Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Нарачки од Computer Universe

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Колку време од прилика стигаат од Германија нарачкиве?
И дали кога ќе стигнат треба да се испраќа по мејл информации до царина за нарачката или имаат фактура од computeruniverse и сами рачунаат?
две три недели обично, имаат со нив фактура од да ама некогаш царина може пак да ти побараат доказ за цена и сл. Генерала ако не е нешто специфична компонента би требало да ти помине без проблем и сами да си пресметаат.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Дечки ако го нарачам овој лаптоп, колкава сума да очекувам дополнително за царина/ддв/шпедиции?

Го гледав истиот во Анхоч 60к, па правам математика дали ќе ми се исплати да одам без гаранција и да го земам од таму.

Дали ако најдам некој што во Германија, може да ми го прати по некоја од брзите пошти и да не биде царинет кога ќе стигне тука (да пишува поклон, или нешто во смисла користен)?

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Дечки ако го нарачам овој лаптоп, колкава сума да очекувам дополнително за царина/ддв/шпедиции?

Го гледав истиот во Анхоч 60к, па правам математика дали ќе ми се исплати да одам без гаранција и да го земам од таму.

Дали ако најдам некој што во Германија, може да ми го прати по некоја од брзите пошти и да не биде царинет кога ќе стигне тука (да пишува поклон, или нешто во смисла користен)?
1636979486110.png
На 673.79€, додади уште 5% тоа иди +33.69€. Значи 705 евра околу 44к денари се на се.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Прво, не е истиот. Тој во Анхоч е со RTX 3050Ti, овој на твојот линк е со обична 3050.
Со TI верзија е овој, кој е 50 евра поскап.

Последна промена:

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Погледнете го атачментот 106218
На 673.79€, додади уште 5% тоа иди +33.69€. Значи 705 евра околу 44к денари се на се.
Со ДХЛ колку се дополнителните давачки? Од тоа што сум нарачувал други работи наплаќаат и други трошоци (1500 денари како фиксен трошок беше ако добро паметам).

Прво, не е истиот. Тој во Анхоч е со RTX 3050Ti, овој на твојот линк е со обична 3050.
Со TI верзија е овој, кој е 50 евра поскап.

Не ја ни гледав графичката, повеќе ме интересираше процесорот, таа е екстра ако затреба во иднина :)
Вреди да доплаќам за TI верзијата уште 50евра?
Не ми треба за играње, ќе се користи за CAD + програмирање.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Не ја ни гледав графичката, повеќе ме интересираше процесорот, таа е екстра ако затреба во иднина :)
Не ми треба за играње, ќе се користи за CAD + програмирање.
Не беше во прашање дали ти треба или не TI, туку дали разликата во цена е доволно голема да ризикуваш гаранција и слично, следствено на тоа треба да се споредуваат продукти со иста спецификација.

Лично сметам дека не е, барем не за 10% разлика...

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Не беше во прашање дали ти треба или не TI, туку дали разликата во цена е доволно голема да ризикуваш гаранција и слично, следствено на тоа треба да се споредуваат продукти со иста спецификација.

Лично сметам дека не е, барем не за 10% разлика...
41 300 денари му доаѓа појакиот модел (ист со тој во Анхоч), што значи ако давачките се до 100 евра, пак ќе биде поефтин за околу 200 евра.

Колку е данокот кај нас на лаптопи? Размислувам втора опција да го земам преку фирма од Анхоч, па да пробам да пребијам данок.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Со ДХЛ колку се дополнителните давачки? Од тоа што сум нарачувал други работи наплаќаат и други трошоци (1500 денари како фиксен трошок беше ако добро паметам).
Добро значи 500 пати е пишано во повеќе теми и во оваа тема, DHL стига во обична пошта и нема никакви фиксни трошоци освен ( Ако пратката надминува над 800е тогаш има фиксен трошок за шпедиција )
DHL Express е за то ти што мислиш на фиксен трошок како UPS,Fedex итн ...
Колку е данокот кај нас на лаптопи? Размислувам втора опција да го земам преку фирма од Анхоч, па да пробам да пребијам данок.
5% е на лаптопи.
Да.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641

Ако го нарачаш, ќе го пратат трипати по ред навака, за на крај да ти ги вратат парите после цирка 4 месеци.
Не се дозволени батерии на авион како што праќаат они.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Ако го нарачаш, ќе го пратат трипати по ред навака, за на крај да ти ги вратат парите после цирка 4 месеци.
Не се дозволени батерии на авион како што праќаат они.
Значи ако веќе нарачувам да барам некој во Германија, и да ми го прати по автобус/автомобил.

Последна промена:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Значи ако веќе нарачувам да барам некој во Германија, и да ми го прати по автобус/автомобил.
Ако наведеш адреса во Германија, или го подигне некој во Германија, цената не 671 евра туку 671 + геманско ДДВ. Пошто цената на сајтот е со исклучен ДДВ за нарачки од земји кои не се во ЕУ. Ако се купи таму цената треба да вклучи и германско ДДВ.
Дополнитело тој што ќе го носи овде лаптопот сноси ризик да го оданочат на граница со дополнителни 5% ДДВ, со оглед на тоа што лаптопот е над 350 евра.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Ако наведеш адреса во Германија, или го подигне некој во Германија, цената не 671 евра туку 671 + геманско ДДВ. Пошто цената на сајтот е со исклучен ДДВ за нарачки од земји кои не се во ЕУ. Ако се купи таму цената треба да вклучи и германско ДДВ.
Дополнитело тој што ќе го носи овде лаптопот сноси ризик да го оданочат на граница со дополнителни 5% ДДВ, со оглед на тоа што лаптопот е над 350 евра.
Значи не постои опција за купување на поефтин лаптоп :D
Остануваат нашиве тука.

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
Колкава е царината за телефони над 800 еур, дали се оригинални рислереи и дали следува гаранција не сум упатен извинете?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Еј дечки, колку најдоцна ви стигнала пратка од Computer Universe? Денес ја порачав мојата 10та пратка, и првпат ми се случува да доцни еден месец. Досега стигале за две недели некаде. Последен статус е дека излегла од Франкфурт. Дали тоа на царина на некој му затребало поклонче за нова година?

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.581
Еј дечки, колку најдоцна ви стигнала пратка од Computer Universe? Денес ја порачав мојата 10та пратка, и првпат ми се случува да доцни еден месец. Досега стигале за две недели некаде. Последен статус е дека излегла од Франкфурт. Дали тоа на царина на некој му затребало поклонче за нова година?

Ќе стигне, сега им се нив празници па нас, ќе почекаш.

Пред НГ и пред кинеска НГ е најлошо време за нарачка - многу се чека.

Највеќе за достава имам чекано 3 недели, а за да стигне во stock ~2 месеци.

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
Последнава Од 03.12.2021 излезена и сеуште нема влез во пошта...

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.797
33.932
roka.mk
Види на bh да не ја има, ама и да ја има нема да ти се исплати пошто е скупа и ќе ти ја пуштат по лошиот дхл.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Види на bh да не ја има, ама и да ја има нема да ти се исплати пошто е скупа и ќе ти ја пуштат по лошиот дхл.
Ми се отселува на запад само да имам пристап до Амазон. Ништо друго.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
нели нешто се шушкаше лани дека ке го донесат амазон кај нас или коронава и тоа го заеба ...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно