Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кулер за ITX плоча со сокет блиску до графичка?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Само што завршив тест со IntelBurnTest v2.54, 10 круга еден по друг без прекин, и Stress Level на Maximum, при што сите јадра на процесорот беа на 100% цели 10 минути без прекин, и максималната температура му беше 54 °C, а кулерот максимално качи 2.650 rpm :)

За сток кулер зборуваш цело време??? И викаш и прилично тивок е? На haswell јадро??

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
За сток кулер зборуваш цело време??? И викаш и прилично тивок е? На haswell јадро??
Да, за stock cooler, на Intel Ivy Bridge i5-3570K, неоверклокуван... Конфигурацијата во потпис... “Најгласна“ компонента е Green-от, кога работи... :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Хмм, па вреди да се проба. Само мислам дека хасвелов доста повеќе греат со сток кулер... Ама тоа е. Гаранција си има во секој случај :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.236
Не чуди се. Не има и такви кои комјутерот не го замислуваме како алатка за вртење на синтетички тестови. Ретки сме ама не има и такви :d

Кога се оверклокира работите се менуваат драстично. Особено кога се акаат луди клокови.

FrukaZ

hello world
16 август 2013
317
429
За тие пари како што сите ти нудат Noctua значи вреде нешто чи, секој ја спомнува а ако несакаш толку пари да даваш земи си на Cooler Master ...нема да се каиш и така и вака

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ноктуата е прескапа, а моделот NH-L9i има падни стани рецензии. На повеќето не е многу подобар од сток кулер во перформанси, а дури и побучен е - има видеа на јутуб зирнете.

Иначе ноктуа се најдобри, не џабе и цената - ама не и овој модел. А за поголеми немам место :)

Е сега за кулер мастер, најдов еден, што на најевтино.мк го дава дека го имаат во сет, ама на сет страната го нема - а би требало да е најдобра вредност кулер со извонредни перформанси за 92мм кулер - Cooler Master Vortex Plus CPU Cooler Review. Цената која ја има на најевтино.мк е била 1400 денари.

Би го земал и на старо ако го нема на залиха а тука некој продава таков кога ќе му дојде редот, а своевремено може да му се смени кулерот со некој ноктуа кулер или слично. Искрено хитсинкот изгледа доста добро суреден и дека тој ја прави разликата.

Нешто подобар од Hyper TX3 во секој случај треба да е.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Не е прескапо Noctua, значи тие вентилатори на cooler master не може да се споредат со вентилаторите на noctua од ниту еден аспект. Имаш 5 години гаранција на кулер..hello :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
јас би ти го препорачал чудово и ич да не ми ја мислиш.го користев на и5 кулеров е лудница.

Погледнете го атачментот 11841

Ај пак ќе повторам: не го собира! Да собираше 12ка ќе земев Ice Wind Pro и чао пријатно :) На матичната не може да се стави, многу е блиску слотот од графичката, а од другата страна на рамот ќе пречи (ако се заврти под агол од 90 степени).

Не е прескапо Noctua, значи тие вентилатори на cooler master не може да се споредат со вентилаторите на noctua од ниту еден аспект. Имаш 5 години гаранција на кулер..hello :)

Не зборуваме за дали вреди или не. Зборуваме дека се скапи за наш стандард. И реално - се скапи.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Ај пак ќе повторам: не го собира! Да собираше 12ка ќе земев Ice Wind Pro и чао пријатно :) На матичната не може да се стави, многу е блиску слотот од графичката, а од другата страна на рамот ќе пречи (ако се заврти под агол од 90 степени).

Не зборуваме за дали вреди или не. Зборуваме дека се скапи за наш стандард. И реално - се скапи.

аха се извинувам не сум го прочитал тој пост,епа ништо тогаш.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
аха се извинувам не сум го прочитал тој пост,епа ништо тогаш.

А ова Вортекс Плус-ов, идеја кај го има некаде? Во некое фирмиче кое може го набавило, имаат веб сајт, онлајн ценовник и држат кулермастер?

7n00dle7

Баниран/a
26 февруари 2012
566
360
Скопје
toshex а да побараш рецензии или да прашаш некој со искуство со Cooler Master Blizzard T2, мал е, отприлика колку ТХ3 ама има 4 heat pipe во контакт со процесор (ваљда има некој плус тоа)...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Полош е тој од Т3 - има 2 хитпајпа наспроти 3-те на Т3. Ако видиш добро ова двата само прават кругче и се спојуваат кај основата. За разлика од тоа кај Т3 има 3 кои тргнуваат од основата. Кај Вортекс Плус има 4 хитпајпа. Уште не можам да најдам што биднало со Вортексов кај нас, зошто во сет го нема веќе на страната (на страната на сет фалат многу работи од кај најевтино.мк кои биле ажурирани пред само неколку дена) и дали некој има го купено да сподели инфо.

7n00dle7

Баниран/a
26 февруари 2012
566
360
Скопје
Полош е тој од Т3 - има 2 хитпајпа наспроти 3-те на Т3. Ако видиш добро ова двата само прават кругче и се спојуваат кај основата. За разлика од тоа кај Т3 има 3 кои тргнуваат од основата. Кај Вортекс Плус има 4 хитпајпа. Уште не можам да најдам што биднало со Вортексов кај нас, зошто во сет го нема веќе на страната (на страната на сет фалат многу работи од кај најевтино.мк кои биле ажурирани пред само неколку дена) и дали некој има го купено да сподели инфо.

Знам дека се 2 цевки само, затоа и пишав 4 во контакт со процесор...

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Не би ти го препорачал Близардот на i5-ка. Чекај, неможеш 12-ка да го ротираш да издувува не накај графичката, туку нагоре во куќиштето и од страна да бапнеш 120mm fan? Јас така направив затоа што иста ситуација се дешава и кај мене, имам Cooler Master Hyper T4. Ако сакаш ќе ти сликнам да видиш како идат димензиите.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ако дува од кај графичката назад мислам дека нема да има простор со 212 ево да се закачи кулерот. Барем од тоа што гледав димезии, и според димензиите на сокетот (дупчињата на плочата се 75мм оддалечени една од друга) и земени димезиите на хитсинкот + 25мм вентилатор ќе биде вентилаторот во најдобар случај залепен за графичката и нема да има од кај да влече воздух.

Што е повеќе ќе ми ги блокира и двата слота за рам, а овие кулери не се вадат толку лесно така што дури и да може рамот да оди под кулерот, ако треба да извадам и ставам плочка ќе треба се да размонтирам. Со Ice Wind Pro би можело да го собере дека е потенок ама пак ќе ги блокира рамовите.

Еве пример за сличен билд: http://pcpartpicker.com/b/EKD

Со 212 ево се живо покрива кога е ротиран за 90 степени да дува накај графичката :)

http://dclnvkt1mpguh.cloudfront.net...6379.d5d3e432fad37b78cbef5512000b79eb.med.jpg

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Од сите матични кај баш се најде на вакви плочи :O .

Па нема друго, АСУС ми се многу скапи, асрок нема кој да донесе, а МСИ плочава е многу исплатлива - изработена од одлични компоненти, H87 чипсет, WiFi + Bluetooth чип и се тоа за испод 6000 денари малопродажна цена...

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.483
7.747
Скопје
www.facebook.com
Па нема друго, АСУС ми се многу скапи, асрок нема кој да донесе, а МСИ плочава е многу исплатлива - изработена од одлични компоненти, H87 чипсет, WiFi + Bluetooth чип и се тоа за испод 6000 денари малопродажна цена...

wifi module е 400 ден. Блутут не сум користел 3-4 години и т.н . Ај те разбирам заради тоа чипсетот али еве на какви маки се стави заради чипсетот не можеш да го ладеш процесорот како што треба . Значи све си има свои мани и предности . И јас направив грешка со мојава плоча ми требаше плоча со 2 пци слота и 2 графички слота али не сум пресметал дека 1 графичка зафаќа 2 слота и така да ке имам 1 слободен пци слот и ке треба да жртвувам една од 2 пци картички за сателитска и тв .

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
wifi module е 400 ден. Блутут не сум користел 3-4 години и т.н . Ај те разбирам заради тоа чипсетот али еве на какви маки се стави заради чипсетот не можеш да го ладеш процесорот како што треба . Значи све си има свои мани и предности . И јас направив грешка со мојава плоча ми требаше плоча со 2 пци слота и 2 графички слота али не сум пресметал дека 1 графичка зафаќа 2 слота и така да ке имам 1 слободен пци слот и ке треба да жртвувам една од 2 пци картички за сателитска и тв .

Не е заради чипсет - сите матични на Гигабајт и МСИ имаат таков распоред. Само асус има подобар, ама асус нема во македонија а и да имаше многу се поскапи од Гигабајт, МСИ и Асрок. Асрок има добар распоред ама нема во мкд кој да донесе. И не ми пречи толку, краен случај си има гаранција процесорот, ќе го ладам со СТОК кулерот па ако прегрева ќе им се качам на глава - ама убаво ќе беше да има избор и на ладилници за да го ладам со нешто подобро. Секако ќе земам нешто подобро, ако треба и од страна, ама дури да најдам и да купам ќе оди на сток.

Еве дипкул сега вадат еден специјално за вакви ITX плочи 120мм ладник. Габриел мислам се викаше.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.236
Едно маде ќе пресечам ако има потреба за подобар кулер од стокот на non K процесор ама ај...
Ентизијазам е ова.

На пример Hyper TX3 од Cooler Master (92mm фан) ќе брка супер работа. Јас го имам - додуша разладува E5700 ама повеќе од добро (idle 25-30 во зависност од амбиенталната и load до 55 )

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ќе видиме, секако ќе земам нешто поарно од сток ама за почеток Алукард дава одличен совет - си доаѓа со бокс кулер, ќе го користам некое време.

После може ќе има и повеќе избор, а и за почеток ќе заштедам некоја илјадарка која може да оди во буџетот за подобра графичка или рам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.558
19.236
Ќе видиме, секако ќе земам нешто поарно од сток ама за почеток Алукард дава одличен совет - си доаѓа со бокс кулер, ќе го користам некое време.

После може ќе има и повеќе избор, а и за почеток ќе заштедам некоја илјадарка која може да оди во буџетот за подобра графичка или рам.
А зошто не правиш еден „подвиг“ и не земеш еден K ? Колкава е разликата? 1500-2000?

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно