Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Надувани цени на графичките заради mining

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Немој жити мене! Ти не ги продаваш после графичките така? Ако не ги продадеш ти, некој друг ќе плати царина и данок на графички што се побаруваат тука.

ПС. Не сум гејмер. Ако сакаш да си мериме кој колку данок платил, може да се кладиме дека имам платено минимум 8 пати повеќе од тебе во сите графички карти што ги иаме :) Вклучувам и данокот од 5% што си го платил за картиците.

И како што кажав, ако беше легитимен бизнис (i.e. ако си плаќаше како што треба давачки кон државава) немаше да плаќаш ДДВ! Трајте дури не ве имаат подбрано, да не ве опнат и вас даночни обврзници по некој измислен закон, па да се чудите...
Аиии хахаха, пазете се дечки, ке ви ги отвараат новчаниците.
како ќе ми го даночат дечки ова? Од први јануари досега ми е. Како да го објаснам? Дефи е, не е копање хаха.
56967C15-2EEB-415C-B2F7-4DEBEB5A0DDC.png

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Па ете како да ја пријавам? Кога не се води преку банки туку при пејд виза картичка? Нема закони, џабе урлате, нека регулираат закони па ќе плаќам со кејф.
Повели, едуцирај се, иднината доаѓа!

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.857
6.439
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Па ете како да ја пријавам? Кога не се води преку банки туку при пејд виза картичка? Нема закони, џабе урлате, нека регулираат закони па ќе плаќам со кејф.
Повели, едуцирај се, иднината доаѓа!

А ти као кафани ќе плаѓаш со етериум дирек? Или кола ќе си купиш? Во догледна иднина, сеуште ќе треба да ги конвертираш во фиат валути ако сакаш јадење/пиење и комодитети.
Ко ќе ги конвертираш во фијат валути, или ќе си платиш данок, пошо не моеш да вадиш кеш од воздух, или ќе му платиш некому 15% за да ти дае кеш, и тогаш не можеш да си купиш (нова) кола, пошто никој не ти продава нова кола за кеш! Е сега ако сакаш да го префлиш тој кеш да можеш да го користиш за поскапички работи, треба да переш! И тогаш влегуваме во зона на криминал.
Ако имаш ти подобра идеа како овие сретствава што ги флексаш ќе ти служат тебе лично во следниве 2-5-10 години, повели, слушам. Настел нема да ти продаде стан за етериум.

Не мора да ми фрлаш линкови. Ако сум против, не значи дека не сум едуциран во криптовалути.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Секаде каде примаат виза и мастеркард, плаќам со крипто директ. Таму каде нема, подигам од банкомат и плаќам. Провизија 2-3% на конверзија и ништо друго. Поради поголеми купувања како коли, станови локали, јас сум ЗА регулирање на крипто. Радо би платил 10% за да ми бидат достапни за поголеми купувања. Затоа е потребна регулација, а и од блиски извори, во скора иднина ќе биде и тоа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
пошто никој не ти продава нова кола за кеш!
Со кешот во банка уплаќаш и чекај го УЈП :cool:

Но најпрво ќе те почекаат да ја регистрираш.

Е сега, да бидеме до крај коректни, може многу лесно да најде чаре. Ќе земе кредит. Ако не му даваат ќе земе хипотекарен и така лека полека ќе се покрие.

И никој нека нема алузија дека УЈП не контролира. Фората е во тоа што не контролираат само апаши и политичари.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Најјако е што уште тука некаде низ форумов после толку дискусии и теми и текстови и страници, некои си мислат „е ако де што ако имаш $20к извади ги да те видам!“ :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.818
6.517
SK
Чеј, и во сево ова не глеаш никаков кеч?
Што ако цела македонија купи по 5 картици утре и почне да копа? Цела македонија ќе живее од ништо? Ќе може да лежиме и да трошиме пари?
Mejнард Кејнес кажа дека е така, и тоа (наводно) што повеќе трошиме толку подобро! :)
Целата модерна економска теорија (и пракса) е поставена на тие основи... Колку се стабилни тие основи, тоа останува да видиме.

Криптото ќе остане без разлика на цената. Дека е голем балон се согласувам зашто компании даваат обврзници за да купат биткоини. Ме потсеќа на 2008 кризата со недвижности каде што даваа кредити и хипотеки на луѓе што не беа кредитно способни... Не велам дека нема да расте цената но е доста ризично од перспектива што историјата секогаш се повторува.
Без разлика на вештачки форсираната цена и малверзациите, недвижностите се конкретен физички имот.
Криптото е сеуште фиат ама со (наводно) дефинирано лимитирани количини - но само ако им веруваме на девелоперите, што е сулудо и реално никој не им верува ама сите мислат дека ќе заработат пред целата работа да отиде во бестрага.

Муабетот ми е дека кога меурот ќе пукне (а некогаш мора како и секој меур), недвижностите сепак ќе задржат некоја минимална цена ама криптото веројатно ќе го снема... Тоа што не го снемува кажува само дека меурот не е пукнат, туку само вредноста му варира горе и долу. Колку е шпекулативна таа вредност покажуваат банални примери, еден Елон Маск со еден твит може и прави големи промени во вредноста на биткоин (или шиткоин како догекоин)... На крај се додека има побарувачка за крипто, криптото ќе има и вредност. И реално има потреба од нерегулирана фиат валута, не само за криминалците туку и за сите што преферираат да плаќаат помали провизии и арач, од тие на државите и на банките (кои па додатно се упукуваат во фигуративното колено, со нула и негативните каматни стапки).

12 април 2017
1.918
1.259
пошто никој не ти продава нова кола за кеш!
Шо е проблемот да ги подигнеш парите и да ги ставиш на сметка, ете, ако веќе никој не сака да ти продаде кола за кеш (иако тоа не е точно).

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.857
6.439
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Епа истиот проблем што го имаат дилерите на дрога :) имаат гол кеш, ама сакаат на сметка да им се, па затоа перат пари. Немој да ми кажеш дека не знаеш што е перење пари...
Ај да одиме утре до салон да видиме дали ќе ни дадат кола за кеш а?

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Коментариве околу струјава ви се смешки,

Со задоволство би плаќал индустриска струја во моментов. Како фирма во моментов имаш можност да склучиш договор со нашите ни препродавачи на струја каде киловат може да те чини 4.3 ден фиксно во евтина или скапа или да плаќаш 4.8 во скапа и 2.7 во евтина.

Колку плаќаме ние во моментов како домашни корисници? 5.95 скапа и 2.99 евтина.
И има ли поголема смешка од ова во моментов?

Каква струја сакате да плаќате вие?

12 април 2017
1.918
1.259
Епа истиот проблем што го имаат дилерите на дрога :) имаат гол кеш, ама сакаат на сметка да им се, па затоа перат пари. Немој да ми кажеш дека не знаеш што е перење пари...
Ај да одиме утре до салон да видиме дали ќе ни дадат кола за кеш а?
друже никој не те даночи ако си стаиш пари на сметка... А колата во секој случај не ти препорачувам од салон да ја земеш :D

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.510
7.817
Скопје
www.facebook.com
А криптото е од продавање салфетки на кеј, така? :)
Криптото не е забрането ниту нелегално . Туку нерегулирано !
Дрогата е забранета и нелегална !
Парите од крипто можеш у секој момент со ЕУ пасош да си ги извадеш и од тукашните банкомати со регуларна картица и по прописи !
Доста веќе аман со тоа црни берзи и нелегални работи .
АКо било нелегално криптово и црна зона немаше ни да има графички за мајнинг и ке имаше распишано потери по сите копачи .

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.857
6.439
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
друже никој не те даночи ако си стаиш пари на сметка... А колата во секој случај не ти препорачувам од салон да ја земеш :D

Не те даночи за 500че 1000че. Стави 2000 евра пробај.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.818
6.517
SK
Коментариве околу струјава ви се смешки,

Со задоволство би плаќал индустриска струја во моментов. Како фирма во моментов имаш можност да склучиш договор со нашите ни препродавачи на струја каде киловат може да те чини 4.3 ден фиксно во евтина или скапа или да плаќаш 4.8 во скапа и 2.7 во евтина.

Колку плаќаме ние во моментов како домашни корисници? 5.95 скапа и 2.99 евтина.
И има ли поголема смешка од ова во моментов?

Каква струја сакате да плаќате вие?

Пази што посакуваш (и како ги читаш ситните букви во договорот), да нe ти се остварат желбите: One Texas resident still has power, but his bill is now over $8,000 :)
What is the variable rate for electricity - Google Suche

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
1614196950457.png

Шо туку играте стрижена-бричена, еве за брзо ќе има ефтини графички
Па пак скапи, па ептен ефтини. :LOL:

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Па нели цела поента е да биде нерегулирано?

Надвор од банкарски систем, надвор од држава, даноци и се.
Пошто масоните контролираат се..

Мојсеј ги избави евреите од ропство, а тие прво што направија е златно теле тоа да им биде крал (бар така е легендата).

Криптото е измислено за да се вратат парите од кралот во народот, а луѓето прво нешто што ги интересира е како да си пријават што имаат и пак да му ги дадат парите на кралот.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.857
6.439
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Па нели цела поента е да биде нерегулирано?

Надвор од банкарски систем, надвор од држава, даноци и се.
Пошто масоните контролираат се..

Е сеа го истресе осилото :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Во Петок треба да биде интересно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Под „секта“ се мисли на овие кои се сомневаат во крипто валути и во нивната бесмисла?

Има еден феномен, кој не можам да го артикулирам на исправен начин. Би го завел во графата „невидено цвикање и кукавичлук“
Имено, имам пријател за кој знам дека дефинитивно има 10 до 12 Биткоини (она до е затоа што не сум сигурен дали на времето ги продаде тие два)

Значи, дечково моментално .....лежи на пари. По сегашна вредност на Биткоинот има ~ 500.000 евра. И знаете што има направено со тие пари? Ништо! nada Zero!
Ги гали и цело време чека да растат. „ИСториски“ и во пракса се покажа дека му се исплатело чекањето во поглед на вредноста на оваа измислената валута.

Во „другата пракса“ човекот едноставо нема муда нешто да направи со тие силни пари. Па јас не знам зошто се чека уште поголема шанса од ова? Каде се видело богатството да ти се мултиплицира за фактор 100 или 1000?
Во кој бизнис? Во кое тргувуање? Во кои акции? Во кое злато/дијаманти/[овдекастави драгоцен метал] Кога злато пораснало вака?

fun fact
Никогаш не копал. Од компјутер страна има i3-ка AIO.

Значи, да повторам, имаме пола факинг милион евра и возиме старо рено, седиме во куќа со дрвена дограма градена 1965 и чекаме Биткоинот да расте.
Обрт нула!

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.396
12.336
Скопје
androgaming.com
Значи, да повторам, имаме пола факинг милион евра и возиме старо рено, седиме во куќа со дрвена дограма градена 1965 и чекаме Биткоинот да расте.
Обрт нула!

Епа HODL---> MOON -----> LAMBO то је то

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно