Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Имаат за некои клими на кои BIV температура им е -10 како FH35VE. Они на бивалентна прават тест обично. Затоа кај некои е -4 кај други -7 кај трети -10. Да проверат што си напишал во упатството

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Еве ти Еуровент па види...
Мислењето е автоматски споено:
Токму тоа и што реков, немаат на -10 тестови.
Јас како да гледам вредности за ТОЛ на -10 во последните 3 колони на сликите од уровенттите што ти ги прати @MitkoI
А дали имало тестови не знам...

Shambebt

read-only
11 август 2021
3
1
Момци мислење меѓу триве клими

1. VIVAX ACP-18CH50AERI R32 - Galerija 43.000MKD

2. Haier Tundra Green AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA 41.000MKD od energija
eventualno setek Haier Tundra plus Smart 38.000mkd

3. Midea Extreme Save Nordic series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW 46.000mkd (so kit za montaza)
Neznam koj e uvoznik za midea i kaj moze da se najde....

Stariov zapnal za vivaks, poso dobro iskustvo ima, mene Haier-ot i midea-ta mnogu povekje oko mi fakjaat.
Za 60kvadrati prostor se raboti, vekje ima edna 3.5kw vo dnevna, ova e za vo hodnik i spalna spoeni so golema vrata, klimata od hodnik prema spalna treba preku vrata da duva.... (30 kvadrati zaedno)
Kje napravam i skec moze da go upload-nam...
Kupena midea xtreme save Nordic5.4kw za stan od 57kvadrati. eve mesec dena ja imam raboti kako saat.tivka mokjna super inverter za tie pari so wifi alexa voice applikacija . Inace uvoznik na Midea za Mk se Setek

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Токму тоа и што реков, немаат на -10 тестови.
Гледај добро, има на - 10, гледај ги последните три графи..
ТOL - 10 C
Ph TOL
COP TOL
Мислењето е автоматски споено:

Hekoj да постира Еуровент за да ги споредам следниве две клими, за кои мислам дека се одличен избор спрема цената.

Последна промена:

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Гледај добро, има на - 10, гледај ги последните три графи..
ТOL - 10 C
Ph TOL
COP TOL

Ова е уште позбунувачко, по дефиниција Tol е минимална температура на која климата може да работи, овие две клими би требало да работат на пониска температура од -10.... ?

И второ зошто според овие тестови климите имаат поголема снага за греење на -7 отколку на +2 или +7 степени, која е логиката?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Ова е уште позбунувачко, по дефиниција Tol е минимална температура на која климата може да работи, овие две клими би требало да работат на пониска температура од -10.... ?

И второ зошто според овие тестови климите имаат поголема снага за греење на -7 отколку на +2 или +7 степени, која е логиката?
Логиката е поголем цоп. А и просторот бара помалку греење на +2, отколку на -7. Реално е тоа.

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Логиката е поголем цоп. А и просторот бара помалку греење на +2, отколку на -7. Реално е тоа.

Според ова што го кажуваш сите клими што ги тестираат треба да имаат иста снага на +2 (пошто просторот има толку потреба), само COP да се разликува од клима до клима.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Tol е минимална температура на која климата може да работи,
Под оваа температура ќе работи но нема да ума COP над 1.
3 kw ќе троши 3 ќе дава.

Значу, под TOL температура исто ти се фаќа дали ќе користиш клима или тајфун. Барем со тајфунот ќе се стоплиш.

Не заборавајте дека сите тестови се вршат со внатрешна од 20 степени

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Според ова што го кажуваш сите клими што ги тестираат треба да имаат иста снага на +2 (пошто просторот има толку потреба), само COP да се разликува од клима до клима.
Различен PdesignH имаат. Ако е ист pdesignh ќе им се исти киловатите на +2.

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Различен PdesignH имаат. Ако е ист pdesignh ќе им се исти киловатите на +2.

На линкот подолу се филтрирани само клими со PdesignH = 2,5 kW од било кој бренд и имаат различно Ph и COP на +2.
Очигледно не е таа логиката.

Certified product directory | Eurovent Certita Certification (eurovent-certification.com)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Нормален ли е овој звук на внатрешната? Се јавува прво на надворешната а веднаш потоа и на внатрешната. Трае неколку пати по неколку секунди и потоа се смирува. Читав нешто на нет, демек нормално било, за некој вентил поради кој го намалувал притисокот на фреонот?!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Нормален ли е овој звук на внатрешната?
Нормален е. LEV вентилот ја подесува количината на фреон. Обично се случува кога оваа треба да испорача повеќе топлина или ладно.
Уживај

@Скоти
Заборавив дека имаш Mitsubishi. И кај мене го прави истиот звук. Не секогаш и не на ист начин. Се има случувано да испушта звук левел - истече фреонот :)

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Нормален е. LEV вентилот ја подесува количината на фреон. Обично се случува кога оваа треба да испорача повеќе топлина или ладно.
Уживај

@Скоти
Заборавив дека имаш Mitsubishi. И кај мене го прави истиот звук. Не секогаш и не на ист начин. Се има случувано да испушта звук левел - истече фреонот :)
Ме вади од памет понекогаш:LOL: Пошто овие 3 дена климите си работат 24/7( кој живее со женско дома, јасно му е зошто), и си седам сабајлево покрај климата ,ја ставив на 23 степени( претходно беше на 21) и туку почна да тише.. o_O Прогуглав и све и свашта ми излезе од течење на фреонот до расипан компресор па си реков ајде да прашам. Добро е.

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
566
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Не се разбирам многу (читај: ич) од климиве, така што ако може една препорака за најдобар избор до 40к за 40 квадрати. Благодарам однапред.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Ќе дава рецимо 2.6, а ќе троши 1.4 грубо. Под 1.8 не паѓа цоп ни на најефтините клими. 1 се зема ЗА ПРЕСМЕТКА бидејќи според пресметка на таа температура ја гасиш климата и палиш 1:1 панелка. Нешто што кај нас не се случува.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ќе дава рецимо 2.6, а ќе троши 1.4 грубо. Под 1.8 не паѓа цоп ни на најефтините клими. 1 се зема ЗА ПРЕСМЕТКА бидејќи според пресметка на таа температура ја гасиш климата и палиш 1:1 панелка. Нешто што кај нас не се случува.
COP е 1 под TOL, така?

За да декларираат TOL јлимата мора да работи минимум 30 минути.
Во спротивно ќе се земе Tbiv како TOL.

Еве ги критериумите

operation limit temperature
(Tol) means the outdoor temperature [°C] declared by the manufacturer for heating, below which air conditioner will not be able to deliver any heating capacity. Below this temperature, the declared capacity is equal to zero

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
COP е 1 под TOL, така?

За да декларираат TOL јлимата мора да работи минимум 30 минути.
Во спротивно ќе се земе Tbiv како TOL.

Еве ги критериумите

(Tol) means the outdoor temperature [°C] declared by the manufacturer for heating, below which air conditioner will not be able to deliver any heating capacity. Below this temperature, the declared capacity is equal to zero

Не е 0. Туку е колку што е. Често околу 2. Зависи од климата. Нема сатар па да пресече на 1.
А еуровент објаснува за нивниот тест. Како што кажав и јас. Они земаат дека климата нема капацитет под тол (ја гасиш) и палиш електрично греење кое има COP 1. Таков е тестот.

Во реалност колку што дава на -9 ќе дава и на -11 (5% помалку можда). Исто како што е и разликата меѓу -3 и -5.

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Не е 0. Туку е колку што е. Често околу 2. Зависи од климата. Нема сатар па да пресече на 1.
А еуровент објаснува за нивниот тест. Како што кажав и јас. Они земаат дека климата нема капацитет под тол (ја гасиш) и палиш електрично греење кое има COP 1. Таков е тестот.

Во реалност колку што дава на -9 ќе дава и на -11 (5% помалку можда). Исто како што е и разликата меѓу -3 и -5.

Референца некоја за тврдењево имаш?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Еуровент ништо не спомнува за температури под Tol
Ама Тошиба спомнува

Е сега, како може клима да има COP 2 под TOL а да не се коси со погорното тврдење и во исто време да не може да работи над 30 минути (според Еуровент) за мене останува мистерија.

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Ама Тошиба спомнува

Е сега, како може клима да има COP 2 под TOL а да не се коси со погорното тврдење и во исто време да не може да работи над 30 минути (според Еуровент) за мене останува мистерија.

Токму за овие тврдења му побарав референца :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв