Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Споредба на мобилни телефони

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Пошто тврдиш дека има, зошто сите не користат мемориски?

Нека нема онборд уопште.

Не ти текнува а?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Те прашав конкретно за ајфон 7 моделот со 32 гига, не ми одговарај со прашање. Дали нема мемориски шо запишуваат побрзо од онборд меморијата на тој телефон?

Одговори прашање. Ако не знаеш кажи не знам и затвараме дискусија.

за другите членови - убав ден е, али добро е онака малце онлајн натегање :) посебно коа членови веќе по илјада пати враќаат на прашање со прашање.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
@krale Јас да сум на твое место, би си се повлекол од дискусијава, и онака не добиваш ништо освен потсмев, или, if you can't beat them, join them :)

Совет на место. Можеби ќе го прифатам.

Само е лошо што кога сум во право, тешко попуштам. Ма никогаш.

И ѓон сум за чувства, дали некој се смеел, а истиот има познавања трупче. Иам кондиција за такви охохо...

Конкретно овде - некој сака сеа да се убедува дека бољи се мемориските картички него онборд, и не зема уопште предвид зашто сите (вклучувајќи го и Самсунг) знаат дека тоа е инфериорно решение... Али нашиве „инжинери“ не размислуваат за интерконекции и проток на i/o низ куп други делови во телефонот меѓу мемориската-процесор-графичка-рам (и друго) and back. Ниту пак размислуваат дека мемориска не може да постои побрза од онборд (може само некоја меморска да е побрза од некоја онборд).

Па уште се повикуваат на тоа дека 7 32gb бил поспор - еве ќе потрошам една мозочна келија да го разберам и ова - кога објавено беше уште лани дека се работи за еден мемориски чип, за разлика од тие со 128/256 што имаат повеќе и нормално работат во ПАРАЛЕЛА. Воопшто не се работи за инферориност на брзината на НАНД чиповите туку имаш повеќе чипови, наместо еден кај оние со повеќе меморија. Плаќаш повеќе - добиваш повеќе. Ednostavno e 1!!11

И сеа - @Daniel86 дали некој ќе се смеел - хаха - абе баш уво ќе ме заболи знаеш?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Те прашав конкретно за ајфон 7 моделот со 32 гига, не ми одговарај со прашање. Дали нема мемориски шо запишуваат побрзо од онборд меморијата на тој телефон?

Одговори прашање. Ако не знаеш кажи не знам и затвараме дискусија.

за другите членови - убав ден е, али добро е онака малце онлајн натегање :) посебно коа членови веќе по илјада пати враќаат на прашање со прашање.
Гугл го затвора системот секогаш за снимање на СД или инсталација на апп на СД, така да СД е веќе ептен нужно "зло" ако на некого му треба. А како што ufs е све повеќе стандард кај хај енд моделите, интернет за синк е супер доволен, џаба е муабетот кој и така немаше логика :)

Sent from my MI 5s

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
За мала едукација на форумското пучанство.

No, the 32 GB iPhone isn't 'slow' (or, how storage works!)

Крале доста избегаваш одговор, прашањето е:

Дали нема СД картички кои запишуваат побрзо од вградената меморија на тој модел (iPhone 7 32GB)?

Гугл го затвора системот секогаш за снимање на СД или инсталација на апп на СД, така да СД е веќе ептен нужно "зло" ако на некого му треба. А како што ufs е све повеќе стандард кај хај енд моделите, интернет за синк е супер доволен, џаба е муабетот кој и така немаше логика :)

Sent from my MI 5s

Се слагаме сите, ама крале се потсмева шо телефони имале слот за СД картички и ред други тврдења за тоа како не можеле да продаваат поскапи модели со повеќе мемории иначе, и како 32 гига бил најпродаван пошо било доволно и ајфон затоа го нуделе тој модел (а до лани даваа само 16 гига).

А реалноста е дека не е најпродаван пошо е најдоволно, туку пошо е најевтино. И очигледно кратат и во перформанси епл, шо иако не е битно толку у реални сценарија, пак е као кој ве ебе на корисниците (за да измолзаат троа појќе профит).

И не дека ги обвинувам, профитот е главна цел на компаниите и у тој поглед е топ. Ама коа се води дискусија се води дискусија, не е натегање или вреѓање, туку размена на мислења и факти - а крале меша факти со мислења пречесто веќе.

Види го скринот @the_maker и ќе видиш мене која ми е поентата.

А ЗА ЕДУКАЦИЈА МАЛЦЕ (за тие шо не знаат а ги интересира):

Мемориските картички не го успоруваат телефонот, и се евтино решение за повеќе меморија НА КОГО МУ ТРЕБА. Ако не ти треба не ставај, толку едноставно. Хејтови од типот на „мемориска картичка користат“ се само недостаток на аргументи.

Еве ја вистинската причина иначе зошто не е битно шо е побавен ајфон 7 во реални сценарија:

Yes, your 32GB iPhone 7's storage is slower, but here's why it doesn't matter

И цитирано:

SSDs can write data in excess of 100 megabytes per second. Recording a 4K video, the most demanding write job you can do on a phone, only requires a write bandwidth speed of 30MBps, which comes nowhere near your phone's write speed limits. So a faster write speed would make zero difference in this case.

Шо значи у реални сценарија за МЕДИА ФАЈЛОВИ, од кои ги исклучуваме апликациите дека можда сакаат да читаат од база побрзо или со помали латенции (ради тоа шо вградената меморија има стално помали латенции ради тоа шо е вградена и ја користи примарната магистрала валјда) не ти треба повеќе од 30МБ на секунда за запишување и субсеквентно читање.

Ова значи дека и просечна Class 10, U2 мемориска картичка ќе ти заврши подеднакво добро работа.

Шо значи да одговориме на прашањата на крале:

- да, вградена меморија е подобро
- никој не кажа дека мемориски картички е „боље“ тоа ти така или си го сфати или само сакаше да спинуваш во недостаотк на аргументи
- секогаш е добро да се има опција
- тоа шо исмеваш нешто само ради тоа шо твојот избор на телефон го нема не значи дека не е глупо или дека истиот тој твој телефон нема да се продава повеќе ако го имаше у варијанта со истата опција
- но во реални медиа сценарија (ко сториџ за фотографиите кои ги сликаш, видеата кои ги снимаш, и музиката која ја слушаш) нема видлива разлика дали користиш онборд или сд картичка
- ова е практично од повеќе причини - партиционирање, преносливост, менување на различни картици, имање резерва картица ако случајно на наполниш првата со видеа или слики...

А би било интересно да се продаваат ајфони со и без слот за мемориска картичка, со иста цена, и да видиме луѓето која опција би ја избрале :)

Атачменти

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    20,4 KB · Прегледи: 37
Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Конкретно овде - некој сака сеа да се убедува дека бољи се мемориските картички него онборд,

Латасу, никој не вели дека мемориска картичка е подобра од флеш меморијата, туку ти велат дека мемориска картичка плус е само плус и не може да е негативна работа.
И да, за вчитување песни, слики, видеа за што најчесто у 99% време се користат мемориските уопште не прави разлика дали ќе ја вчита со 15 мегабајти во секунда или со 115, секако отвара инстантно.
И да, има побрзи мемориски од флешот на ифон 7 32, знаеш тој инфериорниот модел спореден со брат му. Иако во рл таа разлика уопште не се осеќа, што е само уште една потврда и совршен пример у право место и време за она што ти го бамкаат дечките 2 дена, а ти никако да сфатиш. Уствари добро сфаќаш али се правиш на Тошо. ;)

Sent from my Nexus 5

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Крале доста избегаваш одговор, прашањето е:

Дали нема СД картички кои запишуваат побрзо од вградената меморија на тој модел (iPhone 7 32GB)?

Се слагаме сите, ама крале се потсмева шо телефони имале слот за СД картички и ред други тврдења за тоа како не можеле да продаваат поскапи модели со повеќе мемории иначе, и како 32 гига бил најпродаван пошо било доволно и ајфон затоа го нуделе тој модел (а до лани даваа само 16 гига).

А реалноста е дека не е најпродаван пошо е најдоволно, туку пошо е најевтино. И очигледно кратат и во перформанси епл, шо иако не е битно толку у реални сценарија, пак е као кој ве ебе на корисниците (за да измолзаат троа појќе профит).

И не дека ги обвинувам, профитот е главна цел на компаниите и у тој поглед е топ. Ама коа се води дискусија се води дискусија, не е натегање или вреѓање, туку размена на мислења и факти - а крале меша факти со мислења пречесто веќе.

Види го скринот @the_maker и ќе видиш мене која ми е поентата.

Џабе се препелкаш на суво. Имаш теза која е debunked. Мемориски картички не се побрзи од онборд. thats my final answer.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Имаш теза која е debunked. Мемориски картички не се побрзи од онборд. thats my final answer.

Ако ова успеа да го разбериш од претходните постови, тогаш или имаш сериозни проблеми со читање и разбирањее или ти си тој шо за инает се препелка на суво!

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Според насловот, сајтот делува дека е исполнет со unbiased објави.

Како и секоја анализа - подложна на критики.

Ако ги имате...

Ако се истите базирани на „уф страв ми е да прочитам“ - океј, ќе се вратиме у време на инквизиција, па ќе палиме книги/блогови/сајтови што не се стамп оф апрувал.

И сеа дојдовме до тоа дека мемориски се побрзи од онборд. Хаха, дно дна.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584

Ако ги имате...

Ако се истите базирани на „уф страв ми е да прочитам“ - океј, ќе се вратиме у време на инквизиција, па ќе палиме книги/блогови/сајтови што не се стамп оф апрувал.

Пробај со uTorrent двојката.

Sent from my Nexus 5

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Ако ги имате...
Можности Крале, можности... Али кај знаете вие Ејпл корисниците што се тоа можности.. знаете само за Неможности. :D

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Можности Крале, можности... Али кај знаете вие Ејпл корисниците што се тоа можности.. знаете само за Неможности. :D

Jaс пример користам со 128гб. Имам 50гб icloud целосен бекап кој досега ми ги задоволува потребите.

И не гледам дека било каква можност ми е ускратена - напротив - подобар е овој систем отколку да имам мала системска меморија па после да се мачам со мемориски. Ај и флопи ако не, тоа се тие можности за кој прајме муабет не?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
коа се збори за епл дека исфрлиле џек тоа шо треба да користиш донгл станува опција и имање ОПЦИЈА да користиш нешто е добра ствар.

коа ќе стават опција за сд картичка андроид телефоните тоа не е опција туку "леле бедни уше флопи диск да стават"

Испратено од SM-G928F преку IT.mk форум апликација

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
коа се збори за епл дека исфрлиле џек тоа шо треба да користиш донгл станува опција и имање ОПЦИЈА да користиш нешто е добра ствар.

коа ќе стават опција за сд картичка андроид телефоните тоа не е опција туку "леле бедни уше флопи диск да стават"

Испратено од SM-G928F преку IT.mk форум апликација

Wireless е иднината и за аудио, и за стореџ. Ко што гледам и во двете јабучето прајлом.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Jaс пример користам со 128гб. Имам 50гб icloud целосен бекап кој досега ми ги задоволува потребите.

И не гледам дека било каква можност ми е ускратена - напротив - подобар е овој систем отколку да имам мала системска меморија па после да се мачам со мемориски. Ај и флопи ако не, тоа се тие можности за кој прајме муабет не?
А зш на пример не користиш 32 гига верзија кога 32 гига се доволни?

Sent from my Redmi Note 3

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.479
5.584
Wireless е иднината и за аудио, и за стореџ. Ко што гледам и во двете јабучето прајлом.

Прајлом со антички аудио технологии или у овој случај течнологии. Нема ни поддршка за 24бит hi-res аудио, а Самсунг веќе има и блутут 5.0. Ама еј, jabuceto prajlom. Априлилили.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
А зш на пример не користиш 32 гига верзија кога 32 гига се доволни?

Sent from my Redmi Note 3

Па шефче, за мене не се доволни. Ама имам избор нели?

Некои немаат избор (па мораат ханзапласт решенија од типот мемориски).

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
Бaш oнaкa шмекерски е мoментoт кoгa си вo некoјa вукoјебинa без нет, без мрежa и требa дa кoристиш oблaк систем, јер, мемoрискa е сoу флoпи стaјл. Едни швaби имaaт песнa/aлбум Follow the blind guardian.

Испратено од LG-D320 преку IT.mk форум апликација

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Бaш oнaкa шмекерски е мoментoт кoгa си вo некoјa вукoјебинa без нет, без мрежa и требa дa кoристиш oблaк систем, јер, мемoрискa е сoу флoпи стaјл. Едни швaби имaaт песнa/aлбум Follow the blind guardian.

Испратено од LG-D320 преку IT.mk форум апликација

Зашто бе глумите средновековно познавање. 128гб онборд ени деј. Каква мемориска какво флопи.

И да с7 со мемориска топ им доаѓа во џунглите во африка, дека нема 3г таму.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
50 гига... Јас имам 15 ТБ на 100 мегабитна линија, сопствен сервер тука во МК. Не е решение клауд. Барем не додека нетот на 4Г е ограничен. А роаминг е друга прича.

Иди ти во малта на одмор и пробај да качиш слики и клипови на тој ај клауд, јави како ќе поминеш со роамингот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно