродажба: ти нас ни го продаваш твојот стар РС за фиктивна цена Х, ние после тебе ти го продаваме заедно со ОЕМ лиценца за цена Х+цената на лиценцата. Така добиваш ОЕМ лиценца + фактура дека си го купил РС-то од АМЦ заедно со лиценцата. Така си чист.

Инаку, за ова што беше спомнато, Ubuntu + Windows со виртуелизација... Како ќе ти откријат дека имаш Windows во виртуелна машина? Кога ќе ти влезат во канцеларија или дуќан, едноставно изгасни ја виртуелната машина.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно