Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Здраво, Ми фанови, нов член сум,сакав да прашам пред неколку дена се подновив со нов телефон МИ, гледам адаптерот не е ист како за еу или кинески пазар, и одкако е купем денеска му беше 4 полнење,но при полнење покажува battery drain,првиот ден беше ок,па почна со 98% battery drain, и денеска кога се наполни 100% покажуваше 85% battery drain,
Од што може да биде, на андроид форум читав дека адаптерот или кабелот треба да де смени
дај нешто информации, шо модел е телефонот, од кај е купен.. имаш ли гаранција со него..

DrMTR

senior
27 март 2014
7.956
8.458
Здраво, Ми фанови, нов член сум,сакав да прашам пред неколку дена се подновив со нов телефон МИ, гледам адаптерот не е ист како за еу или кинески пазар, и одкако е купем денеска му беше 4 полнење,но при полнење покажува battery drain,првиот ден беше ок,па почна со 98% battery drain, и денеска кога се наполни 100% покажуваше 85% battery drain,
Од што може да биде, на андроид форум читав дека адаптерот или кабелот треба да де смени
Инсталирај апликација и види што ка цеди батеријата. Не е можно за неколку дена да откаже кабелот. Некоја апликација ја цица батеријата.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Чуден проблем со телефонов /миуи... Не можам да праќам смс пораки.
Имено, кога одам да пратам дава ерор, се додека не го изменам контактот и да направам split contact. После тоа имам два контакти со исто име едниот со телефонскиот број, другиот само вибер контакт без број.
Не можам да разберам што би било проблем ова, пошто пред неколку дена го приметив ова.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Чуден проблем со телефонов /миуи... Не можам да праќам смс пораки.
Имено, кога одам да пратам дава ерор, се додека не го изменам контактот и да направам split contact. После тоа имам два контакти со исто име едниот со телефонскиот број, другиот само вибер контакт без број.
Не можам да разберам што би било проблем ова, пошто пред неколку дена го приметив ова.

Тоа се случува кога ја користиш Андроид апликацијата (Android Messages), или стандардната од телефонот? На Mi A1 има таков проблем (не е проблем, баш ми е гајле :) ), не можи да се испрати СМС преку апликацијата (Android Messages), ама преку стандардната од телефонот нема никаков проблем.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Уф што ја знам, фабричката е изгледа. Да, ми дава сетингс за нејзе у system apps.
Messaging
35323f10516a23cf56f032f8e2bec765.jpg

Alfa@

read-only
25 февруари 2018
36
6
@Alfa@ пробај да го полниш на друг штекер, не користи продолжен кабел.
Пробано е и на друг штекер и со турбо полнач од нексусот, исто е пак, на аку апликацијата ми дава дека само фасебок и гоогле кроме трошат повеке батерија, сега ми е наместено на батери савер од вчера последно полнење 00.30 до денес 16.30 батеријата ми е ма 67% проценти, п.с.телефонот почна да се користи од 11.00

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Пробано е и на друг штекер и со турбо полнач од нексусот, исто е пак, на аку апликацијата ми дава дека само фасебок и гоогле кроме трошат повеке батерија, сега ми е наместено на батери савер од вчера последно полнење 00.30 до денес 16.30 батеријата ми е ма 67% проценти, п.с.телефонот почна да се користи од 11.00
Барај им нов телефон додека е порано.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
Барај им нов телефон додека е порано.

100% сум сигурен дека е само лош билд на ромот, најверојатно си на глобал стабилен со андроид7, а за телефонот имаш подобро глобал бета андроид8. Или премини на него, или отклучи го и премини на eu beta со андроид8 (орео). Сеуште имам мислење дека еу ромот е подобар од глобал...

Sent from my MI 4W using Tapatalk

ardian075

read-only
22 март 2017
9
10
100% сум сигурен дека е само лош билд на ромот, најверојатно си на глобал стабилен со андроид7, а за телефонот имаш подобро глобал бета андроид8. Или премини на него, или отклучи го и премини на eu beta со андроид8 (орео). Сеуште имам мислење дека еу ромот е подобар од глобал...

да на глобал ром сум, како што е купен ништо не сменив освен апликациите што ги вратив од претходниот мобилен, значи да се проба да се смени на еу.ром , тогаш мислиш ке држи батерија како што треба или....

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
да на глобал ром сум, како што е купен ништо не сменив освен апликациите што ги вратив од претходниот мобилен, значи да се проба да се смени на еу.ром , тогаш мислиш ке држи батерија како што треба или....
Преферирам Бета верзии, секогаш latest is greatest, бидејќи имаш глобал бета (девелопер) а тој во исто време е Орео, прво пробај го него, ако и тоа не е задоволително, еу ромот е последната шанса... Мое мислење дека не е до батеријата туку до софтверот.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Уф што ја знам, фабричката е изгледа. Да, ми дава сетингс за нејзе у system apps.
Messaging
35323f10516a23cf56f032f8e2bec765.jpg

Не знам што да ти кажам, на Mi A1 со стандардната од телефонот нема проблем за испрсќање СМС, со другата error...

ardian075

read-only
22 март 2017
9
10
Преферирам Бета верзии, секогаш latest is greatest, бидејќи имаш глобал бета (девелопер) а тој во исто време е Орео, прво пробај го него, ако и тоа не е задоволително, еу ромот е последната шанса... Мое мислење дека не е до батеријата туку до софтверот.

ке пробам денеска ако успевам да сменам ром, и јас верувам дека не е до батеријата,

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
ке пробам денеска ако успевам да сменам ром, и јас верувам дека не е до батеријата,
дали претходниот бек ап ти е исто од ми телефон или од друг телефон,можно е и од бекапот да те зеза нешто па затоа ти троши батерија!

Alfa@

read-only
25 февруари 2018
36
6
Од гмаил бајкапот е, и апликациоте пд плај сторе преку мејлпт бејкап, значи од нексус 6 што ми беше претходно

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Од гмаил бајкапот е, и апликациоте пд плај сторе преку мејлпт бејкап, значи од нексус 6 што ми беше претходно
Направи си најубаво на апликациите нова инсталација, односно при флешување на нов ром вајп ол и после сетап ас њу

Sent from my MI 5X using Tapatalk

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Дечки ми треба малце хелп. Имам Redmi 3, некако батеријата ми е ептен тапа, 1h до 1:30h вади SOT.
Сакам да пробам да сменам РОМ, али никогаш не сум менувал не ни знам процедури. Го следев овој гајд, тоест метод 3. На други места па различни гајдови има..
Иначе сакам овој РОМ да го ставам.

Некој нуб френдли гајд имет? :crazy:

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Мој предлог,направи си бекап на контактите преку опцијата export contacts to sd card или на внатрешна меморија доколку немаш сд кард(ова зборам од нексусот,ако немаш мемориска прати си ги на gmail како атачмент).Направи му фактори ресет на телефонот и врати си ги назад апликациите од плеј стор а контактите преку опцијата import contacts.Мислам дека овака ќе ти спие телефонот...

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
Дечки ми треба малце хелп. Имам Redmi 3, некако батеријата ми е ептен тапа, 1h до 1:30h вади SOT.
Сакам да пробам да сменам РОМ, али никогаш не сум менувал не ни знам процедури. Го следев овој гајд, тоест метод 3. На други места па различни гајдови има..
Иначе сакам овој РОМ да го ставам.

Некој нуб френдли гајд имет? :crazy:
Да почниме од почеток, на кој ром си сега? Па имаш 1:30ч сот. Лесно ќе заглавиш ако досега не си флешувал. Како и за членот погоре што има лош Сот, најдобро е прво фактори ресет и инсталирање на апликации на ново од плеј стор. Ако тоа не поправи, тогаш се бара нов / подобар батери френдли билд

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Да почниме од почеток, на кој ром си сега? Па имаш 1:30ч сот. Лесно ќе заглавиш ако досега не си флешувал. Како и за членот погоре што има лош Сот, најдобро е прво фактори ресет и инсталирање на апликации на ново од плеј стор. Ако тоа не поправи, тогаш се бара нов / подобар батери френдли билд

Пробав со фактори пред некоја недела, исто е.
MIUI Global 9.2.1.0
Andoid 5.1.1

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
805
622
Пробав со фактори пред некоја недела, исто е.
MIUI Global 9.2.1.0
Andoid 5.1.1
Да менуваш ром различен од Миуи треба да отклучиш бутлоадер (пребарај mi unlock), а со заклучен бутлоадер ти останува да се промени во бета 8.2.8 MIUI 9 - Lightning Fast

Alfa@

read-only
25 февруари 2018
36
6
Мој предлог,направи си бекап на контактите преку опцијата export contacts to sd card или на внатрешна меморија доколку немаш сд кард(ова зборам од нексусот,ако немаш мемориска прати си ги на gmail како атачмент).Направи му фактори ресет на телефонот и врати си ги назад апликациите од плеј стор а контактите преку опцијата import contacts.Мислам дека овака ќе ти спие телефонот...

Мислам дека е од Google Chrome, по мое бидејки и на AccuBattery апликацијата ми дава гоогле, фасебоок и андроид системот дека трошат повеќе,
п.с. денеска ја наполнев до 100% батеријата во 12.45, и до 17 Часот имав 65% батерија, сега 22.00 има останато уште 45% проценти батерија...но после 18.00 многу малце е користен телефонот

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно