Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кои се вашите први игри и дали уште ги чувате CD-ињата?

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.243
673
Првите игри за PC ми беа NBA Inside Drive 2000 и FIfa 2000. Оваа вторава се инсталираше со crack, ми требаа неколку месеци за да ја инсталирам. Све фрлив кога чистев низ дома пред некое време.

Маша

user
24 април 2007
1.053
2.830
Првите игри на многу од нас не беа на цедиња туку на касети. Со Amstrad-от CPC464 доаѓаа 5 касети со фул игри двострано, имињата на игрите не ни ми текнуваат.
Не знам дали беа со него купени или преснимени, ама јас ги памтам Arkanoid, Foodball Manager и Friday 13th :)

beret

read-only
28 септември 2008
22
25
Delta Force
Counter Strike
Hitman Codename 47
Medal of Honor
Cossacks
Age of Empires

Испратено од Mi MIX 2S преку IT.mk форум апликација
Таа збори за касети ти за Medal of Honor,хехе
Веројатно не си роден во средината на 70-тите како мене па да знаеш како се учитува игра на касета на компјутер со 64 килобајти(не е печатна грешка)меморија,хаха
Мојот прв компјутер беше легендарниот Комодоре 64,гејмерска макина од 80-тите,една од првите игри кои сум ги играл на тој компјутер беше Fire Ant(види на Youtube-Commodore 64 Fire Ant),тоа беше одлична логичко акциона игра(за тоа време секако),а еден од првите даунлоади(општо во Македонија и на Балканот воопшто) ги имам правено и јас(на радио МРТВ ни пушти сигнал ТИИИИТ кој си го снимив(со мојот Philips радио-касетофон) на касета и после го учитав на Комодорето)...Така да тоа беа времиња кога децата чекаа на автобуска(со недели) да им стигне на касета игра како Commando(1985) од Capcom...Легендарни и неповторливи времиња ако мене ме прашувате

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Таа збори за касети ти за Medal of Honor,хехе
Веројатно не си роден во средината на 70-тите како мене па да знаеш како се учитува игра на касета на компјутер со 64 килобајти(не е печатна грешка)меморија,хаха
Мојот прв компјутер беше легендарниот Комодоре 64,гејмерска макина од 80-тите,една од првите игри кои сум ги играл на тој компјутер беше Fire Ant(види на Youtube-Commodore 64 Fire Ant),тоа беше одлична логичко акциона игра(за тоа време секако),а еден од првите даунлоади(општо во Македонија и на Балканот воопшто) ги имам правено и јас(на радио МРТВ ни пушти сигнал ТИИИИТ кој си го снимив(со мојот Philips радио-касетофон) на касета и после го учитав на Комодорето)...Така да тоа беа времиња кога децата чекаа на автобуска(со недели) да им стигне на касета игра како Commando(1985) од Capcom...Легендарни и неповторливи времиња ако мене ме прашувате

Една касета по 20-30 игри. Со 20 касети ја имавме целата библиотека. Само кој кошмар беше вчитувањето од касети :)

zipi123

lurker
14 јануари 2016
559
492
Скопје
zipi123's setup  
Processor & Cooler
Intel I7 9700+Gigabyte Aorus atc700
Motherboard
Asus Tuf B360-Gaming Plus
Storage
NVMe kingston a1000 240gb+Kingston UV480gb+1TB seagate barracuda
PSU
Riotoro enigma G2 650w 80+ gold Full modular
RAM
2x8gb Gskill SniperX 3000mhz cl16
Video card
RTX 2060 Ventus 6GB GDDR6
Case
Aerocool xpredator x3
Mouse
Corsair Harpoon Gaming
Keyboard
Razer Cynosa v2
Audio
Razer Kraken Tournament Edition
Monitor
Benq ex240n mobiuz 165hz
OS
Win 10 pro x64
Ееее интересни времиња беа барем за мене почеток и средниа на 2000та, првите игри ми беа cs 1.6 warcraft 3 (сеуште го чувам цд-то) маме32 и мн др не памтам..Али една игра секогаш ке има посебно место кај мене, ДОТА, сеуште ги чувам цедињата со пачовите 1.23,1.24

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Со оглед на тоа дека мојот прв компјутер беше 286-ка, тогаш немаше ЦД-иња туку големи дискети (5.25"). Криво ми е што не зачував ни една голема или мала дискета.
Инаку најпрва игра што ја имам играно беше Blockout (нешто како 3Д Тетрис). После ми ги дадоа Prince of Persia и Digger.

DOS_01.gif

apple2-prince-of-persia.png

dig.png

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Pac Man, 1943, Wizzard of War, 007 Licence to Kill

не ги чувам дискетите ниту Commodore 64-ката, 30 години има од тогаш.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.195
1.915
Скопје
Carmageddon: Carpocalipse now. Прва игра што сум играл на мојот прв компјутер во 2002 година. Сеуште го чувам ЦД-то, но не и омотот.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
543
468
Counter Strike (во истава инсталација, а некои и посебно инсталирани ги имав и следните: Half Life, Deathmatch Classic, Team Fortress Classic, BlueShift, Opposing Force)
Max Payne
Delta Force 2
Down Town
Stronghold
Return to Castle Wolfenstein

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.315
1.552
Skopje
Need For Speed - Sony 1
PES - Sony 1/2
А на пц:
Lord of the Rings: Battle for Middle Earth;
Counter-Strike.. До денешен ден, единствена игра што ја играм :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Касетите од комодорето уште ги чував ама кога ги однесов кај другар за поклон испадна дека сунѓерчињата скапале па кога мрдна лентата лом му направи во касетарот :)

После мењаше куќишта мислам и поголемиот дел уште работеа.

b.a

hello world
9 август 2010
203
674
y2u.be
Првите на ЦД за мене: SpeedBoat Attack на Criterion Games, LucasArts Grim Fandango, EA Nuclear Strike, MiG-29 Fulcrum на Novalogic, NFS II SE, Half Life. Користев XGlide или XGL-200 за да работи SpeedBoat Attack на SiS 6326 AGP. Уште ги имам на ЦД: Half Life, Delta Force, Streets of SimCity, NFS II & III и NBA '99.

SpeedboatAttack.jpg GrimFandango.jpg
MiG29FulcrumNovalogic1998.jpg nba-live-99.png

beret

read-only
28 септември 2008
22
25
Една касета по 20-30 игри. Со 20 касети ја имавме целата библиотека. Само кој кошмар беше вчитувањето од касети :)
Имаш слушнато за Atari 800XL домашниот персонален "компјутер"? Комодорето беше измислено за овој џиновски дигитрон(затоа го ставив во наводници),на тоа Атари за една посрана игра на ниво тетрис со коцкици графгика се чекаше учитување од касета и по пола саат,замисли ситуација,идеме кај другарот,го вклучуваме Атарито,јадеме,цепеме дрва,палиме ќумбе и оп,се учитала играта,кои времиња беа тоа човече и која стрплива младина сме биле,хехе

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Имаш слушнато за Atari 800XL домашниот персонален "компјутер"? Комодорето беше измислено за овој џиновски дигитрон(затоа го ставив во наводници),на тоа Атари за една посрана игра на ниво тетрис со коцкици графгика се чекаше учитување од касета и по пола саат,замисли ситуација,идеме кај другарот,го вклучуваме Атарито,јадеме,цепеме дрва,палиме ќумбе и оп,се учитала играта,кои времиња беа тоа човече и која стрплива младина сме биле,хехе

Проблемот кај нив беше што немаа рам, процесорот беше исти. Вчитувањето било споро најверојатно затоа што немале 'Turbo 250' компресија.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно