Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Еве ценовници од 2018-2020 година (ВИП, А1 Телеком)
Ако споредуваме тогаш со сега, треба и да споредуваме просечна плата, цена за четврт бурек, канта сирење лепенка на музика, вечера за двајца, стан во скопје и сл.
Инфлацијата влијае на сето тоа.

На времето 500ден претплата ни беше многу, сега 1000ден е многу.
Ем то е.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Ако споредуваме тогаш со сега, треба и да споредуваме просечна плата, цена за четврт бурек, канта сирење лепенка на музика, вечера за двајца, стан во скопје и сл.
Инфлацијата влијае на сето тоа.

На времето 500ден претплата ни беше многу, сега 1000ден е многу.
Ем то е.
Имаме бе и за 500 денари претплата тарифи:
-Во А1 СИМ опција на најмалата тарифа со 6GB интернет и неограничени разговори
-Во Телекабел 10GB интернет и неограничени разговори кон сите мрежи
-Во Lycamobile две опции има - 30GB (1GB на ден) и неограничени разговори и смс и 22GB (нема дневен лимит и може да се активира на подолг период т.е. со картичка однапред неколку месеци) и неограничени разговори и смс кон сите мрежи. Но, после проблемот со картички и хакерските напади и испади на мрежа не е баш за користење сега.
- Во телеком на најниската имаш попуст ако преминиш од друг оператор или пониска претплата без уред или фамилија опција - инаку 599 денари.
-MTEL 4GB и неограничени разговори - 499 денари
-Greenmobile (одат преку А1 и имаат VoLTE и 5G)- 8GB и неограничени разговори и смс за 550 денари.

Од припејд се знае сега А1 се најдобри - 10GB, неограничено на социјалните мрежи и неограничени разговори и смс за 299 денари преку Мојот А1, ко ќе истечи си дополнувате 300 денари и пак активирате преку мојот А1. Интернетот ви е преку 4G/4G+, нема VoLTE.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Kao prvo go najavija kako tret mobilen operator toj ungarskiot, a veke vo Makedonija ima pet operatori: a1, telekom, telekabel, mtel i Lyca.
Nie kako korisnici ne mi se veruva da dobieme nesto poveke.
Mojata tarifa e na a1 od starite izmesana u combo, i doaga okolu 900 den mesecno postpejd so neogranicen internet u mk, 6 giga u zapaden balkan i neograniceni razgovori i SMS.

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Kao prvo go najavija kako tret mobilen operator toj ungarskiot, a veke vo Makedonija ima pet operatori: a1, telekom, telekabel, mtel i Lyca.
Nie kako korisnici ne mi se veruva da dobieme nesto poveke.
Mojata tarifa e na a1 od starite izmesana u combo, i doaga okolu 900 den mesecno postpejd so neogranicen internet u mk, 6 giga u zapaden balkan i neograniceni razgovori i SMS.
Nema 5 operatori....ima
2 Mno so sopstvena 2/3/4/5g mreza. (telekom/a1)
3 mvno (telekabel,mtel i lycamobile )
1 preprodavac, GreenMobile
Vkupno 6 od koi samo 2 se operator so mreza drugite se pod kirija kaj a1 i telekom od koi osvel telekabel koj e preku telekom,site drugi se preku A1-mk mreza odnosno koristat mreza 294.03

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Da, ama nie korisnicite ne gi znaeme ovie nivni partnerstva i ne ni mora da gi znaeme, me sfakas? Mora nekoj vaka kako tebe da objasni, oti site vo marketingot se pretstavuvaat kako nezavisni operatori. Nikoj u reklama ne vika, "skluci dogovor so telekabel, koj e partner so telekom." Nie gi smetame za nezavisni, oti telekabel ima svoja mreza za domasen internet TV i fiksna, za mobilna ne znam. Seedno glupavo zvucese najavata na "tretiot" operator. Sto zar toj ke postavuva novi anteni i cela nova mreza? ili i on ke otkupi ili renta od veke postoeckite?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.758
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Фино ти објаснаа погоре кој оператор што е...2 се МНО Телеком и А1 другите виртуелни..третиот треба да биде МНО исто

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Da, ama nie korisnicite ne gi znaeme ovie nivni partnerstva i ne ni mora da gi znaeme, me sfakas? Mora nekoj vaka kako tebe da objasni, oti site vo marketingot se pretstavuvaat kako nezavisni operatori. Nikoj u reklama ne vika, "skluci dogovor so telekabel, koj e partner so telekom." Nie gi smetame za nezavisni, oti telekabel ima svoja mreza za domasen internet TV i fiksna, za mobilna ne znam. Seedno glupavo zvucese najavata na "tretiot" operator. Sto zar toj ke postavuva novi anteni i cela nova mreza? ili i on ke otkupi ili renta od veke postoeckite?
Toa e mn,kompleksna rabota,ima nekoj nisto ne go interesira ima nekoj koj 50% znae slusnal/nedoslusnal razbral ama isto kako da ne.Epa zatoa 3ti, ke pravi svoja mreza dodeka ja gradi mrezata ke odi preku telekom ili a1,a mozi i preku 2te mrezi bidejki ke gradi 4i5g mreza 2&3 g, nema da pravi...
Ovaa situacija bese so 2007 god, koga vleze vip, skoro 3god,dodeka pravese mreza odese preku telekom,i vip bese 3ti Mno operator, 1; t-mobile 2, One, 3 vip.
A za nezavisnosta, zajko od murtino vikase malo sutra, se zavisi od operatorot davatel vo slucaj na Telekabel/Telekom ,so drugite Mvno zavisi od A1,ako vo a1 ima problem site korisnici na Lycamobile,Mtel,GreenMobile ke imaat pomal ili pogolem problem,a korisnicite/sim kartickite od A1 ke imaat prioritet vo slucaj na problem, isto zavisi i od oprema i platforma sto koristat virtuelnite operatori,bidejki nivnata oprema e povrzana so optika so serverite od A1,samoo greenMobile nema nisto od ova bidejki e preprodavac na istite uslugi od A1 so sopstveno ime GREEN, nema Mcc/mnc nema apn,nema sms centar broj nema nisto.!
No ima i opcija 2 pobrz.vle na pazarot da recam za 6meseci, A1 napravi posebna firma a1 Tower, so toa sto moze da pravi shearing na baznite stanici , i ungarcite 4ig ako sakaat od start mozat da imaat 99% pokrienost na naselenie i 85~90% na teritorija so toa sto baznite od a1,ke gi povrzat so nivna oprema so lokacija vo Skopje koja ke bide povrzana so optika i linkovski(bezzicno) za beck up. So toa sto 4ig nema da bide Mvno tuku ke bide Mno.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Ако не грешам VIP влегува во МК 2007 година, а првпат пријавува профит околу 5 години подоцна.
Веројатно непрофитните години се за да се изгради инфрастуктура и корисничка база.
По оваа логика треба барем 4 години за да се направи „физичка“ мрежа.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Toa e mn,kompleksna rabota,ima nekoj nisto ne go interesira ima nekoj koj 50% znae slusnal/nedoslusnal razbral ama isto kako da ne.Epa zatoa 3ti, ke pravi svoja mreza dodeka ja gradi mrezata ke odi preku telekom ili a1,a mozi i preku 2te mrezi bidejki ke gradi 4i5g mreza 2&3 g, nema da pravi...
Ovaa situacija bese so 2007 god, koga vleze vip, skoro 3god,dodeka pravese mreza odese preku telekom,i vip bese 3ti Mno operator, 1; t-mobile 2, One, 3 vip.
A za nezavisnosta, zajko od murtino vikase malo sutra, se zavisi od operatorot davatel vo slucaj na Telekabel/Telekom ,so drugite Mvno zavisi od A1,ako vo a1 ima problem site korisnici na Lycamobile,Mtel,GreenMobile ke imaat pomal ili pogolem problem,a korisnicite/sim kartickite od A1 ke imaat prioritet vo slucaj na problem, isto zavisi i od oprema i platforma sto koristat virtuelnite operatori,bidejki nivnata oprema e povrzana so optika so serverite od A1,samoo greenMobile nema nisto od ova bidejki e preprodavac na istite uslugi od A1 so sopstveno ime GREEN, nema Mcc/mnc nema apn,nema sms centar broj nema nisto.!
No ima i opcija 2 pobrz.vle na pazarot da recam za 6meseci, A1 napravi posebna firma a1 Tower, so toa sto moze da pravi shearing na baznite stanici , i ungarcite 4ig ako sakaat od start mozat da imaat 99% pokrienost na naselenie i 85~90% na teritorija so toa sto baznite od a1,ke gi povrzat so nivna oprema so lokacija vo Skopje koja ke bide povrzana so optika i linkovski(bezzicno) za beck up. So toa sto 4ig nema da bide Mvno tuku ke bide Mno.
Ama toa i to zboram, mene licno kako korisnik, a veruvam i deka poveketo 90% od korisnicite ne gi interesira dali operatorot e virtuelen, dali e ortak so telekom, dali imal anteni ili nemal. Jas od aspekt na potrosuvac brojam 5 mobilni operatori, dali oni bile vo kombinacija megju sebe ili slicno, mene ne me zanima. Mozam da napravam prosta sporedba na ceni i usluga pa dojdam do zaklucok. Sekoj korisnik (potrosuvac) go zanima poniska cena, a veruvaj potrosuvacot e stalno vo pravo. Vo edna drzavicka kako nasata kaj sto veke ima dvajca stranski giganti A1 i Telekom, Avstrija i Germanija, malku e smesno da najavis tret operator, pak stranski, koj sto demek ke pravi svoja mreza (a ovie uste avtopatot ne go napravija) minaa godini li godini. Mala bara, polno krokodili e rabotava. Sakam da kazam deka nas kako korisnici nisto ne ni znaci dali ke dojde nov operator vo Makedonija, toa se samo previranja megju veke postoeckite operatori i novata Vlada, oti za starata od pred nekolku godini site razbravme so zborele po mobilnite, taka?

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Ama toa i to zboram, mene licno kako korisnik, a veruvam i deka poveketo 90% od korisnicite ne gi interesira dali operatorot e virtuelen, dali e ortak so telekom, dali imal anteni ili nemal. Jas od aspekt na potrosuvac brojam 5 mobilni operatori, dali oni bile vo kombinacija megju sebe ili slicno, mene ne me zanima. Mozam da napravam prosta sporedba na ceni i usluga pa dojdam do zaklucok. Sekoj korisnik (potrosuvac) go zanima poniska cena, a veruvaj potrosuvacot e stalno vo pravo. Vo edna drzavicka kako nasata kaj sto veke ima dvajca stranski giganti A1 i Telekom, Avstrija i Germanija, malku e smesno da najavis tret operator, pak stranski, koj sto demek ke pravi svoja mreza (a ovie uste avtopatot ne go napravija) minaa godini li godini. Mala bara, polno krokodili e rabotava. Sakam da kazam deka nas kako korisnici nisto ne ni znaci dali ke dojde nov operator vo Makedonija, toa se samo previranja megju veke postoeckite operatori i novata Vlada, oti za starata od pred nekolku godini site razbravme so zborele po mobilnite, taka?
Nee bas taka,ne znam sto godini si,no koga vleze Vip 2007 cenite od 33mkd/min se simnaa na 7,7mkd.
nee isto 2 i 3 Mno,virtuelni mozi da ima i 10,no tie ne mozat da konkuriraat so cena....
istata rabota e i so lycamobile,sa da one i vip se spojat uslov bese da vleze virtuelen koj ke ima najniska cena za interkonekcija koja ke odi preku A1, no lycamobile ne go iskoristi toa bidejki narodot vo MK, e naucen postarot doma da mu nosi smetka,sakaat se na gotovo,da se rasprava so denovi po saloni,a lycamobile e komplet OnLine i so 20 vraboteni/daleku sme nie od zapadot ...

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Nee bas taka,ne znam sto godini si,no koga vleze Vip 2007 cenite od 33mkd/min se simnaa na 7,7mkd.
nee isto 2 i 3 Mno,virtuelni mozi da ima i 10,no tie ne mozat da konkuriraat so cena....
istata rabota e i so lycamobile,sa da one i vip se spojat uslov bese da vleze virtuelen koj ke ima najniska cena za interkonekcija koja ke odi preku A1, no lycamobile ne go iskoristi toa bidejki narodot vo MK, e naucen postarot doma da mu nosi smetka,sakaat se na gotovo,da se rasprava so denovi po saloni,a lycamobile e komplet OnLine i so 20 vraboteni/daleku sme nie od zapadot ...
Druze se e okej toa sto go zboris za normalni uslovi na konkurencija so poniski ceni, ponudi, pobaruvacki, ama jas ti vikam deka nema nesto golema promena da ima za nas korisnicite so nekoj si nov operator, koj sto nema mreza, a treba golem period za igradba na istata, pa mandatot ke im zavrsi na ovie so go nosat, dodeka 4iG izgradi mreza. A ako ne izgradi i koristi pak od postoeckite, togas nema da se smeta za "tret" operator spored site definicii, taka? Znaci od start ne e tret i nema da moze da konkurira so ceni, ako plaka mrezarina.
Inace koga bea mobimak site znaeme deka cenite bea izgor, ama eve pamtam deka i so 300 den kredit vo toa vrema i vo togasnata ponuda i moznosti na pazarot,( nemase ni internet) mozese sekoj prosecen da mine eden mesec. Posle dojdoa cosmofon, i znam deka oni si napravija svoja mreza so anteni i se drugo, ama imase i zdrava konkurencija i poniski ponudi. U megjuvreme koristivme posta posta Dial up internet. Posle toa Cosmofon go kupi One, pa Vip, pa A1, a mobimak stana T mobile, t.e. Telekom. U megjuvreme Telekabel imaa najpristojna ponuda za kablovska televizija, a mobimak pocnaa da prodavaat ADSL internet. Posle toa pocnaa i telekabel so nivniot internet, sto isto taka bese najpistoen so cena. I den dens imaat podobra ponuda za internet doma od A1 i Telekom. Na one, vip ne im idese tolku so televizijata, imaa boom, blizoo internet, ova ona, za na kraj A1 koga dojdoa gi sredija kolku od tolku. I koga dojdoa pametnite telfoni, togas pocnaa da pagaat cenite na razgovori, t.e. stanaa besplatni, oti pocnaa da ni prodavaat internet i megabajti i megabiti, namesto do togas SMS i impulsi kredit za mobilen. Znaci igraat uloga i konkurentite, ama igra uloga i svetskiot trend vo odnosot na cenata.
.

Последна промена:

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Druze se e okej toa sto go zboris za normalni uslovi na konkurencija so poniski ceni, ponudi, pobaruvacki, ama jas ti vikam deka nema nesto golema promena da ima za nas korisnicite so nekoj si nov operator, koj sto nema mreza, a treba golem period za igradba na istata, pa mandatot ke im zavrsi na ovie so go nosat, dodeka 4iG izgradi mreza. A ako ne izgradi i koristi pak od postoeckite, togas nema da se smeta za "tret" operator spored site definicii, taka? Znaci od start ne e tret i nema da moze da konkurira so ceni, ako plaka mrezarina.
Inace koga bea mobimak site znaeme deka cenite bez izgor, ama eve pamtam deka i so 300 den kredit vo toa vrema i vo togasnata ponuda i moznosti na pazarot,( nemase ni internet) mozese sekoj prosecen da mine eden mesec. Posle dojdoa cosmofon, i znam deka oni si napravija svoja mreza so anteni i se drugo, ama imase i zdrava konkurencija i poniski ponudi. U megjuvreme koristivme posta posta Dial up internet. Posle toa Cosmofon go kupi One, pa Vip, pa A1, a mobimak stana T mobile, t.e. Telekom. U megjuvreme Telekabel imaa najpristojna ponuda za kablovska televizija, a mobimak pocnaa da prodavaat ADSL internet. Posle toa pocnaa i telekabel so nivniot internet, sto isto taka bese najpistoen so cena. I den dens imaat podobra ponuda za internet doma od A1 i Telekom. Na one, vip ne im idese tolku so televizijata, imaa boom, blizoo internet, ova ona, za na kraj A1 koga dojdoa gi sredija kolku od tolku. I koga dojdoa pametnite telfoni, togas pocnaa da pagaat cenite na razgovori, t.e. stanaa besplatni, oti pocnaa da ni prodavaat internet i megabajti i megabiti, namesto do togas SMS i impulsi kredit za mobilen. Znaci igraat uloga i konkurentite, ama igra uloga i svetskiot trend vo odnosot na cenata.
.
Konstatacijata ti e 50/50 ...
Bez konkurencija ke imas samo dogovoren monopol-duopol ... i ostanatite operatori samo ke prezivuvaat kolku tolku nekoj % + ... Kako alternativa na a1 i telekom,ti e nasa
Telekabel si e makedonska firma koja ti nudi kabelska tv i internet(internetot e od neotel) koj ako se pogodi koga ke pustaat kabli site konektori i oprema da se ok,ke nemas pogolemi problemi,no ako se pogodi da imas seckajna/tehnicka nema da ti se javat,a ako ti se javat opcija e samo da isklucis modem i see ok vo toa te ubeduvaat...a problemot e uste tuka
za mobilnata/koja e preku telekom i ima 2i4g, (ne znam za 5g)nema VoLte, ne mozam da kazuvam....
na samiot pocetok imav od firma i posle 2 meseci gi prefrlija na a1,bidejki celo vreme imase problemi od tipot alo alo,me slusas,aloo ...
licno mene pretplata so povici i data bez sms ne mi odgovara ,sekoj den so po 3~5 sostanoci a vo toj period ne mozam da zboruvam a ne mozam ni da odbijam povik,sms za miss call ne stasuva ....
Samo konkurencija i nisto drugo koga ke go podelat pazarot so 30% a ne kako sega 50/50% ke te baraat za da ti ponudat nesto + a sega ne gi interesira nisto.Ako e tolku dobar Telekabel so mobilnata ili Lycamobile nema da bidat so po 3% korisnici i pomalce...
Na nekoj telefonot mue razonoda na nekoj mue rabota ne moze so Mvno da teras rabota,ke imas problemi od razlicen tip konstantno i ke se vrtat vo krug, So Mno ako ne ti cini telekom ke odis na A1,ako imas i so 2ta problemi nema kade da odis(site drugi se na tie 2 mrezi 294.01 i 294.03

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
MOjata konstatacija e na mesto i e vo kontradiktornost na tvojata izjava deka od start ke imame "tret" operator, koj uste nema ni kabel nabaveno, a ne pa antena nekade da stavi. Znaci od start nema da bide "tret" operator tuku MVNO. A prasanje e i dali ke stane "tret" operator, i ako stane, prasanje e koga ke stane, bas onaka tocno spored definicijata, da bide nezavisen MNO.
Druze ti mnogu si prodlabocil u celava rabota, mi kazuvas ifrekvencii i svasta. Toa se raboti sto obicen korisnik (prosecen gragjanin na nasava drzavicka) ne go zanima.Dali pazarot ke bide podelen na tri ednakvi dela ili na 5 ili na 2, toa se raboti sto gi zanimaat biznismeni i investitori, lugje koi sto imaat direkten kar od celata taa rabota, a ne luge kako mene i drugi korisnici koi mozebi, ke povtoram mozebi, ke imaat nekakov indirekten kar, t.e. pomali trosoci ili pak nekakva si pogolema brzina za isti pari. Vrti-suci, za nas korisnicite gore-dole ke bide isto. Telekabel i Neotel se valjda ortaci. A inace imav Telekabel dolgo vreme i nikogas ne sum imal problem so internetot doma. Posledna brzina mi bese 50 so 50. Gi smeniv samo od pricina so a1 nudat i mobilna telefonija i combo paketi i poeni za uredi. Na telekabel imase moznost do treta smetka da furas so neplakanje, a na drugive na prva te gasat ako ne im ja platis, ili kamata ti presmetuvaat.

Eve ti sega,
1100 den 300 so 300 mbps Telekabel (bez dogovor)
1190 den 100 so 100 mbps Neotel (ne toj so popust) dogovor 2 godini
1199 den 60 so 10 mpbs Telekom (so dogovor) i skrieni sitni bukvi za brzina i fer politika za transfer

A jas plakam 1100 na A1 za 100 so 100 mbps. (dogovor 2 godini) i cenava vazi od dogovorot a sega e i poevtin.

18 септември 2020
926
865
Македонија
MOjata konstatacija e na mesto i e vo kontradiktornost na tvojata izjava deka od start ke imame "tret" operator, koj uste nema ni kabel nabaveno, a ne pa antena nekade da stavi. Znaci od start nema da bide "tret" operator tuku MVNO. A prasanje e i dali ke stane "tret" operator, i ako stane, prasanje e koga ke stane, bas onaka tocno spored definicijata, da bide nezavisen MNO.
Druze ti mnogu si prodlabocil u celava rabota, mi kazuvas ifrekvencii i svasta. Toa se raboti sto obicen korisnik (prosecen gragjanin na nasava drzavicka) ne go zanima.Dali pazarot ke bide podelen na tri ednakvi dela ili na 5 ili na 2, toa se raboti sto gi zanimaat biznismeni i investitori, lugje koi sto imaat direkten kar od celata taa rabota, a ne luge kako mene i drugi korisnici koi mozebi, ke povtoram mozebi, ke imaat nekakov indirekten kar, t.e. pomali trosoci ili pak nekakva si pogolema brzina za isti pari. Vrti-suci, za nas korisnicite gore-dole ke bide isto. Telekabel i Neotel se valjda ortaci. A inace imav Telekabel dolgo vreme i nikogas ne sum imal problem so internetot doma. Posledna brzina mi bese 50 so 50. Gi smeniv samo od pricina so a1 nudat i mobilna telefonija i combo paketi i poeni za uredi. Na telekabel imase moznost do treta smetka da furas so neplakanje, a na drugive na prva te gasat ako ne im ja platis, ili kamata ti presmetuvaat.

Eve ti sega,
1199 den 60 so 10 mpbs Telekom (so dogovor) i skrieni sitni bukvi za brzina i fer politika za transfer

A jas plakam 1100 na A1 za 100 so 100 mbps. (dogovor 2 godini) i cenava vazi od dogovorot a sega e i poevtin.
Се согласувам со твојот став. Во А1 истиот пакет што го плаќаш сега со 100/100 е 799 денари, 200/200 Mbps е истата цена што ја плаќаш од 1099 денари.
Освен овие два оператори кои што имаат физичка мобилна мрежа, другите што функционираат преку нив. За третиот оператор постои надеж, но де факто не им се исплати да прави инвестиција во оваа држава, бидејќи нормално мал е пазарот и популацијата од 2 милиони луѓе е таа.
На крајот од денот, секој човек си има свој став што ќе прави со бројот, ако сакам ќе бидам припејд на овој оператор или постпејд ќе земам од овој без договор. - Факт овде е дека значајно место зазема цената на услугите и кој оператор ќе го изберам јас овде.
Јас ќе ви кажам, не се замарајте едноставно, останете без договор ко ќе ви истече договорот и терајте месец за месец се дури не излезе подобар договор.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Се согласувам со твојот став. Во А1 истиот пакет што го плаќаш сега со 100/100 е 799 денари, 200/200 Mbps е истата цена што ја плаќаш од 1099 денари.
Освен овие два оператори кои што имаат физичка мобилна мрежа, другите што функционираат преку нив. За третиот оператор постои надеж, но де факто не им се исплати да прави инвестиција во оваа држава, бидејќи нормално мал е пазарот и популацијата од 2 милиони луѓе е таа.
На крајот од денот, секој човек си има свој став што ќе прави со бројот, ако сакам ќе бидам припејд на овој оператор или постпејд ќе земам од овој без договор. - Факт овде е дека значајно место зазема цената на услугите и кој оператор ќе го изберам јас овде.
Јас ќе ви кажам, не се замарајте едноставно, останете без договор ко ќе ви истече договорот и терајте месец за месец се дури не излезе подобар договор.
Sum razmisluval za takvi kombinacii so mobilna usluga od eden, internet i tv od drug, ali na pr. u a1 imas i poeni za nov mobilen ili nekoi drugi uredi imas i a1 xplore za u vikendica i slicno. Nemoj da me razberete pogresno, ne deka jas ne sum za nov operator, mislam sto ustvari mozam jas? Samo sum skepticen i mislam deka i ako voopsto dojde nov mobilen operator, golemo prasanje e koga ke stane MNO i dali ke bide dovolno moken da nudi poniski ceni od veke postoeckite za mobilna telefonija.
Ako dojde na pocetok ke bide MVNO, a takvi kako sto rekovme veke imame 4, taka da nema po niedna definicija da bide "tret" Mobile Network Operator u Makedonija.
A inace za A1 ne mozam da go rasturam dogovorot do februari 2026. A site promeni na nivnite paketi ne vazat za veke skluceni dogovori. Bar da pustea plus 50 mbps da ne mi e krivo. :(

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072

Eve ti sega,

Koga ne se zamaras so nestoto,nema potreba da se nategame za istoto nesto bez nikakva potreba, konstataciite na forum se od svoja gledna tocka i informiranost.....no cekaj jas napisav podolg tekst,no go izbrisav bidejki nema efekt za korisnicite i bas poradi toa pola Mkd osvem telekom i a1 ne znaat deka voopsto ima i drugi ....

15 септември 2012
1.157
1.299
Nema 5 operatori....ima
2 Mno so sopstvena 2/3/4/5g mreza. (telekom/a1)
3 mvno (telekabel,mtel i lycamobile )
1 preprodavac, GreenMobile
Vkupno 6 od koi samo 2 se operator so mreza drugite se pod kirija kaj a1 i telekom od koi osvel telekabel koj e preku telekom,site drugi se preku A1-mk mreza odnosno koristat mreza 294.03
Јок, не се 2 туку се 3 тие што ги викаш мно и тоа на територија на цела држава. Не ги рачунам оние што на диво зрачат покрај граница. Третиот е во државна сопственост и го користат неколку институции.

Него, @Ts011, @greenline, што се случи со кирилицата и правописот?

18 септември 2020
926
865
Македонија
Како интернет од Неотел ? ? ? Јас колку што знам Телекабел има свој интернет и своја мрежа
Peering им е преку Неотел (земаат интернет), инаку Телекабел си имаат како што пиша свој интернет и своја мрежа - оптичка. Мобилната телефонија им оди преку Телеком, со тоа што имаш поквалитетна мрежа, но се уште немаат VoLTE.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Peering им е преку Неотел (земаат интернет), инаку Телекабел си имаат како што пиша свој интернет и своја мрежа - оптичка. Мобилната телефонија им оди преку Телеком, со тоа што имаш поквалитетна мрежа, но се уште немаат VoLTE.

Peering-от на Телекабел им е преку Неотел низ цела МКД или само во одредени градови на Македонија А во останатите си има Телекабел свој Peering или ?

Ts011

user
31 март 2020
1.421
1.072
Peering-от на Телекабел им е преку Неотел низ цела МКД или само во одредени градови на Македонија А во останатите си има Телекабел свој Peering или ?
Tk, nema svoj peering, internet konekcija kon svetot e preku Neotel ...

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
Што има врска неотел? Не ја сфаќам поентата, секој мора да има пееринг кон некаде. Телеком има кон Бугарија и Грција прво кон надвор па не значи дека интернетот е бугарски или грчки.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно