Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Неотел оптички интернет

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Многу тупење без потреба а секако и без ефект. Најмал проблем што го имаме денеска е зборчето неограничен на 6ТБ ограничен интернет, ама ај. Туку кога сме веќе тука, дајте и овие да ги решиме, јас месечно трошам барем две вакви ролни (додуша од поголемите, 100ка не 80ка) и тука мислам дека има простор за јака тужба. Ендлес ролна, а само 80 метри, а и таа од 100 метри се вика исто така.. ЕНДЛЕС!!!
kitchen-rolls-economy-80m.jpg

A што е па со кафанава
Погледнете го атачментот 147326
што се понашаат ко телеком да се, ем ендлес ем лимитед.

Што правиме па со огласите, сочуван како нов, а батерија на 92% или 3 години стар?
Многу работа имаме за оправање.
Испаѓа придонесуваш во „тупењето“ со вакви итри досетки и се правиш паметен? Не знам зошто тогаш се вмешуваш во нешто не те интересира или ти е неважно. Оди решавај ги проблемите што мислиш дека се важни, али чим имаш време за вакви досетки, тешко верувам дека тоа го правиш. А ако веќе се заинтересира за ова, земи како пример отвори и разгледај ја telekom.de и ќе видиш дека фиксните Интернет пакети ем што им се навистина неограничени, нешто за коешто беа дадени на суд во далечната 2013 година, туку и не се фалат за истото. Не знам како очекувате да се решаваат големите проблеми во државава кога за вакви помали има толку отпор, а сите како корисници ќе имаме придобивка. Буквално ништо повеќе не треба да се направи освен да се напише едно писмо до надлежните и да се покаже интерес. Без јавно забележан и евидентиран интерес институциите немаат видливост за проблемот и нема како да се реши.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Имав малку вишок време меѓу два состаноци па решив да потупам :) се надевам не се љутиш... многу... :whistle:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Еве пак ми се отвори некоја минута па погледнав на телеком .де
Screenshot 2025-02-24 at 13.30.31.png

За само 80 евра добиваш неограничен ултра-мега брз интернет, ама кога ке снема од ултра брзиот до крај на месец имаш 64/16кбпс. По се изгледа и овие се расфрлаат со терминот "неограничен" и покрај тоа што биле на суд во 2013та година. Патем и брзината е ограничена, колку што видов за даунлоад 300 мбпс и за аплоад 50 мбпс.
Иначе не ги разгледав сите можни пакети, ама ете неколку што ги отворив кајшто пишуваше анлимитед, имаше ваков детаљ. Може да е грешка некоја во преводот, не сум експерт, а германски не знам ама баш ништо.

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Еве пак ми се отвори некоја минута па погледнав на телеком .де
Погледнете го атачментот 147335

За само 80 евра добиваш неограничен ултра-мега брз интернет, ама кога ке снема од ултра брзиот до крај на месец имаш 64/16кбпс. По се изгледа и овие се расфрлаат со терминот "неограничен" и покрај тоа што биле на суд во 2013та година. Патем и брзината е ограничена, колку што видов за даунлоад 300 мбпс и за аплоад 50 мбпс.
Иначе не ги разгледав сите можни пакети, ама ете неколку што ги отворив кајшто пишуваше анлимитед, имаше ваков детаљ. Може да е грешка некоја во преводот, не сум експерт, а германски не знам ама баш ништо.
Тоа е мобилна тарифа, не е фиксна, а уште помалку оптички пакет. Прочитај за Zuhause (за дома) тарифата, таа нема никакви ограничувања за сообраќај. Еве ѕирни тука, и оптиката и DSL пакетите немаат ограничување за сообраќај, лажно рекламирање и „политики за фер користење“. Не знам дали имаш претстава дека вадев од ракав работи, имам истражено на темава.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
мислам му беше поентата за користењето на фразата „unlimited“
Можеби. Веќе се избориле еднаш, ако има основ и за мобилните, верувам и таму дека ќе има напредок. Јас се извинувам што ептен излегов надвор од оригиналната тема со забелешкиве. Еве нешто на темата, ако има некој што активно користи оптика од Неотел, дали има разлика со рутирањето на Телеком или исти излези користат?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
мислам му беше поентата за користењето на фразата „unlimited“

Баш тоа, очигледно се користи фразата а сепак има ограничување, пошто во принцип тоа е проблемот што се решава тука.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Неограничен интернет го сметаат во однос на тоа дека имаш пристап до повеќе страници на кои што ќе можеш да пристапиш, а ограничувањето на обемот од Телеком и од други оператори што го прават е бидејќи јас сум на пример попаметен од нив и ако немам ограничување на обемот на интернет ќе можам слободно да продавам или да споделувам интернет на други.
Во мобилната телефонија имате неограничен интернет, не дека обемот е неограничен, туку пристапот до голем број работи ви е неограничен.
Единствени оператори кои што работат без намалување на брзината се Телекабел и Кабелнет. Тие купуваат неограничен интернет од Неотел и после преку нивниот центар го разделуваат за сите корисници. Можеби имаат ограничувања на брзината во зависност од технологијата, но крајниот корисник нема никакви месечни ограничувања. Така да, за домашна употреба овие два оператори се за сосема неограничен интернет, без да мислете за месечниот лимит.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Неограничен интернет го сметаат во однос на тоа дека имаш пристап до повеќе страници на кои што ќе можеш да пристапиш, а ограничувањето на обемот од Телеком и од други оператори што го прават е бидејќи јас сум на пример попаметен од нив и ако немам ограничување на обемот на интернет ќе можам слободно да продавам или да споделувам интернет на други.
Во мобилната телефонија имате неограничен интернет, не дека обемот е неограничен, туку пристапот до голем број работи ви е неограничен.
Единствени оператори кои што работат без намалување на брзината се Телекабел и Кабелнет. Тие купуваат неограничен интернет од Неотел и после преку нивниот центар го разделуваат за сите корисници. Можеби имаат ограничувања на брзината во зависност од технологијата, но крајниот корисник нема никакви месечни ограничувања. Така да, за домашна употреба овие два оператори се за сосема неограничен интернет, без да мислете за месечниот лимит.

Тотално без врска, ако е така сите пакетинсе неограничени, а немаше да бидат 30 гига, 50 гига и неограничен.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Тотално без врска, ако е така сите пакетинсе неограничени, а немаше да бидат 30 гига, 50 гига и неограничен.
Неограничен = после истрошен Х сообраќај, не те гасиме туку те тротламе јако да си речеш боље да го немав, али технички не си изгасен така да, неогранично имај си фрустрации
Ограничен = после истрошен Х сообраќај те гасиме и треба да си платиш да моеш да имаш пак интернет

Е ова е терминологијата со дупка у законот шо се користи за “што е неограничено“.

TechMan

read-only
16 ноември 2008
6
0
Здраво дечки. Ме интересира квалитетот на Неотел 100/100 оптичкиот интернет пакет во Битола. Дали ќе може некој да постира speed test или пинг преку CMD кон Гугл да ја видам латенцијата? Колку е стабилен интернетот и дали има прекини? (ми се смачи од ѓубре услугата на А1 и нивните приказни, па мора да променам - Телекабел и онака не знаат кај тераат па отпаѓаат од комбинација)

Последна промена:

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Здраво дечки. Ме интересира квалитетот на Неотел 100/100 оптичкиот интернет пакет во Битола. Дали ќе може некој да постира speed test или пинг преку CMD кон Гугл да ја видам латенцијата? Колку е стабилен интернетот и дали има прекини? (ми се смачи од ѓубре услугата на А1 и нивните приказни, па мора да променам - Телекабел и онака не знаат кај тераат па отпаѓаат од комбинација)
Нажалост не можам практично да приложам спид тест, бидејќи лани се префрлив на Телеком заради подобар пакет со мобилни линии.

Но претходно, бев два договори (4 години) на Неотел само оптички интернет, и немам никакви замерки за квалитетот на интернетот. Баш за тој период воглавно работев оддома, и не паметам воопшто да снемало интернет сем исклучоци како големи регионални дефекти

18 септември 2020
926
865
Македонија
17453700879.png

Ова е од универзитет интернет во компјутерски центар, ама на LAN порт од 100Mbps, со Gigabit port ќе вадиш 100 со 100 Mbps.

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
Како корисник на 100/100 пакетот за Скопје можам да кажам дека после 5 маила со преписки конечно го оправија да биде како што го рекламираат. Многу педерски изиграа и ме разочараа, нареден договор ке ги сменам дефинитивно со телеком.

Причината е тоа што првично добив 85 со 85 брзина и ме убедуваа дека е тоа макс и дека во договорот пишувало до 100, не било гарантирано, а просечната брзина била 50, и се е така педерски во договорот направено за да не можеш ништо да направиш со Аек.

Јас бев упорен, да не објаснувам премногу, на крај успеав да ми ја направат брзината 100мб. Ама бев упорен со скриншотови од рекламите каде што вршат манипулација и доведуваат во заблуда дека даваат брзина ОД 100 мб, а не како што пишува во договорот ДО 100.

Најдобро е да си побараш тест период доколку даваат и имај во предвид дека не даваат да си смениш свој рутер, јас и со тоа се зафркнав а купив и рутер без да се информирам.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Како корисник на 100/100 пакетот за Скопје можам да кажам дека после 5 маила со преписки конечно го оправија да биде како што го рекламираат. Многу педерски изиграа и ме разочараа, нареден договор ке ги сменам дефинитивно со телеком.

Причината е тоа што првично добив 85 со 85 брзина и ме убедуваа дека е тоа макс и дека во договорот пишувало до 100, не било гарантирано, а просечната брзина била 50, и се е така педерски во договорот направено за да не можеш ништо да направиш со Аек.

Јас бев упорен, да не објаснувам премногу, на крај успеав да ми ја направат брзината 100мб. Ама бев упорен со скриншотови од рекламите каде што вршат манипулација и доведуваат во заблуда дека даваат брзина ОД 100 мб, а не како што пишува во договорот ДО 100.

Најдобро е да си побараш тест период доколку даваат и имај во предвид дека не даваат да си смениш свој рутер, јас и со тоа се зафркнав а купив и рутер без да се информирам.
Double NAT имаат на Неотел, затоа не можеш да користиш свој рутер како примарен и сите поставки да ги водиш преку него.

fiksen69

hello world
20 јули 2016
64
91
Лошо искуство, вршат лимит кон одредени сервиси. Обиди се повеќе youtube конекции, нагло паѓа квалитетот. Некој чуден shaping. Се обратив неколку пати безуспешно. Побарав статичка ип не следувало со пакетот ниту со доплата. И тие 5тера не успеав ниту 1 да истрошам. Пакет 300/300. Услуга користев до пред 1година. Прекини немаше.

Popay

hello world
21 декември 2008
185
68
Double NAT имаат на Неотел, затоа не можеш да користиш свој рутер како примарен и сите поставки да ги водиш преку него.
Не. Де објасни, како провери дека е double nat?
Лошо искуство, вршат лимит кон одредени сервиси. Обиди се повеќе youtube конекции, нагло паѓа квалитетот. Некој чуден shaping. Се обратив неколку пати безуспешно. Побарав статичка ип не следувало со пакетот ниту со доплата. И тие 5тера не успеав ниту 1 да истрошам. Пакет 300/300. Услуга користев до пред 1година. Прекини немаше.
Не.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Не. Де објасни, како провери дека е double nat?

Не.
,,Двојниот NAT се појавува кога го поврзувате вашиот рутер со портал на интернет провајдер или друг рутер. Бидејќи NAT се изведува од секој рутер или портал, вашата мрежа е поделена на две различни приватни мрежи. Уредите поврзани на една приватна мрежа може да имаат проблеми со комуникацијата со уредите поврзани на другата приватна мрежа и може да имате проблеми со:
Онлајн игри
VPN конекции
Препраќање и активирање на network
Партнерски веб-локации кои користат SSL "

Јас читав дека имаат на форумов, а за да потврдам не можам за double NAT.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.282
5.254
Скопје
hackitfree.github.io
,,Двојниот NAT се појавува кога го поврзувате вашиот рутер со портал на интернет провајдер или друг рутер. Бидејќи NAT се изведува од секој рутер или портал, вашата мрежа е поделена на две различни приватни мрежи. Уредите поврзани на една приватна мрежа може да имаат проблеми со комуникацијата со уредите поврзани на другата приватна мрежа и може да имате проблеми со:
Онлајн игри
VPN конекции
Препраќање и активирање на network
Партнерски веб-локации кои користат SSL "

Точно..
И на пример не можеш да креираш сервер (може да креираш ама други не можат да се придружат) - значи од надвор сите порти се затворени (што е предност - барем никој не може да те хакира) ама па ете и ти самиот од надвор ако сакаш да пристапиш на ПЦто - не можеш,, (сем преку специјални Teamviewer програми и сл)
Обично кај двоенНат сите корисници имаат исто ИП .

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.589
Скопје

И кај мене беше истиов момент со брзината на 100/100 пакетот. Пред да преминам на него користев 50/50 и спидтест одеше со краток скок на download од некои 70-80 мегабита во траење помалку од секунда и се стабилизираше негде на 48, што ми беше прифатливо, да не се цепидлачи нели.
Очекував бар дупло да е(96/96) со 100/100 пакетот, али и јас го имав истово искуство ко твоево. 85/85 брзина а тој краткиот скок на почеток на тестот одеше до 100-110 ако добро се сеќавам.
Само што решавањето кај мене беше без натегања и ми го средија за некој пола саат. Пробале нешто па ми се прејавија но сеуште беше исто, па пробале уште нешто и пак ми се прејавија и веќе брзината беше 96/96 а тој краткиот скок на почеток на спидтест до некои 140.
Мојот аргумент беше дека разбирам што значи "до 100 мегабита", но дека кај мене брзината е "до 85 мегабита". Или ми се погодила цурата што беше на телефон, или аргументот беше до толку едноставен за секој да го разбере како основан без да се повикува на договори.

Како ви идат на другиве 100-ките? Да не не сме сами со кракерче, туку е општа пракса?
Преку телеком оптика сум приклучен кај нив, можеби игра некоја улога.
Мислењето е автоматски споено:

До пред некои 5-6 месеци се поврзував од надвор на VPN сервер хостиран на мојов интернет од неотел. Така да ако не направиле некоја промена во скоро време, нема дабл NAT(не делат 1 IP адреса на повеќе корисници).

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно