Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Поправка на матична плоча - Замена на кондензатори

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92
Слаба ти е струјата на таа фаза, пробај на друг штек.
2 различни станови, слаби фази низ цело ск..
К-15 така палеше компјутери на времето, со Ентер се верглаше :D. Инаку симптомите од твојот случај често пати водат кон проблематично(недоволно) напојување. Добро би било ако можеш да позајмиш од некого малку "појако" напојување колку за да пробаш, па после со ред, и други работи ќе тестираш.
Не ги знам К15 ја хахаха.. Не ми се вади моето мајку му.. Ако ја откачам графичката би помогнало?
Ау па можам да го донесам тој пц до мојот колку да уштекам, да не вадам напојувања.. Ок, ќе пробам после.

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92
2 различни станови, слаби фази низ цело ск..

Не ги знам К15 ја хахаха.. Не ми се вади моето мајку му.. Ако ја откачам графичката би помогнало?
Ау па можам да го донесам тој пц до мојот колку да уштекам, да не вадам напојувања.. Ок, ќе пробам после.
Закачив друго напојување, открив дека е напојувачкиот кабел за процесорот. Закачив кулер мастер гм650м (мислам), се рестартираше уше пред да го кликнам копчето лол, го закачив старото напојување, неќе. По случајност си викам ај да откачувам работи едно по едно дур се упали, и откачувам хдд, исто, откачувам 8 пинскиот за процесорот, стартува........ Закачувам моето напојување, стартува, закачувам од тој компјутер, не пали... Откачувам 8 пинскиот, пали. Значи напојувањето не го бива и тоа само на 8 пинскиот напон.
Не знам дали влече многу напон на прво палење и на напојувањето му паѓа напон па матичната гаси се, не знам дали самото напојување е срање и нема снага да наполни кондензатори ако не се скрос испразнети (имам стар апарат и си имаме ја и он муабет со блицот, еднаш ќе неќе, па после 2 месеци ке засака, еднаш имавме и несогласување од многу, многу, МНОГУ волти :D хаха). Не ми се даваат пари за напојување, али па барем си знам со сигурност дека клокање исклучиво 0. Тоа е...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.840
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Има проблем со врм секцијата на матичната, или со самиот процесор. Веројатно некој мосфет е капут.

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92
Има проблем со врм секцијата на матичната, или со самиот процесор. Веројатно некој мосфет е капут.
Мислам дека не, бидејќи на моето (значително поквалитетно) напојување се рестартираше без проблем.

Mario.Bog

lurker
15 декември 2013
985
320
Скопје
Здраво дечки, на другар му се одлеми од едната страна, 4 пинскиот конектор за процесорот, па ако може некоја препорака каде и кој би можело да го среди тоа. Еве и една слика.
4 pin connector

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@Daniel86 ке ја среди, ке ја направи како од фабрика да е излезена.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.840
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Само не ми е јасно како успеало ова да се случи :D

beret

read-only
28 септември 2008
22
25
Дали може со обичен леткум(купен од пазарче ама не зелено,хехе) да одлемам расипани кондензатори на матична плоча и да ги заменам со нови? Мислам,дали е возможно да се направи тоа со најобичен домашен леткум од 200 ден.?

krema

OG
24 јуни 2009
15.725
15.817
youtu.be
Колку вати е леткумчето од пазарче ама не зелено?
Ако има солиден врв може да заврши работа.

Pyropwnage

hello world
28 август 2012
205
50
Штип
сетрам и фокус усб , продаваа порано незнам дали сеуште имаат добри лемилици плави за 100-200ден премногу добри,

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Дали може со обичен леткум(купен од пазарче ама не зелено,хехе) да одлемам расипани кондензатори на матична плоча и да ги заменам со нови? Мислам,дали е возможно да се направи тоа со најобичен домашен леткум од 200 ден.?

Да ама поголем проблем е тоа што кога ќе го извадиш кондензаторот дупчињата ќе се затворат со калај. Ти треба пумпа или бакарна жица. Ако не си правел до сега пробај на нешто старо.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.485
7.752
Скопје
www.facebook.com
Да ама поголем проблем е тоа што кога ќе го извадиш кондензаторот дупчињата ќе се затворат со калај. Ти треба пумпа или бакарна жица. Ако не си правел до сега пробај на нешто старо.
Moze pak da go stope kalajot u dupcinjata i da stave nov kondezator. Samo ke mu treba dobra pasta za lemenje.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно