Еве ти Еуровент па види...
Мислењето е автоматски споено:
Јас како да гледам вредности за ТОЛ на -10 во последните 3 колони на сликите од уровенттите што ти ги прати @MitkoIТокму тоа и што реков, немаат на -10 тестови.
Kupena midea xtreme save Nordic5.4kw za stan od 57kvadrati. eve mesec dena ja imam raboti kako saat.tivka mokjna super inverter za tie pari so wifi alexa voice applikacija . Inace uvoznik na Midea za Mk se SetekМомци мислење меѓу триве клими
1. VIVAX ACP-18CH50AERI R32 - Galerija 43.000MKD
![]()
VIVAX ACP-18CH50AERI R32 по супер цена од 42.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 5.5 kW, Гаранција: 3 годиниklimi.mk
2. Haier Tundra Green AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA 41.000MKD od energija
eventualno setek Haier Tundra plus Smart 38.000mkd
![]()
3. Midea Extreme Save Nordic series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW 46.000mkd (so kit za montaza)
Neznam koj e uvoznik za midea i kaj moze da se najde....
![]()
Midea Extreme Save Nordic series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW/MOX301-18HFN8-QRD0GW KIT
Сетек | Сè од техникаsetec.mk
Stariov zapnal za vivaks, poso dobro iskustvo ima, mene Haier-ot i midea-ta mnogu povekje oko mi fakjaat.
Za 60kvadrati prostor se raboti, vekje ima edna 3.5kw vo dnevna, ova e za vo hodnik i spalna spoeni so golema vrata, klimata od hodnik prema spalna treba preku vrata da duva.... (30 kvadrati zaedno)
Kje napravam i skec moze da go upload-nam...
Гледај добро, има на - 10, гледај ги последните три графи..Токму тоа и што реков, немаат на -10 тестови.
Гледај добро, има на - 10, гледај ги последните три графи..
ТOL - 10 C
Ph TOL
COP TOL
Логиката е поголем цоп. А и просторот бара помалку греење на +2, отколку на -7. Реално е тоа.Ова е уште позбунувачко, по дефиниција Tol е минимална температура на која климата може да работи, овие две клими би требало да работат на пониска температура од -10.... ?
И второ зошто според овие тестови климите имаат поголема снага за греење на -7 отколку на +2 или +7 степени, која е логиката?
Логиката е поголем цоп. А и просторот бара помалку греење на +2, отколку на -7. Реално е тоа.
Под оваа температура ќе работи но нема да ума COP над 1.Tol е минимална температура на која климата може да работи,
Различен PdesignH имаат. Ако е ист pdesignh ќе им се исти киловатите на +2.Според ова што го кажуваш сите клими што ги тестираат треба да имаат иста снага на +2 (пошто просторот има толку потреба), само COP да се разликува од клима до клима.
Различен PdesignH имаат. Ако е ист pdesignh ќе им се исти киловатите на +2.
Нормален е. LEV вентилот ја подесува количината на фреон. Обично се случува кога оваа треба да испорача повеќе топлина или ладно.Нормален ли е овој звук на внатрешната?
Ме вади од памет понекогашНормален е. LEV вентилот ја подесува количината на фреон. Обично се случува кога оваа треба да испорача повеќе топлина или ладно.
Уживај
@Скоти
Заборавив дека имаш Mitsubishi. И кај мене го прави истиот звук. Не секогаш и не на ист начин. Се има случувано да испушта звук левел - истече фреонот![]()
Потполно неточно.Под оваа температура ќе работи но нема да ума COP над 1.
3 kw ќе троши 3 ќе дава.
Како е точно?Потполно неточно.
COP е 1 под TOL, така?Ќе дава рецимо 2.6, а ќе троши 1.4 грубо. Под 1.8 не паѓа цоп ни на најефтините клими. 1 се зема ЗА ПРЕСМЕТКА бидејќи според пресметка на таа температура ја гасиш климата и палиш 1:1 панелка. Нешто што кај нас не се случува.
COP е 1 под TOL, така?
За да декларираат TOL јлимата мора да работи минимум 30 минути.
Во спротивно ќе се земе Tbiv како TOL.
Еве ги критериумите
![]()
AC | Eurovent Certita Certification
Scope of the programme The Eurovent Certified Performance (ECP) programme scope for Air Conditioners (AC) applies to factory-made units intended to produce either only cooled air for comfort air conditioning, or both cooled and heated air by reversing the cycle. The AC programme is divided in...eurovent-certification.com
operation limit temperature
(Tol) means the outdoor temperature [°C] declared by the manufacturer for heating, below which air conditioner will not be able to deliver any heating capacity. Below this temperature, the declared capacity is equal to zero
Не е 0. Туку е колку што е. Често околу 2. Зависи од климата. Нема сатар па да пресече на 1.
А еуровент објаснува за нивниот тест. Како што кажав и јас. Они земаат дека климата нема капацитет под тол (ја гасиш) и палиш електрично греење кое има COP 1. Таков е тестот.
Во реалност колку што дава на -9 ќе дава и на -11 (5% помалку можда). Исто како што е и разликата меѓу -3 и -5.
При земање на Вивакс гледај да земеш аеви не аери
Испратено од SM-G975F преку IT.mk форум апликација
Погоре пишува само на англиски од еуровент.Референца некоја за тврдењево имаш?
Погоре пишува само на англиски од еуровент.
Ама Тошиба спомнуваЕуровент ништо не спомнува за температури под Tol
Ама Тошиба спомнува
operation limit temperature
(Tol) means the outdoor temperature [°C] declared by the manufacturer for heating, below which air conditioner will not be able to deliver any heating capacity. Below this temperature, the declared capacity is equal to zero
Е сега, како може клима да има COP 2 под TOL а да не се коси со погорното тврдење и во исто време да не може да работи над 30 минути (според Еуровент) за мене останува мистерија.
VGA ACER RX 9070 Predator BiFrost Radeon OC 16GB GDDR6 256-bit, HDMI, 3xDP, DP.Z4GWW.P01
40.790,00 ден
WEB CAMERA ELGATO FACECAM 4K STUDIO USB TYPE C, Black, 10WAF9901
15.260,00 ден
MONITOR STAND GEMBIRD, 2 MONITOR, 17"-32", VESA 100/75mm, Vertical, Tilt, 2x8kg, MA-DA2-02
3.230,00 ден
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM LED backlight, Black, KB-UML-04
650,00 ден
COMBO KEYBOARD MOUSE AND MOUSEPAD WIRED GEMBIRD RGB, Black, KBS-UML-01
1.000,00 ден
VGA ASROCK RX 9060 XT STEEL LEGEND OC 16GB GDDR6 2xDP, HDMI, 90-GA5JZZ-00UANF
34.390,00 ден