Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Одличен пакет за сите PHP програмери

bojan_mk

read-only
30 ноември 2007
6
0
WAMP = Windows, Apache, MySQL, PHP :) a moze na mestoto od PHP da se sretne i PHP/Perl/Python)

pravis download install i rabotis ... isto lesno e za menuvanje megju razlicni php, sql i apache verzii
isto kako easyphp
go koristam skoro godina dena dobro ide

:bravo:

poz

dulemk

user
11 јануари 2008
1.049
53
Нешто слично ко xampp веројатно, ама ако работи на виста топ.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.130
3.620
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
За убунту има нешто вакво ? :ha:

хмм, на било кој Linux само инсталираш што ти треба .. тоа го правиш со пакет менаџерот на дистрибуцијата, а потоа програмите автоматски и си се ажурираат на најновите верзии и сигурносни закрпи.

ваквите „пакети“ се потребни само за windows поради непостоењето на централизиран кохерентен repository на програми и алатки.

zajko

hello world
26 мај 2009
84
1
Научив HTML и сега сакам да пробам со ASP и PHP.
Кажете ми што е полесно да научам? ASP или PHP???

:chudenje:

dulemk

user
11 јануари 2008
1.049
53
ПА исто ти се фаќа, разликата е што asp не е free а php е free.

WhiteDeath

hello world
2 јуни 2008
117
1
WAMP работи и на win 7. Баш сеа го користам, но има еден мал проблем само. Пред да го уклучите серверот не уклучувајте Скајп. Пошто нема да се подигне серверот. Послем тоа откако ке се подигне серверот можете да си уклучите Скајп и се ќе биде во ред.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
WAMP работи и на win 7. Баш сеа го користам, но има еден мал проблем само. Пред да го уклучите серверот не уклучувајте Скајп. Пошто нема да се подигне серверот. Послем тоа откако ке се подигне серверот можете да си уклучите Скајп и се ќе биде во ред.

користам xampp иначе за скајп едноставно смени ја портата на скајп и нема да имаш никакви проблеми, не е ова ништо ново

Tomislav

read-only
9 март 2009
18
0
ако имате инсталирано Visual Studio препорачувам Jcx. Software, тоа е додаток за VS но има standalone пакети. Нема потреба од инсталирање apache и php се си доаѓа заедно, башка има и debugger.

art-dizajn

hello world
10 декември 2008
54
0
ако имате инсталирано Visual Studio препорачувам Jcx. Software, тоа е додаток за VS но има standalone пакети. Нема потреба од инсталирање apache и php се си доаѓа заедно, башка има и debugger.

Види, ако е во прашање дебагирање имаш и у PHP designer, eclipse итн. Поентата е локален сервер за developing.

Tomislav

read-only
9 март 2009
18
0
Не гледам голема предност тоа што ќе ги ставиш фајловите во посебен фолдер и ќе го повикаш фајлот преку браусер од тоа да дебагираш преку некој програм.
Со дебагирањето можат да се научат многу работи и да се воочат грешките што се правеле претходно без дебагер, со помош на брејкпоинти и други чуда. :)

parabellum

hello world
2 мај 2007
60
2
Не е бесплатен т.е commercial software.

Треба да платиш за да програмираш во ASP??? Веројатно мислите на тоа дека не е open source. Инаку целата .NET платформа и фрејмворкови фала богу дека се бесплатни.

@zajko Научи ги и дваете платформи, за озбилни апликации ти препорачувам ASP.NET.

TheDarkHacker

Баниран/a
16 мај 2009
285
17
Треба да платиш за хостинг кој ќе го поддржува програмскиот јазик ASP т.е. не постои бесплатна хостинг компанија која би имала буџет за да обезбеди ASP поддршка на својот хостинг...Сепак,за нормална веб-страница потребен е платен хостинг бидејќи најчесто тие се сериозни,и имаат повеќе сервери што би придонело до помалку паѓање на веб-страните....ASP .NET е многу интересен и имам видено како се работи со него,и како се креира страница со неколку линии код.Малку забегавме со темава па ќе ги замолам сите да зборувате за пакетот и PHP,а не да почнеме да се префрламе на ASP,па на ASP .NET

-vd-

read-only
12 ноември 2009
5
0
Научив HTML и сега сакам да пробам со ASP и PHP.
Кажете ми што е полесно да научам? ASP или PHP???

:chudenje:

Научи PHP затоа што тоа според мене е по слично, или како да кажам, по прифатливо со HTML, по лесно ќе ти биде да го научиш. А ASP.NET ти е ..... не баш лесна работа.

Иначе, пробајте со EasyPHP.

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk

стави си WAMP да се подига на Startup и нема да имаш проблем со скајпот.

TheDarkHacker

Баниран/a
16 мај 2009
285
17
DekoRoker,па и Скајпот е на стартап,исто ти се фаќа,само кој побрзо ќе се уклучи :p WAMP е подесен да се подига на startup,па и да не е,да го ставите не би требало тоа да ви го реши проблемот...Вашиот Apache сервер мора да има порта,па најчесто Скајп ја користи истата,затоа сменете ја во Preferences на Скајп.Доколку во командата линија пушите статус на Apache,ќе видите 0,доколку видите портата ќе сватите дека нешто не е во ред...Само сменете си порта и уживајте во опен-сорсот :D

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
Научи PHP затоа што тоа според мене е по слично, или како да кажам, по прифатливо со HTML, по лесно ќе ти биде да го научиш. А ASP.NET ти е ..... не баш лесна работа.

Иначе, пробајте со EasyPHP.

PHP и HTML немаат благе везе едно со друго. Иначе ако си научил HTML научи CSS прво па после префрли се на PHP затоа што џабе ти е HTML без CSS.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно