Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.396
5.554
@DelphiUser, таа u-crown-от е декларирана дека има сцоп од 4 на 5,2 KW, а оваа виваксот има сцоп 5,6 ама на 2,6 KW, односно за точно половина капацитет.

Оваа вредност ја одредува производителот и во однос на тоа „го штелува“ scop-от. Истава вивакс клима доколку ја декларираат на 3 или повеќе киловати, ќе има далеку помал коефициент од овој. Истото важи и обратно. А колку ќе порасне или падне, може да се пресмета, но не се достапни сите податоци за тоа да се направи.

Ако ти се 2,5 киловати доволно за греење, тогаш ќе добиеш сцоп 5,5. Но во тој случај другата клима ќе работи со најмногу 50% од капацитетот и сходно на тоа ќе биде поефикасна со што ќе потроши помалку од 50% од вкупната декларирана потрошувачка и на крај од сезоната потрошувачката на двете клими ќе биде слична.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Споредбата не е валидна. Неможе за исти простор тие две клими да се сметаат. Едната е наменета за 5KW загуби или грубо огромен салонски простор. А другата е наменета за 2.5KW салон кој е многу помал од протходно споменатиот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Па шо знам 3-40000 ваљда.
Па ете некоја од тие што ти ги предложија, за тој буџет. Секако ти треба посилна клима.
Јас лично би го зголемил буџетот и би одел барем со нешто како 18-ка Гри Ломо ЛЦЛХ. Сепак ова е инвестиција кога се користи со години, вреди да се вложи нешто повеќе.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
@DelphiUser, таа u-crown-от е декларирана дека има сцоп од 4 на 5,2 KW, а оваа виваксот има сцоп 5,6 ама на 2,6 KW, односно за точно половина капацитет.

Оваа вредност ја одредува производителот и во однос на тоа „го штелува“ scop-от. Истава вивакс клима доколку ја декларираат на 3 или повеќе киловати, ќе има далеку помал коефициент од овој. Истото важи и обратно. А колку ќе порасне или падне, може да се пресмета, но не се достапни сите податоци за тоа да се направи.

Ако ти се 2,5 киловати доволно за греење, тогаш ќе добиеш сцоп 5,5. Но во тој случај другата клима ќе работи со најмногу 50% од капацитетот и сходно на тоа ќе биде поефикасна со што ќе потроши помалку од 50% од вкупната декларирана потрошувачка и на крај од сезоната потрошувачката на двете клими ќе биде слична.

За да го потврдиме ова, ни треба Pdesign, tbiv и другите параметри од Eurovent. Грее нема еуровент, а мислам и vivax нема.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Споредбата не е валидна. Неможе за исти простор тие две клими да се сметаат. Едната е наменета за 5KW загуби или грубо огромен салонски простор. А другата е наменета за 2.5KW салон кој е многу помал од протходно споменатиот.

На енергетските налепници стои 5.2 и 3.5 KW. Но за да знаеме при кои параметри е измерен цопот ни треба еуровент.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.396
5.554
За да го потврдиме ова, ни треба Pdesign, tbiv и другите параметри од Eurovent. Грее нема еуровент, а мислам и vivax нема.
Ова е под претпоставка дека објавените податоци се точни за двете клими. И двете марки немаат еуровент. А фалат уште многу податоци за да може прецизно да се направи споредба.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
@Rukfash Може и оваа, силна и евтина со добар компресор.
Незнам на која мислеш, посто е споено тоа мисленјето, дали на ST или на GREE? ST претпоставувам дека е од сетец, така аутоматски отпаѓа, а GREE мислам дека има но техномаркет кај шо работе мој пријател, така да може да зирнам.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Незнам на која мислеш, посто е споено тоа мисленјето, дали на ST или на GREE? ST претпоставувам дека е од сетец, така аутоматски отпаѓа, а GREE мислам дека има но техномаркет кај шо работе мој пријател, така да може да зирнам.

ST GAC-24INV WIFI

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ништо. Сетец е у црната листа на продавници кај мене. А плус и таа такозваната супериар технолоџи срајне од марка.

ST e воглавном срање, но ако колегата е во право оваа клима носи супер компресор.

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Имам можност да ја набавам оваа клима по поволна цена од 40,000 мкд, дали вреди за парите?
GREE FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D по супер цена од 49.990 ден.

Ќе се користи за греење 60 квадрати градбата е седвич (2 реда блокови со тервол на средина) пвц дограма, локација Битола.

Academic

read-only
13 октомври 2019
10
1
Луѓе, не знам како се покажани СТ со климите, но пред некој ден земав калорифер од таа марка и можам да кажам оти е ужасен! Првиот го донесов дома и воопшто не беше функционален од старт, го заменав следниот ден, за на истиот работниот век му трае 3 дена.

MacRazor

hello world
15 ноември 2017
237
154

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
IMG_7826.JPG
@mdeni
@FLEGMA
Помош при избор и местоположба на клима
80м2 стан со добра изолација ќе се користи во дневна 30м2
40000ден буџет
дали да се монтира на таван за повеќе проток на воздух или странично на ѕидот како олукот?
клими мк или друго место

Однапред благодарам

Mile.m

read-only
24 јули 2019
5
1

bm8284

read-only
17 октомври 2019
7
0
Pocituvani prijateli dali moze nekoj da me nasoci od kade mozam Gree inverter da si nabavam za cena naj evtino vo gotovo pozrav...
inters za
GREE FAIRY LCLH 5.5kw
GREE AMBER 3.5kw ili 5.5kw

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно