Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Конечно Paypal и во Македонија?

Статус
Затворена за нови мислења.

Voya

hello world
11 април 2008
96
8
Абре дечки, проба ли некој со ова дали може да се продава или јок? Планирам сега да појдам до тутунска да вадам дебитна, но мене ми треба за продавање. Ако некој пробал - нека каже :bravo:

reng

lurker
13 август 2007
683
19
Па пробај сам за 90 денари можеш сам да провериш дали може нешто да купи со Paypal така што директно би ти земале пари од картичката или не. За продавање не гледам проблем, само ти праќаат пари на сметка и готово, не гледам тука никаков проблем.

Voya

hello world
11 април 2008
96
8
Па пробај сам за 90 денари можеш сам да провериш дали може нешто да купи со Paypal така што директно би ти земале пари од картичката или не. За продавање не гледам проблем, само ти праќаат пари на сметка и готово, не гледам тука никаков проблем.

Поднесов барање за дебитна од тутунска денес, за околу 10тина дена ке ја добијам, па после тоа ке пробам да видам дали може да се продава :)

kvarz

hello world
1 јуни 2009
100
0
Toчно е, имам нарачувано неколку пати преку paypal со Visa Electron на NLB тутунска.

reng

lurker
13 август 2007
683
19
Со последново мислење, мислам дека се е испробано и се работи со Виза електрон од тутунска, што значи Paypal може да се користите без проблем. Да купувате со неа да продавате производи, да повлечете пари и слично. Мислам дека нема што веќе да се прашува на темава, се си пишува во истава.
locked.gif

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
Здраво на сите...

Вака сега јас сум нов во овие работи, и ке ви објаснам како ја сватив процедурата за купување преку пејпал, ако е точна кажете пошо малку сум збунет.
Значи одам во тутунска банка и се регистрирам за виза електрон дебитна картичка. По добивањето на картичката на нејзе ставам 3 евра одам на пејпал.ком и се регистрирам со име, презиме, адреса во мк, поштенски код во мк, земја словенија. Потоа на извештај од банка ке ми стигне кодот за верификација и воала процедурата за регистрирање на пејпал е готова и можам да купувам преку пејпал.

Воедно сакам да прашам како оди испраќањето на пакетот, сакам да кажам дали прво иде во словенија, па од таму го препраќаат во македонија или директно во македонија?

Поздрав и се читаме.

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
@nCounTr
Друже, веќе има целосен туториал како се регистрира и потврдува сметка, овде. :)

А за пакетот, истото го кажав пред некој пост:
Не е PayPal местото од каде што ја земаат вашата адреса. Вие ја давате на самиот испаќач, така да ако му дадеш македонска, тука ќе ти ја прати.

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41
@nCounTr
Друже, веќе има целосен туториал како се регистрира и потврдува сметка, овде. :)

Не е PayPal местото од каде што ја земаат вашата адреса. Вие ја давате на самиот испаќач, така да ако му дадеш македонска, тука ќе ти ја прати.

Фала друже за информацијата.

reng

lurker
13 август 2007
683
19
@nCounTr

Убаво му кажа.

п.с. доста мењаш аватари башка јас знам шведски ако тоа ти е на шведски што значи јас во превод. :)) Се зезам само.

zajko

hello world
26 мај 2009
84
1
Јас сакам да ја видам Македонија на листата.
И тогаш ќе бидат чисти работите.

gkidd

read-only
26 ноември 2010
10
0
полека со PayPal пошо и јас вака имав преку NLB акаунт регистрирано и пред некој ден требаше да платам нешто и од никаде само ми кажаа дека треба да ја верифицирам мојата сметка, со тоа што ќе им пратам скенирани документи каде што се гледаат моето име презиме адреса итн. Или пак да внесам сметка на банка во Америка. Иначе акаунтот ми беше на Кипар. Така да, ми ги снема парите што ги имав на PayPal сметката.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
полека со PayPal пошо и јас вака имав преку NLB акаунт регистрирано и пред некој ден требаше да платам нешто и од никаде само ми кажаа дека треба да ја верифицирам мојата сметка, со тоа што ќе им пратам скенирани документи каде што се гледаат моето име презиме адреса итн. Или пак да внесам сметка на банка во Америка. Иначе акаунтот ми беше на Кипар. Така да, ми ги снема парите што ги имав на PayPal сметката.

Не може да ти ги снема, бидејќи ПП ќе ти ги врати откако ќе ти ја прогласи адресата за невалидна.

Mafimk

read-only
28 декември 2009
4
0
направете си сметка на paypal со нлб виза картичка и ставете во држава дека сте од словенија!!

не ги контактирајте никогаш paypal за да не ве блокираат и нормално ставајте пари само за тоа што треба да го нарачаате бидејки ако ве блокираат парите никогаш нема да ги повлечете

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
направете си сметка на paypal со нлб виза картичка и ставете во држава дека сте од словенија!!
Спомат е петодов 20-тина пати низ темиве.

бидејки ако ве блокираат парите никогаш нема да ги повлечете
Не е точно. 6 месеци сметката ќе ти биде блокирана, после 6 месеци добиваш известување, дека имаш неколку дена да ги повлечиш парите, и после повторно ќе ти ја блокираат сметката, но овој пат перманентно.

VixA

read-only
9 септември 2009
27
5
Деновиве ми кажаа дека доколку некоја фирма ти префрла пари на PayPal акаунтот (кој ти е поврзан со дебитната) на крајот на годината ќе треба да платиш 10% од сумата, стварно е така или само вадат муабети? :D

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Деновиве ми кажаа дека доколку некоја фирма ти префрла пари на PayPal акаунтот (кој ти е поврзан со дебитната) на крајот на годината ќе треба да платиш 10% од сумата, стварно е така или само вадат муабети? :D

На секој приход се плаќа персонален доход. Така да тоа е донекаде точно.

Мене што отсекогаш ми било енигма со персоналниот, е што ако не се работи за приход, туку за производ. На пример му продавам на некого ТВ на оглас, и тој сака да ми пушти на трансакциска. Јас на пример од тој ТВ имам некои си 50Е повеќе од тоа што сум го платил. Меѓутоа, како може да платам персоналец само на 50е, кога на трансакциска можеби ми стигнале 500е, односно целата сума?

Не ми е јасно.

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје

Ne e taka ,ako ti prakja na Paypal ti ne primas vo MK nikakvi prihodi ,no dokolku od paypal gi povleces parite na tvojata transakciska vo MK togas ke treba na krajot od godinata na vkupnata suma koja si ja povlekol da platis 10% personalec .

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Prvo ne znam dali e vozmozno da gi povlechesh parite na makedonska smetka, vtoro, pejpal ne naplakja nikakvi provizii koga gi prefrlash parite od Paypal na bankarska smetka. tie sredstva ne podlezat na nikakvi danoci bidejki pejpal e vsusnost internet banka i transferot od tvojata smetka vo banka do nivnata e besplaten i obratno, provizija ima koga prefrlash sredstva od pejpal na pejpal ili koga plakjash za usluga preku pejpal. Tie pari koi gi zarabotuvas odnosno primas na pejpal ne podlezat na danocni osnovi dokolku se od privatna upotreba, si prodal star kompjuter, itn, dokolku prodavash nova roba istata ja prodavash so vklucen 19% ddv i toj danok na prodazba treba da se podmiruva na drzhava ako prodavash nova roba proizvedena ili uvezena vo Makedonija. A bidejki zakonot ne dozvoluva internet smetki i rabota so pejpal nikoj ne moze da bara danok na nesto sto ne postoi odnosno ne e legalno. Se poinaku kje bide nelegalno i nadvor od zakonite.

VixA

read-only
9 септември 2009
27
5
Ок фала на сите, значи вака... Ако на пример еве IT.com.mk ми префрли 100 евра на мојата PayPal сметка, и после ги искористам да си купам premium IT.com.mk акаунт (пример) што кошта 90 евра нема да треба да платам персонален данок?

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Prvo ne znam dali e vozmozno da gi povlechesh parite na makedonska smetka, vtoro, pejpal ne naplakja nikakvi provizii koga gi prefrlash parite od Paypal na bankarska smetka. tie sredstva ne podlezat na nikakvi danoci bidejki pejpal e vsusnost internet banka i transferot od tvojata smetka vo banka do nivnata e besplaten i obratno, provizija ima koga prefrlash sredstva od pejpal na pejpal ili koga plakjash za usluga preku pejpal. Tie pari koi gi zarabotuvas odnosno primas na pejpal ne podlezat na danocni osnovi dokolku se od privatna upotreba, si prodal star kompjuter, itn, dokolku prodavash nova roba istata ja prodavash so vklucen 19% ddv i toj danok na prodazba treba da se podmiruva na drzhava ako prodavash nova roba proizvedena ili uvezena vo Makedonija. A bidejki zakonot ne dozvoluva internet smetki i rabota so pejpal nikoj ne moze da bara danok na nesto sto ne postoi odnosno ne e legalno. Se poinaku kje bide nelegalno i nadvor od zakonite.

Имаш доста неточни работи овде.

1. Пејпал наплаќа провизија кога ги повлекуваш парите на својата картичка.
2. Додека парите ти се на пејпал (и од таму ги трошиш за разни работи) навистина не подлежат на никакви даноци, но во моментот кога ќе влезат во друга твоја банкарска сметка, тоа се рачуна како доход, и подлежи на персоналец.
3. Законот не забранува користење интернет сметки. Дури некои банки и ти нудат тн. интернет картички.
4. Ддв не е 19%, туку или 5 или 18%.
5. ДДВ не мора да го вклучиш кога продаваш нешто, ако претходно си платил ддв - пример, си купил нов лаптоп од Невада, и го продаваш на EBAY, нема ниакква потреба да ставаш пак ДДВ, бидејќи ти си го платил на НЕВАДА еднаш.

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Значи:

Тебе ако било кој ти префрли пари на пејпел и ти со тие пари праиш што знаеш по интернет и купуваш и незнам што, тогаш е ОК и ништо не треба да плаќаш за данок.

Меѓутоа, ако ти имаш на пејпел 1000$ и тие од пејпел ги преврлиш на сметка во банка во Македонија, на крај од годината треба да платиш 10% персонален данок за тие пари. Значи ќе си платиш 100$ данок.

petar.bt

lurker
12 август 2007
735
25
дали можи да префрлам пари од една страница (www.vworker.com) ама PayPal не ми е верифициран ? ако можи дали после можам од ebay да си купам нешто или мора верифициран ?

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
дали можи да префрлам пари од една страница (www.vworker.com) ама PayPal не ми е верифициран ? ако можи дали после можам од ebay да си купам нешто или мора верифициран ?

Можеш, само види колку е лимитот за примање/плаќање на неверифициран акаунт.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Имаш доста неточни работи овде.

1. Пејпал наплаќа провизија кога ги повлекуваш парите на својата картичка.
2. Додека парите ти се на пејпал (и од таму ги трошиш за разни работи) навистина не подлежат на никакви даноци, но во моментот кога ќе влезат во друга твоја банкарска сметка, тоа се рачуна како доход, и подлежи на персоналец.
3. Законот не забранува користење интернет сметки. Дури некои банки и ти нудат тн. интернет картички.
4. Ддв не е 19%, туку или 5 или 18%.
5. ДДВ не мора да го вклучиш кога продаваш нешто, ако претходно си платил ддв - пример, си купил нов лаптоп од Невада, и го продаваш на EBAY, нема ниакква потреба да ставаш пак ДДВ, бидејќи ти си го платил на НЕВАДА еднаш.

25324529.jpg

Uploaded with ImageShack.us

si prefrlil nekogas pari od paypal na bankarska smetka? Jas mnogu cesto i sekogas ako sum prefrlel 100,3 evra na smetkata legnuvale 100,3 evra. Nikogas bankata mi nema zemeno provizja nitu tie pari se podlozni na odanocuvanje. PDD ili personalen danok na DOHOD od 10% e danok koj ti morash da go plakjash ako imash konstanten priliv na sredstva od akcii, berzi, plata od stranstvo, znaci koga ostvaruvas PRIHOD. Koj prihod go ostvaruvas ti so toa sto ke shitnesh primer ram memorija na ebay i koja e logikata da platish perosnalen danok na DOHOD/PRIHOD? :isplashen:

Zakonot vo Makedonija seuste ne dozvoluva da poseduvas internet smetka, ne karticka. Zosto mislis deka paypal ne moze da nudi moznost prefrlanje sredstva vo Makedonija, bidejki makedonski gragjani po zakon ne smeat da imaat smetki vo stranstvo. Toa e najglupav zakon sto postoi. I zatoa paypal ne moze da prefrli pari na makedonska banka.

Goran123

lurker
25 јуни 2010
954
160
si prefrlil nekogas pari od paypal na bankarska smetka? Jas mnogu cesto i sekogas ako sum prefrlel 100,3 evra na smetkata legnuvale 100,3 evra. Nikogas bankata mi nema zemeno provizja nitu tie pari se podlozni na odanocuvanje.

Сосема точно. ПП не ти зема провизија кога си ги префрлаш парите од ПП на сметка.

Статус
Затворена за нови мислења.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно