Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Се сложувам за Фонко но нивна он оф клима со нивни ознаки купена пред 20+ години ден денес преде ко нова. Но пред точно 10 години порачав за во канцеларија исти модел ко домашната ми испорачаа мидеа шит клима...
Тогаш Фонко препродавале ремаркирани LG клими со своја лепенка, потоа ете на стара слава дилаат Мидеа. Ме подсеќа на еден друг препродавач кој прво препродаваше ремаркирани Гри клими, а сега продаваат со нивна лепенка ремаркирани Мидеа... Наградно прашање: Ти текнува за кој бренд зборувам? :innocent:

Не дека Мидеа се толку лоши, си имаат место на пазарот - но во пониска ценовна класа, со цени како за Мидеа.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Јак издув не е скап воопшто. Моторот на вентиларотор внатрешен ќе го ставам место 30, да е 80W и ќе корне. Што е скапо во тоа?

Јак издув е начин на кој ќе се испорача повеќе топлина со ефтина изработка. И самиот кажуваш дека парното е бесшумно а со дување, а потоа дека требало јак издув. Никако.

Зошто? Затоа што 3KW може да се оддадат во еден простор преку:
1. 1000m3 и 38Ц
2. 600м3 и 50Ц

кај е издувот многу-многу потопол и поудобен, па и нема промаја во собата. Скапото е да имаш многу киловати со мал издув, а некако да го направиш тоа со висок COP. Е тоа е скапото.
Тука се мешаат две работи
Издув и проток
Две клими.на ист проток ги имаам дома можам да споредам и на ист (скоро ист)проток наместени
Едната има поголема внатрешна и дувањето е послабо а другата со помала.внатрешна дува посилно што е логично.
Затоа 18ките и 24ките имаат поголеми внатрешни.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
^Токму така. Тој кериерот што има 1000 м3/ч издув има скоро 30 сантиметри подолга внатрешна од мицубишито со 600 м3/ч (108:80 cm). А според сликата и отворот за издув зазема доста поголем дел од кај мицубишито. Еве на сликава грубо претставени во размер.

mvsk.jpg
Според тоа ќе излезе дека кериерот и послабо ќе дува иако пумпа поголема количина воздух.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Сум имал 7kw беко со 1100м3, сега имам FH35, детално ми е јасен ураганот наречен 1000м3 од голема единица наспрема 700м3 од ваква.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Најреално решени за загадувањето во СКопје е сите на парно и топланите со причистителни филтри. Ама не, колите загадувале, ќе воведуваме казни за возачите.
Она што излегува од топланите е пареа, мерено неколку пати, така да тие сигурно не се проблем за загадувањето.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.253
Немам намера да мешам политика ама ова морам да го споделам.

Значи, министерон кој не се занимава со луѓе не сака да потпише па „еден тон“ клими се заглавени на царина затоа што имаат R32. Ова изгледа е премногу за мозокот на дотичниот па ваљда она “R32“ делува нуклеарно опасно.

Друго
Климите имаат различна стапка на даночење во зависност од снагата (ваљда е нормално тоа)
Ама како е нормално да ги едначат сплит системите од 5,5 kW со монструмите наменети за централна климатизација.

Знаете кога ќе има чист воздух овдека? Никогаш.
Волку ретардирана администрација немало досега. Земи бре спушти ДДВ и царина за клими до 5,5 kW, ослободи од ДДВ соларни за топла вода, стимулирај фото-волтаици ....

Ама на кого да му текне? На Флегма?

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Она што излегува од топланите е пареа, мерено неколку пати, така да тие сигурно не се проблем за загадувањето.

Тоа и јас го реков. Чисти градови ќе имаме само со топлани и централно парно. Се додека секое домаќинство гори оџак два, ќе имаме загаден воздух. А идиотите на власт ќе го решаваат проблемот така што ќе прават лепенки за автомобилите....и казни од 300 евра. Затоа што друга цифра не знаат. Шизофренијата на владеачката гарнитура е наследна по се изгледа. Сите се одлешени од реалноста, а како да не бидеш кога живееш во облаци.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Немам намера да мешам политика ама ова морам да го споделам.

Значи, министерон кој не се занимава со луѓе не сака да потпише па „еден тон“ клими се заглавени на царина затоа што имаат R32. Ова изгледа е премногу за мозокот на дотичниот па ваљда она “R32“ делува нуклеарно опасно.

Друго
Климите имаат различна стапка на даночење во зависност од снагата (ваљда е нормално тоа)
Ама како е нормално да ги едначат сплит системите од 5,5 kW со монструмите наменети за централна климатизација.

Знаете кога ќе има чист воздух овдека? Никогаш.
Волку ретардирана администрација немало досега. Земи бре спушти ДДВ и царина за клими до 5,5 kW, ослободи од ДДВ соларни за топла вода, стимулирај фото-волтаици ....

Ама на кого да му текне? На Флегма?
Флегма за министер!!!

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

19 јуни 2015
605
1.347
Скопје
AleksandarCaki's setup  
Processor & Cooler
I7 8700k 5.0ghz 1.37v(manual mode) *Delided, CM Nepton 240m (4x Corsair ML120Pro RGB)
Motherboard
Asus z370-e Strix
Storage
Samsung 960 Evo 250gb, Samsung 850 pro 256gb, Samsung 850 pro 512gb, WD Black FZEX 1tb, WD Blue EZEX 1tb
PSU
Cooler Master V850 - Fully Modular 850W 80 PLUS Gold
RAM
HyperX Fury RGB DDR4 32GB 3200MHZ CL16
Video card
MSI Duke 1080ti OC, 2025core, 12000 mem + Kraken X41 + Kraken G12 bracket + 1x Corsair ML140 Pro LED RGB
Case
Corsair Air 540 (3x Corsair ML 120 Pro LED RGB)
Mouse
Logitech g502 Proteus Spectrum, Logitech g700s
Keyboard
Coolermaster Masterkeys PRO L RGB, cherry mx red
Audio
Creative Sound BlasterX Katana
Monitor
LG 34GK950G 34" 120hz G-Sync 3440x1440
OS
Windows 10
Здраво дечки, ми треба совет околу избор на инвертер кој ќе се користи за викендичка. Ми треба конкретно за греење. Е сега, ова е ситуацијата: објектот е на приземје и кат, со тоа што на приземје има 38 м2, а горе е 30. Битен момент е дека има галерија, која го влече топлиот воздух нагоре. На катот има веќе 3.5ка клима која ја користам за ладење и функционира одлично поради тоа што ладниот воздух паѓа преку галеријата доле. Исто така најбитно ми е да можам да ја контролирам од дома, односно да ја палам преку апликација бидејки сакам да е топло кога ќе стигнам таму. Секој совет е добредојден.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Решение за тебе е клима инвертер со соодветна јачина. Ако имаш интернет тогаш со вифи, ама пошто е викендица веројатно немаш.
Е сега значи дека може да се оди со клима која ќе има можност да грее до 16 степени.

Таа ќе ја упалиш и ќе ја оставиш на 16ц и така ќе си стои цело време додека не си таму. Пришто ништо нема да замрзне или недајбоже пукне цевка зошто ќе е топличко. Во таков режим климата ќе е стравотно економична и ќе има некоја потрошња од максимум 2000 денари месечно. Со тоа што викендицата ќе е млака 24/7, а климата само ќе си пирка лабаво.

Ако имаш вифи ќе можеш ова да го креваш на рецимо 23ц вечерта пред да отидеш за да подзатопли повеќе. А ако немаш вифи кога ќе дојдеш ќе ја стокмиш на 27 и да згрее за некој 3-4 саати.

Ломо лцлх 18ка
Вивакс аери 18ка
Хансол 12ка на промоција сега
Ова се најефтините опции грубо.
Здраво дечки, ми треба совет околу избор на инвертер кој ќе се користи за викендичка. Ми треба конкретно за греење. Е сега, ова е ситуацијата: објектот е на приземје и кат, со тоа што на приземје има 38 м2, а горе е 30. Битен момент е дека има галерија, која го влече топлиот воздух нагоре. На катот има веќе 3.5ка клима која ја користам за ладење и функционира одлично поради тоа што ладниот воздух паѓа преку галеријата доле. Исто така најбитно ми е да можам да ја контролирам од дома, односно да ја палам преку апликација бидејки сакам да е топло кога ќе стигнам таму. Секој совет е добредојден.

19 јуни 2015
605
1.347
Скопје
AleksandarCaki's setup  
Processor & Cooler
I7 8700k 5.0ghz 1.37v(manual mode) *Delided, CM Nepton 240m (4x Corsair ML120Pro RGB)
Motherboard
Asus z370-e Strix
Storage
Samsung 960 Evo 250gb, Samsung 850 pro 256gb, Samsung 850 pro 512gb, WD Black FZEX 1tb, WD Blue EZEX 1tb
PSU
Cooler Master V850 - Fully Modular 850W 80 PLUS Gold
RAM
HyperX Fury RGB DDR4 32GB 3200MHZ CL16
Video card
MSI Duke 1080ti OC, 2025core, 12000 mem + Kraken X41 + Kraken G12 bracket + 1x Corsair ML140 Pro LED RGB
Case
Corsair Air 540 (3x Corsair ML 120 Pro LED RGB)
Mouse
Logitech g502 Proteus Spectrum, Logitech g700s
Keyboard
Coolermaster Masterkeys PRO L RGB, cherry mx red
Audio
Creative Sound BlasterX Katana
Monitor
LG 34GK950G 34" 120hz G-Sync 3440x1440
OS
Windows 10
Решение за тебе е клима инвертер со соодветна јачина. Ако имаш интернет тогаш со вифи, ама пошто е викендица веројатно немаш.
Е сега значи дека може да се оди со клима која ќе има можност да грее до 16 степени.

Таа ќе ја упалиш и ќе ја оставиш на 16ц и така ќе си стои цело време додека не си таму. Пришто ништо нема да замрзне или недајбоже пукне цевка зошто ќе е топличко. Во таков режим климата ќе е стравотно економична и ќе има некоја потрошња од максимум 2000 денари месечно. Со тоа што викендицата ќе е млака 24/7, а климата само ќе си пирка лабаво.

Ако имаш вифи ќе можеш ова да го креваш на рецимо 23ц вечерта пред да отидеш за да подзатопли повеќе. А ако немаш вифи кога ќе дојдеш ќе ја стокмиш на 27 и да згрее за некој 3-4 саати.

Ломо лцлх 18ка
Вивакс аери 18ка
Хансол 12ка на промоција сега
Ова се најефтините опции грубо.
Имам вифи 24/7 таму. Имам и подно греење што ми е поврзано со термостат и апликација за палење преку телефон. Запнал стариот да стаи инвертер за догревање. Јас со подно на 6кв дигам од 13 до 18.5 од 10 вечер до 7 сабајле. Тоа е 180 денари. Ставено ми е на режим ако падне под 8 степени само да се упали подното баш поради мрзнење. Проблем е што треба ден унапред да го палам за да стопли. Оваа опција со инвертерот ми е ако сакам после работа на ладна викендица директ да отидам на стоплено. Нејсе, фала ти многу сега ќе ги разгледам! :)

leinad

read-only
14 ноември 2018
8
5
пред некое време се консултирав со вас за инвертер и конечно можам да се пофалам бидна работата. веќе трет ден се греам на клима шпоретот и дрвцата ќе останат за стравот да го чуваат зошто градбата е од постар тип со стари прозори и очекувам и поголема сметка од наведените примери. но за старт задоволува и охрабрува не морам да станувам ноќе и да доставам дрвца. климата е вивакс аери 3.5 кв за 20м2 днена и две мали спални.голема благодарност до сите форумџии што излегоа во пресрет со нивното искуство и несебична помош.за моето понатамошно искуство ќе пишувам понатаму но посочете модел за мерење потрошувачка и од каде да се набави.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Ти пак можеш да си фрлиш дрвце со упалена клима. Веднаш ќе детектира дека станува потопло и ќе смали потрошња. И ќе работи страшно ефикасно.

Различно е да се грееш на дрво и да фрлиш по некое дрвце од мерак. 10/20 пати разлика во кубици е тоа. А меракот пак си е тука ама со пола кубик или кубик годишно, а не со 10-20кубика.

Климата одма осеќа кога сакаш да и помогнеш. И онака месечен максимум и е 3500 денари.
пред некое време се консултирав со вас за инвертер и конечно можам да се пофалам бидна работата. веќе трет ден се греам на клима шпоретот и дрвцата ќе останат за стравот да го чуваат зошто градбата е од постар тип со стари прозори и очекувам и поголема сметка од наведените примери. но за старт задоволува и охрабрува не морам да станувам ноќе и да доставам дрвца. климата е вивакс аери 3.5 кв за 20м2 днена и две мали спални.голема благодарност до сите форумџии што излегоа во пресрет со нивното искуство и несебична помош.за моето понатамошно искуство ќе пишувам понатаму но посочете модел за мерење потрошувачка и од каде да се набави.

flip360

read-only
14 јануари 2018
4
1
Здраво на сите, темата е доста темелна и можат да се најдат прилично многу информации за избор на соодветен клима уред.
Местото кое ќе го загревам е 25 - 30 квадрати кујна и дневна со можност да се отвори врата кон ходник, барака со изолација, гипс Soundboard плафон со 10цм. изолација опшиена по цел периметар, стари прозори но дупли и доста добро одржани, во план е да се сменат со ПВЦ. Над мене втор спрат со плоча кој одвреме навреме се загрева.
Од тоа што прочитав изборот ми тежнее кон Gree Hansol 3.5 кој е моментално на промоција.
Прашањето ми беше дали и другите модели од Gree како Viola, Fairy или Lomo се можеби подобар избор во однос на цена перформанси?

Испратено од FRD-L09 преку IT.mk форум апликација

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Не се. Ханолот е најдбора избор од Грее. Секогаш и бил. Башка што сега е на промоција со коректната цена.

Само мора многу да се внимава со монтажата да е совршена и да се следи потрошувачката првите месец дена за да се осигураш дека е добро монтирана. Потоа ако е се во ред и си држи просек под 500-600w си свиркаш и уживаш.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
ако ти е отворен простор,за 30 м2 било која клима до 25000 ке ти загрее.зборам на овие температури.
кога ќе има магла,висока влажност,температура околу нула или минус...сите клими ќе одат во дифрост,некоја повеќе некоја помлаку зависи како ја имаш наместено дали на 21 или 25.

хансолот се рачуна како нај јак од тие што ги спомена.цена 37000 на промоција ако не се лажам.
пиши ги цените на другите виола,ломо,фери...
зависи колку пари планираш да дадеш за клима.

500-600 е многу. може да работи и со помалку,знаеш :)

flip360

read-only
14 јануари 2018
4
1
Не се. Ханолот е најдбора избор од Грее. Секогаш и бил. Башка што сега е на промоција со коректната цена.

Само мора многу да се внимава со монтажата да е совршена и да се следи потрошувачката првите месец дена за да се осигураш дека е добро монтирана. Потоа ако е се во ред и си држи просек под 500-600w си свиркаш и уживаш.
Монтажата ќе ја договорат со Кодус од Gree, некој спомна тука дека си вршат профи монтажа. Има и еден член постирано задолжителни правила при монтажа кои мислам да ги применам. Дали треба да погледнам некоја друга од типот Daikin, Haier, Mitsubishi или некој друг производител во тој ценовен ранг?
ако ти е отворен простор,за 30 м2 било која клима до 25000 ке ти загрее.зборам на овие температури.
кога ќе има магла,висока влажност,температура околу нула или минус...сите клими ќе одат во дифрост,некоја повеќе некоја помлаку зависи како ја имаш наместено дали на 21 или 25.

хансолот се рачуна како нај јак од тие што ги спомена.цена 37000 на промоција ако не се лажам.
пиши ги цените на другите виола,ломо,фери...
зависи колку пари планираш да дадеш за клима.

500-600 е многу. може да работи и со помалку,знаеш :)
Другите се околу 25000 - 33000, тамо не спаѓа Амберот. Ферито ми беше како најслично до Хансолот меѓутоа не знам баш точно да ги тумачам спецификациите а со цена е некаде 3000 поефтина.
Отворениот простор е 25 квадрати но со отворање на врата кон ходник и другите соби, се зголемува секако.

Буџетот ни е околу 600-700 евра, од форумов прочитав доста добри работи и задоволни луѓе со Хансолот, затоа ми е прв пик но ги гледав и Daikin, Haier и незнам дали има Mitsu за таа цена од 3.5КW.
Знам дека компресорот на Хансолот е Sanyo и дека e twin rotary, има некој инфо околу ова и дали се другите два производи подобри или пак поефикасни?

Однапред благодарам за одговорите.

Испратено од FRD-L09 преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

darjar

read-only
8 февруари 2017
16
6
Дечки едно запажање у вези Тундра 18кава. Гледам само @CBB_6 пријавил гумени оригинал бафери во кутујата дека имало. Ја на неколку места знам со сигурност дека немало па би ги прашал другите неколку члена што ја имаат и пишуваат за истата дали имале бафери во кутијата. Ја лично присуствував на една монтажа на Тундра 18ка купена од Енергија и во кутијата бафери немаше. Е сега некој пиша а и јас така знам дека Енергија ги зима од Сетек и тогаш се прашувам кој ги “топи” бафериве..?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Дечки едно запажање у вези Тундра 18кава. Гледам само @CBB_6 пријавил гумени оригинал бафери во кутујата дека имало. Ја на неколку места знам со сигурност дека немало па би ги прашал другите неколку члена што ја имаат и пишуваат за истата дали имале бафери во кутијата. Ја лично присуствував на една монтажа на Тундра 18ка купена од Енергија и во кутијата бафери немаше. Е сега некој пиша а и јас така знам дека Енергија ги зима од Сетек и тогаш се прашувам кој ги “топи” бафериве..?

Може да има гумици.
А може и да нема.

Бафери не одат со клими и се доплаќаат кај тој што ја монтира 300-500 денари.

maki01

hello world
2 август 2017
118
83

Дедото ја купи тундрата 18-ка пред еден месец и на скајп што ми покажуваше се обични гумици кои се ставаат меѓу климата и држачот, но не се бафери.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Колку што знам никој не испорачува гумени бафери со клима. Околу 100 денари парче се. И не се неопходни, доколку е монтирана добро климата нема да има вибрации.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Колку што знам никој не испорачува гумени бафери со клима. Околу 100 денари парче се. И не се неопходни, доколку е монтирана добро климата нема да има вибрации.
Од каде може да се купат?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв