Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

Ts011

user
31 март 2020
1.432
1.087
Луѓе ајде вака. Имам договор со операторот А1 од 2 години кој истекува за некој 1-2 месеци. Поточно на 8.2024
Тогаш кога го правев, незнаев дека подобро било да се направи договорот онлајн.
Јас отидов тогаш директно во салон и таму го направив.

Е сега читајќи по форумов, видов дека некои членови кои имале онлајн потпишано. и пред истекот на договорот, одбивале да продолжат договор, подоцна им се јавувале агенти и им нуделе поповолни договори ( во смисла поевтина сметка или некој бонус плус итн.)

Јас немам замерка за услугите, но плаќам повисока сума.
Целта ми е сега да си ја намалам сметката бидејќи од тогаш до денес прилично се сменети условите на пазарот и верувам дека можам да добијам и поповолна понуда од други даватели на услуги. Една од нив е миграција на лајка ( неограничени повици и интернет за 1200 ден годишно) што тогаш не постоеше.
Па да даде некој совет ако имал ваков случај.
Дали сеуште ви се јавуваат агенти и ви нудат подобри услови.
Јас бидејќи сум склучил договор во салон, не верувам дека некој ќе ме побара и да ми понуди поповолни услуги.
Ако има некој идеја или предлог за 2 линии, интернет и тв нека предложи.
Prvo da znaes deka,cenite sekoja ponuda rodendenska/novogodisna odat Up po 100mkd, toa sto si imal pred 2god, sega moze samo nesto da dobies +(brzina,bonus i sl) ama za istata cena, i da znaes 3meseci pred istek mozes da prodolzis dogovor,toa so agenti da tocno e, no na ovoj forum nikoj se nema prijaveno da pomogni site gledaat samo da iskopaat poilvisoka cena,i demek keti dademe ova/ona plus.
Sekoj grad si ima po nekoj agent,jas seuste koristam takov dogovor za kombo M, od 2016 50/3mbps ,2x tv, 2 mobilni za odlicna cena veke ,go prodolzuvam,samo mobilnite gi smeniv na novaM i S bidejki i za niv dadoja odlicna cena/popust.
Ako mobilniot tie za obicna upotreba/portirajgo,A da se portiras na lycamobile ne ti vredi rizikot e 50/50(ili se kembidi ok ili ke imas kontinuirano problemi) ke imas mn,problemi nemas parking,jsp,nemas donacii,od mnogu servisi ne stigaat Opt i verifikacii i slicno/ima i po 3/4 ispadi godisno pa ke go baras povtorno A1.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.793
3.972
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Prvo da znaes deka,cenite sekoja ponuda rodendenska/novogodisna odat Up po 100mkd, toa sto si imal pred 2god, sega moze samo nesto da dobies +(brzina,bonus i sl) ama za istata cena, i da znaes 3meseci pred istek mozes da prodolzis dogovor,toa so agenti da tocno e, no na ovoj forum nikoj se nema prijaveno da pomogni site gledaat samo da iskopaat poilvisoka cena,i demek keti dademe ova/ona plus.
Sekoj grad si ima po nekoj agent,jas seuste koristam takov dogovor za kombo M, od 2016 50/3mbps ,2x tv, 2 mobilni za odlicna cena veke ,go prodolzuvam,samo mobilnite gi smeniv na novaM i S bidejki i za niv dadoja odlicna cena/popust.
Ako mobilniot tie za obicna upotreba/portirajgo,A da se portiras na lycamobile ne ti vredi rizikot e 50/50(ili se kembidi ok ili ke imas kontinuirano problemi) ke imas mn,problemi nemas parking,jsp,nemas donacii,od mnogu servisi ne stigaat Opt i verifikacii i slicno/ima i po 3/4 ispadi godisno pa ke go baras povtorno A1.
Јас моментов би го игнорирал лајка барем дури не се средат ако вооошто и се средат некогаш. Продолжување или обнова на договор би требало да е со мин 6 месеци пред истек (ова е телеком за а1 незнам ама не би требало да е поразлично).

Ts011

user
31 март 2020
1.432
1.087
Јас моментов би го игнорирал лајка барем дури не се средат ако вооошто и се средат некогаш. Продолжување или обнова на договор би требало да е со мин 6 месеци пред истек (ова е телеком за а1 незнам ама не би требало да е поразлично).
Na a1 e 3 meseci pred istek 100,100% za telekom jas ne znam od 2007 sum na togasen Vip.Za lyca ne znam sto da kazam mislam nema nikogas da smenat nesto,osvem ako smenat platforma druga...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.793
3.972
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не сум прашал за а1 ама за телеком сигуртно е пошо пред 1 недела им пишав маил баш за ова и така ми рекоа

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Најди број од агент и побарај понуда. Во понудата имаш и буџет. Јас тој буџет го искористив за намалување на месечна сметка. Ова ти зборам за пред година и нешто. Сигурно и сега би добил добра понуда.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Како тоа трет?

18 септември 2020
942
881
Македонија
Немаат истакнато мрежен оператор со физичка мобилна инфраструктура во текстот, т.е. МНО оператор како што се Макдеонски Телеком АД Скопје и А1 Македонија ДООЕЛ Скопје.
Neli Mtel se falese deka e tret operator.??? samo poskap i od duopolot ako ovie se 3ti....
Ќе треба да објават конкурс на кој ќе конкурираат оператори кои сакаат да градат физичка инфраструктура, а истата ќе треба да биде субвенционирана потоа од владата за да се направи 3ти МНО оператор.
ONE требаше да го продадат на друг мрежен оператор, но криминалот кога е поголем од законите и го споија нелегално со VIP (A1 Македонија) и почнаа со покачување на цените заедно со Македонски Телеком.
Нешто што го прават сите е да се истражи пазарот каков е во една земја, па потоа одат да разговараат со владата, АЕК и т.н. Има огромна инвестиција, не е мала сумата која е за лиценци, дозволи, антени и градење на самата физичка инфраструктура.
4iG можно е да се пријави за трет мрежен мобилен оператор во Р.С.Македонија, но ништо не е сигурно поради лошата економска состојба во која се наоѓа буџетот на Р.С.Македонија. Ако им дадат да градат мрежа за поефтини пари, тогаш ќе се нафати некој да гради, ама тешка работа, оти последниве години се тргнато е како што не треба.
Македонски телеком не го оствари ветувањето за покривање на цело Скопје со оптика до крајот на 2023 година, па затоа ене уште работат на целосно покривање кое треба да заврши овие години. А1 пак градат на места каде имале претежно ЛАН и DOCSIS инфраструктура, а во останатите делови од државата изнајмуваат инфраструктура на Телеком.
Позитивно е што Македонија е во првите земји од Западен Балкан каде издадоја лиценци за 5G мрежа, па тоа можи да биде еден мотив за да влези трет мрежен мобилен оператор.

Ts011

user
31 март 2020
1.432
1.087
10% kakvi 10 / 5% nemame sansa da gradi nekoj mreza na pazar pod 2milioni i sekoj 6 meseci se iseluvaat po nad 20 000 korisnici....Nikoj nee budala da dade +200 milioni € sto nema da gi vrati +10god,ako ima nad 500 000 korisnici...
Toa nema sansa,ima sansa samo vladata ako saka kako pomal akcioner da napravi eftin Mvno odnosno proizvod na telekom kako sto e bonBon hrvatska od telekom.hr ,kako sto e vo slovenija i drugi zemji...
Toa ke bide ekonomski operator kako kaj nas sto bese( frog od cosmofon/one i sega sto e Lycamobile)kade so minimum rabotnici ke ima mn,pogolema dobivka za site bidejki 99% rabotite ke odat OnLine...
Mrezata veke ja imame,pa za 300mkd,koj mu treba 10gb povici/sms e ok, ne mu treba na site magenta/150gb/5G/ razmena za roaming,parkin/bonusi... itn na nad 10% od korisnicite ne im treba XX raboti sto gi nudat tekovno,ama operatorite nemaat sluh,pa site odat na najevtina varijanta na lycamobile za 200mkd...
Мислењето е автоматски споено:

Немаат истакнато мрежен оператор со физичка мобилна инфраструктура во текстот, т.е. МНО оператор како што се Макдеонски Телеком АД Скопје и А1 Македонија ДООЕЛ Скопје.

Ќе треба да објават конкурс на кој ќе конкурираат оператори кои сакаат да градат физичка инфраструктура, а истата ќе треба да биде субвенционирана потоа од владата за да се направи 3ти МНО оператор.
ONE требаше да го продадат на друг мрежен оператор, но криминалот кога е поголем од законите и го споија нелегално со VIP (A1 Македонија) и почнаа со покачување на цените заедно со Македонски Телеком.
Нешто што го прават сите е да се истражи пазарот каков е во една земја, па потоа одат да разговараат со владата, АЕК и т.н. Има огромна инвестиција, не е мала сумата која е за лиценци, дозволи, антени и градење на самата физичка инфраструктура.
4iG можно е да се пријави за трет мрежен мобилен оператор во Р.С.Македонија, но ништо не е сигурно поради лошата економска состојба во која се наоѓа буџетот на Р.С.Македонија. Ако им дадат да градат мрежа за поефтини пари, тогаш ќе се нафати некој да гради, ама тешка работа, оти последниве години се тргнато е како што не треба.
Македонски телеком не го оствари ветувањето за покривање на цело Скопје со оптика до крајот на 2023 година, па затоа ене уште работат на целосно покривање кое треба да заврши овие години. А1 пак градат на места каде имале претежно ЛАН и DOCSIS инфраструктура, а во останатите делови од државата изнајмуваат инфраструктура на Телеком.
Позитивно е што Македонија е во првите земји од Западен Балкан каде издадоја лиценци за 5G мрежа, па тоа можи да биде еден мотив за да влези трет мрежен мобилен оператор.
Jas znam jasno mi e ama ako one go kupese bilo koj drug nemase da diskutiramenvo 2024 za nova mreza (jas mislam deka nikoj nema da gradi mreza)na ovaa nemastija nikoj nema da vlozi na pazar kade sekoi 3 meseci Aek odi so statistika nadolu samo korisnicite od adsl/dsl/lan docsis gi prefrlaat na Ftth/toa e super za site nas ama toa demek pazarot odel so ftth/5g nagore ne toa e vestacki... Korisnicite se tie istite i sekoj den se pomalki i pomalku....

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.793
3.972
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Освен повисоки цени ништо друго, имаме искуство во државава: https://kanal5.com.mk/shto-kje-dobijat-gragjanite-od-vlezot-na-tret-mobilen-operator/a653775
Па добро јас колку се сеќавам, кога реално се тепаа на времето кај нас 3 оператори и не дека не видовме ништо.
На пример престанавме минути да броиме, па воспоставување повик, па интернет во претплата итн.

Sent by ME using Tapatalk

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.793
3.972
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Па добро јас колку се сеќавам, кога реално се тепаа на времето кај нас 3 оператори и не дека не видовме ништо.
На пример престанавме минути да броиме, па воспоставување повик, па интернет во претплата итн.

Да ама мислам така на почеток беше, после се отиде надолу :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.793
3.972
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Епа после пак станаа 2 оператори.

Иста приказна и сега, еве и МТЕЛ влезе на пазаров и ништо не нема. Со оние цени никогаш не ќе ни мени нешто :p

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Иста приказна и сега, еве и МТЕЛ влезе на пазаров и ништо не нема. Со оние цени никогаш не ќе ни мени нешто :p
МТЕЛ е МВО, значи исти играч ко телекабе, лајка, итн... МВО не може многу да смени пазар. Само МНО.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.206
1.226
Скопје
Ако се сеќавате кога беа 3 оператори тарифите беа по 500 денари, само што се споија цените отидоа по 800-900 денари, ептен педерски го одиграа прво телеком па после вип или како и да се викаше

Chiller

user
8 март 2012
1.566
1.173
Скопје Аеродром
А каков бан? Што е тоа што им смета за да ги забранат?
Федералната комисија за комуникации (FCC) го означува Huawei како закана за националната безбедност, забранувајќи им на американските фирми да користат владини средства за купување на нејзината опрема. Одделот за трговија значително ја проширува црната листа на Huawei во обид да ја ограничи странската продажба на полупроводнички чипови на компанијата.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.793
3.972
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Еве ценовници од 2018-2020 година (ВИП, А1 Телеком)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно