Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
И како ти е во споредба со SAMSUNG UE-50AU8072
Сега зголемив малку буџет па овие два ми се во избор.
Не сум доволно комптенен како останативе членови за споредба, а и го немам самсунгов видено никад во живо ама тоа што можам да ти кажам е дека сум задоволен од сликата на телевизорот. Да образложам хахаха, телевизорчето доаѓа(како и сите други) со 8-10 готови конфигурации на слика. Инстантно си најдов фаворит, не се замарам да земам да менувам вредности на контраст или сатурација или топлина или што друго и да останува.
Убава остра слика, боите не се пренапумпани што е многу битно за мене. Кога ќе отидам во продавница се е супер, пуштени 4К клипови што го прават секој телевизор да биде лудница али дома треба цело време да симнувам филмови и да ги стримам на ТВ (замисли јас сум еден од оние лудаци што немаат нетфликс /андроид боксови по дома :D ) или преку усб да ги пуштам на тв.
Звукот нема да го коментирам затоа што откако го купив телевизорот го поврзав со toslink кабел на звучници затоа што е тоа секогаш подобро.
Оперативниот е предобар, webOS. И претходно имам купено два LG телевизори заради оперативниот па исто и овој. Брз е, секогаш дури и по години користење а тоа ми е мене ултра ултра битно. На три месеци има апдејт за оперативниот а за апликациите поредовно.

Да го прочитам мислењето за Сони од погоре, за телевизоров декомоте ќе го земев тој, затоа што ете убави мислења споделија со саглам факти и убави објаснувања на спецификации али и LG-во е бомба :)

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
@noc32 не си утнал многу, си заштедил некое евро и со здравје да си го гледаш.
Јас искрено сум во искушение и околу тоа колку пари е разумно да се даде за телевизор пошто знам дека со технички спецификации ќе се замарам до моментот штом го купам. Една недела подоцна сакам да седнам и да уживам во филм/гејминг/тв програма и нема ни да помислам “еј види каков контраст”.
Ко на све друго што сум купил и меракот траел X денови, а после тоа станало небитно.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Не сум доволно комптенен како останативе членови за споредба, а и го немам самсунгов видено никад во живо ама тоа што можам да ти кажам е дека сум задоволен од сликата на телевизорот. Да образложам хахаха, телевизорчето доаѓа(како и сите други) со 8-10 готови конфигурации на слика. Инстантно си најдов фаворит, не се замарам да земам да менувам вредности на контраст или сатурација или топлина или што друго и да останува.
Убава остра слика, боите не се пренапумпани што е многу битно за мене. Кога ќе отидам во продавница се е супер, пуштени 4К клипови што го прават секој телевизор да биде лудница али дома треба цело време да симнувам филмови и да ги стримам на ТВ (замисли јас сум еден од оние лудаци што немаат нетфликс /андроид боксови по дома :D ) или преку усб да ги пуштам на тв.
Звукот нема да го коментирам затоа што откако го купив телевизорот го поврзав со toslink кабел на звучници затоа што е тоа секогаш подобро.
Оперативниот е предобар, webOS. И претходно имам купено два LG телевизори заради оперативниот па исто и овој. Брз е, секогаш дури и по години користење а тоа ми е мене ултра ултра битно. На три месеци има апдејт за оперативниот а за апликациите поредовно.

Да го прочитам мислењето за Сони од погоре, за телевизоров декомоте ќе го земев тој, затоа што ете убави мислења споделија со саглам факти и убави објаснувања на спецификации али и LG-во е бомба :)
Webos е најдобар од сите. Можда не е најбрз и најџиџан ама е многу стабилен и зрел. Нема една апликација што зеза. И најважно е дека имаат многу долг век на поддршка. Не си згрешил ич, јас секогаш би земал ЛГ пред самсунг од исти причини.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
@noc32 не си утнал многу, си заштедил некое евро и со здравје да си го гледаш.
Јас искрено сум во искушение и околу тоа колку пари е разумно да се даде за телевизор пошто знам дека со технички спецификации ќе се замарам до моментот штом го купам. Една недела подоцна сакам да седнам и да уживам во филм/гејминг/тв програма и нема ни да помислам “еј види каков контраст”.
Ко на све друго што сум купил и меракот траел X денови, а после тоа станало небитно.
Не станало небитно туку си се навикнал. Тоа го приметуваш кога ќе одиш на гости кај некого, па тој телевизор има полоши или подобри перформанси и ќе си речеш еј мојов овде забушава или мојов е овде подобар. :)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
5yuwkb.jpg

FOMOто е заебана работа.
Мислењето е автоматски споено:

Апдејт. Сонито поддржува truehd само од hdmi извор, не и од апп. Нема телевизор што поддржува интерно lossless аудио изглеа.
Пробувам да најдам блуреј филм да пробам пастру преку хдми.

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Webos е најдобар од сите. Можда не е најбрз и најџиџан ама е многу стабилен и зрел. Нема една апликација што зеза. И најважно е дека имаат многу долг век на поддршка. Не си згрешил ич, јас секогаш би земал ЛГ пред самсунг од исти причини.

Многу точно! ЊебОС е најпобољи би рекол и во перформанси, ама ке ми рипнат сега тука застапниците на Андроид ТеВе и ќе ме потепаат.. Единствена предност на Андроид е плејстор, се друго е на страната на ЊебОС. Иначе сум видел Сони А1 ли како и да беше, Оледот од 2,5к евра како касни буквално секунди со команди и тоа за контрола на звук!

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Многу точно! ЊебОС е најпобољи би рекол и во перформанси, ама ке ми рипнат сега тука застапниците на Андроид ТеВе и ќе ме потепаат.. Единствена предност на Андроид е плејстор, се друго е на страната на ЊебОС. Иначе сум видел Сони А1 ли како и да беше, Оледот од 2,5к евра како касни буквално секунди со команди и тоа за контрола на звук!
Новите СОЦови се многу брзи, нема више каснење команди и лаг, брз е. Сепак, вебос е подобар. Предоста на андроид се пар апликации и ништо друго, главно КОДИ. Друго се има на вебос стор, дури има и хоумбру канали.
Ете, да не мислиш дека сум пристрасен.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Новите СОЦови се многу брзи, нема више каснење команди и лаг, брз е. Сепак, вебос е подобар. Предоста на андроид се пар апликации и ништо друго, главно КОДИ. Друго се има на вебос стор, дури има и хоумбру канали.
Ете, да не мислиш дека сум пристрасен.
Ете! Конечно некој со Сони призна дека кочи Андроид ТВ! Дамн, ќе направам скриншот и ќе го покажувам по луѓе! Шала на страна, стварно тоа што го видов беше катастрофа и не е дека беше once in a lifetime, туку тоа му е баш онака daily behaviour.
Незнам за новито СоЦ-ови, али софтвер ко софтвер, колку и да му дадеш на дивелопер, ќе потроши :D :D :D

На тема коди, стварно би било кул да го има и на ЊебОС, ама јас се пребацив на Плекс и веќе две години скоро не користам Коди и сум многу ок со тоа. Секако не користев од оние плагините за стримање а-у, само локал контент пуштам на Плексот и плус си стримам надвор од домот. Worth every penny.

Сума сумарум муабетот е WebOS и Андрод бокс за разлавање?
Така ќе му дојде и јас така и го користам. Имам Nvidia Shield (кој исто така сецка а е top of the line продукт), и тој го користам за Њетфликс преку ВПН а и тоа веќе не функционира поради новите заштити на хомосексуалците од Њетфликс.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Сума сумарум муабетот е WebOS и Андрод бокс за разлавање?

Па... да и не.
Вебос работи супер самостојно.
Работата со андроид боксовите е што се многу килави. Буквално сите освен шилд се лоши, firestick 4k е ОК. Ама па не е доволно брз за, рецимо game streaming.

Ете! Конечно некој со Сони призна дека кочи Андроид ТВ!
Сеа, не се откачувај, нигде не пишав тоа :D. Мојот Сони не кочи уопште :) сакаш видео да ти пратам?

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Па... да и не.
Вебос работи супер самостојно.

Сеа, не се откачувај, нигде не пишав тоа :D. Мојот Сони не кочи уопште :) сакаш видео да ти пратам?
Стремио попкорни такви работи предпоставувам нема?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Стремио попкорни такви работи предпоставувам нема?
Нц.
Затоа викам, зависи за што ти треба и што сакаш да возиш. Ако имаш добар аудио сетап и салам телевизор пример, ти отпаѓаат 99.999999% боксови што се на маркет.
Мислењето е автоматски споено:

Него, да не му се наоѓа некому филм на блуреј со TrueHD аудио трака за проба?

Последна промена:

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
имам андроид тв тцл и лг 55 ун 7400, многу полош е веб ос, не ги пушта сите формати звук превод, кочи, нема хромкаст, за плејстор и апк да не зборам

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
имам андроид тв тцл и лг 55 ун 7400, многу полош е веб ос, не ги пушта сите формати звук превод, кочи, нема хромкаст, за плејстор и апк да не зборам
Сите ЛГа од поновиве генерации го исфрлија DTS. И не само ЛГ.
Хромкаст нема ама има widi и airplay. Моеш комплет цел windows desktop да касташ.
Преводите се финики секаде.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Имам 10ина години LG 43, добар ТВ испадна. WebOS-от е ок брз итн., ама заглавен си у нивната матрица.
За Блек Фрајдеј земав Филипс 55PUS7906/12 со Андроид 10 (2 гига рам) и ми се отвори цел свет со Плеј Стор. ОС-от е супер брз, има Chromecast, инсталирав Коди со IPTV листа и адони за спорт, филмови и серии, Smart STB со IPTV, и шо ми душа сака ќе инсталирам.
YouTube вози 4К @60fps HDR без проблем. За Амбилајтот нема потреба да коментирам, најдоброто нешто кај Филипс ТВ.

34К за ваков 55 инчен пакет ми е одлична зделка. ТВ без Андроид веќе не би ни погледнал а не па да го купам.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Мислење или искуство со ТВ-во? Од денес паднат на 30.999

4k HDR Smart UHD TV LG 55 UP76703LB, 55"(139.7 cm), Quad Core, HDR10 Pro, Wifi

Пред некој ден зедов UP78, разликите со UP76 требит да се во дизајнот (bezels, ногарки) и во вклучениот Magic Remote, иначе се идентични. Прилично сум задоволен, сликата е солидна, ми се погоди примерок со скоро нула backlight bleed и општо земено е супер. Оперативниот е релативно мазен, популарниве апликации (Netflix, Amazon Prime, Twitch, YouTube) работет одлично.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Мислење или искуство со ТВ-во? Од денес паднат на 30.999

4k HDR Smart UHD TV LG 55 UP76703LB, 55"(139.7 cm), Quad Core, HDR10 Pro, Wifi
Јас го имам UN7000, истиот од претходна генерација, супер телевизор. Пушта се освен дтс аудио, апликациите си работат како што треба, добра слика како за ИПС има.

Julian

lurker
20 август 2016
519
352
Јас го имам UN7000, истиот од претходна генерација, супер телевизор. Пушта се освен дтс аудио, апликациите си работат како што треба, добра слика како за ИПС има.
Се навикнав на веб осот затоа би идел со ЛГ. ДТС ќе се пушта преку коди.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Имам мала колекција од 4 тб, скоро сите филмови се со дтс. Али нема врска, што викаш новите рипови скоро и да нема во дтс.
Веќе почнаа паралелно и ААЦ со ДТС да ставаат, така да тоа веќе не е проблем.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.545
Скопје
Него, да не му се наоѓа некому филм на блуреј со TrueHD аудио трака за проба?
Имам едно тест видео, ти брка работа?

ЕДИТ: да не прикачувам по сајтови, еве тука најдов.

Го пробав City Redux (Lossless), пичи.
1640296034626.png

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Аудио кодециве имаат ли компатибилност меѓу себе ако се од ист тип?
Пример го поврзеш телевизорот на аудио уред што подржува Dolby Digital 5.1 но не и Dolby Atmos, a репродуцираниот материјал е Dolby Atmos… што ќе биде резултатот ?
2.0 обично стерео или ќе има некаков surround ефект ?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.545
Скопје
Аудио кодециве имаат ли компатибилност меѓу себе ако се од ист тип?
Пример го поврзеш телевизорот на аудио уред што подржува Dolby Digital 5.1 но не и Dolby Atmos, a репродуцираниот материјал е Dolby Atmos… што ќе биде резултатот ?
2.0 обично стерео или ќе има некаков surround ефект ?
Секој HD аудио стрим во себе содржи основен 5.1 стрим + HD стримот.

Па така, Dolby TrueHD во себе содржи Dolby Digital 5.1 кој е околу 640 килобита, + „хаде“ делот кој е дополнителни 3-4 мегабити а некогаш и повеќе. Истото е случај и кај Dolby Atmos, DTS-HD MA (Master Audio). Само DTS стримот е околу 1,5 мегабита, основниот 5.1 (Dolby AC3) е исто така помал како и кај Dolby Digital.

Стерео не би требало да пушта, освен ако не се намести во сетинзите на плеерот (TV или РС) да му прави downmixing во 2.0. Некаде може и да ја нема таа опција.

Последни теми

Последни огласи

На врв