Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple Pay во Македонија

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Знае он, само сака потајно да смени на Шаоми...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Drakesis

hello world
21 мај 2020
61
96
Skopje
Uste minatata godina slusnav razgovor od poznati vo Netcetera deka imaat podgotvuvano softver za apple pay za nekoja makedonska banka i deka se rdy za implementacija. Po razgovor so luge od banki nekolku mi kazaa deka se podgotveni za implementacija na Apple Pay vo ramki na nivniot sistem i cekaat na Apple, ako sumirame 39 strani na forumov definitivno moze da zaklucime deka ne e do nasite banki problemot i cekanjeto taka?

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Uste minatata godina slusnav razgovor od poznati vo Netcetera deka imaat podgotvuvano softver za apple pay za nekoja makedonska banka i deka se rdy za implementacija. Po razgovor so luge od banki nekolku mi kazaa deka se podgotveni za implementacija na Apple Pay vo ramki na nivniot sistem i cekaat na Apple, ako sumirame 39 strani na forumov definitivno moze da zaklucime deka ne e do nasite banki problemot i cekanjeto taka?

Проблемот е во тоа што Apple не се нафаќаат да работат ваљда во нашата вукојебина :D Да продаваш телефони и џиџимиџи е едно, а вакви финансиски услуги е веќе друга шема.

И

Избришан член 41324

Гостин
Босна доби Apple Pay преку Aircash? Го прочитав на reddit.

Aircash да ја користиш картичката мораш да напраиш KYC со EU документ или со БИХ документ дека таму го пуштија aircash без Ограничувања и можеш да регистрираш картичка. Требаше и кај нас да започнат ама нешто уште прааит или баталиле работа.

starboy10

hello world
20 април 2024
101
124
Aircash да ја користиш картичката мораш да напраиш KYC со EU документ или со БИХ документ дека таму го пуштија aircash без Ограничувања и можеш да регистрираш картичка. Требаше и кај нас да започнат ама нешто уште прааит или баталиле работа.

И Apple Pay им работи?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Не сум сигурен дали е поврзан апдејтов со Апл Пеј, само чудно ми е што порано немало информација дека ќе ја ажурираат апликацијата.
Едноставно, ако си има апдејт, ќе си ја апдејтуваш ко ќе провериш во ГуглПлеј/АплеСтор (или телефонот ќе ти кажи дека имаш некоја апликација за апдејт) и толку.
Малце оф-топик, ама имаше апдејт за NLB Pay, апликацијата за бесконтактно плаќање преку телефон имаше апдејт пред некој ден или недела дена, и немаше некоја видлива разлика визуелно, освен што кај јазичето за лојалти картички се појави некој нов grid тип на приказ на сите картички што сум ги зачувал (сетек, нептун и сл.), кои после второто пуштање на апликацијата, се избришале без мое знаење и потврда за истото.
Ама дигитализираните платежни картици си стојат, тие не исчезнаа.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Да го подржеа епп пеј, мислам на големо реклама ќе удреа :))))

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
...само чудно ми е што порано немало информација дека ќе ја ажурираат апликацијата.
Едноставно, ако си има апдејт, ќе си ја апдејтуваш ко ќе провериш во ГуглПлеј/АплеСтор (или телефонот ќе ти кажи дека имаш некоја апликација за апдејт) и толку.
...

Па ставиле соопштение затоа што ја гасат мТокен апликацијата и дека таа функционалност ке биде интегрирана во мКлик. Мислам дека таква промена заслужува соопштение пошто не е фејслифт на апликација туку е баш крупна промена за самиот корисник и промена на начинот на работење.

Ervo

hello world
7 септември 2008
364
651
Apple има некој можеби нов 'strict' requirement сите апликации од одредена компанија да имаат feature за експортирање на картичка директно во wallet.app, ништо посебно не прави, отвора wallet.app и прави auto fill на одредени input fields, ништо посебно но за average user е корисно, а и со тоа они прават најверојатно boost на Apple Pay usage. Има некој рокови, и најверојатно рокот е некаде Јуни, па затоа банкиве гледаат да release нова ажурирана апликација со Wallet APIs (ова може да се забележи во Apple Store app најдолу околу детали за апликацијата).

Од тоа што се збори и слуша, пак сите муабети се 50/50, најверојатно крај на година, нема сеуште договор со Apple, сеуште се преговара, што детално не може да знаеме, најверојатно процент бројче е сеуште undefined.

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Апликацијата на НЛБ е престара. Мислам дека ова известување е за сосема нова апликација со нов bundle identifier кој ќе ја замени постоечката. Слично како што се случи со црногорската и босанската верзија на апп. Сега се истите визуелно идентични, што ми дава сомнеж дека се базирани на ист код врз кој е направена локализација и истите се поврзани само со локално хармонизирано апи на банката со другите банки од групацијата.
Идејата мислам е тоа што веќе кодот на Асеко од минатиот век, што го користеа сите, го достигна максимумот па и више.
Тотално нема поврзаност оваа нивна објава со ApplePay иако ко сите, би сакал да грешам.

И

Избришан член 41324

Гостин
Апликацијата на НЛБ е престара мислам дека ова известување е за сосема нова апликација со нов bundle identifier кој ќе ја замени постоечката. Слично како што се случи со црногорската и босанската верзија на апп. Сега се истите визуелно идентични, што ми дава сомнеж дека се базирани на ист код врз кој е направена локализација и истите се поврзани само со локално хармонизирано апи на банката со другите банки од групацијата.
Идејата мислам е тоа што веќе кодот на Асеко од минатиот век, што го користеа сите го достигна максимумот па и више.
Тотално нема поврзаност оваа нивна објава со ApplePay иако ко сите, би сакал да грешам.

Последниот дек грешиш наш напротив ако ги видиш сите нови NLB KLIK апликации доле пишува Supported Wallet што значи дека Apple Pay интеграција е завршена од нивна страна со тоа што они го чекаа Apple да им прифати договорот за цена по трансакција.

Michael Scott

read-only
5 октомври 2021
25
13
Znaci Aircash veke ima vo BiH, Paysera veke nekolku meseci/godini vo Kosovo pa i Albanija, samo nie sme bez Apple Pay vo regionot..

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Последниот дек грешиш наш напротив ако ги видиш сите нови NLB KLIK апликации доле пишува Supported Wallet што значи дека Apple Pay интеграција е завршена од нивна страна со тоа што они го чекаа Apple да им прифати договорот за цена по трансакција.

Мислам дека кога ќе имаме вистински apple pay преку НЛБ тоа ќе оди преку заедничката NLB Pay app на групацијата. Делот на AppStore што го гледаш е дека во кодот е додаден само некаков Wallet entitlement издаден од Apple, што ништо не кажува само по себе.
Мислењето е автоматски споено:

Znaci Aircash veke ima vo BiH, Paysera veke nekolku meseci/godini vo Kosovo pa i Albanija, samo nie sme bez Apple Pay vo regionot..
Го имаат неофицијално, исто и ние имаме неофицијални канали со кои можеш да дојдеш до картичка во Wallet за неколку минути. Тоа не е нималку исто со официјален Apple Pay кој сите го чекаме

starboy10

hello world
20 април 2024
101
124
Го имаат неофицијално, исто и ние имаме неофицијални канали со кои можеш да дојдеш до картичка во Wallet за неколку минути. Тоа не е нималку исто со официјален Apple Pay кој сите го чекаме
Дали некој од тие неофицијални канали ја испорачува картичката во Македонија? Или треба да имам адреса на ЕУ?

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Дали некој од тие неофицијални канали ја испорачува картичката во Македонија? Или треба да имам адреса на ЕУ?
Треба само да ја напишеш твојата адреса но во полето наменето за држава треба да ставиш некоја ЕУ држава. Врати се неколку страни наназад имаш детали како би го извел тоа.

starboy10

hello world
20 април 2024
101
124
И НЛБ Сараево објави нова апликација. Пристапот ќе биде можен на крајот на месецот.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS