Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Safe City - Камерите за казнување

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Може само за мене, нека не читаат другите :)
Транспарентност. И давање шанса на граѓани и здруженија да чуваат незвисна архива на податоците... Понатаму секако не мора да објаснуваме? :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
^
"Република Северна Македонија" :sick:

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
@xenon

Одличен текст со детали.

Не разбрав точно дали IR го користат и преку ден или само во темни услови?
Вградениот радарски модул, колку што пребарував по нет всушност прави пресметка на колку пати ја сликнал таблицата со ANPR или грешам? Не е со ласерски зрак како стандардните радари што досега ги имаат.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Инаку уште неколку закони не се изменети, а треба претпоставувам да се изменат до крај на годинава. А група граѓани избрзаа да го оспорат Сејф Сити на Уставен.
"Потребни се измени во неколку закони, односно Закон за прекршоци, Закон за безбедност во сообраќајот на патиштата, Закон за возила, Закон за извршување санкции и Кривичниот законик. Работено е со универзитетски професори и правни експерти со цел правната рамка да биде усогласена со Уставот, европските стандарди, заштитата на лични податоци и правото на судска заштита. Целта е системот да биде технички прецизен, правно одржлив и фер кон секој граѓанин."

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
И уште една работа. Мора да се задржи пресумпцијата на невиност ако некој побара постапка за докажување на истата. Пошто во моментов има и грешни внесови во податоците, па прекршоци од едни стигаат кај други. А секогаш е можно некој и да ја „малку“ да ја модифицирал содржината на таблиците.

Има полно случаи каде луѓе се жалат на вакви работи, не возеле а им стигаат опомени. Додека не се расчисти ова не би смеел системот да иде live. И додека не разработат метод каде ќе може да се побара увид во снимките во вакви случаи.
не знам од кај претпоставката дека не е задржана пресумпцијата на невиност?

ова со смс/мејл е да платиш у следни 8 дена со попуст - ако не го направиш тоа, постапката продолжува по „старо“ и идеш на суд па се докажуваш таму.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.288
2.715
Не знам дали е до мене, но некако со новиов систем има многу помалце гужва од порано. Као све е регулирано колку коли за колку зелено да минат и тоа е тоа. Без да се редат десетици да минат што побрзо.

18 август 2019
1.229
1.204
Не е обврска на државата да обезбедува комуникациски канали на оние што кршат закон. Тие особи едноставно може да не го кршат законот и потоа на планина без интернет нека живеат. Нема никаква издржаност ова што го зборуваш.
Не е обврска на државата да обезбедува комуникациски канали, ама е обврска уредно да им достави записник од прекршокот. Ако некој живее на планина (ајде сите да се собереме во Скопје), значи ли дека не смее да поседува возило за да не го крши законот? Секој жив човек греши, а оние што живеат на планина се дискриминирани. Ти ќе ја платиш казната (на половина) во рок од осум дена, јас (бидејќи нема да ме известат) нема да ја платам, па на крај ќе ја платам во цел износ, плус прекршочни трошоци (а може и извршител).
Нема никаква издржаност ова што го зборуваш.
Инаку според последниот попис - мобилен имаат 90% од домаќинствата, а автомобил 66% од домаќинствата.
Онака грубо, од тие 10% кои немаат мобилен, 66% имаат автомобил. Значи 6,6% имаат автомобил, а немаат мобилен. Тоа не е мала бројка.
Место butthurt дискусии и мерење фалуси, затрупување на темата со лични убедувања и препукувања, нека ви биде секое мислење со предлог што треба да се направи
Еве предлог: Нека дозволат избор. Кој сака да му стаса по пошта, ако е виновен (оти може и да не е виновен), нека ги плати и поштенските трошоци. Па јас ќе избирам дали да плаќам за трошоците или ќе барам (ако имам услови) да ме известуваат по СМС и мејл. Со тек на време сите кои имаат можност и способност ќе бараат известување по мејл и СМС.

Втор предлог е (во ваква „држава“ неостварлив) да воведат секаде квалитетна мобилна мрежа и добар интернет. Но и со тоа не се решава проблемот, има луѓе кои не се способни да работат со телефон и интернет.
Во секој случај, нивна должност е уредно да ме известат.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Законот за сообраќај треба да го изменат за казните да бидат валидни.

Особено фелот за жолтото светло. На трепкање на жолто светло автомобилот треба да застане.. под услов тоа да може да го направи на безбеден начин.

Значи дадена е можност и да не застанеш. Како камерата или логиката ќе знае не ми е јасно.

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
Не се реални дека 3 пати ми праќаат опомени, за иста брзина 54.
ме комплексира како колава да не ми оди повеќе :p

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
Сега се ми е појасно за возачиве од овде кога не знаат дека брзината на брзинометарот не е реалната/вистинската. И дека по GPS (и реално) секогаш е 4-5 km/h помала.

Чекај да им кажеме дека исчитувањето на брзината е зависна и од големината на бандажите/гумите.
Мозочен удар ќе добијат.
Пишав и за тоа пред некој ден, ама поинтересно е да полемизираш дека возењето со 50 км на час те прави идиот...
Мислењето е автоматски споено:

ех колку уште се во заблуда што значат бројките на гумите, поготово од постарите генерации :) .. не е проблем обемот во случајов, туку соодносот на фелна со гума, кога се менуваат големини на фелни најчесто, треба нели соодветно да се земе точен страничен профил на гумата за да остане целото тркало во спецификации за брзинометарот.
Јас сум можеби меѓу најстарите на форумов. И знам што значат бројките.:)

18 август 2019
1.229
1.204
Најстар по години, по возачка дозвола или како член на форумов? :)

Во секој случај, ако сакаш пресметај ми која е разликата меѓу овие гуми:
175/65 R15
185/65 R15
195/55 R16
Фабрички предвидени, ама Ми изгледаат различни...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Фабрички обично е предвидена една димензија. Можно е опционо да се предложени и алтернативи ама секогаш една е главна. Секогаш земам гуми со идентични димензии како тие што се предвидени во упатството :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Пишав и за тоа пред некој ден, ама поинтересно е да полемизираш дека возењето со 50 км на час те прави идиот...
Мислењето е автоматски споено:

Ок де не реков ја сите дека незнаат хахаха

ама 8/10 што сум зборел ( и млади) сметаат дека втората бројка е мм висина, а не дека е % од ширината пример (иако некогаш нел може да е блиску бројката)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.963
6.057
Skopje
Најстар по години, по возачка дозвола или како член на форумов? :)

Во секој случај, ако сакаш пресметај ми која е разликата меѓу овие гуми:
175/65 R15
185/65 R15
195/55 R16
Фабрички предвидени, ама Ми изгледаат различни...

18 август 2019
1.229
1.204
Фабрички обично е предвидена една димензија. Можно е опционо да се предложени и алтернативи ама секогаш една е главна. Секогаш земам гуми со идентични димензии како тие што се предвидени во упатството :)
Кај мене по фабрички проспект се предвидени сите три димензии.

Едит: Најдов уште една димензија.
205/45 R17
Мојот калкулатор вели дека втората е поголема за 2% од првата, што значи дека за толку ќе биде побрза од првата.
Оној фамозен 51 километар, наместо 50 километри на час.
Колку за казната (толеранцијата) за која се дискутира.

kirev

senior
31 мај 2010
9.072
7.757
И јас сум видел три димензии и тоа и на (странска) сообраќајна дозвола

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
bmw имаат различни димензии на бандаши за лето и за зима (зимските имаат повеќе гума за подобра амортизација, т.е. помал бандаж)
Некои возила имаат опција за зимски возила во системот и веројатно со тоа се прекалибрира брзината што се прикажува.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Кај мене по фабрички проспект се предвидени сите три димензии.

Едит: Најдов уште една димензија.
205/45 R17

Мојот калкулатор вели дека втората е поголема за 2% од првата, што значи дека за толку ќе биде побрза од првата.
Оној фамозен 51 километар, наместо 50 километри на час.
Колку за казната (толеранцијата) за која се дискутира.
Дали е за истото ниво на опрема? Кај мене тоа имаше разлика. Иста кола а има препорака за поголеми гуми за појак мотор, дизел или кој знае која е причината.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Немам намера да ти се извинувам. Провокацијата вроди плод.

Како сакаш некој да те почитува (и да ти се извини) кога ти никого не почитуваш???
Нити почитуваш стручни лица од други струки, ниту нивно искуство, само твоето мислење е најважно.
Тие стручни лица имаат многу повеќе знаење од тебе.
Џабе високото образование што си го завршил.

Внимавај какви теории застапуваш и пишуваш овде, читаат и деца, утре некое ќе те послуша и ќе направи беља.
Денеска бев на терен до Кратово и еве ќе ти дадам една ситуација од твоите паметни инжењери кои ги браниш.

Кога сакаш од Кратово према Скопје да возиш, нема лента за забрзување туку директно се вклучуваш на експресниот пат, без можност за забрзување, и ако има возило во лентата што доаѓа од Крива Паланка ќе налета директно на тебе.

Тоа се на дело твоите паметни инжењери кои завршиле градежен, сообраќаен или не ни знам, каков факултет, на дело класично изведено вклучување рецепт за сообраќајка.

А од друга страна пошто не ја прифаќаш понудата да седнеш во живо да размениш мислења со мене, каде што јас не те викам да те тепам, туку да се запознаеме и да видиш дали сум јас идиот или сепак човек со рационални размислувања, доказ дека си само на ниво да навредуваш што и го стори.

Така да жално за тебе што си стасал до ниво да навредуваш и не си еволуирал понатаму да разменуваш мислења и да го активираш мозокот во главата, вака ти тежи само 1.4 килограми на тебе беспотребно.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Мозокот нема фиксна тежина. Ајнштајн имал мозок од кило и 230 грама.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.793
12.803
Skopje
www.wemaxa.com
@xenon

Одличен текст со детали.

Не разбрав точно дали IR го користат и преку ден или само во темни услови?
Вградениот радарски модул, колку што пребарував по нет всушност прави пресметка на колку пати ја сликнал таблицата со ANPR или грешам? Не е со ласерски зрак како стандардните радари што досега ги имаат.

IR нормално се користи во услови на намалена осветленост т.е. навечер, тогаш рефлексијата од таа светлина се користи од страна на сензорот.

Нормално сите Ауди и Гољфови ќе инсталираат се што може, од фолии до IR диоди околу таблици па Љуљзим и Џибиљ и компанија ќе бидат духови на камера, пошто секој втор вози таква кола па крос-референцирање во случаи кога има опструкција од ваков тип ќе биде неверојатно тешко. Во нормална земја каде има вариетет на возила, зелена фиеста можеби ќе најдеш бидејќи да речеме такви има 5 во еден реон, тука секое второ возило е Гољф - Германска Машина!! така да, гудлак.

Некој спомна ќе се треселе било кривично дело, ма дај, они флешери ставаа, сега проблем ќе било за таблица.

Пак се враќам на моментот, од Ѓорче до Ново Лисиче ќе си биде фино Потемкиново село, стално ап-ту-дејт со сите можни регулативи од Планета Земја и пошироко, една фина маса од староскопјани и доселеници кои си се филмаат си се граѓанштина, си лапаат хопиум и копиум и си живеат со розеви наочари.

Тие како Васо Прасо и сличните ќе си постојат, Васо проблемот е многу подлабок од сообраќајни правила, таму лежи системска корупција, непотизам и останати глупости, покрај нели домашното (не)воспитување.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно