Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Клима уред предизвика пожар во Скопје

Ако веќе одиме во таа насока

Бонус

Клима уред предизвика пожар во министерството за образование

[edit]
Та не сме саде ние та не сме саде тука
EKSPLODIRAO KLIMA UREĐAJ Požar na splitskim Firulama, dvije osobe ozlijeđene / Novi list

И вака до недоглед. Јес оф корс дека се најчести пожарите од неисчистени оџаци ама да не си ја носиме водата на наша воденица.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Ако веќе одиме во таа насока - еве скриншот од пребарување „пожар оџак“ да не спамувам со катаљарда линкови... :eek:h:

pozar.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Untitled.png

И сега? На каде треба да се движи дискусијава? Накај „катаљарда линкови“?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
На каде треба да се движи дискусијава?
Накај тоа дека на скринштот немаш македонски линкови, наспроти катаљардата достапни линкови за пожари од оџак (ќумбиња) само од Македонија.
Што укажува на цели димензии разлика.

Сериозно, да споредуваш број на пожари настанати од клима уред, со број на пожари настанати од ќумбиња... Тоа е како да споредуваш рид со планина (сакав нешто посмешно да споредам, ама заглавив во гледање клипови од Бад Санта 2-ка). :)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
58c на излез си имаат и двете кај мене. Толку им дозволува термостатот на издув пред да го намали компресорот.

Не е надвор -31ц па да има проблем да крене 58ц.

Надвор е -3, ќе помисли јакутија сме.

Може ли да наснимаш видеа од климата да видиме издув од 58 степени, на усис колку степени е и колку троши.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Има на еуровент мерења за повеќето клими.

Еве од вчера дечко што мерел.
20190104_191331_x264 - Streamable

3.3KW топлина 670W потрошња, COP ~5, надвор -3ц.

Околу 1200w беше вчера мојата во најладното од -3.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Има на еуровент мерења за повеќето клими.

Еве од вчера дечко што мерел.
20190104_191331_x264 - Streamable

3.3KW топлина 670W потрошња, COP ~5, надвор -3ц.

Околу 1200w беше вчера мојата во најладното од -3.

Според вентилаторот на далинското од видеото, колку кубици издув има во моментот?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
25 степени во плафон а на издув едвај 20 степени разлика. Мизерија

Btw
Поретардирано наместена клима немам видено.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Накај тоа дека на скринштот немаш македонски линкови, наспроти катаљардата достапни линкови за пожари од оџак (ќумбиња) само од Македонија.
Што укажува на цели димензии разлика.
За какви димензии зборуваш ти? Што пробуваш да кажеш? Фино ти напишав погоре дека оџаците почесто се палат од негрижа на корисниците. Климите од што се палат? Од негрижа ли?

Па и тука и таму има човечки фактор. Онаму не чистеле оџаци овде (можеби) некој ја поврзал погрешно или имала фабрички дефект па се запалила. Несреќи се случуваат насекаде од [sic] катаљарда причини.
Ако ти е намерата да се контраме можам да продолжам со маса линкови каде имаме заболени од легионела заради клими.

Ама бизарна ми е дискусијава и не ја продолжувам. Терај ти со климата која ти „дава 25 степени на маса“ додека имаш мраз нозе.
Сплит климите ги перципирам како помошно средство за топлење кои во голема мера ми заштедуваат и ми ја одложуваат грејната сезона и тачка.
Ако ти е згодно да те дува. Бујрум.

btw
Вечерва е -12 па баш сакам да видам искуство од некој со клима кој седи во куќа и кој е згреен нормално.
Добивале 58 степени на издув на -10. Мај ес!

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Mногу си негативен друже. ;)
Затоа ги перцепираш негативно работите.

Чисто за риалити чек: Јас живеам во куќа. Се греам со клими. Моментално сум по маичка. Не ми е ладно на нозете! :D

И сите тие 3 клими кои се запалиле во последниве 28 години, не можеш да ги споредуваш со 100-иците пожари настанати од ќумбиња. Можеш да ги спредиш со запалени миксери, тостери, машини за перење алишта... Тоа е тоа што го кажувам, за тие димензии.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Битола, термометар на втор спрат, надвор од прозор -9.1.

СФ50 поставена 26 степени, фан на 3, на 6 метри од климата 25 степени.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
бизарна ми е дискусијава и не ја продолжувам. Терај ти со климата која ти „дава 25 степени на маса“ додека имаш мраз нозе.
Де бе дрзнете се и измерете на под колку степени добивате... каде што газиме боси.

feeeeet.jpg

anigif_enhanced-7824-1444075360-2.gif

giphy.gif

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Па стварно! :)

Тури го термометарот да видиме тоа издувот "од 60 степени" каква работа брка.

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Колку што знам климата ја оставаме да работи 24/7 и кога нема никој дома си работи...А тоа со дрвата муабетот беше или затвори го шпорето (ќумбето) да не прсни некое жарче или чекај да догори или не го пали не сме дома ќе направи пожар..
И јас се греам 4та сезона со клими во куќа,3та со дете,и задоволен и тоа во Битола на -21 вчера,па досега никој од нас а ни малиот не научил да лебди и да не гази по под :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Како почна годинава со пожарите настанати од палењето на клима уреди... Уф грешка, извинете. Мислев на пожарите настанати заради греење со ќумбиња. ;)

https://kanal5.com.mk/articles/361680/vo-veleshko-gorno-orizari-izgore-stolarska-rabotilnica
...пожарот во столарската работилница бил предизвикан од ќумбе на дрва и струготини, а избил кога столарот бил излезен на кратко.

Инаку, ова е втор пожар во ова велешко село од почетокот на годинава. Во пожар предизвикан од две ќумбиња на 1 јануари изгоре трошна куќа и во неа 80-годишен старец.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Море кажи ти како се надумдрувате со тоа Гријата и дифростите на секои 10 минути.

Ај добро! Не се 10, на секои 30.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Појма немам на колку минути прават дифрости климиве. Само знам дека не ми е ладно - вклучително и на стопалата. :)

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Христос се роди.

Он-оф старудијава од Мидеа ака Фонко, ја оставив за празников да работи на 19 степени и сабајлево кога доаѓав си викам, дала душа. Ама нее несака да цркне, дури кога влегов внатре од -12 надвор внатре бања. Ја покачив на 26 степени и после 2 часа работа прв пат направи дефрост. Митот дека он-оф неможе да работи на температури пониски од -5 е надминат, најверојатно разликата е само во заштедата на инвертерот со ниската модулација.
Да бидеме на чисто не е внатре топло, за на кратки ракави, ама донесовме и припомош панелака од 3кв ако загусти да ја пуштиме и нејзе.
Најголем проблем е честото отварање врата, се чувствува продор на ладен воздух одма.
Еве еден совет не ги гасете климите оставете ги 24/7 нека вртат ефектот е одличен, споредено со панелка која ја оставав да работи на * за да не замрзне хемијата(лепила, пур-пена и силикони) кои ги чувам во канцеларија.

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Има некои инфо за Tundrava 12 како се покажува на -10 до 15м2 децки ... некни бев кај другарка таа има вивах некоја се фали али 20м2 ја зеле 22к

nixamk

read-only
9 ноември 2017
2
2
Има некои инфо за Tundrava 12 како се покажува на -10 до 15м2 децки ... некни бев кај другарка таа има вивах некоја се фали али 20м2 ја зеле 22к

Се зависи од просторот и неговата изолација/топлотни загуби и начинот на употреба на климата.

Мојата Tundra 12 наместена пред две недели (која менува Beko on/off клима со навидум исти карактеристики) нема проблем да одржува 23C во дневата каде што е монтирана и 21C во спална и тоалет со потрошувачка 500-750W/h при овие минусни температури. Грее стан на 2 кат од 48 m^2 со добра термо фасада и само еден надворешен ѕид при работа во режим 24/7.

Да поминат уште неколку недели па ќе споделам повеќе детали.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Христос се роди.

Он-оф старудијава од Мидеа ака Фонко, ја оставив за празников да работи на 19 степени и сабајлево кога доаѓав си викам, дала душа. Ама нее несака да цркне, дури кога влегов внатре од -12 надвор внатре бања. Ја покачив на 26 степени и после 2 часа работа прв пат направи дефрост. Митот дека он-оф неможе да работи на температури пониски од -5 е надминат, најверојатно разликата е само во заштедата на инвертерот со ниската модулација.
Да бидеме на чисто не е внатре топло, за на кратки ракави, ама донесовме и припомош панелака од 3кв ако загусти да ја пуштиме и нејзе.
Најголем проблем е честото отварање врата, се чувствува продор на ладен воздух одма.
Еве еден совет не ги гасете климите оставете ги 24/7 нека вртат ефектот е одличен, споредено со панелка која ја оставав да работи на * за да не замрзне хемијата(лепила, пур-пена и силикони) кои ги чувам во канцеларија.
Навистина се роди

Од она што сум го видел старите он-оф Фонко клими вртат кругови околу повеќето денешни инвертери.
Кај таа генерација он-офф (не само фонко) значајна улога игра влагата во воздухот. Затоа што од сам старт почнуваат да работат со полна снага умеат да натрупаат мраз па често се случува да не можат да се договорат самите со себе за дифрост.
Но бизарното е што под -7 (нивниот теоретски минимум) воздухот е прилично сув па весело си работат како ништо да не било.

Додека кај инвертерите логиката (отворете сервисно упатство) е поинаква и нема да развие полна снага ако е премногу ладно (за да не натрупа мраз па да дефростира) односно нема да тргне веднаш со полна снага во ладна просторија и тука, генерално, луѓето се незадоволни затоа што не знаат да „управљаваат“ инвертер и ги гаснат. Потоа добиваш млак воздух на излез, нервози, пцуења, викање на сервисери и слично.
Инвертерот всушност и не смее да се гасни. Во минативе 15 години сум имал искуства каде што на инвертер му требало повеќе од 24 часа да почне да работи како што треба.

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Се зависи од просторот и неговата изолација/топлотни загуби и начинот на употреба на климата.

Мојата Tundra 12 наместена пред две недели (која менува Beko on/off клима со навидум исти карактеристики) нема проблем да одржува 23C во дневата каде што е монтирана и 21C во спална и тоалет со потрошувачка 500-750W/h при овие минусни температури. Грее стан на 2 кат од 48 m^2 со добра термо фасада и само еден надворешен ѕид при работа во режим 24/7.

Да поминат уште неколку недели па ќе споделам повеќе детали.
Фала за инфото чекаме повеќе инфо .... денес бев во сет немале 12 сите ги купиле ....

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно