Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Т-Home оптика

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Викаш не можам апликацијата да ја пуштам на чајна андроид бокс или директно на андроид ТВ? Или да вчитам магентатв вебот у броусер на тв?

Sent by ME using Tapatalk
Апликацијата која е за телефон/таблет е нефункционална на андроид бокс. Преку browser може да се логираш во desktop mode на magentatv.mk, ама е шит навигацијта со далечинско. Ја така го користам на Firestick, ама моето гледање ТВ е само гледање фудбал за викенд на Аренаспорт. За секојдневно користење не е решение.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Update на ситуацијата:
Screenshot 2024-03-22 at 13.59.19.png
Лоши вести, новиот профил на рутерот нема опција за брич мод, што е тиња. Дечкиве ми рекоа дека најверојатно ќе го направат, ама кога не знаат, прилично кул дечки се, ги знам и рекоа дека ќе го пријават тоа како проблем. Ми рекоа дека ако сакам можам у рок од неколку дена да го поништам договорот поради технички причини и да се вратам на старата платформа.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@Oktar андроид профилот = нема бирџ.
Техниколор рутерот = нема бриџ.
Само хуавеи рутер со стара платформа има бриџ.... со стари ресивери.
Техниколорот како рутер си е топ затоа што од сите проти си влечеш мрежа и интернет и тв нема веќе специфични порти.
Воедно техниколорот како рутер си е добар но за тие кои преферираат бриџ мод затоа што сакаат нивни руртери и специфични порти и да рчкаат НОН СТОП по рутери и да сетираат тогаш најдобро и најпаметно е хуавеи.
Ти препорачувам да не чекаш долго и поништи го договорот што побрзо да не испадне после не може.
Тестирај што побрзо се што ти треба и тоа тоа.
Само да знаеш ќе мора буквално се да вратиш од новата опрема која ти е носена до последно кабелче ќе ти бараат затоа што ќе ги местат кај друг тие уреди после.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
@Oktar каков рутер имаш? Huawei? Повеќе детали? Ко шо разбирам имаш Huawei рутер веќе, претходно бил во bridge mode, направи договор со новиве пакети и магично со новиот профил во позадина нема опција за bridge mode?

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
458
647
Техниколорот како рутер си е топ затоа што од сите проти си влечеш мрежа и интернет и тв нема веќе специфични порти.
Воедно техниколорот како рутер си е добар но за тие кои преферираат бриџ мод затоа што сакаат нивни руртери и специфични порти и да рчкаат НОН СТОП по рутери и да сетираат тогаш најдобро и најпаметно е хуавеи.
Ти препорачувам да не чекаш долго и поништи го договорот што побрзо да не испадне после не може.
Само да знаеш ќе мора буквално се да вратиш од новата опрема која ти е носена до последно кабелче ќе ти бараат затоа што ќе ги местат кај друг тие уреди после.
Само интернет ако земам ќе ми менуваат рутер? Моментално иам Sagemcom F@st 5655V2 AC

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@Oktar каков рутер имаш? Huawei? Повеќе детали? Ко шо разбирам имаш Huawei рутер веќе, претходно бил во bridge mode, направи договор со новиве пакети и магично со новиот профил во позадина нема опција за bridge mode?

Така, Хаваи рутер, модел HG8145V5, кој го користев во бриџ мод веќе 4-5 години, сега кога зема нова конфигурација, нов профил, нема бриџ мод. Им кажав еј абе ја бриџ користев и они рекоа, аууууу абе минатата недела кога бевме на обука, мислам споменаа дека нема веќе бриџ и за Хаваи, техниколор секако немаа. Се јави во централа, провери, направи тажна фаца и ми кажа ако сакаш може да раскинеш поради технички причини.
Имам доста ствари што ми беа пристапливи од надвор, малку е тиња ова, ама со дупли порт форвард ќе се реши, само што имаш екстра рутер у целава слика.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Бев да прашам во салон пак за оптика накај Лисиче кога ќе донесат и овој пат ми кажаа само дека немаат информации, ууф ужас

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Така, Хаваи рутер, модел HG8145V5, кој го користев во бриџ мод веќе 4-5 години, сега кога зема нова конфигурација, нов профил, нема бриџ мод. Им кажав еј абе ја бриџ користев и они рекоа, аууууу абе минатата недела кога бевме на обука, мислам споменаа дека нема веќе бриџ и за Хаваи, техниколор секако немаа. Се јави во централа, провери, направи тажна фаца и ми кажа ако сакаш може да раскинеш поради технички причини.
Имам доста ствари што ми беа пристапливи од надвор, малку е тиња ова, ама со дупли порт форвард ќе се реши, само што имаш екстра рутер у целава слика.

Ова е многу лошо, се надевам дека ќе ја опраат место да се прават импровизации. Не мењам пакет тогаш до крај на година со гаранција.

Да, double port forwarding ќе реши работа, ама ако имаш Synology NAS и слични системи што имаат интеграција со рутер ќе прави проблеми, барем ја имав такви проблеми порано, кај што мораше мануелна интервенција од мене наместо да ми е се automated. Ако имаш и ти твоја мрежна опрема, ако не ти е мака пробај на телеком рутерот да активираш DMZ за твојот рутер, и тогаш ваљда без проблем ќе можеш да менаџираш порти од твојот рутер.

Фала за информација, this is a big deal for some folks!

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Каков булшит потег од Телеком да ради е*аните Андроид рисивери на кои секако немаат никакво подобрување у ТВто да го оневозможат бриџ модот.

@Oktar а нема опција да останеш на старото МаксТВ и да имаш бриџ а со нов договор? Пошо ако нема таква опција нека одат у 3 лепе со новиве платформи рисивери андроиди техниколори. И сега ако мењаат се на нова платформа откако ќе ги сменат сите корисници кад тад на новава платформа нема да има повеќе можност за бриџ?

18 септември 2020
942
881
Македонија
На новата Магента се префрли? Колку ќе плаќаш сега и каква ти е комбинацијата?
За бриџ мод треба Телеком да разработат да работи во иднина.

Pej4o

hello world
12 ноември 2015
98
97
До 2027 година треба сите модеми и ресивери треба да се сменат во Техниколор и Андроид за бакар СпедПорт Плус.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343
Може ли малце појаснување, има нови рутери Телеком и после тој рутер не можеш твој да ставиш?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Може ли малце појаснување, има нови рутери Телеком и после тој рутер не можеш твој да ставиш?
Техниколор е марката.
После него можеш твој рутер да ставиш но не може во БРИЏ МОД сеуште, а иначе рутер како рутер то можеш твој на било која порта да закачиш од рутерот на телеком.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
На новата Магента се префрли? Колку ќе плаќаш сега и каква ти е комбинацијата?
За бриџ мод треба Телеком да разработат да работи во иднина.
Not sure if serious or just trolling...

Каков булшит потег од Телеком да ради е*аните Андроид рисивери на кои секако немаат никакво подобрување у ТВто да го оневозможат бриџ модот.

@Oktar а нема опција да останеш на старото МаксТВ и да имаш бриџ а со нов договор? Пошо ако нема таква опција нека одат у 3 лепе со новиве платформи рисивери андроиди техниколори. И сега ако мењаат се на нова платформа откако ќе ги сменат сите корисници кад тад на новава платформа нема да има повеќе можност за бриџ?
Сеа не биди толку негативен. Јас личнно за мене, добивам скоро дупло од се, а плаќам 100 денари помалце (без ХБО). Бриџот е навистина дробек, ама искрено се мислам да го користам со дупли ПФ додека не го решат, а сигурен сум дека ке потрае тоа. Мрежната опрема ќе се снајдам да си ја конфигурирам, имам чепкано компјутери на времето, how hard can it be, не ми треба нешто афтоматски да биде, па синолоџи сториџот да ми го конфигурира рутерот а рутерот, ролетните.

Рисиверот иначе е многу ок, свртев некоја програма а-у, пуптив теве, сликата си е супер, брзината, риспонзивноста и најбитно, менито не е како од 1998ма правено за ЦРТ телевизор со 480и резолуција. Мене ми се свиѓа.
Не, неможе да земеш нова магента со стара телевизија, барем така ми кажаа.

Тоа е, win some, lose some, идат нови работи се менуваат старите, од една страна сакаме да добиваме нови работи и повеќе, ама неќеме ништо да ни се смени, а најмалку цената. Иначе од 2019та ја користев Магентата, 2022 направив промена кај мобилната претплата, ама цело време плаќам безмалку иста сума.
Мислењето е автоматски споено:

Техниколор е марката.
После него можеш твој рутер да ставиш но не може во БРИЏ МОД сеуште, а иначе рутер како рутер то можеш твој на било која порта да закачиш од рутерот на телеком.

Друже, ти си задолжен да не обавестиш и да ни обзнаниш тука кога ќе биде достапен бриџ мод на хаваи. Обавести не и за техниколор ако се деси, ама не сум заинтересиран за нив. If it ain't my problem, ain't a problem at all.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Во населба Лисиче има оптика. И тоа веќе 2 години. :D
Не кај мене после рагуса, пред година се жалев баш тука и ги молев и им праќав потерници и се тоа, околу парк бановина сеуште нема, иако ни искпоаа некои шахти за оптика, само не знам кој ги користи... користам од телекабел оптика моментално, и се пуштени по бандери, проблем е што сум на договор телеком до крај на година па плаќам 1000 денари екстра месечно само да имам од телекабел оптика, ако не донесат до крај на година оптика одма ги џиткам за телекабел, ама за сега сум на договор и тоа со L пакет... имам 60/10 VDSL

Последна промена:

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Not sure if serious or just trolling...

Сеа не биди толку негативен. Јас личнно за мене, добивам скоро дупло од се, а плаќам 100 денари помалце (без ХБО). Бриџот е навистина дробек, ама искрено се мислам да го користам со дупли ПФ додека не го решат, а сигурен сум дека ке потрае тоа. Мрежната опрема ќе се снајдам да си ја конфигурирам, имам чепкано компјутери на времето, how hard can it be, не ми треба нешто афтоматски да биде, па синолоџи сториџот да ми го конфигурира рутерот а рутерот, ролетните.

Рисиверот иначе е многу ок, свртев некоја програма а-у, пуптив теве, сликата си е супер, брзината, риспонзивноста и најбитно, менито не е како од 1998ма правено за ЦРТ телевизор со 480и резолуција. Мене ми се свиѓа.
Не, неможе да земеш нова магента со стара телевизија, барем така ми кажаа.

Тоа е, win some, lose some, идат нови работи се менуваат старите, од една страна сакаме да добиваме нови работи и повеќе, ама неќеме ништо да ни се смени, а најмалку цената. Иначе од 2019та ја користев Магентата, 2022 направив промена кај мобилната претплата, ама цело време плаќам безмалку иста сума.

Друже, ти си задолжен да не обавестиш и да ни обзнаниш тука кога ќе биде достапен бриџ мод на хаваи. Обавести не и за техниколор ако се деси, ама не сум заинтересиран за нив. If it ain't my problem, ain't a problem at all.
Само да не не НАТираат сите у иднина како А1 па да треба гејминг бустер доза да си земеш за јавна да имаш :) Имаа симетрични сега немаат имаа бриџ сега немаат имаа поволности у апп сега немаат… И така.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Аееее не верував дека ќе ме разочараат Телеком.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
Нашле па зашле. Немаат конкуренција па им се може. Практично секој корисник кој навистина има потреба од добар интернет е кај нив. Последниве месеци во Скопје центар се соочувам со падови на интернет, прекини на телевизија, снемува звук и сл. Па после чудотворно ќе си се оправи се до нареден проблем.

Тие техниколор рутерите се предимензионирани непотребно. Не знам чуму му е толкав уред.

Неодамна реновирав па си направив место над влезна врата за рутер и остали тракатанци. Со телекабел внатре имав место за кревет да ставам. Сега само техниколор го окупира сето. Сакам во дневна макс тв и мој рутер/тањир. Ама не може зашто имам само еден мрежен кабел до таму по ѕидови.

Секој што реновира и пушта кабли, на критични места во домот, обавезно пуштете два мрежни кабли низ ѕид до таму за да не ве боли глава ако сакате да си имате свој рутер покрај макс ТВ приемникот.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@gokica со техниколорот ако го имаш рачунај дека не ти треба уште еден кабел.
Сите порти на техниколорот се отворени и за тв и за интернет така да се прави лесно мрежа со него и доволно ти е еден кабел.
Другото лесно се решава со свич гигабитен.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
@gokica со техниколорот ако го имаш рачунај дека не ти треба уште еден кабел.
Сите порти на техниколорот се отворени и за тв и за интернет така да се прави лесно мрежа со него и доволно ти е еден кабел.
Другото лесно се решава со свич гигабитен.
Ама чекај вака да видиме. Значи од рутер до Макс ТВ приемник доаѓа еден кабел. Од него делам за ТВ и за фиксен телефон.

Дали можам да ставам свич пред макс ТВ, па од него да извадам еден пач кабел за ТВ а друг пач за рутер или тањир? Од поддршка ми рекоа дека не може. Ако е ТВ на таа порта од техниколорот тогаш не може од истата таа порта и интернет.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Ама чекај вака да видиме. Значи од рутер до Макс ТВ приемник доаѓа еден кабел. Од него делам за ТВ и за фиксен телефон.

Дали можам да ставам свич пред макс ТВ, па од него да извадам еден пач кабел за ТВ а друг пач за рутер или тањир? Од поддршка ми рекоа дека не може. Ако е ТВ на таа порта од техниколорот тогаш не може од истата таа порта и интернет.
Ако е рутерот ти е техниколор и е упдејтуван со последен софтвер може.
Значи земаш гигабитен свич кабелот го ставаш во свич потоа од свич во макств и од свичот потоа од преостанатите порти на свичот си штракаш интернет.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
Ако е рутерот ти е техниколор и е упдејтуван со последен софтвер може.
Значи земаш гигабитен свич кабелот го ставаш во свич потоа од свич во макств и од свичот потоа од преостанатите порти на свичот си штракаш интернет.

Аха! Па ова прашав ама од поддршка ми рече дека портата за макс ТВ мора да е резервирана за едно. Или макс ТВ или интернет. Неможело двете наеднаш. Нити со последен фирмвер. Ми рече дека последниот фирмвер само дозволувал било која порта да е за ТВ.

Штом е така ќе си набавам свич па ќе си поделам асално. Само телефонот треба да видам како да го оставам. Фала ти за инфо.

Ах и уште да прашам, ако апдејтува фирмвер, дали ќе го изгубам промотивниот пакет 1/1 гигабити?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Аха! Па ова прашав ама од поддршка ми рече дека портата за макс ТВ мора да е резервирана за едно. Или макс ТВ или интернет. Неможело двете наеднаш. Нити со последен фирмвер. Ми рече дека последниот фирмвер само дозволувал било која порта да е за ТВ.

Штом е така ќе си набавам свич па ќе си поделам асално. Само телефонот треба да видам како да го оставам. Фала ти за инфо.

Ах и уште да прашам, ако апдејтува фирмвер, дали ќе го изгубам промотивниот пакет 1/1 гигабити?
Софтвер да удпејтува мора ти да му направиш фактори ресет на рутерот иначе нема да упдејтува.
Ако ти е брзо ставен рутерот сега веќе го имаш последниот софтвер.
Така да стави само свич и тестирај првин.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
Софтвер да удпејтува мора ти да му направиш фактори ресет на рутерот иначе нема да упдејтува.
Ако ти е брзо ставен рутерот сега веќе го имаш последниот софтвер.
Така да стави само свич и тестирај првин.
Не е брзо ставен. Пред повеќе од година дена. Мислам дека не е на последен фирмвер. Така да не рчкам сега. Но добро е да се знае.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно