Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Марка: Haier
Модел: AS12GB3HRA
Кога ќе се вклучи внатрешната единица почнува да дува и се изгледа нормално, а надворешната не стартува воопшто и по околу една минута внатре кај температурата испишува Е7 и запира со дување внатре.
google вика дека има дефект на електронската плоча и треба замена на делови. Ако не си сигурен што да правиш, повикај сервис.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Марка: Haier
Модел: AS12GB3HRA
Кога ќе се вклучи внатрешната единица почнува да дува и се изгледа нормално, а надворешната не стартува воопшто и по околу една минута внатре кај температурата испишува Е7 и запира со дување внатре.
Oвoј мoдел нa Haier гo имaш

Haier-Tide-2016.png

Пoвикaј сервис oни ќе гo oтсрaнaт дефектoт сервис зa Haier климaтизери вo Мк е Енергија

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Дечки ако може помош од поискусните,
Ке ми доаѓаат монтери од клими.мк да ми стават подолги или нови држачи за климата( се правеше фасада на зграда па сега климата е на 3-4 цм од фасадата).

Како е најправилно процедурата за демонтажа и повторно монтажа?
Нешто на коешто треба да обрнам повеќе внимание?

Фала

kosata

read-only
17 април 2015
43
32
битола
Здраво ! Заинтересиран сум за клима до 50 000 ден,која главно би служела за греење. Живеам во Битола во куќа на 3ти спрат, во просторијата има две балконски ПВЦ врати и 2 ПВЦ прозори,куќата има фасада без изолација,на таванот има турено кошулица со тервол,ѕидовите се високи 2.60м.Просторијата (кујна,трпезарија,дневна) е широка 5м и долга 8 ..а ходникот е 2м со 4метри.
Ако можи да ми предложите клима и да ми кажите на кое место е подобро да се монтира 1 или 2?фала 20211004_200514.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Ако можи да ми предложите клима и да ми кажите на кое место е подобро да се монтира 1 или 2?фала
Со оној распоред на мебел на Број 1, иначе се мести да дува по должина но на Број 2 имаш комода под неа и право пред неа ти е гарнитурата за седење што е проблем во поглед на комфор во лето и зима.

Размисли за две 3,5-ки ако си во можност. Има голема кубатура и многу квадрати
Една 5,5-ка ќе треба да ја работиш на силно за да „претера“ се низ неа. Јас гласам за 2x3,5-ки
Ем едната ќе ја надополнува другата ем двете заедно, во најлош случај, ќе трошат колку една 5,5-ка.

Да скратам. Една 3,5-ка сега и уште една понатаму. Те вади тоа што имаш PVC

Како е најправилно процедурата за демонтажа и повторно монтажа?
Нешто на коешто треба да обрнам повеќе внимание?
Процедурата за вадење стручно се нарекува „евакуација“ на фреонот при што техничарот ја приморува да си го собере фреонот во надворешната единица пред да ги одспои.
После повторната монтажа задолжително барај да прават вакумирање иначе се е џабе.

Пиши „вакумирање“ во пребарување на темава па ќе видиш за што станува збор. Ова ќе го преговараш пред да дојдат за да не те донесат пред свршен чин.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Тоа е многу мало ростајание, можеби и тоа има улога во твоето сценарио.
Во неколку наврати погоре беше спомнато дека ова растојание треба да биде не помало од 20см,
Разликата (во зима) може да биде до 7 степени од плафон до под.
Редовно е плус 2 степени горе.

Кај добри клими тоа е компензирано во фирмверот (местиш 22 и чека да порасне на 24 на местото каде што мери)
Кај одлични клими ме само што чека туку и гледа колку време може да се одржи таа температура пред да се исклучи или да намали снага.

Ако не може да намали тогаш ќе пали и гасни.
Превисоко местење е класична грешка на монтерите барем во 90% од случаите. Другите инсистираат така да биде.

Минимум 20 сантиметри треба.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Сите LH модели дефинитивно. За останатите не сум сигурен.
@Скоти мислам и новите AP модели кои доаѓаат со вграден Wifi.
Побарај наназад низ постовите @Necromancer имаше споделено melcloud скринови од потрошна при ладење со AP.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@Скоти мислам и новите AP модели кои доаѓаат со вграден Wifi.
Побарај наназад низ постовите @Necromancer имаше споделено melcloud скринови од потрошна при ладење со AP.
Конкретно ме интересира за овој модел https://les.mitsubishielectric.co.u...mounted-systems/mfz-kt-r32-inverter-heat-pump подржува wi-fi.
Зошто поинаку мерење на климата на потрошувачка освен со Melcloud не гледам.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Конкретно ме интересира за овој модел https://les.mitsubishielectric.co.u...mounted-systems/mfz-kt-r32-inverter-heat-pump подржува wi-fi.
Зошто поинаку мерење на климата на потрошувачка освен со Melcloud не гледам.
Мислам дека пошто е од поновата серија (и КТ моделите завршуваат со VG - исто како и LN и АP) дека и овој модел има вградео Wifi и ги има истите опции вклучуваќи и мерење на потрошувачката.
Има и друг начин за мерење на потршувачката, јас мерам со паметен утикач Broadlink SP3S а ако пак сакаш да правиш директна конекција без штекер и утикач ќе си земеш Shelly 1PM.

@zlatko_ti412
Точно е мерењето од климата ако го споредиш со другите мерачи?
Ах.... па зависи.... знае да е приблжно точно ама знае и доста да се оддалечи.
Имав заприметено дека се буни при изненадно гасење/прекин на струја.
Пример, со недели ден за ден мери приближно иста потрошна со Broadlink SP3S штекерот.... ама после прекин на струја се изместува и мери само 1/3 споредено со она што го мери Broadlink-от се додека не му направам рачно пак прекин еднаш-двапати за да се освести.
Затоа и не се ослонувам воопшто на неговите мерења.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Мислам дека пошто е од поновата серија (и КТ моделите завршуваат со VG - исто како и LN и АP) дека и овој модел има вградео Wifi и ги има истите опции вклучуваќи и мерење на потрошувачката.
Има и друг начин за мерење на потршувачката, јас мерам со паметен утикач Broadlink SP3S а ако пак сакаш да правиш директна конекција без штекер и утикач ќе си земеш Shelly 1PM.

Ах.... па зависи.... знае да е приблжно точно ама знае и доста да се оддалечи.
Имав заприметено дека се буни при изненадно гасење/прекин на струја.
Пример, со недели ден за ден мери приближно иста потрошна со Broadlink SP3S штекерот.... ама после прекин на струја се изместува и мери само 1/3 споредено со она што го мери Broadlink-от се додека не му направам рачно пак прекин еднаш-двапати за да се освести.
Затоа и не се ослонувам воопшто на неговите мерења.
Нема вградено wi-fi и на нет пишува дека е optional. Ќе прам муабет со дилеров да видам што ќе ми каже, пошто имам 2 внатрешни вакви единици а штекери и утикачи немаат претпоставувам има некој друг начин за мерење потрошувачка со тој Shelly 1PM.

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132

Дали овие се сигурни на клима да се стават да мерат потрошувачка или се за помали потрошувачи ? Плус штекерот од климата ми е надвор па ќе немам увид ако настане не дај боже некој спој.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Момци мислење меѓу триве клими

1. VIVAX ACP-18CH50AERI R32 - Galerija 43.000MKD

2. Haier Tundra Green AS50TDDHRA-CL/1U50MEEFRA 41.000MKD od energija
eventualno setek Haier Tundra plus Smart 38.000mkd

3. Midea Extreme Save Nordic series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW 46.000mkd (so kit za montaza)
Neznam koj e uvoznik za midea i kaj moze da se najde....

Stariov zapnal za vivaks, poso dobro iskustvo ima, mene Haier-ot i midea-ta mnogu povekje oko mi fakjaat.
Za 60kvadrati prostor se raboti, vekje ima edna 3.5kw vo dnevna, ova e za vo hodnik i spalna spoeni so golema vrata, klimata od hodnik prema spalna treba preku vrata da duva.... (30 kvadrati zaedno)
Kje napravam i skec moze da go upload-nam...

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Апдејт во врска со MelCloud и мерење на потрошувачка на мојот мулти сплит со 2 внатрешни единици.
Бидејќи неможев никаде на нет да најдам а и претпоставувам никој од членовите и нема такви внатрешни единици дома како моите, пишав мејл до Mitsubishi electric и они го препратија мејлот до Енерго систем и во повратниот мејл ми потврдија дека со инсталирање на Мel cloud MAC-IF567 на секоја единица оделно можам да мерам потрошувачка.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

3. Midea Extreme Save Nordic series MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW 46.000mkd (so kit za montaza)

Stariov zapnal za vivaks, poso dobro iskustvo ima, mene Haier-ot i midea-ta mnogu povekje oko mi fakjaat.
Za 60kvadrati prostor se raboti, vekje ima edna 3.5kw vo dnevna, ova e za vo hodnik i spalna spoeni so golema vrata, klimata od hodnik prema spalna treba preku vrata da duva.... (30 kvadrati zaedno)
Додека се мислиш цените во Сетек ги дигнаа..
Haier 40.000 ден
Midea 47000 ден
Спрема Еуровент
Хариер на - 10 4,00 kw
Midea на - 10 3,12 kw
Vivax ти е ребрендирана Мidea, па подобар е оригиналот Мidea во однос на Vivax
Harier е помоќен од Мidea
E сега натаму одлуката е ваша...

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342

Мoј сoвет ти е Vivax AERI 5.5k или Haier Tundra 5.5kw дoкaжaни и квaлитетни мoдели.

Vivax се сo GMCC Toshiba compressor.
Haier Tundra е сo Hitachi compressor.

Кoј и дa земеш oд oвие 2 клими ќе бидеш зaдoвoлен.

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Додека се мислиш цените во Сетек ги дигнаа..
Haier 40.000 ден
Midea 47000 ден
Спрема Еуровент
Хариер на - 10 4,00 kw
Midea на - 10 3,12 kw
Vivax ти е ребрендирана Мidea, па подобар е оригиналот Мidea во однос на Vivax
Harier е помоќен од Мidea
E сега натаму одлуката е ваша...
На еуровент до -7 тестираат како што гледам, има некој начин да се види и за -10 или е само грешка?

Исто дали знае некој зошто според тестовите на еуровент колку повисока температура, толку помала снага има климата, логички некако обратно ми иде да е.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
На еуровент до -7 тестираат како што гледам, има некој начин да се види и за -10 или е само грешка?

Исто дали знае некој зошто според тестовите на еуровент колку повисока температура, толку помала снага има климата, логички некако обратно ми иде да е.
Еве ти Еуровент па види...
Мислењето е автоматски споено:

Атачменти

• MOX301-18HFN8-QRD0GW.png
    MOX301-18HFN8-QRD0GW.png
    42 KB · Прегледи: 71
  • U50MEEFRA.png
    U50MEEFRA.png
    43,1 KB · Прегледи: 67
Последна промена:

Нови мислења

Последни теми