Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Препорака за 50-ка или 55-ка од средна класа, поточно меѓу 45-55к денари?

3D не мора да има, херцажата не ми значи дали е 800 или 1,000. Се гледа квалитет на слика и општо квалитет на уред. Од тоа што видов вчера, Sony и Samsung водат...
Не знам за Samsung ама Sony има ептен напреден engine за интерполација на брзи сцени aka Bravia Engine
Врати се во салон и пушти фудбал со подесен енџин на high па јави. Нормално, ова е најприметливо на слика со добар квалитет.
Херцажата како што гледаш е Gimmick ама ти раководи се од здравосељачка логика - ако има брзи мени, останатото е исто така добро.
Ова значи дека нема брзи процесори во budget телевизори па ако сака нека мерат во гига херци.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Не знам за Samsung ама Sony има ептен напреден engine за интерполација на брзи сцени aka Bravia Engine
Врати се во салон и пушти фудбал со подесен енџин на high па јави. Нормално, ова е најприметливо на слика со добар квалитет.
Херцажата како што гледаш е Gimmick ама ти раководи се од здравосељачка логика - ако има брзи мени, останатото е исто така добро.
Ова значи дека нема брзи процесори во budget телевизори па ако сака нека мерат во гига херци.

Апсолутно не ме интересира херцажа или фудбал, на 100Hz е перфектно според мене, нагоре само бонус или маркетинг трик. Ме интересира, ако некој знае, кој има најдобра слика.

Од она што го гледав јас, Sony би требало да води. Samsung има појаки бои, ама и понереални...како и пред 10 години.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Ама во прашање не е само фудбал туку покретните сцени. Ако по цел ден гледаш вести слободно игнорирај ги постовите и земи било што.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Пред 2 недели го земав HITACHI 32"32HBT41 и да ви кажам некои импресии да си ги имате во предвид. Прво телевизорот го земав за да 80% од времето го користи повозрасна жена, а 20% внуци.

- Доколку го користите со CAM модул од Близу менувањето на каналите односно декодирањето помеѓу канали е на солидна брзина. Не е фантастично брзо на пример за дел од секунда али е доста побрзо од еден друг модел на телевизор Hyundai. Дури може да кажам дека исто брзо ги отвара каналите како оној HD ресиверот од Близу.
- Листата на канали можете да си ја наредите како сакате без потреба од FAV листа, исто така позицијата како ќе ја наредите така ќе биде и на далечинското. Дискавери на единица, притисни единица на далечинското и ќе се отвори Дискавери.
- Има македонско мени.
- Бидејќи телевизорот е SMART најбитна работа за внуците е YouTube. Отварање на апликацијата, лоадирање на клипчиња и слично е со солидна брзина земајќи ја во предвид цената и класата на телевизорот. До сега ниеднаш YouTube не крашнал оти читав на претходните модели од Hitachi ова се случувало.
- Уклучувањето на телевизорот е со солидна брзина, значи не е 2 секунди ама не е ни 20 секунди. Ова го потенцирам оти претхоно исто читав за Hitachi уклучувањето било бавно, додека добие IP адреса и слично.
- Сликата неможе да ја коментирам оти немам нежно око, според мене е ок, според возрасната жена не е битно оти ич не се разбира важно има слика поголема од 55cm CRT.
- Апликацијата на Hitachi е супер, ја има и за Андроид и за iOS. Работи без проблем и ги има сите функции само што добиваш добра тастатура и маус на тачот. Исто така доста битно е што преку апликацијата можете да ги подредите каналите како сакате, видете ги сликите.
- Филмови од USB ми ги пушти до сега сите што ги ставив, али тоа не е тестирано до крај не сум сигурен за DTS и слично оти уште не сум пробал.
- DLNA функционира односно cast делот од YT. Покренав сервер на лаптопот го познава и се ама ниеден филм не ми пушти, или не функционира или јас нешто не правам како што треба односно очекувам нешто друго да добијам.

Во принцип тоа е тоа, за цената и со SMART функција мислам дека телевизорот е ок, би го препорачал ако сте со ограничен буџет и без фантастични очекувања од телевизор.

Инаку една техничка забелешка што по интернетов не ја пишува, а решите да ја користите. Доколку земете WIFI стик со телевизорот ќе ви го дадат моделот што одговара, доколку го уштекате директ во USB портот не работи односно ги гледа мрежите ама не се конектира. Доколку користите USB кабел најобичен продолжеток работи без проблем. Ова случајно го најдов на еден холандски форум и ме зачуди зошто е тоа така но ете после тоа функционира без проблем.

Доколку некој го интересира уште нешто нека праша.

2016-02-18 13.46.04.png 2016-02-18 13.46.29.png

bobipp

hello world
13 ноември 2009
454
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Има на форумов сопственици на поновиве Сони телевизори?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Отварање на сервисно мени, само доколку знаеш зошто го отвараш и што треба да направиш и што правиш во него,а ако немате поима што да очекувате внатре од аспект на тоа , чек ќе го отворам и ќе видам што има во Тоа сервисното мени да си погирам, не го правете тоа....@Сите читатели на мојот пост.

- Јас btw, сеуште не најдов начин да влезам во сервисното мени, ги пробав сите постари методи што се наведени, ниту еден не беше успешен, ако некој успеал и има информација како да се влезе во поновите модели од 2015-та на LG , нека пише. Конкретно моделот е LG 32LF5800
- Итно...

bobipp

hello world
13 ноември 2009
454
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Јас. И не пишувај што точно сакаш, туку само прашај си. Онака, за статистика.
Сега откако ќе пишам, прашај што точно сакаше.
После неколку дена јас ќе видам дека си пишал и ќе ти одговорам.
После неколку дена ти ќе видиш што сум ти пишал.
Easy boy, easy... :cool: Нели форумов е начин на комуникација на одложено време? Јас прашувам кога можам, ти одговараш кога можиш. Да беше лајф ќе се викаше чат.
Значи што сакам да прашам...
Кој модел го имаш, колку пари и од каде го зеде? Колку време го користиш, дали си задоволен од функциите, брзината на софтверот и сликата? Дали повеќе ти е за тв/спорт или за филмови и серии од усб? Дали имањето андроид на тв значи дека можеш да симнуваш апликации слично како на телефон?

Ethan

read-only
31 мај 2014
20
12
Некој мислиење за SAMSUNG-48J5002-48 линков е Сетек бидејќи на Нептун страната го нема инаку од Нептун планирам да го земам за тие пари предложете ако има нешто дурго солидно.
​

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Некој мислиење за SAMSUNG-48J5002-48 линков е Сетек бидејќи на Нептун страната го нема инаку од Нептун планирам да го земам за тие пари предложете ако има нешто дурго солидно.
​

Комшија го зема.Тешко ѓубре е.Сликата му е хаос.Дали му е нешто неисправен или незнам,ама ептен е лош.Се приметува.

За тие пари земи си quart 49.10 пати подобра инвестиција е.И смарт и 5 години гаранција и 5 пати поубава слика
http://www.amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=45170&i=93&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action=

јасно ми е дека ќе кажете самсунг е самсунг,али овие од 5000 серија се големо ѓубре.Уште и продавницата која ги продава.:silentsry::silentsry:Не фала,подалекуууу од сет.Подобро ќе одам со некоја сида што има,отколку да купам во сет.
Посигурно ми е.

Последна промена:

Ethan

read-only
31 мај 2014
20
12
Комшија го зема.Тешко ѓубре е.Сликата му е хаос.Дали му е нешто неисправен или незнам,ама ептен е лош.Се приметува.

За тие пари земи си quart 49.10 пати подобра инвестиција е.И смарт и 5 години гаранција и 5 пати поубава слика
http://www.amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=45170&i=93&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action=

јасно ми е дека ќе кажете самсунг е самсунг,али овие од 5000 серија се големо ѓубре.Уште и продавницата која ги продава.Не фала,подалекуууу од сет.Подобро ќе одам со некоја сида што има,отколку да купам во сет.
Посигурно ми е.
Со Quart имам лошо искуство флеки иам на долна половина на екранот како релјеф некој...во нептун вчера го гледав самсунгов изгледаше сосема солидно сликата

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Со Quart имам лошо искуство флеки иам на долна половина на екранот како релјеф некој...во нептун вчера го гледав самсунгов изгледаше сосема солидно сликата
Ако е од Нептун земај.А за Поубави имаш многу.Јас би одел на Сони 48р550 кој е исто така добар и смарт но е поскап доста

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Во врска со Quart, кога го зимав Hitachi-то го побарав далечинското да уклучам подесувања, еден до друг беа поставени, далечинското фаќаше и на Hitachi-то и на Quart-от. :) Менито беше исто, смарт функциите исти, софтверот со апликации ист, дечкото рече дека ги прават во иста фабрика како Hitachi во Турција, апликациите и се е исто само разлика вика може да има во панелот. Дури и wifi стикот истиот модел го користат.

linksys

Баниран/a
14 март 2009
507
22
здраво, да се надоврзам на темава.... гледам нешто сега акција има некоја во Нептун, па сакам да земам TV (Smart) конкретно гледав еден LG ... што мислите вие за следниов.. мислам дека е добар :
LG 43 UF 680 V
•43"(108cm)4K Ultra HD SMART LED TV
•Резолуција:3840x2160
•1000Hz PMI
•Triple XD Engine,UHD Engine
•Ultra Surround
•Real Cinema 24p
•WebOS 2.0
•4K Upscaler
•DVB-T/C/S
•Вграден Wi-Fi

linksys

Баниран/a
14 март 2009
507
22
Ако не ти е мал земај. Ја под 50 не би зел
не е мал, според просторот, т.е големината на собата каде што планирам да го ставам добар е , имам уште еден 32" па досега си бркаше работа.. доволно е во однос на собата кај што ке стои. Инаку е мн. добар .. страшило е :)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
здраво, да се надоврзам на темава.... гледам нешто сега акција има некоја во Нептун, па сакам да земам TV (Smart) конкретно гледав еден LG ... што мислите вие за следниов.. мислам дека е добар :
LG 43 UF 680 V
•43"(108cm)4K Ultra HD SMART LED TV
•Резолуција:3840x2160
•1000Hz PMI
•Triple XD Engine,UHD Engine
•Ultra Surround
•Real Cinema 24p
•WebOS 2.0
•4K Upscaler
•DVB-T/C/S
•Вграден Wi-Fi

Јас бев и го тестирав...цената си го прави своето - телевизорот е класа под модели на Sony и Samsung, кои се за околу 100 евра поскапи. Боите на тестираните видеа не беа реални, сликата имаше како сив филтер.

Јас спрема него (49 инчен 680 v) ќе земам Samsung JU6872 за околу 52к - разликата е 150 евра, ама според мене вреди.

linksys

Баниран/a
14 март 2009
507
22
Јас бев и го тестирав...цената си го прави своето - телевизорот е класа под модели на Sony и Samsung, кои се за околу 100 евра поскапи. Боите на тестираните видеа не беа реални, сликата имаше како сив филтер.

Јас спрема него (49 инчен 680 v) ќе земам Samsung JU6872 за околу 52к - разликата е 150 евра, ама според мене вреди.

Нормално другар дека секогаш има подобар од оној кој ние сме го одбрале ... но да ти кажа искрено ограничен сум, и неможам повеќе од таа цена да земам, едвај направив напор за овој на рати да го купам :) но што мислиш искрено , вреди ли за парите? и вака гледано во глобала Добар ли е??

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Има на форумов сопственици на поновиве Сони телевизори?
Да да, јас се частев 50W808C, според моите тестови најдобар испадна во техномаркет, иако немаа Samsung да тестирам, другиве брендови евидентно послаба слика. Од софтверот сум презадоволен, андроидот си фуче дури му купив и ps4 controller, супер интегрирано. Ако имаш конкретно прашање да ти одговорам?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.885
3.817
Да да, јас се частев 50W808C, според моите тестови најдобар испадна во техномаркет, иако немаа Samsung да тестирам, другиве брендови евидентно послаба слика. Од софтверот сум презадоволен, андроидот си фуче дури му купив и ps4 controller, супер интегрирано. Ако имаш конкретно прашање да ти одговорам?
Имам конкретно прашање :)

На филмовите од USB/DLNA стрим, може ли да се зголемуваат преводите или се барем со доволна големина?
И дали ги вчитува најпопуларните видео/аудио формати (mkv, dts, etc.)?

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669

На филмовите од USB/DLNA стрим, може ли да се зголемуваат преводите или се барем со доволна големина?
Да да, користам Kodi од playstore и ги имам сите можни сетинзи за subtitle.
568b8e2238e9c7d8d2cc36d83375cb5f.jpg

Сите формати освен h265, го чекам коди да понуди full поддршка во следен update.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
454
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro

Прашање на место, и јас чекам одговор :p

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Нормално другар дека секогаш има подобар од оној кој ние сме го одбрале ... но да ти кажа искрено ограничен сум, и неможам повеќе од таа цена да земам, едвај направив напор за овој на рати да го купам :) но што мислиш искрено , вреди ли за парите? и вака гледано во глобала Добар ли е??
Добар е не е лош, и јас си мислам таков да купам ама и си мислев да земам и оној Кардон Хармон дизајн LG,но покрај ограничен буџет што имаш и имаш можност остатокот на рати ќе доплатиш за посолиден и понов модел додека моделов што постира е од лански модел скоро повеќе една година и пак е висока цена затоа со таа цена гледај посолиден и понов модел инаку во глобала LG е добар телевизор и споед мене панелот на LG е подобар од самсунг дури и Панасоник склучил договор со LG за панелот.

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593

Како го тестираше жити се? Го калибрираше детално според некое упатство од нет (дури и тоа не е релевантно и е за секој примерок посебно) или само кликаше низ видео модовите и пушташе видеа? Некој ќе те прочита и ќе ти поверува дека телевизорот е класи подоле, а си го „тестирал“ на смешен начин.... A и за таа цена на Самсунгот имаш дури 55 инчен UF680V.

Последна промена:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Добар е не е лош, и јас си мислам таков да купам ама и си мислев да земам и оној Кардон Хармон дизајн LG,но покрај ограничен буџет што имаш и имаш можност остатокот на рати ќе доплатиш за посолиден и понов модел додека моделов што постира е од лански модел скоро повеќе една година и пак е висока цена затоа со таа цена гледај посолиден и понов модел инаку во глобала LG е добар телевизор и споед мене панелот на LG е подобар од самсунг дури и Панасоник склучил договор со LG за панелот.
LG моделите со Harman Kardon се со подобар саунд дизајн, пошо овие им ги прават вградените звучки....тоа е океј комбинација ако не се замараш премногу со аудиофилска опрема, а да сакаш добар (подобар од стандардните) звук од телевизорот, ова е такво комбо.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
454
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
LG моделите со Harman Kardon се со подобар саунд дизајн, пошо овие им ги прават вградените звучки....тоа е океј комбинација ако не се замараш премногу со аудиофилска опрема, а да сакаш добар (подобар од стандардните) звук од телевизорот, ова е такво комбо.
Кои модели се со таков звучен систем? Го пишува тоа во спецификации?

Последна промена:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно