Здраво, неделава ми стигна пратка од германија и прилично сум сигурен дека не требаше толку царина и данок да платам па ме интересира што можам да направам во оваа ситуација, дали некој има искуство со жалба/приговор до царина.
Повеќе информации: пратката беше порачана од германска страна (fc-moto), производ на германска фирма, и на самата фактура која што ја имаше до пратката пишува дека производот е од преференцијално потекло, што ако не сум грешка значи дека треба да биде ослободена од царина.
Гледам дека имаат инфо маил, па ќе пратам таму да видам дали ќе вратат нешто и што можам следно.
при брзо царинење се користи единствена стапка од 33% царина и данок на вкупната сума, за царинење по тарифник треба да се плати шпедитер да се изготви документација и да се царини, тоа кошта 4-5000 денари + царината по тарифник, ова не ваши за луксузна и акцизна стока, часовници, парфеми и слЗдраво, неделава ми стигна пратка од германија и прилично сум сигурен дека не требаше толку царина и данок да платам па ме интересира што можам да направам во оваа ситуација, дали некој има искуство со жалба/приговор до царина.
Повеќе информации: пратката беше порачана од германска страна (fc-moto), производ на германска фирма, и на самата фактура која што ја имаше до пратката пишува дека производот е од преференцијално потекло, што ако не сум грешка значи дека треба да биде ослободена од царина.
Гледам дека имаат инфо маил, па ќе пратам таму да видам дали ќе вратат нешто и што можам следно.
Не сите производи со преференцијално потекло од ХУ земја имаат 0 царина. По дефиниција преференцијалноста не значи без или ослободено, туку со некоја поволност (која може да биде и нула сарина, но на пример и повластена не нулта стапка). Треба да видиш во тарифник. Или да се слушнеш со некој шпедитер. Исто е важно 7 како царинеше. Ако си одел со она брзот царинење, без целосна постапка може и да не важат тие финти со преференцијално потекло итн...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Праткава беше пратена по стандарден ДХЛ и стигна по македонска пошта, тука не знам точно како оди процесот на царина. Се работи за фармерки, поточно заштитни фармерки за мотор. На листов од царина не пишува според која тарифа, но како што гледав во тарифник-от, а и истото го пишува на invoice-от од пратката, тарифата е 61034200, каде што има царинска стапка 17.5% и 18% данок што и е наплатено во овој случај.при брзо царинење се користи единствена стапка од 33% царина и данок на вкупната сума, за царинење по тарифник треба да се плати шпедитер да се изготви документација и да се царини, тоа кошта 4-5000 денари + царината по тарифник, ова не ваши за луксузна и акцизна стока, часовници, парфеми и сл
Од 35 ојра па нагоре.што треба да очекувам за царина и данок
На што се должи ценава, може ли мало објаснување, дали можам некако да превенирам?Од 35 ојра па нагоре.
2000ден ти е лежарина на ДХЛ, освен тоа ќе платиш и за ДДВ зависно од колку се даночени производите.На што се должи ценава, може ли мало објаснување, дали можам некако да превенирам?
Тешко или поточно невозможно.дали можам некако да превенирам?
На нивните брзи курирски услуги.На што се должи ценава
На што се должи ценава, може ли мало објаснување, дали можам некако да превенирам?
1600 (ил 1560) лежарина и подготовка на документи за царинење (федекс и упс се по 1800/2100 мкд) .. плус данок пошто е под 90 евра слочајов (4000 мкд)2000ден ти е лежарина на ДХЛ, освен тоа ќе платиш и за ДДВ зависно од колку се даночени производите.
Поштарот ја куцнал испорачана а или ја зел со себе или ја пикнал у некоја фиока таму или нешо сосема трето. Дали е нормално? Треба да не е.Пишува:
Skopje2-Dostava 1000 Dostava 19.08.2025 13:57 Испорачана
Но не сум ја добил пратката или лист. Нормално е ова? Во Скопје Центар треба да стаса
![]()
Ова не е баш за мк пошти, но некој знае кој точно добиваат пратки по тие пачкомати локери што наместија до бензиски и маркети итн? Секој пат кога ќе добијам пратка од ebay или ali ми се јавуваат сеуште за директ испорака додека не сум дома, не знам како можам да побарам да ми ги остават во тие па на свое време да ги земам, неам видено никој да ги користи всушност, во функција се или сеуште не?
Цела поента на тие локери за пратки е да се избегне ова, функционира во Европа до со години, ти стига SMS дека ти стигнало тоа и тоа во тој ликер локер тој код и кога имаш време си застануваш и го подигаш, не знам дали сеуште не се во функција кај нас или што...Не знам дали сакаат да оставаат, пошто вчера ми се јавува накај 14ч, ми вика на адреса сум излези... како да ние не работиме па на дугме сме, чекаме дома за достава. Му викам во близина сум на 600 700 метри, ништо ми вика, ќе се чуеме друг ден.
Цела поента на тие локери за пратки е да се избегне ова, функционира во Европа до со години, ти стига SMS дека ти стигнало тоа и тоа во тој ликер локер тој код и кога имаш време си застануваш и го подигаш, не знам дали сеуште не се во функција кај нас или што...
Тоа или пак да останат негде пред врата и да сликаат како што прават во Америка 10+ год, не знам што е тешко во 10 секунди да се слика и со некој програм им овозможува смс пратка на тој број брзина и толку, ваѓда е проблемот што многу кај нас ставаат погрешна информација на праткиве (како телефонски број) но не знамРазбирам ама со нашиве кај ќе се објасниш.
Башка не ми е јасно како не можат да разберат дека 90% од тие што нарачуваат, кога има достава у работен ден помеѓу 8 и 17ч, дека големи се шансите сите 90% да се на работа.
Прошлата пратка баш поради ова ставив адреса од работа, ѕверот во сабота ми се јави, на адреса сум ми вика пак исто... Не знаеш на што си. Ама тој бар дојде ми ги донесе.
Знам дека им е хаос со пратки и се мањак со луѓе, ама нема поента да се јавиш и да кажеш кај тебе сум излези...
Но да, реално ова со такви „шкафчиња“ е добро решение.
Приватниве ти бараат потпис и кодот што ти стига на Вибер.Тоа или пак да останат негде пред врата и да сликаат како што прават во Америка 10+ год, не знам што е тешко во 10 секунди да се сликаме и со некој програм им овозможува смс пратка на тој број брзина и толку, ваѓда е проблемот што многу кај нас ставаат погрешна информација на праткиве (како телефонски број) но не знам
Viapost пред некој ден ми даде ни потпис ни код... иако стигна кодот на Viber, ама тоа е кај насПриватниве ти бараат потпис и кодот што ти стига на Вибер.
Ваљда ради тоа не смеат, политика некоја им е појма немам.
SOUND AUDIO MIXER ELGATO WAVE XLR MK.2, 10MAN9901
10.480,00 ден
MONITOR 32" SAMSUNG ODYSSEY G6 Curved S32BG650EU, 240Hz, 2560x1440, VA Panel, FreeSync Premium Pro, 1ms, DP, 2xHDMI, w/speakers, Black, LS32BG650EUXEN
22.620,00 ден
CABLES AUDIO FIFINE L9 2x XLR M/F 3,0M, L9
810,00 ден
USB Flash Drive 3.2 Gen1 32GB INTENSO TWIST LINE, USB-A&USB-C, 3539480
570,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU300
470,00 ден
MOUSE WIRELESS USB A4TECH FSTYLER FG35CS, White, FG35CS Plus
520,00 ден