Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Упомоч спашавају ме!
Дај бе вие двајца горе не ми помагајте веќе.

Абе бараш помош па кењаш. Ако имаш оптички влез на Technics-от, поврзи го со оптичкиот излез од телевизорот и завршена работа. Крема убаво ти кажа.

Оптичкиот кабел се користи за пренос на дигитален сигнал, односно носи единици и нули кој конверторот потоа ги конвертира во аналоген сигнал. Чим таков влез има на твоето појачало, значи дека тоа има спосопност да врши digital-to-analog конверзија. И тоа е тоа.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Абе бараш помош па кењаш. Ако имаш оптички влез на Technics-от, поврзи го со оптичкиот излез од телевизорот и завршена работа. Крема убаво ти кажа.

Оптичкиот кабел се користи за пренос на дигитален сигнал, односно носи единици и нули кој конверторот потоа ги конвертира во аналоген сигнал. Чим таков влез има на твоето појачало, значи дека тоа има спосопност да врши digital-to-analog конверзија. И тоа е тоа.
Абе буразери. Кај тоа појачало ќе има оптички излез? Само пинове.
Али ај па ќе проверам за сваки случај. Нишо не ме кошта.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
Џабе кога нема оптички влез/излез.

Сеа и жти почна да ги тресеш. Има оптички влез.

Како што гледам за појачалото кажува дека има оптички влез.

Така да само оптички кабел му треба, и завршена работа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
@Rukfash
Најарно ќе е да ги сликаш сите конектори од телевизорот и појачалото.
Само пази уредот со кој ќе сликаш да има излез за фотографиите, за да можеш тука да ги закачиш.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
@Rukfash
Најарно ќе е да ги сликаш сите конектори од телевизорот и појачалото.
Само пази уредот со кој ќе сликаш да има излез за фотографиите, за да можеш тука да ги закачиш.
За среќа телефонот има узлез за сликите. Ама појачалото хиљаду посто нема оптички. Само ТВ-то има отички излез. Дакле фино лепо од почеток си кажувам шо ми требе. Digital to analog converter, да не случајно некој тука нема вишок да го продаде, пошто нешто ги нема по продавниците.
20200604_132721.jpg

MacRazor

hello world
15 ноември 2017
234
149
За среќа телефонот има узлез за сликите. Ама појачалото хиљаду посто нема оптички. Само ТВ-то има отички излез. Дакле фино лепо од почеток си кажувам шо ми требе. Digital to analog converter, да не случајно некој тука нема вишок да го продаде, пошто нешто ги нема по продавниците.
Погледнете го атачментот 88330

Мала дигресија. Сликава ме врати у стари дани 95/6/7 пракса у Орце, Марјан и Цобе, пнп&нпн, потенциометри, диоди, отпорници, емитер и увек грешните шеми...

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Погледнете го атачментот 88330

Мислам дека вакво нешто ти треба:
Аудио конвертор, KN-OPTRCA10 | Loging Electronics
Сега го приметив во описот следново "Конверторот не работи со “Dolby Digital” сигнали кои се испорачуваат со HD каналите." Ако е така нема да ти врши работа за гледање филмови :(

Последна промена:

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Мислам дека вакво нешто ти треба:
Аудио конвертор, KN-OPTRCA10 | Loging Electronics
Сега го приметив во описот следново "Конверторот не работи со “Dolby Digital” сигнали кои се испорачуваат со HD каналите." Ако е така нема да ти врши работа за гледање филмови :(
Треба да ги контактирам по тел ако имаат, гледам имаат и слични дн'гарлашки па може и ке имаат каков шо ми требе.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.500
2.950
Некој дали има искуство со JVC, конкретно еве кој модел: https://www.anhoch.com/product/599267228/tv-jvc-lt32vf52m-32-smart-led-wifihdmix3usbx2dvb-tt2c-tuner

Ќе се употребува за нормално гледање ТВ (за пензионери: вести, некоја серија, филм...).
Дали е доволно светол, дали има нешто што би требало да не премисли од моделов?
Или да препорачате друг модел, буџет до 11.000 мкд?

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Во потрага сум по ТВ некое време, вчера без низ салоните на Сет и Нептун во Куманово и на лагер има само по 1 модел од 4-5 модели што ги гледав. LG SM8200, LG7510, Samsung 8002 и слични 55 инчни модели. Ова важи за низ цела македонија, со короната е успорен увозот.

Почетниот буџет ми беше околу 40 - 45к. Ги разгледав сега QLED моделите на самсунг, Q70R (63к денари) i Q80R (77к денари) и двата 55 инчи.

Ме интересира дали вреди да додадам уште 30к за еден од овие два модели, телевизорот ќе се гледа и директно и под агол (тука има предност Q80R кој има Ultra Viewing Angle).

Дали има некој искуство со овие 2 модели на самсунг да го пренесе во кратки црти?

Во сабота идам за Скопје во Нептун Аеродром да ги разгледам, но би сакал и ваше искуство?

Фала.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
LG ги преферирам ради софтверот, по прост е и далеку побрз од андроид.
За QLED нема да коментирам бидејќи немам видено какви се но LG SM8200 зема еден мој роднина и го видов лично, прилино добар ТВ е, не сум некој експерт но за парите ми се виде супер.
Ако не ти се брза и сакаш да се подновиш со нај нај ТВ почекај да стигне Х серијата на LG OLED па после да си земеш C9-ка на попуст (лани C8 беше 80К).

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
OS
Windows 10 Pro
LG ги преферирам ради софтверот, по прост е и далеку побрз од андроид.
За QLED нема да коментирам бидејќи немам видено какви се но LG SM8200 зема еден мој роднина и го видов лично, прилино добар ТВ е, не сум некој експерт но за парите ми се виде супер.
Ако не ти се брза и сакаш да се подновиш со нај нај ТВ почекај да стигне Х серијата на LG OLED па после да си земеш C9-ка на попуст (лани C8 беше 80К).

LG SM8200 нема на лагер во Нептун, има 1 ама тој е резервиран. C9 e перверзија ама ептен е скап моментално, а и не ми се чека уште многу.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.615
1.780
LG SM8200 нема на лагер во Нептун, има 1 ама тој е резервиран. C9 e перверзија ама ептен е скап моментално, а и не ми се чека уште многу.
Чекај SN серија, тие се лански модел SM, новата серија е излезена веќе во Април, но кај нас обично стигнува во Мај, Јуни во Нептун (сега касни ради короната ваљда). Но ќе забележиш и ново име, наместо SN ќе пишува NANO (скратено од NANO CELL) на некои модели. На пример 75NANO9970PLA, но сепак ОЛЕД си е ОЛЕД.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Чекај SN серија, тие се лански модел SM, новата серија е излезена веќе во Април, но кај нас обично стигнува во Мај, Јуни во Нептун (сега касни ради короната ваљда). Но ќе забележиш и ново име, наместо SN ќе пишува NANO (скратено од NANO CELL) на некои модели. На пример 75NANO9970PLA, но сепак ОЛЕД си е ОЛЕД.
Не се знае кога ќе пристигнат, можеби уште 2-3 месеци најмалку, а не ми се чека толку.

9 август 2018
1.172
477
Дечки вака сега.
Од одамна го меркам овој телевизор:
4k UHD QLED Smart TV SAMSUNG QE55Q60 RATXXH QHDR4x, 3000PQI, WiFi
И тој ми е во план да го земам.
Зимам QLED од одредени причини, мислам кажав зошто.
Пред неколку дена бев на минување низ бриколаж, па бев до Нептун да ги прашам.
Дечкото ми кажа дека наскоро ке ги тргнеле овие модели, оти ќе искочеле новите модели на QLED телевизори од Samsung.
Е сега проблемот е тоа што, ново ќе биде поскапо, а више од 50,000 не давам за нов телевизор.
Се селам за околу 3 месеци (Август - Септември) па то тогаш од Neptun сигурно ќе го тргнат, и после нема да може овој телевизор да го земам.
Ајде што би препорачале вие? Од новата серија Samsung QLED телевизори, најевтиниот колку би коштал, и дали може за 2 - 3 месеци цените да паднат?
И, дали од кога ќе ги тргнат од продажба овие модели, ги чуваат негде на страна или? Сега јас сакав овој да го земам, има и одлична цена ама за 3 месеци дали ќе има кај да се најде од истиот модел?
Ако не се грешам и во Setec идиот модел, или сличен на овој имаа. Ама таму исто време ли ги тргаат од продажба, или покасно? Ако го има овој модел, или некој сличен на овој со слична цена, за едно 3 месеци, тогаш од Setec ќе го земам.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Дечки вака сега.
Од одамна го меркам овој телевизор:
4k UHD QLED Smart TV SAMSUNG QE55Q60 RATXXH QHDR4x, 3000PQI, WiFi
И тој ми е во план да го земам.
Зимам QLED од одредени причини, мислам кажав зошто.
Пред неколку дена бев на минување низ бриколаж, па бев до Нептун да ги прашам.
Дечкото ми кажа дека наскоро ке ги тргнеле овие модели, оти ќе искочеле новите модели на QLED телевизори од Samsung.
Е сега проблемот е тоа што, ново ќе биде поскапо, а више од 50,000 не давам за нов телевизор.
Се селам за околу 3 месеци (Август - Септември) па то тогаш од Neptun сигурно ќе го тргнат, и после нема да може овој телевизор да го земам.
Ајде што би препорачале вие? Од новата серија Samsung QLED телевизори, најевтиниот колку би коштал, и дали може за 2 - 3 месеци цените да паднат?
И, дали од кога ќе ги тргнат од продажба овие модели, ги чуваат негде на страна или? Сега јас сакав овој да го земам, има и одлична цена ама за 3 месеци дали ќе има кај да се најде од истиот модел?
Ако не се грешам и во Setec идиот модел, или сличен на овој имаа. Ама таму исто време ли ги тргаат од продажба, или покасно? Ако го има овој модел, или некој сличен на овој со слична цена, за едно 3 месеци, тогаш од Setec ќе го земам.

Ај размисли, дали им се иплати да ги трнат на страна и да не ги продадат. :carefree: Ваљда ќе го има пак, најверојатно за уште 2-3К поевтино од сега додека имаат залихи - исто и како што сега има стари модели од одредени телевизори.

Јас би ти препорачал ако можеш, да купиш со OLED или IPS панел. Сепак QLED телевизорите се со VA панел и аголот на гледање не е нешто најсајен, посебно ако немаш идеална централна поставеност. Но, овде има луѓе што ќе ме утепаат и ќе кажат дека VA панелите се најдобри...

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно