Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Панел за греење - дајте мислење

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
од лично искуство панелките се шит трошат струја а не греат ,најпаметно греалче што дува ти е подобар избор или уљен радиатор ако сакаш да се згрееш панелката изгледа ок на ѕид коа ке ја закачиш ама џабе ако те лупа после у сметка за струја плус +....
од лично искуство панелки се топ (у соодветни услови) .. нит ја слушаш, нит бучи, нит дува да те ремети .. а топло, цел стан ми е на ел. панели и немам проблем ни со струја нит сметки

нормално ако имаш тапа изолација ќе ти фура струја со што год да е .. а тие греалки што дуваат па тек никад нема да те стоплат, освен кога дува директ у тебе, башка секад ќе го има тој момент, а дува у тебе разлика 10C+ од колку да си на страна негде у просторот

уљен радиатор со вентилатор вграден е добар у доста ситуации исто

zlate_mkd

hello world
17 декември 2019
69
72
од лично искуство панелки се топ (у соодветни услови) .. нит ја слушаш, нит бучи, нит дува да те ремети .. а топло, цел стан ми е на ел. панели и немам проблем ни со струја нит сметки

нормално ако имаш тапа изолација ќе ти фура струја со што год да е .. а тие греалки што дуваат па тек никад нема да те стоплат, освен кога дува директ у тебе, башка секад ќе го има тој момент, а дува у тебе разлика 10C+ од колку да си на страна негде у просторот

уљен радиатор со вентилатор вграден е добар у доста ситуации исто
брату сеа ставив инвертер клима и рат сум 800ден плус на сметка до 1000ден значи работи цел ден не ја гасам и презадоволен сум , пред тоа 1500 2000ден фура тоа панелката а незгреан :)

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Само инвертер клима, панел имам веке 10 год вајлант фирма 2коло вати и изгор месечно ми иде сметка само за една соба.

Поекономично да, но:
- типлината во собата не е исто распоредена. Има “облаци” топло/ладно. Плус ти мава у фаца и те фаша склет (за топлење перките треба да се надоле).
- бучи. Ако ти е во домет навечер убија.

Ова е од лично искуство. 3 години во апартман во Банско (на ладно) имам клима инвертер Хјундаи (800€) и пред 10 дена стаив панел, 2К. Ќе израчунам каков е соодносот во пари ама мирот што го добив е бесценет.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Поекономично да, но:
- типлината во собата не е исто распоредена. Има “облаци” топло/ладно. Плус ти мава у фаца и те фаша склет (за топлење перките треба да се надоле).
- бучи. Ако ти е во домет навечер убија.

Ова е од лично искуство. 3 години во апартман во Банско (на ладно) имам клима инвертер Хјундаи (800€) и пред 10 дена стаив панел, 2К. Ќе израчунам каков е соодносот во пари ама мирот што го добив е бесценет.
Не ти се погодила климата, другар има самсунг клима али ептен скапо ја плати 1500 еври и скоро безшумна е. А со панел ако го уклучуваш секој ден или ноќ по 12 саати на ден очекувај едно 3к денари повисока сметка од предходната.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Не ти се погодила климата, другар има самсунг клима али ептен скапо ја плати 1500 еври и скоро безшумна е. А со панел ако го уклучуваш секој ден или ноќ по 12 саати на ден очекувај едно 3к денари повисока сметка од предходната.
што ако е бешумна кога пак те дува, поготово за спиење.

3 панелки имам дома, плус регистар на струја у wc. Работат после работа цело време (до мин 1-2 ујутро), плус таа у саплна цела ноќ. Од 4000 сметка немам платено повеќе (за цела струја).

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
што ако е бешумна кога пак те дува, поготово за спиење.

3 панелки имам дома, плус регистар на струја у wc. Работат после работа цело време (до мин 1-2 ујутро), плус таа у саплна цела ноќ. Од 4000 сметка немам платено повеќе (за цела струја).
Си местиш аголна дување се средува тоа али од клима до клима . Не е исто кај сите. Оваа од другаров ниту се осеќа дека дува ниту бучи. Ама прескапа е, но се исплати на долги стази. А за панел е чиста математика, можеш сам да израчунаш колку ке платиш во зависност кога го користиш кој тарифи ги опфаќаш.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Си местиш аголна дување се средува тоа али од клима до клима . Не е исто кај сите. Оваа од другаров ниту се осеќа дека дува ниту бучи. Ама прескапа е, но се исплати на долги стази. А за панел е чиста математика, можеш сам да израчунаш колку ке платиш во зависност кога го користиш кој тарифи ги опфаќаш.
дека е поефтино, поефтино е .. ама мир на душа не е ист :) ни блиску, wc-то со инвертер го топли? хаха или ако имаш прекшен стан ко кај мене, три инвертерки ќе ме стоплат? итн итн .. муабетот ми е .. не е една ситуација па да се искача со испади како "панели се шит! ова е врв" итн .. имаш фактори ко изолации чуда, простор, се си има свое место .. башка истиот муабет со инвертерот од 1500 еура важи и за панелите ..

rubik

hello world
20 јули 2018
56
74
Земав schneider, 2kw, за 20 квадрати загрева пристојно овој период дека не е минус. Сметка чекам наредна да дојде да видам колку ќе ме фати. Мора да ти работи нонстоп за да одржи топлина, инаку ништо од бизнисот.

Blagojce

lurker
26 декември 2007
918
88
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.821
4.033
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Nemozev da go najdam u mk, ako mkze daj link od mk.
Сетек има атлантик панели пребар по сајтот: Панелен конвектор
Јас преку 20 год користам атлантик панел и уште работaат, мојот модел е Atlantic F117-2. Кога ги купив панелите тогаш ги носеше некоја фирма од Струмица
Мислењето е автоматски споено:

Јас користам Atlantik панел од 2.5 KW и сум презадоволен. Го препорачав на пријатели и тие кои зедоа се исто задоволни.
Линк како изгледа: https://atlantic-market.com.ua/elektricheskie-konvektory-atlantic/atlantic-f119-cmg-tlcm2-2500w
Исто и јас задоволен сум со овој модел: Atlantic F117-2

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257
Сетек има атлантик панели пребар по сајтот: Панелен конвектор
Јас преку 20 год користам атлантик панел и уште работaат, мојот модел е Atlantic F117-2. Кога ги купив панелите тогаш ги носеше некоја фирма од Струмица
Мислењето е автоматски споено:

Исто и јас задоволен сум со овој модел: Atlantic F117-2
I kako se so potrosnja?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.821
4.033
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Па што знам, јас имам мала соба и пред панелов да го користам имав граалк од 2кв а панелот троши појќе нормално ама сметката ми идеше +300-400 д греалката. Греам по 6-7 саати на ден

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.568
3.032
Панелите трошат во сооднос 1:1, за разлика од инвертерите кај што имаш друг сооднос на потрошувачка према испорачана топлина.
Односно, панелка со греачи од 2kW, пуштена на максимум, ќе ти потроши 2kW за еден час, и притоа толку и ќе добиеш.
Ако ти е вклучена на пола, тогаш за еден час ќе ти поарчи 1 kW.

Испратено од телефоно

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.821
4.033
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Добри се ако не грееш многу во текот на денот и ти е допуна и слично. Како што кажаа погоре потрошачи се и фиксно трошат на саат

Luxell

hello world
7 јули 2012
287
77
Кој е подобар и поисплатлив избор од овие два?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.236
Кој е подобар и поисплатлив избор од овие два?

Rovus го имам веќе две-три години. Малецко и издржливо греалче. Минијатурно а дува малку потопло од оние обичните греалки од по 5-600 денари. Предноста е што има сензори па штити од превртување, плус термостат со дигитален мерач па може да си подесуваш температура како клима. Дури мислам дека имаше и тајмер.

Тајфунот очигледно е скоро двојно помоќен според спецификации. Тоа значи дека повеќе топли и повеќе троши вклучен на макс. Претпоставувам дека е погласен но никогаш не сум имал да потврдам.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно