Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кулери - разладни тела - водени ладења - вентилатори - се за ладењето

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
214
642
Едно прашање околу водено vs воздушно ладење. За воздушно сите знаеме ако се расипе вентилаторот топлината сепак ке се спроведува преку телото и нема проблем да направи додека корисникот примети дека вентилаторот не врти. Но што со водено ладење , писебно АИО ако пумпата се расипе? Колкава е опасноста да прегрее процесорот? Знам има заштита во биос да се исклучи на 100 степени но понекогаш се случува да продолжи да работи о над 100 степ поради багован биос или што о да е. Ова од искуство го зборувам пошто мене ми се деси за i7 940 на msi x58 E Плоча, оверклокован на 4.4гхз на 1.42волти со не толку квалитетно воздушно ладење вентилаторот си престана да работи додека тестирав ставилност на prime 95 и температурата стигна до 110 степени а на екранот се појавија артефакти. Го исклучив тестот за да се олади и за среќа немаше оптетувања.
Водено ладење ти нуди некои предности, ама од друга страна секогаш имаш ризик. Ако откаже пумпа вон гаранциски период ондак тешко дека ќе најдеш нова, од друга страна ако протече од некаде може да направи огромна штета. Таква штета ретко кој ти ја покрива, знам само за Deepcool дека имаат таква политика што ако ти се оштетат делови они ти рефундираат пари зависно од штетата. Ама ова пак се муабети од странство, не знам кај нас како би се проследил таков случај. За другиве фирми не знам да ти кажам пошто не сум истражил ама ваљда имаат и они нешто такво. Што се тиче до воздушно ладење ти е сигурна и едноставна опција, башка за иста цена на добар AIO можеш да земеш солидно воздушно ладење. А и многу е боље за одржавање пошто лесно се чисти, нема потреба да мењаш течност после долго користење, едино може да ти откаже вентилатор што е едноставна работа за замена.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Јас немам сменето течност од кога ми е купен а многу долго го користам компјутерот, треба ли да сменам нова течност?
Може воздушен станал во меѓувреме, не ќе е лошо да го ѕирнеш.

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
214
642
Јас немам сменето течност од кога ми е купен а многу долго го користам компјутерот, треба ли да сменам нова течност?
Искрено не би знаел да ти кажам точно на колку време да менуваш, некои викаат на година дена некои на две. Јас сега скоро земав AIO така да не сум го чачкал уште. Имам година дена гаранција па чим заврши гаранцијата ќе го проверам.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ја не би менувал течност на АИО лафење, тоа е веке ризик дали нема да пропушти вода и слично. Затоа се затворени системи, ги користиш додека не видиш драстично зголемување на темп па си земаш ново. За просечен гејмер 2 до 3 год нема проблем да има.

DACIA

hello world
5 јули 2015
154
245
Дечки има ли некој овде шо го користи кулеров, како е задоволен, ладење/бучава, преку гла ми дојде со овај интел стоков дури преку слушалки го слушам :D или предложете до 1.5к денари. Нема да се користи за кизне шо, пошто процесорот не ми е К

Anhoch PC Market Online - Cooler Deepcool Gammaxx 400 V2 Red all Intel/AMD

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
894
652
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Дечки има ли некој овде шо го користи кулеров, како е задоволен, ладење/бучава, преку гла ми дојде со овај интел стоков дури преку слушалки го слушам :D или предложете до 1.5к денари. Нема да се користи за кизне шо, пошто процесорот не ми е К

Anhoch PC Market Online - Cooler Deepcool Gammaxx 400 V2 Red all Intel/AMD
Setec
Cooler Master Hyper TX3 Evo Universal Tower
Cooler Master Hyper 212 Evo Universal Tower cooler - го имам овој и ти го препорачувам .

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Да во Нексио имаш xigmatek кулери кои не се прескапи во склоп на оваа цена :D
Aко сакаш најдобри Corsair ll120 :D
Збориме за повеќе кулери како на линкот нели? И да се менува боја.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com

Нема такви со прстен и даљинско. Само да знаеш тие даљинските се исти со РГБ лентите и други слични кинески уреди. Кој пак се во конфликт со даљинските на ТВ боксовите :) На пример кај мене во спална стискаш Vol+ на андроид боксот, се мењаат сите РГБ ленти во друга боја, компјутерот ако е упален и он се мења итн. Па морав со изолир IR ресиверите да ги покривам.

Најблиску до тоа (подобра варијанта) ARGB само се соленки.

Cooler Master MasterFan MF120R ARGB 120 mm Addressable ARGB Fan

Или Rainbow па нека свети
https://www.anhoch.com/product/599869418/case-fan-120x120x25-genesis-hydrion-130-rainbow-led

Или обични ЛЕД во некоја боја (има црвени, плави, бели)
LED Double Ring FAN 12cm
https://www.anhoch.com/product/44766/case-fan-120x120x25-genesis-hydrion-120-green-led
https://www.anhoch.com/product/44765/case-fan-120x120x25-genesis-hydrion-120-red-led
https://www.anhoch.com/product/599867080/case-fan-120x120x25-genesis-hydrion-120-white-led
https://www.anhoch.com/product/599867081/case-fan-120x120x25-genesis-hydrion-120-blue-led

Овие последниве 4 од анхоч многу убаво светат ако сакаш утре ќе ти сликнам бел да видиш, ќе легнувам сега.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино
Еве бел во премиум: 15x LED Illuminated Computer Cooler 120mm 12cm 4 + 3 Pin Cooling Fan Ultra Silent White Gaming
Еве како свети:
GE7ifmX.jpg

Aowek

user
14 април 2012
1.219
1.178
Збориме за повеќе кулери како на линкот нели? И да се менува боја.

Да со далечинско и 3 кулера со модул за контролирале ргб преку матична или преку далечинско имаш 3300 денари се. Дури и подобар ргб ефект имаат од тие кои ги имаш наведено.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com

Тој е истиот така свети, можда на слика не се доловува поубаво е во живо. Ми требаше секунда-две да укапирам дека во насловот тоа им значи дека имаат 15 диоди, не 15 вентилатори за 250 ден. :D

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно