Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Оглас за копани карти - дискусија

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
@toplel цената порасна бидејќи графички веќе нема, а за таа цена па и повисока нема алтернативна замена на пазарот со половни карти, пример 1060 6гб. Цените беа ефтини, можеби и повеќе отколку што им беше реална бидејќи маркетот падна, па со тоа и сите рекреативци копачи гледаа да се отарасат од картите and move on. Маркетот беше презаситен па со тоа и цената. Е сега тие што продадоа, продадоа, тие што не продаваа или држеа поскапи цени, ја покачија цената. Јас два месеци барам ригови да купам по стара цена, а не можам да најдам по никаква цена. Тие што се, се будали кој бараат 1000-2000 еур за риг од 6 карти 580. Воедно и нема нова архитектура на карти, со пристојна цена од 2016 па наваму што е подобра во копање од стариве карти (memory bandwidth bound).
РХ 580 = 30 мхс, 100 евра. рх 5700 = 55 мхс 400 евра. гтх 1660 = 30 мхс 250 еур.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
@toplel цената порасна бидејќи графички веќе нема, а за таа цена па и повисока нема алтернативна замена на пазарот со половни карти, пример 1060 6гб. Цените беа ефтини, можеби и повеќе отколку што им беше реална бидејќи маркетот падна, па со тоа и сите рекреативци копачи гледаа да се отарасат од картите and move on. Маркетот беше презаситен па со тоа и цената. Е сега тие што продадоа, продадоа, тие што не продаваа или држеа поскапи цени, ја покачија цената. Јас два месеци барам ригови да купам по стара цена, а не можам да најдам по никаква цена. Тие што се, се будали кој бараат 1000-2000 еур за риг од 6 карти 580. Воедно и нема нова архитектура на карти, со пристојна цена од 2016 па наваму што е подобра во копање од стариве карти (memory bandwidth bound).
РХ 580 = 30 мхс, 100 евра. рх 5700 = 55 мхс 400 евра. гтх 1660 = 30 мхс 250 еур.

Тешка ситуација, my prayers are with you brother.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
цената порасна бидејќи графички веќе нема, а за таа цена па и повисока нема алтернативна замена на пазарот со половни карти, пример 1060 6гб.
Цената на 4гб картите горе доле е истата. 580ките пак се 4500-5000 денари, 570ките се пак 4000 денари.
Драстична разлика во поскапување има само во сафирките нитро плус 580 8гб и 570 8гб.
Xfx , Msi , Gigabyte 570-580 8gb горе доле се поскапени за 500 денари али помалце се барани тие.
Проблемот е тоа што на своја рака се решија гејмерите да земаат графички надвор од форумов и со тоа се доведуваат до ризик да бидаат измамени од непознат продавач којшто ке купе бројче за еднократна употреба и ке избрише акаунт откако ке шитне 6 графички. На крај купувачите се тие што на крај ке бидаат измамени и целата таа фрустрација дека нечинеле мајнинг графичките ке ја истураат тука бидеќи нечинеле оти купиле фалични.
Погоре ви дадов примери со огласи на ригови наведени се дека се во супер состојба а идеш у живо да ги гледаш пола од нив со укочени кулери.
Исто така наведов ако не сакаат да купуваат од нас продавачите тука на форумов ете му ја реклама5 и нека си купуваат. Мене ич ама ич не ме заболе тоа дали би купиле графичка од мене или не.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Мене ич ама ич не ме заболе тоа дали би купиле графичка од мене или не.
Мене ме заболе. Јас сакам копано само од тебе да купувам. Да ми најдеш убава 580-ка и да ми јавиш, можИ да е со 4Gb немаТ проблем. Многу е побрза од 570?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Мене ме заболе. Јас сакам копано само од тебе да купувам. Да ми најдеш убава 580-ка и да ми јавиш, можИ да е со 4Gb немаТ проблем. Многу е побрза од 570?
Реално спрема мое искуство разликата меѓу 570/580 е 5% ... Предничат тука 570ките заради помала потрошувачка во гејминг наспорти 580ките. Разликата е 50 watts .

7n00dle7

Баниран/a
26 февруари 2012
566
360
Скопје
Малце да се нашалиме :) BTW кога има овци за стрижење зашто да не, македонскиот народ бар тој што остана у С.Р.Македонија е при глуп.... Кога ние копачите ги продававме картите им беа скапо да ги купат ама коа ке го купеа од препродавачите што ние им ги дававме бадијала скоро, тогаш картите беа топ... Ја нема да се осиромашам ако изгубам 1000-2000 денари од карта ама штета е што трпи оваа земја каде што ние се наогаме.... Толку иам да кажам...

Гледам вреѓањето по национална основа е дозволено, дури и да за некој тоа не е на национална(како-кој го гледа/сваќа тоа С.Р. Македонија) вреѓањето на интелегенцијата е исто така, па си дозволив на исто ниво да пишам(е сеа дали моето ќе биде избришано или санкционирано, времето ќе покаже)

Отвори уста и жив остана... Шупак еден од С.Р. Македонија... Па поради тебе и уште неколку како тебе кои за воља на вистината еден по еден ги снема, изискувањето некаква корист позади навидум пријателските понуди за помош и искачање во пресрет, навидум нормални невини огласи, постои или се отвараат одново дискусии кои од ваков карактер...

Ќе го прескочев твојот пост без воопшто да го прочитам како и години уназад ама си го сменил аватарот па се заебав... Ми спои жици тоа "овци за стрижење" и "С.Р. Македонија" а пошто за малку и јас ќе бев една од овците, а и како жител на Република Македонија сум еден од при-глупите, ианока те прочитав па си викам и ќе пишам 2-3 реда...
- Шупак еден ненаситен, не секој е глуп или приглуп, некои се неупатени некои неискусни а некои па и незаинтересирани, што не ти дава за право да им го удириш сатарот преку секцијата ОГЛАСИ на Форумов...
- Дрво едно недоделкано, не си ти за во ист кош со Гојдо поготово не сам да се местиш/ставаш во тој кош. Никогаш ама баш никогаш, никој долгогодишен неутрален член, кој го знае времето кога од тебе секцијата огласи беше запоседната и секоја поплака поврзана со тебе завршуваше со линчување или банирање, нема да те поистоветува со Гојдо или некој од другите членови на формуов кои своите титули ги имаат заслужено а не изнудено!!!

П.С.
Моето непријатно искуство со Шупакот цитиран погоре е години пред да ги запоседне огласите, значи мојов пост не е инспириран од конфликт на интереси туку од неговата алчност и нечовечност во момент на зорт...

Gaston

user
9 февруари 2011
1.732
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Не мешајте Р.С. Македонија со С.Р. Македонија.
С.Р. Македонија = Социјалистичка Република Македонија. Беше до 1990 или 91.
:)

П.С. Не го политизирајте форумов живи све.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Јас мислам е време за cooldown на темава. Почнаа да испливуваат говната на површина, мислам дека е потребно ладење па да се продолжи во конструктивна насока.

И

Избришан член 18474

Гостин
Се степавте за две копанки, наместо за две чрвени...

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Гледам вреѓањето по национална основа е дозволено, дури и да за некој тоа не е на национална(како-кој го гледа/сваќа тоа С.Р. Македонија) вреѓањето на интелегенцијата е исто така, па си дозволив на исто ниво да пишам(е сеа дали моето ќе биде избришано или санкционирано, времето ќе покаже)

Отвори уста и жив остана... Шупак еден од С.Р. Македонија... Па поради тебе и уште неколку како тебе кои за воља на вистината еден по еден ги снема, изискувањето некаква корист позади навидум пријателските понуди за помош и искачање во пресрет, навидум нормални невини огласи, постои или се отвараат одново дискусии кои од ваков карактер...

Ќе го прескочев твојот пост без воопшто да го прочитам како и години уназад ама си го сменил аватарот па се заебав... Ми спои жици тоа "овци за стрижење" и "С.Р. Македонија" а пошто за малку и јас ќе бев една од овците, а и како жител на Република Македонија сум еден од при-глупите, ианока те прочитав па си викам и ќе пишам 2-3 реда...
- Шупак еден ненаситен, не секој е глуп или приглуп, некои се неупатени некои неискусни а некои па и незаинтересирани, што не ти дава за право да им го удириш сатарот преку секцијата ОГЛАСИ на Форумов...
- Дрво едно недоделкано, не си ти за во ист кош со Гојдо поготово не сам да се местиш/ставаш во тој кош. Никогаш ама баш никогаш, никој долгогодишен неутрален член, кој го знае времето кога од тебе секцијата огласи беше запоседната и секоја поплака поврзана со тебе завршуваше со линчување или банирање, нема да те поистоветува со Гојдо или некој од другите членови на формуов кои своите титули ги имаат заслужено а не изнудено!!!

П.С.
Моето непријатно искуство со Шупакот цитиран погоре е години пред да ги запоседне огласите, значи мојов пост не е инспириран од конфликт на интереси туку од неговата алчност и нечовечност во момент на зорт...

Посекако ќе бидеш баниран... Ваков јазик на писмен човек кој би требало да е интелектуално малце писмен не заслужува да е тука... Плус не ги испочитува основните правила на форумот, вреѓање и пцовки на форумов не, а пошто сигурно на било кој начин ке го видиш оваа моја реплика... чим имаш толку против мене лесно можеш да ме најдес у живо и да ми го кажеш истото.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
tenor.gif

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Не е време за театар :), јас си кажав што имав, и никого директно не навредив или опцув... BTW со гојдо се знам 100 години, не ми беше поентата да го навредам, искоментирав чисто на шала... Никој не ми крив што ја незнаев да ги продадам графичките на луге... Гојдо дојде во неколку наврати ми ги купи сите, и кога мислев дека нема да ги продаде он ги продаде по баш убава цена... Едноставно човекот си го бива и алал нека му е секој денар. Го поштувам и ценам и немав никаква лоша намера кон него.. Но штета што моето тумачење на работите некој ги додирнува... Тоа е мое лично мислење...

Нека продолжи темата, да не идеме офф топик нема потреба....
@gOJDO ако има потреба еве и јавно ке ти се извинам иако не те навредив и мислам дека не кажав нешто лошо... многу пати и ти си се шалел на моја сметка затоа и мислам дека има простор за мала шала по некад...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
И пак ќе ги прашам стручњаците: Колку карти користени за мајнинг сте виделе да рикнат? А колку карти користени за друго?

И

Избришан член 42370

Гостин
Е читам темава и многу баби жаби се испомешаја што веќе не се знае во која насока оди разговорот.

Иначе, да се надоврзам, двајца мои пријатели земаја пред година дена едниот 570-ка 4GB верзија, другиот 580 за ич пари, едниот после една недела е врати поради шо му крашнуваше со BSOD во игри, фабрички биос, а другиот пред извесно време му цркна (станува збор за 580-ката). Двете беа купени од овде, од кој членови појма си немам, а и да би знаел немаше да наведам. Со ова сакам да кажам, иако не се пишува за тоа колку копани картички се фалични, или умираат за краток период, не значи дека ги нема.

Се слагам со доста членови овдека дека копаните графички работат на позајмено време, се доколку извадиш од копаните картички година и повеќе е премија за таа цена што се продаваа, по 4-5к вредеа ито како, наспроти тоа што за таа цена се продаваа RX550 (и беа поскапи, над 100е).

Купување на копани картици price/performance е топ, ама исто така е нож со две острици. Во тоа време имаше премногу почетници копачи, што појма си немаја што прават, купуваа графички, појма си немаа од одржување, пропаѓаа и пробуваа да вратет дел од парите со тој т.к.н. "продажба на копани картички" бизнис.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Има доста рикнати карти, кои биле копани а кои не не е сигурно, претпоставки се. Кога би биле вие поискрени би се знаело точно, дали сме ние стручњаци не е релевантно.

vukasin

hello world
31 јануари 2011
159
77
Сакате да наметнете став дека играните карти повеќе умираат од копаните бидејќи продавате копани па тоа оди во ваша полза што е сосема ок според мене, но за жал и едните и другите умираат подеднакво. Ако Графичката не е добро одржувана без разлика за што е користена ќе се расипе после догледно време. Ако добро сервисирана може да трае...тоа е веќе среќа, како ќе ти се погоди примерокот.
Ама да кажувате дека убаво е за графичката да биде копана пошто така подолго ќе трае...што знам, за мене е малце педерски.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Никој не кажал дека траат копаните подолго од гејманите.
Пред све зависи тука од многу фактори.
Прв фактор се напојувањета: По мајнинг риговите најјчесто се вградуваа хај енд напојуванја од Gold и Platinium Класата со по 1000 или 1200 watts. А со самото тоа напонската секција на графичките со такви напојувања трае подолго и постабилно работе.
Додека за гејминг најјчесто се препорачуваа Deppcool , Coolermaster од послабите класи Bronze серија кои задоволуваа колку толку за гејминг и колку толку стабилен напон.
Втор фактор графички за мајнинг се има продадено најјмалце 100.000 парчиња а за гејминг 1000-2000 во последниве 2 години.А со самото тоа се праве процент наспорти бројка одприлика на рикавела карти.
Трет и најјважен фактор : Мајниг графичките скоро сите беа на отворени рамки, подобро се ладеа и помалце прегреваа односно цело време на 55-60 степена али вентилаторите на одредени модели си страдаа. Но додека тие што биле само за гејминг користени внатре во куќиште и при гејмниг знаат да достигнуваат и до 80-85 степена во гејминг без оглед на самото тоа колку и да ропаат вентилатори во куќиштата.
Тука си ја правеме статистиката дека компонентите : Кондезатори , мосфети, отпорници си имаат своја максимална температура односно на одредени модели на компоненти е 70 степена. Над тоа деградираат пополека нели ?

Примери : кОпАнИ карти :
Screenshot_21.png

Истите карти во гејминг :
Screenshot_22.png
П.С Ништо не трае вечно. И карта за гејминг користена да е пак ке рикне кога тогаш. Све е тоа фактор на процент на среќа :D

Последна промена:
И

Избришан член 42370

Гостин
Втор фактор графички за мајнинг се има продадено најјмалце 100.000 парчиња а за гејминг 1000-2000 во последниве 2 години.А со самото тоа се праве процент наспорти бројка одприлика на рикавела карти.

Затоа и цените за гејмерите беа 20к +, не верувам дека вие копачите сте ги земале графичките по 20к парче, а ги продавате т.к.н 4x-5х помала цена после извесно време на користење и на тој начин ја оправдувате цената.

Не те потенцирам тебе со овај одговор, гледам дека се разбираш, ги одржаваш графичките, постираш температури итн, па и ги продаваш по цена што ти одговара, мене не ми смета тоа, но неможе сите тие копачи да ги ставиш во исто ќоше како тебе.

Згора на се, гејмерите беа оставени со ништо, затоа 10 серијата на NVIDIA беше толку популарна, од тука е тој револт. Сега за исти пари има RX570/80 нова со 1050Ti, очигледно е кој е подобар избор за парите.

Maxtor

hello world
22 април 2012
97
225
Прв фактор се напојувањета: По мајнинг риговите најјчесто се вградуваа хај енд напојуванја од Gold и Platinium Класата со по 1000 или 1200 watts. А со самото тоа напонската секција на графичките со такви напојувања трае подолго и постабилно работе.
Додека за гејминг најјчесто се препорачуваа Deppcool , Coolermaster од послабите класи Bronze серија кои задоволуваа колку толку за гејминг и колку толку стабилен напон.

Од кога ефикасноста на напојувањето ја диктира стабилноста на системот?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.509
7.816
Скопје
www.facebook.com
Од кога ефикасноста на напојувањето ја диктира стабилноста на системот?
Што подобро испеглан напон и струја тоа подобро е за системот и подолго времетраење на компонентите.
Односно заради тоа и се поделени во класи напојувањата на пример од 750w имаше bronze , gold И Platinium.
Gold И Platinium најјчесто се најјскапите класи и со самото тоа поретко се препорачувани во солидни гејминг конфигурации и покрај све тоа се додаваа половни 570/580ки во тие конфигурации.
На пример ако кај мене работела графичката 2-3 месеца без престан на Platinium напојување а кај членот рикнала после 2-3 недели користење на bronze серија што треба да се запрашаме тука дали е крива графичката и нејзината ( истрошеност ) или имаме друг фактор тука што го предизвикал тој проблем?
Корисниците на гејминг не знаат да се ориентираат по тоа да измераат напон со некој инструмент пред да брцаат графички коиштео влечаат и до 300w на и така веќе измачено напојување односно падот на напонот не смее да биде под 11.8 никако ама никако.
Оптеретено квалитетно напојување и со добри компоненти е максимален пад 11.8-12в на фулл оптеретеност.
Ке го прикажам тоа со слика :
0-02-0a-dd81924b6416f83ae63697571ec34ed2d9c7615a5c66a5ff4e9554a237312e9d_9be3c954.jpg

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Пошо многу се потценува изборот на напојување на форумов и БЕЗ ДА НАВЛЕГУВАМ дали е главен или воопшто фактор во животен век на графички - сакам да споделам лично искуство.

Графичка 1060 АСУС Стрикс 6ГБ со 3 вентилатори и бекплејт, фактори ОЦ... значи гејминг модел од подобрите као. Купена од форум користена за гејминг од млад дечко и не ни сомневам дека била копана. Зачувана како нова во оригинал кутија и со преостаната гаранција (се уште мислам е под гаранција).

Тестирана на 650w Корсер голд напојување во систем со б450 стил леџенд плоча, рајзен 3700х и гскил рам.

Работи перфектно сите стрес тестови и добар скор на унигине хевен.

Ставена потоа во конфигурација со бронзено напојување кулер мастер на постар систем - и имаше 10% повеќе оверклок од шо треба (поголеми фреквенции) и покажуваше артефактинг и крашнуваше унгин хевен бенчот. И направив со асус алатката ундерклок (пак беше над сток клокови) и си тераше супер.

Ете ја сеа у нова конф. со б450 стил леџенд, рајзен 3600х и гскил рам, со риоторо 650 вати голд напајање без ништо да пипнам си работи на точни од ОЕМот клокови без никакви проблеми и артефакти.

Поентата е дека ако системот ко целина го оптерети а самото напојување од старт има волтажи шо отскокнуваат за значително делта од нормата - можете да добиете несакани резултати или случаен оверклок фалеку од тоа шѕо компонентата може да го истрае. Дури и да не покаже артефакти или проблеми пак може ќе работи но ризикот за проблеми е поголем.

Затоа коа ќе видам хантол, спиро, делукс или слични бомби у прилично солидна буџет конфиггурација ми иде да ве отпишам од форумов.

Одамна имав на Core 2 Duo конфа делукс напајање пошо у моментот на склапање во локална продавница тоа беше најдобро шо имаа (замислете). Ова беше у ера каде ретко кој имаше на залиха било шо шо не е канта напајање. Пола година подоцна почна да се ресетира сам системот и потоа пукна напајањето. Среќа не повлече други делови со него - а може и тоа да се деси.

Не треба и не смее да се крати на напојување коа се зима компјутер. Толку од мене.

ЕДИТ: ТЛ;ДР ВАРИЈАНТА - Не потценувајте каков импакт има изборот на напојување врз цел систем. Не секогаш ќе се деси нешто лошо но и те како е можно.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

Maxtor

hello world
22 април 2012
97
225
Односно заради тоа и се поделени во класи напојувањата на пример од 750w имаше bronze , gold И Platinium.
Gold И Platinium најјчесто се најјскапите класи и со самото тоа поретко се препорачувани во солидни гејминг конфигурации и покрај све тоа се додаваа половни 570/580ки во тие конфигурации.

Точно, така се поделени но врз основа на енергетската ефикасност, а не класа на напојувањето. Gold/Platinum не значи дека е највисока класа туку најефикасно во потрошувачка.

Поретко се препорачуваат вакви напојувања кај гејминг конфигурации бидејќи нема значително влијание врз сметката за струја бидејќи не работат оптоварени 24/7.

не треба и не смее да се крати на напојување коа се зима компјутер. Толку од мене.

Се согласувам потполно со ова, но не дискутираме за добро вс. лошо напојување туку различни нивоа на енергетска ефикасност.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.777
Одамна имав на Core 2 Duo конфа делукс напајање пошо у моментот на склапање во локална продавница тоа беше најдобро шо имаа (замислете). Ова беше у ера каде ретко кој имаше на залиха било шо шо не е канта напајање. Пола година подоцна почна да се ресетира сам системот и потоа пукна напајањето. Среќа не повлече други делови со него - а може и тоа да се деси.

Ех, на времето така беше. Јас имав една буџет "гејминг" конфикурација со i3-540, купена пред 10 години од АМЦ, ако не се лажам имаше Delux напојување - не знам до што се однесуваше, ама 2 пати во гарантен рок цркна матичната, а еднаш графичка. Последниот пат кога беше на сервис, чинам дека и напојувањето го сменија и од тогаш немав проблеми со тој компјутер.

Мислам дека тогаш имаше добри напојувања на лагер, ама буџетот не ми дозволуваше нешто подобро.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Е читам темава и многу баби жаби се испомешаја што веќе не се знае во која насока оди разговорот.

Иначе, да се надоврзам, двајца мои пријатели земаја пред година дена едниот 570-ка 4GB верзија, другиот 580 за ич пари, едниот после една недела е врати поради шо му крашнуваше со BSOD во игри, фабрички биос, а другиот пред извесно време му цркна

Da razjasnime, drugarot ne sum jas... znaci ima i drug identicen slucaj na forumov kade kopana karta ne trpi fabricki bios so visoki klokovi veke. i se pojavuva BSOD

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно