Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Сериозни проблеми со Anhoch сервис

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Чекајте малку другари.
Фискална? Работен налог, понуда, фактура, било што?
И јас можам да дојдам од нигде никаде и да објавам еден куп обвинувања и клевети за било која компанија. Ама без соодетни докази, се ова нема поента.

Зошто истово е случува за повеќе фирми, компании и слично во последно време. Не само на овие форуми, туку и на други...

Не почнувајте одма со бош муабети како некој некого брани или клевети. НЕ!
Но не и вака. Треба да се знае и се да се истера на виделина, но поткрепено со докази. Ако е така, сите вакви теми ке одат стики за да се знае и да можат луѓето ад гледаат.
Срамота е доктор како тебе да трола на вакви теми! :D

Пишав, ако некој од претпоставените го интересираат детали нека ме контактира по ПП. Му реков на колегата, ќе побара после дома ко ќе дојде ако не ја фрлил испратницата/гаранцијата, но во секој случај можат претпоставените да ја најдат конфигурацијата според времето кога е купена како и по сериски број на производите кои се вградени!

@gOJDO Мене ми изгледа дека колегава те искористува, ако му требало помош ќе те викнел и за совет за конфигурација, а не само кога е во тесно.
Не знам за што би ме искористил колегата? Инаку се познававме околу пола година, т.е. откога се вработи каде јас работам. Што се однесува до совет, сметал дека вработените во салоните во Анхоч се доволно компетентни за да му дадат соодветен предлог. Јасно ми е дека се работи за твој колега кој дал ваков предлог и треба колегијално да се заштити, ама ете бар ти ги разбираш работите, биди реален и кажи дали е ОК конфигурацијава и дали во случајот истово би го предложил и ти?

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Нема потреба Анхоч да те контатираат,деталите изнеси ги тука.Друга работа,како ние да бидеме сигурни,дека колегата твој,не го носел во сите овие 3 години некаде компјутерот и му менувал некој друг компоненти?

Не ги бранам воопшто Анхоч,ниту е моја,нит на Татко ми,али до сега сум носел доста ствари на сервис,и искрено биле професионално поправани и средувани,и баш ме зачуди ова што го пиша.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.938
2.526
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Лепенката е фејл невиден, ама се фатиле за Гембирд напојување и единечна меморија... Идат во продавница и сакаат за 20.000 гејминг конфигурација, епа нема Кулер Мастер напојување да стаат? Што се вика, колку пари, толку музика. Патем, јас си користев Гембирд напојување 500-ка со AMD 8320 и GTX960, немав никаков проблем и при макс оптоварување, тераше и со RX 580, рикна тек коа му закачив уште една. XD
Тука си во грешка друже, само затоа што нема доволно буџет не е причина да го залажеш купувачот дека за тие пари можеш да му дадеш јака машина а во позадина најевтиното напојување "колку да тера" или пак најевтината матична што постои само затоа што го "подржува" процесорот плус тоа после 6 месеци или година дена од толку оптоварување ќе почне да се понаша па никој не ти гарантира се што може да ти заебе, треба да има баланс во квалитетот и капацитетот на сите компоненти ... пример ако ја би му предложил таква конфигурација а нема буџет за поскапо напојување тогаш би му рекол дека 1050Ти е максимум ради напојувањето и долгорочна стабилност на системот, таа графичка е 60-75W т.е. 50W помалку од 1060 што за шкарт напојувања е огромна разлика ...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Нема потреба Анхоч да те контатираат,деталите изнеси ги тука.Друга работа,како ние да бидеме сигурни,дека колегата твој,не го носел во сите овие 3 години некаде компјутерот и му менувал некој друг компоненти?
Сакаш да кажеш некој да ја избришал пастата од процесорот и да му залепил таква налепница? да му ги заменил двете плочки RAM со една дупло поголема и да му го заменил квалитетното напојување со Gembird? :rolleyes:

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Сакаш да кажеш некој да ја избришал пастата од процесорот и да му залепил таква налепница? да му ги заменил двете плочки RAM со една дупло поголема и да му го заменил квалитетното напојување со Gembird? :rolleyes:
Баш така,значи претходно да си го носел кај некој аматери,што му се правеле ХАКЕРИ,и да го поебале да му ваделе,ставеле глупости во пцто,ова е само една опција која ми текна,не велам дека е вака,али секако е можно.

elrusius

read-only
26 декември 2014
31
59
Тука си во грешка друже, само затоа што нема доволно буџет не е причина да го залажеш купувачот дека за тие пари можеш да му дадеш јака машина а во позадина најевтиното напојување "колку да тера" или пак најевтината матична што постои само затоа што го "подржува" процесорот плус тоа после 6 месеци или година дена од толку оптоварување ќе почне да се понаша па никој не ти гарантира се што може да ти заебе, треба да има баланс во квалитетот и капацитетот на сите компоненти ... пример ако ја би му предложил таква конфигурација а нема буџет за поскапо напојување тогаш би му рекол дека 1050Ти е максимум ради напојувањето и долгорочна стабилност на системот, таа графичка е 60-75W т.е. 50W помалку од 1060 што за шкарт напојувања е огромна разлика ...

Сеа не ја знам причата и со кој буџет тргнал човекот, ама Гејмбирд Black 500 Real Power, не е баш од најефтините напојувања. Како што кажав RX580 ја тераше без проблем, која што има 65W повисока (пропишана) побарувачка него 1060. И сеуште не можам да поверувам дека го користел 3 години без термална паста, плус на 1060 release date е август 2016 (пред две години, 4 месеци).

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Баш така,значи претходно да си го носел кај некој аматери,што му се правеле ХАКЕРИ,и да го поебале да му ваделе,ставеле глупости во пцто,ова е само една опција која ми текна,не велам дека е вака,али секако е можно.
Се читаш што пишуваш?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Anhoch ја има изгубено мојата доверба од поодамна, т.е од кога почна да вработува цицлести вработени неписмени девојки да продаваат хардвер по продавниците (најбитен услов беше англиски да знаат), а со самото тоа си влече и позадински неквалитетен персонал.

У принцип у анхоч не се знае кој јаде кој пие веке подолг период...

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Велиш дека некој намерно го извадил кулерот, ја избришал пастата и ставил налепница...
Ти се чудам на умот.
Матни работи се дешаваат во мрачните работилници на сервисерите :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Сеа не ја знам причата и со кој буџет тргнал човекот, ама Гејмбирд Black 500 Real Power, не е баш од најефтините напојувања. Како што кажав RX580 ја тераше без проблем, која што има 65W повисока (пропишана) побарувачка него 1060. И сеуште не можам да поверувам дека го користел 3 години без термална паста, плус на 1060 release date е август 2016 (пред две години, 4 месеци).
Пишав погоре дека пред 2-3 години е купен компјутерот. И мене не ми се веруваше во тоа што го видов, затоа ја отворив темава затоа што беше too much...
Инаку немам искуства со Gembird(не сум купил за мене, ниту за друг, ниту сум препорачал некому), ама знам други што имале и не се баш позитивни. На времето на hadware.mk форум имаше едно дискецирано кое наводно требаше да биде незнам колку стотини вати со PFC. За ватите не знам, ама знам дека PFC-то беше сочинето од бетонска коцка место намотка.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
И во Gembird е најдено бетон? Овде на ИТ пред некоја година имаше рецензија за Hantol со бетон. Значи исто ѓубре. Напојувања произведени во градежно претпријатие :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
И во Gembird е најдено бетон? Овде на ИТ пред некоја година имаше рецензија за Hantol со бетон. Значи исто ѓубре. Напојувања произведени во градежно претпријатие :)
Поквалитетни се HANTOL, користат подбар цемент и бетонот го прават помрсен! Затоа и се поскапи од Gembird!

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322
Не знам за што би ме искористил колегата? Инаку се познававме околу пола година, т.е. откога се вработи каде јас работам. Што се однесува до совет, сметал дека вработените во салоните во Анхоч се доволно компетентни за да му дадат соодветен предлог. Јасно ми е дека се работи за твој колега кој дал ваков предлог и треба колегијално да се заштити, ама ете бар ти ги разбираш работите, биди реален и кажи дали е ОК конфигурацијава и дали во случајот истово би го предложил и ти?

Види вака несакам да испадне дека бранам некој, ама:

1. Ако стварно стикерот е оставен од страна на сервисерите во Анхоч, се слагам тоа е голем пропуст. Меѓутоа не ја исклучувам можноста и да е купен подоцна кулерот, па колегата твој сам да го местел или го однел некаде за монтажа.

2. 99.9% од купувачите доаѓаат да бараат конфигурација со веќе однапред дефиниран буџет кој се движи од 20-40к без монитор и периферија, а притоа првото прашање е
- „Колку фрејма ќе ми вади на фортнајт?“
- „На каков монитор играш?“
- „Обичен FHD“
- „60 фрејма ќе имаш без проблем“
- „Ама зашто 60 фрејма би требало да вади 150 фрејма“
И тука се завршува дискусијата, овакви типови се разбираат у све пошто читал ама недочитал. Битно да вади 150 фрејма на 60hz монитор.

3. Повторно да потенцирам дека голем број од мажишта кои бараат конфигурации несакаат да кажат дека конфигурацијата им е за гејминг пошто се срамат, па се расфрлуваат со термини за рендерирање, кодирање, графички дизајн и слично...и на крај ќе заврши со неидеална конфигурација за неговата намена, а потоа нормално другиот е крив.

4. Гембрд напојувањата не се лоши во конфигурации, веќе со години се продаваат. Еве и самиот како што посочи напојувањето немало проблем 3 години. Напојувањето е далеку од идеално меѓутоа луѓето САМИ САКААТ да штедат на лоши места...

5. Околу 1 плочка рам...често се случува муабет од типот „Јас ќе ставам секако уште 8 рам за кратко, така да остај ми само една плочка“...едноставно тука се завршува дискусијата.

Нема зошто да бранам некој ако згрешил, меѓутоа ја отвараш темата без никаква поткрепа. Јас се одјавувам од тука.

П.С. Мислам дека не му дошло на никој потреба да краде кулери од куќишта...

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.938
2.526
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Мешаш работи тоа напојување ти што го спомнуваш е 3000 денари патем и кулер мастер ако гледаш така имаат од најевтини и слаби напојувања па се до премиум и скапи, не гледам дека на првиот пост е спомнато кој гембирд модел (имаш и од 1500 денари и од 3000 денари, не е исто) и плус овој моделот што го спомнуваш е понов модел, додатно тој има само еден конектор за пцие за графичка, како врза втора на него? пошто нели рече откако си ја врзал ти рикнало ...

elrusius

read-only
26 декември 2014
31
59
Пишав погоре дека пред 2-3 години е купен компјутерот. И мене не ми се веруваше во тоа што го видов, затоа ја отворив темава затоа што беше too much...
Инаку немам искуства со Gembird(не сум купил за мене, ниту за друг, ниту сум препорачал некому), ама знам други што имале и не се баш позитивни. На времето на hadware.mk форум имаше едно дискецирано кое наводно требаше да биде незнам колку стотини вати со PFC. За ватите не знам, ама знам дека PFC-то беше сочинето од бетонска коцка место намотка.

Од ефтината класа, за разлика од Хантол, Матрикс и останати брендови од тој калибар, Гембирд се мадафака. Не дека се не знам колку квалитетни, али за таа цена, одлично гураат. Зборувам од лично искуство, не ми се десило камен да најдам внатре наместо трафо, најчести кварови се изгорен грец или прснати електролити и тоа после 3+ години користење.

elrusius

read-only
26 декември 2014
31
59
Мешаш работи тоа напојување ти што го спомнуваш е 3000 денари патем и кулер мастер ако гледаш така имаат од најевтини и слаби напојувања па се до премиум и скапи, не гледам дека на првиот пост е спомнато кој гембирд модел (имаш и од 1500 денари и од 3000 денари, не е исто) и плус овој моделот што го спомнуваш е понов модел, додатно тој има само еден конектор за пцие за графичка, како врза втора на него? пошто нели рече откако си ја врзал ти рикнало ...

Според сликата претпоставив дека е 500ка, чим го купил пред 2-3 години, ќе да е истото. За втората графичка ставив 8пински адаптер за на два молекс конектори. Тоа беше колку да видам што ќе се случи, ОС покрена без проблем, а под оптеретување отиде одма.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Конфигурација е предлог од вработен во салон на Анохч, платена е 68000 денари при што немало ограничување во буџет од типот скрати ова скрати она, бил спремен да плати до 1500 евра но му рекле дека е доволно за да му тера понови игри на Full HD. Купен е во Септември 2016 година комплет со монитор одеднаш од Анхоч. Компјутерот никој го нема отварано од кога е купен до сега.
Не знам што повеќе поткрепа, штом велите дека јас и колегата сме лажови, ќе побара колегата после гаранција и ќе ми прати слика. После ќе треба да докажуваме со сериски броеви, па што наредно дека не му влегол дома крадец на спиење да залепи лепенка на процесорот?

П.С. Еве го по промена на CPU и додавка на RAM, се глеа ваљда шо гембрд е тоа.

received_390577321676879.jpeg

Последна промена:

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
@gOJDO Чим за стар член со толку допагања на коментари како што се гледа и покажано и споделено големо знаење тука на овој форум,и покрај се тоа викаат дека може местиш и си лажго, што понатаму останува? Остај ги брат нека ги бранат може пари добиваат од дотичните. Во последно време членовиве на форумов почнуваат многу чудно да се однесуваат во одредени теми, и се менуваат комплетно во одговори, дали е тоа така затоа што постои омраза од член на член или поради тоа што некој на некого му е по наклонет да го провоцира или во прашање е друго незнам.

Ценам ова што си го напишал и споделил и верувам дека е така како што кажуваш, не гледам причина зашто од нигде никаде би измислил прикаска за да ги хејташ...
Твое е да си кажеш што си видел и каква е работата, другото е нивно како ке го тумачат

Мајстори и сервисери во македонија искусни нема, не само во ИТ сверата туку и во автомобилизмот, и др, ако ги има се бројат на прсти, се друго е само за плата и да помине месец за месец.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@tomi
Така е. Имам доволно пријатели кои работат во Анхоч, како и во други компании и не сакам никого лично да навредам, ниту да му направам проблем на работа, но мизеријата која ја видов вчера е лицето на компанијата кое заслужува да се истакне. Ако сите ги преќутуваме ваквите срања тие нема да престанат да се случуваат. Како што реков, ако некој претпоставен го интересираат повеќе детаљи ќе добие, но мислам дека е доволно за да си поводат сметка, а секако и на корисниците да размислат дали во нивни сервис ќе однесат компјутер (ако не мораат).

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
@tomi
Така е. Имам доволно пријатели кои работат во Анхоч, како и во други компании и не сакам никого лично да навредам, ниту да му направам проблем на работа, но мизеријата која ја видов вчера е лицето на компанијата кое заслужува да се истакне. Ако сите ги преќутуваме ваквите срања тие нема да престанат да се случуваат. Како што реков, ако некој претпоставен го интересираат повеќе детаљи ќе добие, но мислам дека е доволно за да си поводат сметка, а секако и на корисниците да размислат дали во нивни сервис ќе однесат компјутер (ако не мораат).

@gOJDO , како се менуваат работиве за 3 години - ми текнува на едно друго време кога успеа цела тема за СЕТЕК да ја поебеш и да се затвори зашто:

„Нормално е на 100 задовлни муштерии да има 1 незадоволен. Нормално е за мало незадоволство, тој незадоволниот муштеријата да направи од мравка, слон. Но не е нормално зошто со таквите негативни мислења се соживуваат луѓе кои и немале релано негативно искуство, но сакаат да прават драма и сензација, притоа не водејќи сметка за евентуалната штета која би ја направиле...“

Целосен детал на твоите постови со сосема други ставови тука:

Негативно искуство со СЕТ

Убаво е што пиша и јас ги сакам ваквите теми, каде што се гледа целосната слика. Членовите убаво те замолија да бидеш прецизен и да ставиш докази дека ова е од Анхоч.

Да не заборавиме што пиша пред 3 години:

„Дали јас со ова негативно искуство требаше да отворам тема против Анхоч и да ги изедам сиот еурокрем на светот како они продаваат расипани експонати, па после ми увалуваат неисправен производ на кој ми негираат дефект и слично? Јас мислам дека не, затоа што се случуваат вакви работи и мислам дека никој тенденциозно не ми направи на мене штета! Дали треба заради ова негативно искуство да ги занемарам многуте позитивни искуства кој сум ги имал со нив и да не ги препорачам? Не! Напротив ќе ги препорачам затоа што имаат добар избор на хардвер, професионален однос со клиентите и коректни цени.“

На крајот, се сведе на 2 негативни искуства да те натераат да направиш тема и кампања против Анхоч. Имаше една реченица од Dark Knight - You either die a hero or live long enough to become the villain. :D

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
421
524
Прво и основно, фала на @gOJDO за споделената информација. Се надевам дека ќе им помогне на сите - посебно луѓе кои не се толку упатени и не ги следат компонентите. Примерот кој го посочи, ќе им помогне да знаат на што да припазат при купување на склопени конфигурации и да не им веруваат на вработените во компаниите, без разлика за која компанија се работи.

Спомената беше и несоодветното познавање на некои понови вработени во Анхоч, што лично и јас го имам забележано при посети на нивните салони (со секоја чест на исклучоците). Исто така мислам дека платата која ја примаат не е оправданост за непрофесионалност и индиферентност, доколку платата не им е соодветна, можеле да одбијат да потпишат договор. Ние како клиенти не сме должни да ги трпиме последиците како резултат на нивното незадоволство.

Бидејќи никој од нас неможе да знае како точно се одвивал разговорот помеѓу вработените во Анхоч и колегата на @gOJDO, ќе се фокусирам на неколку очигледни грешки од страна на Анхоч.

1. Лепенката не смее да биде таму, дури и да не знаеле што треба да се направи. Дури и глуп преведувач како google translate, ќе им дадел соодветен превод на истото (доколку не знаеле што значи, а смешно е да претпоставиме дека некој барем малку компјутерски писмен не разбира воопшто англиски).

2. Купувачот не е свесен за dual-channel RAM и придовики од истото и се потпира на "стручноста" на вработените. Дури и да било негова одлука да се стави една плочка, требало да му биде нагласено дека е потребен упгрејд во блиска иднина. Kлиентот завршил само со 1 плочка РАМ и без препорака да биде вградена уште една за да се постигне dual-channel. Голема е веројатноста дека немале на лагер соодветни 2x4, па ставиле 1x8 плочка и се надевале на најдоброто :)

3. Дополнително оштетување на клиентот со логика од авто-пазар (ќе смениме неколку делови, па ако не е тоа, ќе смениме уште 2-3), без притоа да си ги увидат очигледните грешки.

Во однос на квалитетот на деловите, доколку Анхоч има доверба во вградените делови и дава соодветна гаранција за истите (поконкретно напојувањето, иако можеле да стават и подобро SSD итн итн), тогаш тоа е политика на нивната фирма. Некој што се разбира во хардвер нема да чека нивна препорака, а со останатите клиенти си играат бинго. Ако делот откаже, најверојатно ја губат довербата на клиентот, а ако издржи тогаш никому ништо. Сепак изгубеното реноме и нарушената доверба, мислам дека вреди малку повеќе, ама очигледно Анхоч размислува на друг начин.

Last, but not least, би го замолил @gOJDO да ги прикачи сите докази (доколку неговиот колега е согласен) за да се избегнат приказните за субјективност и намера да се наштети на Анхоч. Секако доколку поради X причини е спречен да го направи тоа јавно, лично ќе му верувам на зборот. Тие што се скептични, секогаш можат да му се обратат за доказите во ПП како што напомена во првиот пост.

Верувам дека на секоја компанија може да и се случат одредени пропусти и слично, но начинот на кој компанијата реагира после тоа е единственото што ме интересира. Во конкретниов случај клиентот се нервирал по сервиси и немал компјутер за играње, но што ќе се случеше доколку работните обврски на клиентот не се исполнети поради некомпетентноста на Анхоч ?
Човекот заслужува длабоко извинување и соодветна компензација за своето изгубено време и недостапноста на компјутерот кој уредно си го платил.

zipi123

lurker
14 јануари 2016
559
492
Скопје
zipi123's setup  
Processor & Cooler
Intel I7 9700+Gigabyte Aorus atc700
Motherboard
Asus Tuf B360-Gaming Plus
Storage
NVMe kingston a1000 240gb+Kingston UV480gb+1TB seagate barracuda
PSU
Riotoro enigma G2 650w 80+ gold Full modular
RAM
2x8gb Gskill SniperX 3000mhz cl16
Video card
RTX 2060 Ventus 6GB GDDR6
Case
Aerocool xpredator x3
Mouse
Corsair Harpoon Gaming
Keyboard
Razer Cynosa v2
Audio
Razer Kraken Tournament Edition
Monitor
Benq ex240n mobiuz 165hz
OS
Win 10 pro x64
Ова е не грижа кон клиентите, не само анхоч се сеќавам требаше на постар човек 50+год да му ставам некои игри од типот (тогаш најнова BF1, cod ww2) според хардверот што го видов на лист i5 6400 8gb ram 1050 2gb asus PH, требаше да се играат игрите без проблем, прво влагање во cod сецка..:) Да видиме што вели my computer ОПП 4ГБ рам наместо 8.Ништо не е случајно се е намерно па и ова со налепницата на coolerot.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно