Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
мислев кoј е пoдoбaр избор?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Redmi Note 3 pro ако можеш да најдеш зимај таков
(Snapdragon 650,подобар од аспект на батерија и некои други работи)

А и redmi note 4 е топ.
Кој и да земеш немаш утка.

Sent from my iPad using Tapatalk

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Redmi 4 pro. Дали е ок процентот на android system и тоа во графата за Awake скоро и да нема активност, мислам дека е баг некој.
iBygSz7.jpg

u60cUxo.jpg

3Z5TCj3.jpg

Не е баг не му се секирај.
Кај сите кинески уреди android system е прв на листа како најголем "потрошувач"
На кинескиве скинови miui,flymeos различно го рачуна од samsung touchwiz на пример.

Малце ти се има багнато другата графа,имаш screen а немаш awake паралелно али и тоа не е страшно
Пошто гледам си извадил 8 часа SOT што значи се си е ОК,немаш цедење у позадина или слично.

Sent from my iPad using Tapatalk

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Секако да, никој не го спори тоа, ама имаме два различни екрани едниот IPS а другиот OLED. различна технологија на изработка, различно осветлување на екранот, итн итн да не бројам.

Како и да е, задоволен сум од телефонот речиси од се. Не жалам што го променив. Медиатек процесорот си е сосема ОК, не грее (ко што знаат да го коментираат), брз е, речиси двојно од SD616 , не осетлив лаг никаде. Како и да е, флегшип е од redmi серијата, и со право му дадено тоа име. Се разбира во средната класа. :)

@Harrabed кога ке ставаш слики, пиши што телефон е.
Со медиатек процесор вечно остануваш на Android 5/6ка :D

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Последна промена:

Aster MK

hello world
27 јули 2015
330
339
MIUI ке биде Nougat базиран.

Да, за неколку уреди како Mi 5. Не постои никаква поврзаност меѓу верзијата на MIUI и верзијата на Android. Затоа има MIUI 7 базиран на 6.0, MIUI 8 базиран на 4.4 и се измеѓу. Различни телефони добиваат различна Android верзија отсекогаш, т.е. ако MIUI 9 е на база на Nougat за некои модели, за некои ќе биде Marshmallow, за некои Lollipop, за некои стари модели дури и KitKat. Не дека менува нешто сепак.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Да, за неколку уреди како Mi 5. Не постои никаква поврзаност меѓу верзијата на MIUI и верзијата на Android. Затоа има MIUI 7 базиран на 6.0, MIUI 8 базиран на 4.4 и се измеѓу. Различни телефони добиваат различна Android верзија отсекогаш, т.е. ако MIUI 9 е на база на Nougat за некои модели, за некои ќе биде Marshmallow, за некои Lollipop, за некои стари модели дури и KitKat. Не дека менува нешто сепак.
Ок е и тоа, ама верувам дека сите уреди од 2016 година ке добијат Нугат наскоро. Барем овие од средната и повисоката класа, независно од процесорот. Кало о да е, телефон е уред што сњ користи во просек 1.5-2 години и после тоа по логиката на нештата се менува со нов. Веројатно нема да се венчам со моменталниот, па дали ке добијам или не Нугат е ОК, но не и пресудно за телефонот. Секако моментално е на 6-ка така да поддршка за него од Гугл ке има уште минимум 2-3 години. Телефонот е да ти служи во моментот, не да мислам дали по 3 години ке добие софтверска поддршка или не. ;)

@the_maker Добар ?

http://www.xiaomitoday.com/xiaomi-mi-6-mix-to-be-the-first-no-bezel-smartphone/

Страшно !!! :/

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Ок е и тоа, ама верувам дека сите уреди од 2016 година ке добијат Нугат наскоро. Барем овие од средната и повисоката класа, независно од процесорот. Кало о да е, телефон е уред што сњ користи во просек 1.5-2 години и после тоа по логиката на нештата се менува со нов. Веројатно нема да се венчам со моменталниот, па дали ке добијам или не Нугат е ОК, но не и пресудно за телефонот. Секако моментално е на 6-ка така да поддршка за него од Гугл ке има уште минимум 2-3 години. Телефонот е да ти служи во моментот, не да мислам дали по 3 години ке добие софтверска поддршка или не. ;)

@the_maker Добар ?

http://www.xiaomitoday.com/xiaomi-mi-6-mix-to-be-the-first-no-bezel-smartphone/

Страшно !!! :/
Абе тие шаомитудај се џанк њуз сајт, везе немаат со шаоми, само тресат зелени за да имаат трафик, не им верувајте многу..

Sent from my MI 5

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Со медиатек процесор вечно остануваш на Android 5/6ка :D
Mediatek многу подобра подшка имаат од порано.
Плус има страшно добар комјунити што портираат и склепаат ромови за оние уреди за кои има кернел сорс.

Не како порано пре 4, 4 и пол год,
со "ефтините" Кинески уреди со "чкарт" медиатек чипсет.

Ептен се ојачани Медиатек последниве 2 и пол години,
некои чипсети за мене се и подобри од qualcomm,
е сеа qualcomm се извикани, докажани и си држат име/репутација.

Sent from my Redmi 3X using Tapatalk

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Mediatek го има јавно дадено кернел сурсот за Ноте 4 и редми про. Што значи дека наскоро ке има и кастум ромови. Се научија Медиа тек што се бара од нив, не се веќе онаа компанија што беа.

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Штом јавно имат дадено сорс кодо за ноте 4
А на Ноте 4 тоа тач копчињата светат ли ? Ако светкат тогаш да правам апдејт од Redmi 3s на Note 4?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Штом јавно имат дадено сорс кодо за ноте 4
А на Ноте 4 тоа тач копчињата светат ли ? Ако светкат тогаш да правам апдејт од Redmi 3s на Note 4?
Да осветлени се. Еве го кернел сурсот од XDA. Или во превод, КЕ ИМА кастум ромови за Ноте 4 и Редми Про пошо го делат истиот процесор Helio X20, како и Helio X25 што практично е истиот процесор, само клокан на поголема фрекфенција.

Еве гледам дури и почнал развојот за CyanogenMod за Note 4.

http://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/development/rom-cyanogenmod-14-1-alpha-devs-t3509064

Така да тие муабети од погоре дека со Медиатек си закован на тој андроид со кој што си го добил телефонот се рекла казала муабети. Речиси 100% сум сигурен дека и Ноте 4 и Редми про ке си лапаат Нугат во скоро време.

Последна промена:

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
Мала помош...
Колешка земала Ми4ц од Сетек, али и сметаат некои работи што се на кинески.
Прашање: за да инсталирам Еу верзија на Миуи (неделна или стабилна), дали мора да де отклучи боотлоадер? Или може некако директно?

Sent from my MI 5 using Tapatalk

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Мала помош...
Прашање: за да инсталирам Еу верзија на Миуи (неделна или стабилна), дали мора да де отклучи боотлоадер? Или може некако директно?

Мислам дека може директно без отклучување бутлоадер, ама ке ја поништиш гаранцијата.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Мала помош...

"Директно" тешко.
(преку updater дава ерор ако се проба инсталација на ЕУ-стабилен/неделен ром преку рекаверито ко го има уредот)

Треба TWRP recovery да инсталираш
(има трикче за TWRP безда се отклучува бутлоадер)

Сепак, полесно/поедноставно е со отклучен бутлоадер.

Како и да е, ја поништува гаранцијата, set не дозволува манипулација на фирмвер.

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
"Директно" тешко.
(преку updater дава ерор ако се проба инсталација на ЕУ-стабилен/неделен ром преку рекаверито ко го има уредот)

Треба TWRP recovery да инсталираш
(има трикче за TWRP безда се отклучува бутлоадер)

Сепак, полесно/поедноставно е со отклучен бутлоадер.

Како и да е, ја поништува гаранцијата, set не дозволува манипулација на фирмвер.

Ок, ќе прашам дали и одговара за гаранцијата... А за отклучување на бутлоадерот беше еднаш во 30 дена од ист акаунт или...?

Kurajber

Баниран/a
17 октомври 2016
5
3
Најдобро место да се купи Xiaomi телефон во Македонија? Препорака?
Доколку се земат предвид фактори како цена, гаранција, квалитет?

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Ок, ќе прашам дали и одговара за гаранцијата... А за отклучување на бутлоадерот беше еднаш во 30 дена од ист акаунт или...?

да еднаш во 30 дена, или ако промени акаунт на телефонот пак се заклучува, ама само на кинескиот билд. EU билдот не заклучува бутлоадер.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Стабилни Xiaomi.EU билдови од денеска:

xiaomi.eu_multi_HM2XTDPro_V8.1.2.0.LHJCNDI_v8-5.1.zip
xiaomi.eu_multi_HM2XTD_V8.1.1.0.KHJCNDI_v8-4.4.zip
xiaomi.eu_multi_HM2XWCPro_V8.1.2.0.LHJCNDI_v8-5.1.zip
xiaomi.eu_multi_HM2XWC_V8.1.1.0.KHJCNDI_v8-4.4.zip
xiaomi.eu_multi_HMNote4_V8.1.3.0.MBFCNDI_v8-6.0.zip (fixed launcher FC)
xiaomi.eu_multi_MI4c_V8.1.2.0.LXKCNDI_v8-5.1.zip (fixed launcher FC)
xiaomi.eu_multi_MIMAXPro_V8.1.4.0.MBDCNDI_v8-6.0.zip
xiaomi.eu_multi_MIMAX_V8.1.4.0.MBCCNDI_v8-6.0.zip
xiaomi.eu_multi_MINote_V8.1.4.0.MXECNDI_v8-6.0.zip
xiaomi.eu_multi_HMPro_V8.1.2.0.MHQCNDI_v8-6.0.zip

Значи стабилни за Redmi Note 4, Redmi Pro и уште неколку телефони.

S

Sukhoi

Гостин
SuperSU.zip

http://redirect.viglink.com/?format=go&jsonp=vglnk_148092861845013&key=f0a7f91912ae2b52e0700f73990eb321&libId=iwbunpak01000n4o000MA37qnzye4&loc=http://forum.xda-developers.com/apps/supersu/stable-2016-09-01supersu-v2-78-release-t3452703&v=1&out=https://s3-us-west-2.amazonaws.com/supersu/download/zip/SuperSU-v2.78-201609011115.zip&ref=http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1538053&title=[STABLE][2016.09.01] SuperSU v2.78&txt=https://s3-us-west-2.amazonaws.com/s...1609011115.zip

Нека не ве мрзи search да користите,
ова е пишано најмалце 50.пати на темава.

(немора да има одговор, али сепак ќе прашам.

Зашто ти е рут на телефонот?

Прашувам од причина што, обично луѓе кои имаат потреба од root, обично знаат како се рутира и преку што.

Root-иран уред е доста "опасен" ако не се знае зошто ќе се користат root пермисиите.

Може да се хард-брикне уредот.)

Имам рутирано неколку телефони, од методот со TWRP, но и со KingRoot. Знам дека телефонот е понебезбеден али не сум слушнал некој да имал проблеми со тоа а да е обичен претпазлив user. Под ова подразбирам инсталација на проверени APK фајлови и не отварање на секакви линкови на телефонот.
Меѓутоа никогаш не сум разграничил комплетно што ми мења отклучен и заклучен бутлоадер кога веќе имам TWRP инсталиран. Досега не сум брикнал ни еден телефон а не сум знаел ни што е бутлоадер ни дали е заклучен/отклучен(а ни сега не знам комплет).
Пред да прашам овде, секогаш гуглам(нормално) и секаде кадешто најдов методите за рут наидувам и на куп коментари каде брикнале телефон(Ми 4 во овој случај). Првин имав намера да флешнам некој cyanogenmod, па на 5-6 страница на xda сфатив дека џабе ке флешувам, прво овој LTE(не обичниот WCDMA) модел може да зеза со повеќето ромови, а ако работи, губам на батерија, плус камерата не вади исти слики како онаа кога е на stock android miui rom.
Прашав за рут бидејќи сакав да ги блокнам реклами што ми се in-game, но најдов апликација што креира локален VPN и се живо филтирира. Така да немам потреба и од рут засега. Мислев за оверклок и нешто твикување, ама што ќе ми. Ако оверклокирам телефонот ке се стопи зашто лудо грее и под нормални услови(801 платформа), а од твикување овој MIUI може да биде каша попара. Вреди да се проба нешто за мемори манаџмент ако постои нешто што скроз ке ја превземе контролата врз Miui.
Цел гигабајт губам уште на почеток, одма после рестарт. Многу рам јаде. Инсталирав Nova Launcher, као малце се потсреди, брзината на анимациите ја зголемив и изгледа пофлуидно. Али стално се дешава redraws да прави лаунчерот после подолга употреба на Хром. Повеќе од 4 апликации тешко да држи во рам(ниедна од четирите не смее да е Chrome). Сигурен сум дека MIUI треба да смени повеќе работи под хауба, скоро не сретнав пост на интернет кадешто miui не е критикуван кога се работи за расфрлање со рамот.
Edit: Критиката ми е за MIUI, не за телефонот. 2 гига рам,4к снимање, па уште батерија голема и екран со одличен квалитет, се тоа е превише со оглед на цената од само 10-11к. Зборам општо, ако зимате Xiaomi телефон, 3 гига се задолжителни, а сега комај сите во таа категорија го исполнуваат условот.

Изменето од модератор:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно