Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со движења на маусот, ДруГарИ

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Последна работа што мене ми текнува е да апдрејтнеш најнов биос за плочата.

Исто во биос да исклучиш било какви power saving опции.

Немам поим како и дали се оверклокува системот но ако може крени малку волтажа како на процесор така и на РАМ. Чисто за проверка на стабилност. Извини не запамтив од постовите претходно дали си правел стрес тест.

BTW: amd ryzen 1700 screen freezing | Community

Ја има и твојата плоча.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Последна работа што мене ми текнува е да апдрејтнеш најнов биос за плочата.

Исто во биос да исклучиш било какви power saving опции.

Немам поим како и дали се оверклокува системот но ако може крени малку волтажа како на процесор така и на РАМ. Чисто за проверка на стабилност. Извини не запамтив од постовите претходно дали си правел стрес тест.

Колку сакам али верувај како што сум бакзус, ќе отиде и плочата. Не викам дека нема шанса да се поправи, али луѓе со ист проблем како мојов никако немаат успеано да го средат проблемов, освен grounding issue за некој што го правел проблемот.

Биос немам некој си power saving features, се што најдов дисејблнав шо не ми треба C-states Core boost etc etc, а за оверклок ќе бидам искрен не сум некој типац шо се разбира мн во оверклокувања и тестирања, али од чисто она што го гледам на нет и учам лека полека.

Пробав и преку биос и преку Ryzen Master(програма за побрз оверклок без да се искл PC-to, ефикасно е и работи беспрекорно), сум пробал секаква волтажа, сум ставил и висока волтажа на низок клок колку да видам шо риспонс ќе даде, али како што кажав секаква промена дава различен мувемент, некогаш по smooth некогаш обратно.

За стабилност само Cinebench сум пробал, го пуштив 15,16 пати са редом на 3.7гхз, бидејќи сум на сток кулер, а не бива да го загревам на повисока фреквенција без water cooling или некој си скап ноктуа кулер...

Никогаш не ми крашнал до сега, при играње и сурфање во исто време, иако ова не кажува дали е 100% стабилно.

barneymk

hello world
27 април 2016
125
112
Скопје
Абе стилсериес маусите многу знаат да им багираат тоа драјверите. Ја со сенсеиво знам. Имаше едно custom програмче не знам моментално како се вика, ќе го побарам ако ми текне кое е ќе ти пуштам линк у ПП мене тоа ме спаси пошто имаше еден лош упдејт на ss engine и не можев да го користам никако маусот.
едит; ок видов не е до маусот на претходната страна ама сепак ќе ти пуштам линк доколку го најдам па со среќа

DennyMK

lurker
5 февруари 2009
643
998
тaму
www.twitch.tv
DennyMK's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5950X/ Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
Gigabyte X570 Aorus Ultra
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB + 3TB HP HDD SATA 3 (128MB cache)
PSU
EVGA SuperNOVA 850 P2 80+ PLATINUM 850W
RAM
2 x 32GB G.Skill TridentZ Neo 3200 CL16-18-18-38 @1.35v
Video card
Gigabyte GTX980Ti XTREME
Case
Cooler Master HAF XB II Evo
Mouse
Steel Series Rival 600
Keyboard
Razer Black Widow Ultimate 2016 Edition
Audio
Microphone: Samson C01U Pro USB Studio Condenser Microphone/Audio Card: On-Board/Speakers: Rosewill SP-7260
Monitor
Dell SE2717Hx, Dell P2311HB, Dell P2212H
OS
Windows 10 Pro x64
А да пробаш да ја отстраниш графичката од компјутер па да инсталираш Windows?
Штом веќе толку време си потрошил тестирајќи, можеби ти си еден од "среќните" кои имаат проблем со Ryzen + nVidia.
Ништо не те кошта да пробаш (освен време, се рабира).

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.103
2.342
Не може да се зафркне флешување биос не сме 2000та година :D

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
А да пробаш да ја отстраниш графичката од компјутер па да инсталираш Windows?
Штом веќе толку време си потрошил тестирајќи, можеби ти си еден од "среќните" кои имаат проблем со Ryzen + nVidia.
Ништо не те кошта да пробаш (освен време, се рабира).

Ryzen нема интегрирана графика

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Колку сакам али верувај како што сум бакзус, ќе отиде и плочата. Не викам дека нема шанса да се поправи, али луѓе со ист проблем како мојов никако немаат успеано да го средат проблемов, освен grounding issue за некој што го правел проблемот.

Биос немам некој си power saving features, се што најдов дисејблнав шо не ми треба C-states Core boost etc etc, а за оверклок ќе бидам искрен не сум некој типац шо се разбира мн во оверклокувања и тестирања, али од чисто она што го гледам на нет и учам лека полека.

Пробав и преку биос и преку Ryzen Master(програма за побрз оверклок без да се искл PC-to, ефикасно е и работи беспрекорно), сум пробал секаква волтажа, сум ставил и висока волтажа на низок клок колку да видам шо риспонс ќе даде, али како што кажав секаква промена дава различен мувемент, некогаш по smooth некогаш обратно.

За стабилност само Cinebench сум пробал, го пуштив 15,16 пати са редом на 3.7гхз, бидејќи сум на сток кулер, а не бива да го загревам на повисока фреквенција без water cooling или некој си скап ноктуа кулер...

Никогаш не ми крашнал до сега, при играње и сурфање во исто време, иако ова не кажува дали е 100% стабилно.

На крајот на краиштата обрати се на сервис. Нека ти дадат друга матична да пробаш. Или бар друга графичка чисто да се осигураш. Биди упорен. Пари си дал.

Всушност посочи и на темава на форумов па нека видат се што е правено за да се реши проблемот.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
на лаптоп си работи конзистентно....

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
на лаптоп си работи конзистентно....

Она со меморијата што си менувал па се менувал и лагот/статер ме замисли па еве што најдов:

Ryzen instability [solved]

Можда си го видел а ако не вреди да си поиграш малку со меморијата. Види како ќе се рефлектираат промени.

Но сепак мислам дека по толку маки не треба да се замараш туку да си појдеш на сервис и да ја кажеш маката.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Она со меморијата што си менувал па се менувал и лагот/статер ме замисли па еве што најдов:

Ryzen instability [solved]

Можда си го видел а ако не вреди да си поиграш малку со меморијата. Види како ќе се рефлектираат промени.

Но сепак мислам дека по толку маки не треба да се замараш туку да си појдеш на сервис и да ја кажеш маката.

ех друже проучени ми се работиве catsay e типац шо се разбира мн од оверклокувања а и x58 дечкото е што има проблем како мене, го има скоро на сите форуми.

искрено немам верба, ќе ми го задржат пц-то долго, кој знае што ќе му прават, нешто што чини може ќе го зафркнат, па после оди докажувај вака така...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.084
14.189
Се надевам дека некој од таа фирма чита и ќе ти излезе во пресрет. Бар замоли ги на лице место да пробаат друг рам и друга графичка (ете АМД на пример) ако ништо друго. Некогаш добриот збор железни врати отвора.

Едит: не знам дали проба со по една плочка РАМ. Пробај со само една во систем. изреди ги двете така.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Се надевам дека некој од таа фирма чита и ќе ти излезе во пресрет. Бар замоли ги на лице место да пробаат друг рам и друга графичка (ете АМД на пример) ако ништо друго. Некогаш добриот збор железни врати отвора.

Едит: не знам дали проба со по една плочка РАМ. Пробај со само една во систем. изреди ги двете така.
Во мануалот на матичната не кажува дали да сменам слот ако користам само 1 рам, нема врска дали ќе оставам на слот 2 или слот 4 ?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
upload_2018-3-2_0-0-0.png

Подолго време го запазувам ова, 2,3 пати само го имам начекано да биде 5v или малце повеќе, секогаш е таа вредност 4.ххх или во таа околина, би имало врска нешто со напојувањето?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Нема врска.

btw ... околу проблемот со маус, тебе раката да не ти се тресе!?

Левата ми се тресе, десната е како Чак норис ко ќе пукни со пиштол.

Не се шалам:].

Ако те збуни одговоров, за левата рака some short detail:
-повредени тетиви и нерви на лева рака.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.103
2.342
Јас сепак викам да се инсталира нов биос. А и да се заебе не ти бега сервис.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Случајно дан е проблемот so ASUS Aura Sync? Пробај исклучи секакви RGB работи од BIOS, а исто доколку имаш софтвер отштиклирај го во msconfig.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.143
1.539
Скопје
Направи едно live usb и пробај на Linux дали ќе се понаша исто.

Исто така доколку имаш курсор во bios-от, остај го таму саат-два види дали ќе се осеќа лагот.

Ова ќе разграничи дали е до Windows проблемот или не.

Испратено од SM-N950F преку IT.mk форум апликација

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
А спомна ли некој хард диск и слично?

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.800
10.117
Предлагам прво да отиде некој член на гости, да провери дали навистина има проблем или е некој плацебо ефект.

Потоа да анализираме...

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно