Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со R9 290

-echo-

hello world
26 јули 2009
116
94
Здраво, после многу тестирања и чачкања решив да се обратам и тука за помош за евентуално средување на проблемот. Картичката е купена од Сет , гаранцијата и завршува во Јануари 2017, да беше од друго место купена одма им ја враќав и ќе барав нова, ама со оглед на нивната"одлична" техничка поддршка и услужливост гледам да пробам сам да средам доколку е можно.

Проблемот е следен, се појавува хоризонтална линија низ целиот екран каде што се чини дека се прекршуваат пиксели, не го знам точниот израз за овој проблем. Највоочлив е проблемот при гледање видео или игри. Сликовито објаснето :

Screenshot_3.jpg Screenshot_4.jpg

Од страна на пробани решенија за проблемот се следните :

Апдејтирани драјвери на последна верзија 16.9.2
Сменет кабел од дви во вга
и многу многу променети сетинзи
чудна работа што исклучив vsync и проблемот го немаше цели 2 недели, од денес повторно по старо.

Некои идеи ?

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Другар, абе како сам да ја средиш кога има гаранција ?
Не се зезај носи им ја таму имаш уште 3 месеца.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Го проба компјутерот на друг монитор?

-echo-

hello world
26 јули 2009
116
94
Пробано со друг монитор, проблемот сеуште е тука.
Иначе мислев доколку има некој софтверски проблем да се среди, доколку е хардверски тоа е тоа секако ќе ја враќам.

Ulrezaj

hello world
20 јуни 2012
438
708
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
А има проблеми кога гледаш некој филм на fullscreen или при гејмање? Го проба истото видео на друг web browser?

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Знaчи oстaј муaбети зa сет aкo идеме нa тoј нaчин сo секoјa фирмa се имa пoзитивнo и негaтивнo искуствo. Oднеси јa вo сервис.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322
Да си ја носиш во сервис и да бидеш упорен ако нешто негодуваат. Си имаш права пропишани со закон.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Pustak Furmark test na Extreme i vidi dali ke poludi ekranot so razni boji ako da direktno na servis. Obavezno Fan na 100% na taa graficka.

viksa86

lurker
22 април 2011
839
767
Има прекидач за биосот на неа.
Исклучи компјутер,извади ја и смени го биосот.
Пробај па пиши што си направил.
290bios.jpg
search

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Отворија темата од @Daniel86 за мобико, прочитај ги мислењата и потоа право во сервис.
Мој совет носи ја во сервис и барај си ги правата, немора да значи дека ќе имаш лошо искуство.

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
И мојата ATI 4870 почна на почеток вака да прави за да на крај(после некој месец) никогаш повеќе да не даде слика. За разлика од мене, ти имаш гаранција. Однеси ја, би требало да ти ја заменат.

-echo-

hello world
26 јули 2009
116
94
Пробано и со Heaven Benchmark на extreme нема такви проблеми со разни бои на екран и слично.

Е сега, зошто не ми се оди во сет. Јас куприв r9 280x, била последната што ја имале на залиха ама бев загреан за картичката и таа ја купив. После неколку денови користење, воглавно на Battlefield 4, почна да појавува многу чудни проблеми, менување бои, целосно исклучување итн... Пошто графичката беше нова не се мислев многу и ја вратив. 2 дена ме мафтаа дека бил софтверски проблемот за на крај да ми кажат дека истата картичка веќе била продадена на друг и тој ја вратил заради истиов проблем. Не планирале повеќе да ја носат истата графичка и ми понудија да изберам друга од тоа што имаат на лагер, не сакав да се замарам многу повеќе со тоа и зедов 290ка. И тоа морав да пуштам пријатели од одредена фирма кои соработуваат со нив за да ургираат за графичката инаку којзнае колку време ќе чекав за замена.
Е сега пробувам секакви идеи со цел да избегнам повторно да се расправам со нив зашто си зацртав дека тоа е последен пат да купам некаков производ од кај нив.

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
Доколку ги имаш фискалната и гаранцијата мислам дека нема потреба да се грижиш. Појди со нив и графичката во Сет и ќе завршиш работа(би требало). Што има врска што некој ургирал за да добиеш нова/подобра графичка доколку за сето тоа имаш црно на бело. Нити си ја украл графичката нити они ти ја бутнале во кеса. Си дал пари за неа(наверојатно) и си добил гаранција за исправност. Производот во гарантен рок се расипува поради фабричка мана(моја претпоставка) и нивна должност е да ти добиеш исправен производ/нов назад.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.971
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Симни DDU - google, следи инструкции, и инсталирај постара верзија на драјвер, а ако имаш постара стави дури и бета.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
@-echo- , ако сакаш ќе ја sирнам графичката и ќе ти кажам дали е за сервис ако е хардверски проблем, ако е софтверски било каков проблем(вклучително и биос), ќе го средам. Пиши ми приватна порака, пиши каде живееш, ќе се слушнеме по мобилен ќе се договориме. За да не се замараш со сервисот на Сет, секогаш ќе ти кажат дека нема проблем графичката, се додека нема физички видлив дефект или експлодира некој кондензатор...знам која им е шемата на работење.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.970
8.512
Пробано и со Heaven Benchmark на extreme нема такви проблеми со разни бои на екран и слично.

Е сега, зошто не ми се оди во сет. Јас куприв r9 280x, била последната што ја имале на залиха ама бев загреан за картичката и таа ја купив. После неколку денови користење, воглавно на Battlefield 4, почна да појавува многу чудни проблеми, менување бои, целосно исклучување итн... Пошто графичката беше нова не се мислев многу и ја вратив. 2 дена ме мафтаа дека бил софтверски проблемот за на крај да ми кажат дека истата картичка веќе била продадена на друг и тој ја вратил заради истиов проблем. Не планирале повеќе да ја носат истата графичка и ми понудија да изберам друга од тоа што имаат на лагер, не сакав да се замарам многу повеќе со тоа и зедов 290ка. И тоа морав да пуштам пријатели од одредена фирма кои соработуваат со нив за да ургираат за графичката инаку којзнае колку време ќе чекав за замена.
Е сега пробувам секакви идеи со цел да избегнам повторно да се расправам со нив зашто си зацртав дека тоа е последен пат да купам некаков производ од кај нив.
Добро зошто ти продале дефектна картичка кога веќе знаеле дека е фалична? ХОШТАПЛЕРИ !

Старите навики кај СЕТ тешко се искоренуваат.. РИП СЕТ ! :(

Носи им ја во СЕТ, и ако ти мрчат почни на фин начин да им објасниш дека имаш валидна гаранција. Ако продолжат да ти држат предавања, речи им дека ке контактираш ДПИ, и види како ке реагираат на тоа. По обичај после закана со ДПИ, одобруваат замена. Во нормална држава нема да ти речат "A" и ке ти ја заменат без проблем, ама во нашево државиче без закани и триста чуда, нема да завршиш работа. Значи мораш да изиграваш рекетар и џукела за да си ги оствариш правата како купувач. Жално.

Последна промена:

salamander

hello world
16 ноември 2011
208
237
Кочани
salamander's setup  
Processor & Cooler
3770K, NH-D14
Motherboard
Sapphire Pure Platinum z77
Storage
850EVO 500GB + 6+TB
PSU
Antec HCP-1000
RAM
32GB Corsair Dominator
Video card
980
Case
Cosmos II
Mouse
Logitech G700s, MX518
Monitor
Philips 22' 16:10
OS
64bit Win10
Здраво...
Проблемот е следен, се појавува хоризонтална линија низ целиот екран каде што се чини дека се прекршуваат пиксели... Сликовито објаснето...

Некои идеи ?

Тоа сликовитото објаснето е screen tearing што го викаат, кога не се поклопува рифреш рејт со број на фрејмови што ти дава графичката.

За видеата во browser-ите имаше нешто со disable hardware acceleration да уклучиш/исклучиш зависи како ти е ставено.

За во игрите само вклучен v-sync демек помага ама сигурно си имал и порано само не си забележал ако ти бил исклучен.

Или решение монитор со free sync за тебе :)

zz

-echo-

hello world
26 јули 2009
116
94
Доколку ги имаш фискалната и гаранцијата мислам дека нема потреба да се грижиш. Појди со нив и графичката во Сет и ќе завршиш работа(би требало). Што има врска што некој ургирал за да добиеш нова/подобра графичка доколку за сето тоа имаш црно на бело. Нити си ја украл графичката нити они ти ја бутнале во кеса. Си дал пари за неа(наверојатно) и си добил гаранција за исправност. Производот во гарантен рок се расипува поради фабричка мана(моја претпоставка) и нивна должност е да ти добиеш исправен производ/нов назад.
Ја имам и фискалната и гаранцијата, иначе не ми ургираа за да добијам подобра графичка туку затоа што на телефон единствен одговор што го добивав беше "еве сега работи техничарот ја проверува што е проблемот." Иначе си доплатив за 290ката пошто немаше 280x на лагер повеќе.
Симни DDU - google, следи инструкции, и инсталирај постара верзија на драјвер, а ако имаш постара стави дури и бета.

Веќе имав пробано и со постара верзија на драјвери, моментално сум со најнови. Во секој случај рокот што си го зададов е до викендов, ако не бидне ништо ќе ја враќам.

@-echo- , ако сакаш ќе ја sирнам графичката и ќе ти кажам дали е за сервис ако е хардверски проблем, ако е софтверски било каков проблем(вклучително и биос), ќе го средам. Пиши ми приватна порака, пиши каде живееш, ќе се слушнеме по мобилен ќе се договориме. За да не се замараш со сервисот на Сет, секогаш ќе ти кажат дека нема проблем графичката, се додека нема физички видлив дефект или експлодира некој кондензатор...знам која им е шемата на работење.

Имаш пп

Добро зошто ти продале дефектна картичка кога веќе знаеле дека е фалична? ХОШТАПЛЕРИ !

Одговорот што го добив од дечкиве со фирмава што ги пуштив на ургенции беше : "тоа е ко си земаш на своја рака да порачуваш од кај нив." Очигледно сите знаат кој малверзации ги прават ама слабо функционираат законите.

Тоа сликовитото објаснето е screen tearing што го викаат, кога не се поклопува рифреш рејт со број на фрејмови што ти дава графичката.

За видеата во browser-ите имаше нешто со disable hardware acceleration да уклучиш/исклучиш зависи како ти е ставено.

За во игрите само вклучен v-sync демек помага ама сигурно си имал и порано само не си забележал ако ти бил исклучен.

Или решение монитор со free sync за тебе :)

zz

И тоа го пробав со disable hardware acceleration. Не се ни сеќавам веќе што не пробав, мал милион работи,сетинзи, комбинации...

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Има понови драјвери мислам за таа графичка http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+10+-+64
Претходно обавезно избриши ги старите со http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html во safe mode
Ако не успееш да го решиш софтверски проблемот тогаш обавезно картата носи ја во сет. Не се заебавај да ја даваш на друг да ти ја чепка па после да не ти важи гаранција. И остај искуствата минати, мене досега сите гаранции ми ги важеле во сет без никаква расправа. Значи не секогаш и не сите имаат проблем со гаранција во сет.

-echo-

hello world
26 јули 2009
116
94
Има понови драјвери мислам за таа графичка http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+10+-+64
Претходно обавезно избриши ги старите со http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html во safe mode
Ако не успееш да го решиш софтверски проблемот тогаш обавезно картата носи ја во сет. Не се заебавај да ја даваш на друг да ти ја чепка па после да не ти важи гаранција. И остај искуствата минати, мене досега сите гаранции ми ги важеле во сет без никаква расправа. Значи не секогаш и не сите имаат проблем со гаранција во сет.
Ок само тоа Hotfix не сум го пробал досега, сега ќе го проверам.
Edit: Џабе, пак истиот проблем.

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.971
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Проба со DDU?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.971
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.222
16.377
Јас мислам дека не е проблемот до графичката.
Пробај ја на друг компјутер, земи друг хард диск направи тазе инсталација па пробај, пушти Linux Live CD види дали ќе прави така и таму.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно