Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

препорака за CMS и сервер?

dickwad

read-only
29 јули 2008
5
0
би сакал да ве замолам за препорака за добар content management system (CMS) како и за квалитетен хостинг сервер. во план сум сериозно да започнам со веб сајт, чија примарна намена ќе биде објавување новости од одредена област, повремени анализи, ривјуа и сл.

планот е сајтот да го развивам постепено, што значи од витално значење ми е платформата да има можност за надградба и експанзија, меѓутоа и да има и добра техничка поддршка која ќе можам да ја ангажирам и платам кога ќе имам потреба за модификации и надградби (па макар и да е тоа некој 3-rd party web developer). во предвид се и free и commercial решенија.

во моментов фаворит ми е јумла од причина што веќе имам претходно искуство, има огромен број на екстензии, а и е доволно распространета па не би требало да имам проблем во наоѓањето на joomla developers кои ќе ми служат како техничка поддршка. не сум сигурен како стои од аспект на безбедност и стабилност?? за сервер сеуште немам размислувано, меѓутоа би сакал да слушнам ваши размислувања и искуства по двете прашања. благодарам!

ProHost

hello world
15 декември 2007
55
14
www.prohost.com.mk
Joomla е сосем добар CMS доколку знаеш што правиш со него. Треба да го заштитиш и оптимизираш, доколку имаш/очекуваш сериозна бројка на посетители. Бидејќи е бесплатен CMS, има добри и лоши карактеристики. За добри би ги набројал скоро неограничената можност за надградба и експанзија.
Друг бесплатен CMS што би ти препорачал да го разгледаш е Wordpress.
За платени решенија, разгледај ги AssetNow и Vivvo.

Хостинг сервер нема да ти препорачам, против правилата на форумот е :)

dickwad

read-only
29 јули 2008
5
0
wordpress не ми е одговара баш, поради повеќе блогерската ориентација. мада не го исклучувам комплетно. заштита и оптимизирање мислам дека ќе треба било кое решение и да го одберам. ќе ги погледнам и овие платени решенија што ми ги препорача. јас го меркав и dotCMS, али цената за ентерпрајз поддршка им е огромна.

што се однесува на серверот, не гледам како се коси со правилата на форумот?

drownz

Master
8 март 2007
1.455
204
Куманово
iwmnetwork.com
Wordpress е доволно флексибилна платформа за да може да биде се што самиот сакаш да биде .)

За хостот, читај најлево на второто мислење .)

Едит: Никогаш не би платил за цмс решение кога веќе имам на располагање бесплатни цмс системи кои во најмала рака се со ист квалитет како и оние за кои што треба да платиш лиценца.

sdarko

user
28 септември 2008
1.051
64
Штом си сакаш да платиш за cms би ти препорачал да земеш wordpress, потоа има мал милон додатоци кои што ке ти го претворат во CMS и на крај земи си некој php/wordpress developer за да ти досреди што не ти се допаѓа. Истото можеш да го направиш и со џумлата али зависи што сакаш да постигнеш. Дали областа која ја таргетираш е доста „ограничена“ или пак сакаш сајтот да го преполниш со содржина. Доколку сакаш да личи на нешто web2.0 у стил сконцентриран на одредена тема без некои сложени комбинации и перипетии би ти препорачал wordpress. Доколку содржината е она што сакаш modified joomla is the way to go.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Да и јас мислам како Даре,
Ако веќе плаќаш плати за додатоци за јоомла или wordpress.

dickwad

read-only
29 јули 2008
5
0
да, идејата е сајтот да биде богат со содржина (нешто налик на tgdaily или dailytech, само друга проблематика :D). како одминува времето ќе се дополнува со додатоци, ќе се развиваат нови рубрики и сл. затоа ми треба платформа која ќе ми овозможи пред се ефикасен менаџмент со содржината, но и ќе има можност за надградба, модификации и сл.

мислам дека јумлата е попогодна за мене, ама па со wordpress баш и немам некое искуство.

sdarko

user
28 септември 2008
1.051
64
Епа во тој случај џумлата да се модифицира, али пазете што модифицирате ограничете повеќе додатоци да модифицирате и мал дел од џумла јадрото ако не ви одговара нешто, пошто се разбира дека би сакале да се префрлите и на нови верзии кога ке изезат.

TheDarkHacker

Баниран/a
16 мај 2009
285
17
Нашиов портал македонски е на џумла.Мислам дека џумла е паметно решение ако си програмер и ако знаеш што правиш и можеш да си ја заштитиш.Иако не е препорачливо да се фаќа по кодот на џумла,до сега јас 100 пати сум чепкал,бидејќи според мене joomla не овозможува толку многу едитирање преку администраторски панел,па често фаќам и по базата.Порано немаше компонент за внесување PHP код во статија.Сега има,и неморам преку база да ставам кодови.Сервер незнам,ама искрено не би давал јас големи пари за сервер.

Едит:
Сега ми текна,и еден доста популар сајт,eWeek.com,користи џумла

sdarko

user
28 септември 2008
1.051
64
Токму така деликон. Препорачав џумла поради фактот дека џовекот се изјасни дека веќе работел со џумлата и сметав дека поелсно ке се снајде. Но точно е дека вордпресот е далику попрактичен од џумлата.

dickwad

read-only
29 јули 2008
5
0
Затоа што:
  1. е пооптимизирана
  2. е поедноставна
  3. ги нема сите тие глупости што ги има Joomla

* затоа и IT.com.mk се префрла на Wordpress ;)

веројатно е пооптимизиран и поедноставен, али јумлата ми дава поголема слобода и версатилност. а тоа ми е еден од приоритетите. впрочем незнам што толку се комплицира јумлата по нетов, доволно едноставна е. поготово објавувањето на артикл што ќе биде 99% од активноста во јумлата, попросто и не може да биде.

плус тоа со вордпрес ќе имам повеќе работа да го доведам до онаа идеја која ја имам замислено.

*ќе видам како ќе изгледа ит.ком.мк по трансферот :) па ќе удрам додатно размислување.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
* затоа и IT.com.mk се префрла на Wordpress ;)

ајде сите да се префрламе на wordpress

јоомлата не ја сакам толку али се што не ти треба може едноставно да избришеш, после ако ти текне тоа да го ставиш многу лесно ке го ставиш
и тоа време кое ке ти е потребно да го средиш wordpress ти на џумлата ке избришеш се што не ти треба и ке ја обезбедиш

и подобра споредба би било drupal vs joomla него wordpress vs jоомла

procurer

read-only
27 септември 2009
9
0
вордпрес исто и јас би ти го препорачал. а за добар и стабилен веб хостинг можеш слободно да го одбереш mkhost.org без никакви дилеми бидејки е испробан. контакт пм за повеке информации

killing spree

read-only
23 јуни 2008
7
0
Каков wordpress. Joomla е многу поопширен и со поголеми можности, но затоа и поспор. Но ако знаеш да го оптимизираш може да биде одлично решение за твојата потреба. Јас дури и drupal би избрал пред wordpress но многу му е мутав backend-от.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.133
3.623
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Јас дури и drupal би избрал пред wordpress но многу му е мутав backend-от.
не е толку мутав колку што треба да му влезеш во штосот. користат малку чудна терминологија, но кога ќе сфатиш што е што Drupal станува многу моќна алатка. Споредено со Joomla Drupal е веројатно побрз и посигурен. Има огромна заедница и модули.

Но искуство си бара.

BTW,
во последно време многу high profile сајтови се пребација на Drupal, америчката влада, кралот на белгија, Grammy.com, кралицата Раниа од Јордан итн.

Уште да беше во Python напишан, а не во PHP :)

Coolzrock

hello world
28 октомври 2008
139
5
Само маркетингшката страна на Wordpress е како блог платформа. Инаку во срцето на Wordpress, оргинален CMS :) Имаш многу работи. Лесен е и брзо се учи, а и многу посигурен од џумката.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно