hipo
user
Дали некој има искуство со замена на обични флуоресцентни неонки со ЛЕД неонки во постоечки држачи и инсталација.
Ќе пробам и со нив. Фала на помошта@stojatoni
Од мое искуство со штедливи сијалици, односот на светлина/потрошувачка во споредна со класичните сијалици се движи некаде отприлика 1:4 - 1:5,5 кај CFL сијалиците, а 1:5 - 1:8 кај лед сијалиците. Тоа е соодносот лумен/ват, односно колку лумени се добиваат за еден ват електрична енергија.
Со други зборови за да добиеш светлина еквивалнтна на 100 ватна обична сијалица (иако и ова не е фиксно, не сите сијалици со влакно со иста јачина даваат иста светлина, како што спомна lokvan за 100 вати тоа е некаде 1500-1600 лумени) потребни се некаде околу 20-25 вати за CFL или 13-20 вати за лед сијалици.
Главно, колку поевтина односно непозната марка, толку е помал соодносот. Квалитетна CFL може да е и поштедлива од некоја no-name ЛЕД. На амбалажата на квалитетните сијалици ја има и вредноста на светлината во лумени што истата ја оддава и тоа е единствена меродавна величина.
И сега кога ќе почнеш да бараш квалитетна сијалица земајќи ги во предвид овие вредности, ќе видиш дека на нашиов пазар ќе ти останат во избор само две марки.
Tinex. 50% попуст на Филипс. У пластична кутија ти доаѓа некои 200 денари, во хартиена 150. Мислам оваа Buy the Philips LED Bulb 8718696576991 Bulb е супер дупер...Kade ima Philips i Osram?
Sent from my Redmi 3 Pro using Tapatalk
Tinex. 50% попуст на Филипс. У пластична кутија ти доаѓа некои 200 денари, во хартиена 150. Мислам оваа Buy the Philips LED Bulb 8718696576991 Bulb е супер дупер...
Tinex. 50% попуст на Филипс. У пластична кутија ти доаѓа некои 200 денари, во хартиена 150. Мислам оваа Buy the Philips LED Bulb 8718696576991 Bulb е супер дупер...
Ти си луд Џони?За дома тоа 4500К светло?
Боже сачувај.
Ами која е разликата? Повеќе време од денот поминувам на работа отколку дома. Шо има везе за каде е. Ми се допаѓа 4500К и тоа е тоа. Небитно дали на работа или дома. И дома работам а и на работа живеам.2700к за дома или помалце, ништо не сум помешал јас. Ама океј.
4000к е за работна просторија одлично, канцелариски простор.
6000к е супер ако сакаш да те боли глава, да оќориш, притисок во очи да ти се јави, мелантонин да ти е во дисбаланс.
Провери на лице местоАууу најс. Само не ми се допаѓа 2700К моментот. Ми треба 4000-4500К
Никаде, ми кажаа од кај дистрибутеротКај точно си гледал?
За дома тоа 4500К светло?
Боже сачувај.
може малку и поопширно да напишеш, нешто и да научиме! јас читав доста време пред да одлучам, но на крај си земав една прво за проба, па после докупив уште десетина! јас имам 1500 лумени, 3000 К.Богами. Особено што работно светло од ламба на батерии не е исто со пријатно домашно светло.
И јас имам 219б 4000к 90+ во моите батериски, баш тазе ми стигнаа 219ц 4000к 90+. Ама тоа е, мора детално да се знае што и како се работи. Инжињерската работа е тешка.