Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
За која сериозност ми зборуваш кога споредуваш генерички даљински за клими?
Дај ти ваму сервисните упатства да споредиме по кој правила работи едната а по кои другата. Пошто едната е чиста копија на другата (во случајов купер хантер е копија)

Дај те молам малце повеќе гуглање. Јес да не се „водечки“ како Midea er Gree ама не се до толку отепани.
Навивате за Gree ама користите Mitsubishi /Toshiba / Panasonic . Супер.

Едниот е рандом нуб од Омлет, за кој испадна дека во сред зима ставил клима во стара неизолирана градба - и очекувал во истиот момент дека магично ќе стане топло
Затоа тврдам дека ќе има рецидиви на ќумбиња. Заради таквите случаи и заради тоа што Gree еванглеистите не им објаснуваа(т) на луѓето што можат да очекуваат во лошо изолирана куќа.

Сплит системот не е и не може да биде главно средство за затоплување туку само помошно кое во огромна мера ќе ја намали потрошувачката на дрва /пелети /ќумур.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Секое греење неможе да биде главно средство за затоплување туку само помошно доколку неможе да ги задоволи потребите на објектот за топлински губитоци.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
За која сериозност ми зборуваш кога споредуваш генерички даљински за клими?
Даљински се идентични - и се друго. Внатрешните единици, надворешните единици, идентични се. Имаш илјадници фотографии на пребарување, Гри или Хантер Купер, идентични се.

Дај ти ваму сервисните упатства да споредиме по кој правила работи едната а по кои другата. Пошто едната е чиста копија на другата (во случајов купер хантер е копија)
Друже ти си тој кој сака да го докаже неверојатното. Најди ги ти сервисните упатства.
Всушност прилично сум сигурен овде или на Омлет, дека беа споредувани упатстата. Се обидов да пребарам, ама пребарувањето не е баш како што треба по форумиве - а ѓавол нека ме однесе ако сега седнам да препрочитувам илјадници стари постови на Омлет форумот. :boring:

Затоа тврдам дека ќе има рецидиви на ќумбиња. Заради таквите случаи и заради тоа што Gree еванглеистите не им објаснуваа(т) на луѓето што можат да очекуваат во лошо изолирана куќа.

Сплит системот не е и не може да биде главно средство за затоплување туку само помошно кое во огромна мера ќе ја намали потрошувачката на дрва /пелети /ќумур.
Имаш право на свое мислење.
Но во случајов тоа е погрешно мислење.

Проблемот не е во невозможнота на клима уредите да бидат главно (па и единствено) грејно средство. Проблемот е во неписменоста на продавачите И на купувачите. Единствена причина зошто со ќумбињата не се греши во димензионирање Е ЗАТОА ШТО СИТЕ ЌУМБИЊА СЕ ПРЕДИМЕНЗИОНИРАНИ ДО БЕСТРАГА. За сметка на тоа ни онадивте мајката и здравјето на сите (заедно со вас самите).

Чуму кога може правилно да се димензионира клима уредот, и да се загрева со него?
И ДА НЕ СЕ ТРУЕМЕ СО ЧАД ОД ТОА ЌУМБИЊАТА!!!

Јес да не се „водечки“ како Midea er Gree ама не се до толку отепани.
Навивате за Gree ама користите Mitsubishi /Toshiba / Panasonic . Супер.
Како не успеваш да разбереш после толку време, тоа сеуште не ми е јасно.

Навиваме за луѓето да се греат со клими. Било кои клими кои можат успешно да ги загреат.

Кој може да си дозволи Mitsubishi /Toshiba / Panasonic - обавезно препорачувам да си купи.
Кој не може да со дозволо Јапонец, на него му советувам солиден Кинез.

Јас користам и Тошиба и Гри. Родителите користат Гри, и моите и на невестата. Брат ми користи Гри. Мои пријатели користат Гри... Кој што може да си дозволи, се знае што е подобро - ама се додека и поевтино врши работа, сеуште е ДОБРО.

П.С. Закачката за Мидеа :)
Мидеа има место на пазарот, ама тоа место треба да биде во ценовен ранг под средната класа од Гри. Нешто во рангот на Гри Еко (сегашен Ломо без ЛЦЛХ). Мидеа по цена на средната класа од Гри, тоа не е добар пазар. Така да, да купуваш Мидеа а да доплаќаш за лепенка од Вивакс - тоа не е добар избор. Лепенките од Вивакс не допринесуваат никако во ефикасноста на греењето. :hay:

едит: П.П.С. Да не се зезнеше со Мидеа (Вивакс) сега немаше да се грееш со ќумбе и да објаснуваш како со клими не може да се користат како главно средство за греење! :D
big_laugh_lol.gif

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.694
12.537
Skopje
www.wemaxa.com
Волку потрошена енергија за кршење копја меѓу брендови, може да се пренасочи кон пишување статии по портали, социјални платформи и сл. за да им се укаже на ќумбашите за сите бенефити од греење со топлинска пумпа, од кои најголемиот: нема да изгориш на спиење на пример (по 10тина вакви случаи имаме на годишно ниво). Сугерирања од екосвест калибар се излишни, кај балканчето тоа не функционира така да треба да се заобиколат. Балканчето е генетски кодирано да одговара на страв (од инцинерација на пример) и нормално економски параметри (се што е врзано во шуко штек троши струја, струјата е скапа, поарно ќе збирам дрва од планина него ли да плаќам).

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
П.С. Закачката за Мидеа :)
Мидеа има место на пазарот, ама тоа место треба да биде во ценовен ранг под средната класа од Гри. Нешто во рангот на Гри Еко (сегашен Ломо без ЛЦЛХ). Мидеа по цена на средната класа од Гри, тоа не е добар пазар. Така да, да купуваш Мидеа а да доплаќаш за лепенка од Вивакс - тоа не е добар избор. Лепенките од Вивакс не допринесуваат никако во ефикасноста на греењето. :hay:

Te гледам си запнал да водиш туѓи битки, кршиш копја, ќе ти речев олабави малку. Но гледам си донел заклучок една марка била подобра од друга марка без да направиш ниту една споредба и анализа. Ти не знаеш да наброиш 1 модел од Midea и повеќе од 3 модели од Gree, зошто се истрчуваш. Ако веќе сакаш да направи заклучок, првин направи анализа. Детална.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Друже ти си тој кој сака да го докаже неверојатното
Ти си тој кој тврдиш дека C&H = Gree. Бујрум докажи со сервисни упатства каде -> компресор модел = компресор модел, притисок = притисок, ΔТ „правилата“ од C&H се еднакви на ΔТ од Gree. ВАаљда копчаш што ти кажувам.

Проблемот не е во невозможнота на клима уредите да бидат главно (па и единствено) грејно средство. Проблемот е во неписменоста на продавачите И на купувачите.
Проблем е што сплит климите се перципираат како главно средство. Топлотната пумпа воздух = вода ќе е главно средство и претставува „вистинско месо и компири“. Останатото е чист мазохизам (и садизам за останатите во куќата)

Родителите користат Гри, и моите и на невестата. Брат ми користи Гри. Мои пријатели користат Гри
Јасно е се овдека.
Да не се зезнеше со Мидеа (Вивакс) сега немаше да се грееш со ќумбе и да објаснуваш како со клими не може да се користат како главно средство за греење!
Јас греам 3x120 квадрати на комбиниран котел на цврсто, течно и во перспектива „гасовито“ гориво. На системот има поврзано 6x2,5м2 сончеви колектори а тоа во превод значи 3 бојлери пута 120 литри кои директно му поагаат на системот за парно греење така да тешко е да тврдиш дека користам „ќумбе“ ...како пежоративен назив за котел. Но добро. Твое право.

Приметуваш дека пробувам да ти кажам дека сум далеку поеколошки освестен од тебе во поглед на греење и искористување на природни ресурси?

btw
Планирам да турам и една топлотна пумпа Panasonic да „подранува“ во парното па ќе видиме како ќе испадне работата.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Ти си тој кој тврдиш дека C&H = Gree. Бујрум докажи со сервисни упатства каде -> компресор модел = компресор модел, притисок = притисок, ΔТ „правилата“ од C&H се еднакви на ΔТ од Gree. ВАаљда копчаш што ти кажувам.

Проблем е што сплит климите се перципираат како главно средство. Топлотната пумпа воздух = вода ќе е главно средство и претставува „вистинско месо и компири“. Останатото е чист мазохизам (и садизам за останатите во куќата)

Јасно е се овдека.

Јас греам 3x120 квадрати на комбиниран котел на цврсто, течно и во перспектива „гасовито“ гориво. На системот има поврзано 6x2,5м2 сончеви колектори а тоа во превод значи 3 бојлери пута 120 литри кои директно му поагаат на системот за парно греење така да тешко е да тврдиш дека користам „ќумбе“ ...како пежоративен назив за котел. Но добро. Твое право.

Приметуваш дека пробувам да ти кажам дека сум далеку поеколошки освестен од тебе во поглед на греење и искористување на природни ресурси?

btw
Планирам да турам и една топлотна пумпа Panasonic да „подранува“ во парното па ќе видиме како ќе испадне работата.
Од каде ви земал Панасоник топлотна и дали имаш понуди од фирми?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Флегма, па нормално дека кога сум задоволен од некој производ - дека ќе го одбирам тој производ. И ќе го препорачувам тој производ. Не дека не одбрал нешто друго за слични пари, нешто што го фалат многумина. Но Вивакс секако не е тоа. Не си единствениот со такви клими кој кога ќе залади палиш ќумбиња печка со котел. Ти ете имаш и парно греење, 99.9% од другите трујачи користат прости ќумбиња.

Инаку ти како некој што загрева 360 квадрати (!!!) сметам дека не си баш меродавен за давање совети за некој што грее 60 квадрати. Јас со моите 75м2, и многумина како мене, сум одлично опслужен со клима уреди како главно и единствено средство за греење.

Ти за разлика од 99.99% од нас останативе, ти баче имаш секаква инцентива да идеш и на геотермални топлотни пумпи. Јас и повеќето други, ни за 9 животи нема да оправдаме заштеда.

пишување статии по портали, социјални платформи и сл. за да им се укаже на ќумбашите за сите бенефити од греење со топлинска пумпа, од кои најголемиот: нема да изгориш на спиење на пример (по 10тина вакви случаи имаме на годишно ниво). Сугерирања од екосвест калибар се излишни, кај балканчето тоа не функционира така да треба да се заобиколат.
Предлог за портали од оваа проблематика?
На „социјалните платформи“ не учествувам, но било што би се спремило во облик на статии за портали - ќе може да се пренесе и на социјалните платформи.

Te гледам си запнал да водиш туѓи битки, кршиш копја, ќе ти речев олабави малку. Но гледам си донел заклучок една марка била подобра од друга марка без да направиш ниту една споредба и анализа. Ти не знаеш да наброиш 1 модел од Midea и повеќе од 3 модели од Gree, зошто се истрчуваш. Ако веќе сакаш да направи заклучок, првин направи анализа. Детална.
Водам „туѓи битки“?

Ме потценуваш и не ме разбираш.
Загадениов воздух ме засега и мене, и повеќе од било што друго во дискусијава. Затоа сум пропонент на клима уредите (и топлотни пумпи воопшто) како решение за загревање кое најмалку загадува.

За Мидеа и за Гри... Не се ни обидувам да се наметнам како авторитет, ниту кажувам дека сум правел детални анализи, во лабораториски услови или било како.

Овде зборуваме за лични мислења и лични ставови, но се разбира за да не биде се муабет „на памет“ се обидуваме да вклучиме аргументи како ефикасност и мерење на потрошувачка, и лични искуства. Од тој аспект, кога споредувам Мидеа (Вивакс) и Гри, јас лично гледам јасна предност кај Гри.

Лично знам еден куп луѓе кои се греат со Гри клими, блиски, пријатели, и познаници. Огромното мнозинство од нив се задоволни и од аспект на загревање и од аспект на потрошувачка, за што можеби и јас имам некаков мал придонес - пошто климите релативно добро им ги димензионирав.

Да точно е тоа дека лично познавам само неколку модели од Гри климите, и помалку од Мидеа климите. Но тоа е тоа што е достапно на нашиов пазар. Сети се дека овде не водиме академски дискусии - овде бараме економски достапни решенија за загревање со клими. Реално, што не интересираат модели од клими кои овде ги нема?

Во врска со Мидеа климиве, објаснив дека според мене и тие си имаат место на пазарот - ама во понизок ценовен ранг. Мидеа клима со пониски перформанси од Гри клима, ама со цена на Гри клима (или повисока), за мене не е толку добар избор како Гри клима.
Можеби кога некој ќе почне да носи повеќе Мидеа клими (СЕТ мислам дека има еден модел), тогаш ќе можеме да правиме друг муабет. Вака мислам дека не вреди да се доплаќаат повеќе пари за лепенка од Вивакс. Исто како што не вреди да се доплаќа за Купер Хантер лепенка за да добиеш Гри клима која е поевтина со оригиналната лепенка на неа.

Тие ОЕМ брендови како Вивакс, Купер Хантер, и ред други - тоа е арачот што азиските компании го плаќаат за да продаваат на ЕУ&САД пазарите. Дел од заработувачката да оди кај посредник од ЕУ или САД. Ние како некој што не ниту во ЕУ, ниту во САД, немаме ниту условување ниту потреба да ги преплаќаме едни исти клими за повеќе пари.

Инаку неколку монтери и сервисери ми имаат кажано дека најголема маржа добиваат баш кога ќе продадат Вивакс. И не само тоа, Вивакс има една цена во Прилеп, друга цена во Скопје (за разлика од други брендови). Што мислиш зошто е тоа така? ;)

Зошто?
Во многу места каде се продава ГРЕЕ велат дека Амбер им е врвната класа (покрај круната).
Не велам дека не се согласувам, но ме интересира зошто?
Затоа што Хансол го имаат многумина, и ретко кој е незадоволен со тој модел (освен некои Бугари без аргументи, кои некаде ги откопува Влавот). Амбер е нов модел, и немаме многу искуства од корисници. Тоа што е сигурно е сигурно, плус цената на Хансол е одлична за тоа што се добива. Јас да купував сега главна клима за во дневна соба, Хансол ќе ми беше прв избор.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Зошто?

Во многу места каде се продава ГРЕЕ велат дека Амбер им е врвната класа (покрај круната).

Не велам дека не се согласувам, но ме интересира зошто?
Од која Амбер е повисока класа од Хансол? Незнам јас за тоа, но јас би одел на Хансоо уште долго додека не се насоберат повеќе позитивни искуства од Амбер.
Бидејќи нема Еуровент мерка е искуството, а со Хансол има релативно поокеј искуства.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Но Вивакс секако не е тоа. Не си единствениот со такви клими кој кога ќе залади палиш ќумбиња печка со котел. Ти ете имаш и парно греење, 99.9% од другите трујачи користат прости ќумбиња.
Па јас не ги оправдувам во никој случај тие што користат ќумбиња за да греат една соба. Хелоуу!! Од каде идеа дека ги оправдувам нив? Јас во тој поглед сум уште повеќе „ултра против“. Нешто сме побркани со мозоците во текот на дискусииве :) Секој си плаче на својот гроб :)
Инаку ти како некој што загрева 360 квадрати (!!!) сметам дека не си баш меродавен за давање совети за некој што грее 60 квадрати. Јас со моите 75м2, и многумина како мене, сум одлично опслужен со клима уреди како главно и единствено средство за греење.
И тоа како сум меордавен да давам совети за загревање на куќа. За стан исто така пошто станот (Аеродром 50 квадрати, градба 2017 и тоа све по П.С) го греам со, пази сега, клима :) Вивакс АЕРИ - бонбона од клима.
Ти за разлика од 99.99% од нас останативе, ти баче имаш секаква инцентива да идеш и на геотермални топлотни пумпи. Јас и повеќето други, ни за 9 животи нема да оправдаме заштеда.
Баче нема доволно простор за да тера во тој правец ама баче дефинитивно иде воздух-вода како помош на котелот. Малку пречка ми претставува физичката изведба (чудото е големо) Главниот проблем кај парно односно загревање на било која вода е да се загрее до 20~25 степени. Тука се губи најмногу енергија, загревањето од 25 нагоре оди побрзо и тука очекувам топлотната пумпа да ја одработи главната задача со загревање (се надевам на ова!) на водата до кај 50 степени. Над ова е чиста премија со оглед на големината и комплексноста на системот.
Друго што е must за мене е ставање на електромоторни вентили секаде низ системот за да добијам целосна контрола врз распоредот на топлината илити кажано со прости зборови - да греам само онаму каде што е потребно и сето тоа да го правам со „електроника“

Вака мислам дека не вреди да се доплаќаат повеќе пари за лепенка од Вивакс.
Значи циркузи си со ова лепенкиве. Во тој свет (на бизнисот) работите не се сведуваат на голо лепење. Тоа отприлика иде вака:
-Здраво ние сме ојле-дојле од Хрватската фирма XXX Doo и сакаме да ни направите клими со ваши компресори ама ако може да затегнете некаде на дебелина на пластиката, не мора баш двореден изменувач и види тоа малку поиграјте се со ознаките. Ако треба скратете и некоја функција кај идентичните модели.
Инаку неколку монтери и сервисери ми имаат кажано дека најголема маржа добиваат баш кога ќе продадат Вивакс. И не само тоа, Вивакс има една цена во Прилеп, друга цена во Скопје (за разлика од други брендови). Што мислиш зошто е тоа така?
Познат ми е мубетов од Гри мастерот на форумов кој се бунеше & кодошеше во Паком за ова.
Разберете дека ликовите од клими.мк имаат ужасно големи маржи! Ликовите од msan уште повеќе.. Дај да не ја чепкаме таа тематика пошто сивите еминенции се вознемируваат. Имаат луѓето билборди за плаќање. Има повеќе денови од колбаси.

btw
За да не се измачуваш понатаму! Јас користам исто така клими за греење се додека може и се додека ми е економски исплатливо. Ова е вака затоа што во секоја соба имам клима и збирот на трошоците од нивната работа = парно со, треба ли да кажам, ненадјебиво повеќе топлина.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
офтопик прашање - од кај ги купувате мерачите за потрошувачка?
Јас искрено го препорачувам Sonoff POW R2 за таа намена. Прецизен е и кошта исто колку овие за на штекер.
Маната е што треба да си го правиш сам, нема дисплеј туку треба да читаш на мобилен ама затоа имаш далеку повеќе информации за потрошувачката.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
@Centurion може малку подетално за Аsyg-от? Како работи, дали е бучен (надворешната и внатрешната), дали прави чести дефрости, дали има фалинки, вибрации?

darko1010

read-only
13 август 2018
18
1
Дали може некој да ми препорача компетентен човек што се занимава со поправка/одржување на клима уреди?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Дали може некој да ми препорача компетентен човек што се занимава со поправка/одржување на клима уреди?
Сашо Кодус.
Пиши ми ПП ако сакаш број од телефон (пошто веројатно е против правила да го напишам бројот овде).

Смо пази, ако ти е нова климата и сеуште под гаранција, тогаш никој освен овластен сервис не смее да ја пипа/отвара климата.

Centurion

hello world
8 август 2010
82
84
@Centurion може малку подетално за Аsyg-от? Како работи, дали е бучен (надворешната и внатрешната), дали прави чести дефрости, дали има фалинки, вибрации?

Па не би рекол дека е бучен повеќе или помалку од други клими,сепак субјективно чувство е,на 3та и 4та брзина се слуша посилно дување за разлика од 1ва и 2ра,меѓутоа не е тоа толку забележително да ни смета по дома. Ваљда сме навикнати до сега,така да и не ја перцепирам бучавата до толку да ми смета.
Надворешната ми е ставена веднаш надвор на балкон и воопшто не ја слушам,вибрации немало ама имам ставено и гумици/бафери на држачите.
Во однос на дефрости овој период многу ретко прави,додека пред неколку недели кога имаше многу магла си правеше на неколку саати да го стопи мразот од надворешната. При дефрост перките се дигаат нагоре,трае околу 8-10мин. и воопшто не дува воздух внатре се додека на заврши самиот дефрост.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Колку степени ви се издувите бе омладинци? Имате ли 20 степени разлика од влез до излез?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
58c на излез си имаат и двете кај мене. Толку им дозволува термостатот на издув пред да го намали компресорот.

Не е надвор -31ц па да има проблем да крене 58ц.

Надвор е -3, ќе помисли јакутија сме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Кај мене е 23.8с на работната маса. На влез и на излез од климата, ниту седам ниту мерам. :D

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
58c на излез си имаат и двете кај мене. Толку им дозволува термостатот на издув пред да го намали компресорот.

Не е надвор -31ц па да има проблем да крене 58ц.

Надвор е -3, ќе помисли јакутија сме.
Од каде да купам сензори за да мерам темп. на издув?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Од по интернетот е најефтино. Јас имам на мултиметарот сонда па така мерам.

• ми се допаѓа
Реакции: dino

Последни теми

Последни огласи

На врв