Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Abe znaes kako? Shto povekje chitash i ucish za klimi toa povekje shube ti e. Za se e taka vo zivotot. Zena mi devetti mesec e trudna, vo tekov na celava bremenost ja karav da ne kisni po takvi forumi za majki, za bebinja i slichno, da ne chita za mozni komplikacii pri poragaj ili ne znam ti jas shto zatoa shto samo shube ke si napravi.

Taka i jas so klimive. Nemam nikakov problem so niv, ama te sega si vikam da ne ne mi gi vakumiraa dobro, da ne slucajno preblisku do tavan mi gi montiraa, da ne mic "crknat" brzo? Ko zena nekoja.

Подалеку и ти од форуми :tease:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Точно печатна грешка е бидејќи копирале од ознаките. Треба да се види на лице место, сајтот е подложен на грешки.
Мислам дека никогаш не постоеа 2 типа на 18ки (Е и В), печатна грешка е во Тим најверојатно е во прашање. Ако некој корисник забележи тундра 18 со B, нека ја постира тука.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Секако дека Сетек нема да се Сетек ако не се Сетек :)

Ја нема на лагер оваа Тундра :)

Неаме тоалетна ама имаме шмиргла дупла. Оваа ја препорачаа како алтернатива на Тундрата:
Midea MSMBCU-18HRFN1-QRD0GW(B)

Што вика еуровент за оваа?

Појма немам и не ме интересира. Не сакам Мидеа :)

Мојата следна клима најверојатно ќе биде баш оваа Мидеа. Jaс немам предрасуди.

И јас немам предрасуди ако се работи за Митсубиши, Даикин, Тошиба... ама за овие останатите имам :)

Еден ден покаасно :)

@DelphiUser, баш ме заинтригира климава (Midea), ете една молба до тебе да појасниш зошто баш оваа е твој следен избор. Јас сум со предрасуди, ама не сум ептен тврдоглав, можи да направам разумен компромис :)) . Јас имав фрлено окце на Тундрата 18 од Сетек (ама Сетек ми го фрлија назад окцето, ја нема на лагер), а баш се разврзаа муабети за Тундрата...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Незнам каква споредба е тундрата 18 со 4.25KW и Мидеа со 3.45KW на -7.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Вака на хартија мидеата 18 излегува подобра клима од тундрата 18 но и во цена е 25% поскапа.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Вака на хартија мидеата 18 излегува подобра клима од тундрата 18 но и во цена е 25% поскапа.
Те молам поткрепи го овој муабет со соодветни аргументи.

Како тоа ова:
8vaigmK.png

е подобро од ова:
hXPgp0V.png

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Дали можеш да погледнеш:
Мицубиши SF50
Daikin FTXF50
Gree Хансол 18ка
Хаиер Тундра 18
Gree Lomo LCLH 18

Prethodno ti odgovoriv deka nemam budget za SF50 i FTXF50 no se smenija rabotite nekako vlegoa vo igra tie dve i CARRRIER VENTUS SUPREME 42QHC024D8SW / 38QHC024D8SW za koi sto sum zainteresiran, pa do krajot na denot da odam da odberam edna.
Moze malku pomos koja e podobra od ovie 3?
Mene nekako Daikenot mi stoi kako najdobar izbor no sepak ako moze i vashe mislenje vo vrska so istite.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Abe znaes kako? Shto povekje chitash i ucish za klimi toa povekje shube ti e. Za se e taka vo zivotot. Zena mi devetti mesec e trudna, vo tekov na celava bremenost ja karav da ne kisni po takvi forumi za majki, za bebinja i slichno, da ne chita za mozni komplikacii pri poragaj ili ne znam ti jas shto zatoa shto samo shube ke si napravi.

Taka i jas so klimive. Nemam nikakov problem so niv, ama te sega si vikam da ne ne mi gi vakumiraa dobro, da ne slucajno preblisku do tavan mi gi montiraa, da ne mic "crknat" brzo? Ko zena nekoja.
Тоа е проблемот со форумите, сите стануваат експерти со читање низ други форуми на интернет...
Ако немаш проблем со климата не си отварај сам проблем.
Она што не е расипано не треба да се поправа ...

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Еден ден покаасно :)

@DelphiUser, баш ме заинтригира климава (Midea), ете една молба до тебе да појасниш зошто баш оваа е твој следен избор. Јас сум со предрасуди, ама не сум ептен тврдоглав, можи да направам разумен компромис :)) . Јас имав фрлено окце на Тундрата 18 од Сетек (ама Сетек ми го фрлија назад окцето, ја нема на лагер), а баш се разврзаа муабети за Тундрата...

ТУндрата ти е проверен производ, но внимавај на мааната што ја кажав, може ќе ти смета. Јас ќе земам Мидеа но друг модел на 18ка: MA-18N8D0-O/MA2-18NXD0-1
Има одлични резултати на Еуровент: 4.33KW со COP 2.44 на -10степени. 40 бона во Хидросет. ОВаа во Сет е малку послаба, но и поевтина.
Другата есен ми е во план (здравје боже).
Midea e #1 производител во светот, па не очекувам непријатни изненадувања.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
....
Midea e #1 производител во светот, па не очекувам непријатни изненадувања....
Дикутабилно, зависно кои параметри ги земаш за да рангираш, кај многу графикони е GREE бр.1
Во секој случај разликата е мала ...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Prethodno ti odgovoriv deka nemam budget za SF50 i FTXF50 no se smenija rabotite nekako vlegoa vo igra tie dve i CARRRIER VENTUS SUPREME 42QHC024D8SW / 38QHC024D8SW za koi sto sum zainteresiran, pa do krajot na denot da odam da odberam edna.
Moze malku pomos koja e podobra od ovie 3?
Mene nekako Daikenot mi stoi kako najdobar izbor no sepak ako moze i vashe mislenje vo vrska so istite.
Јас не би одел на 24ка кериер за дома со 1100м3 издув на кој дава 4.69кв затоа што тоа е непријатно многу дување. Како што гледаш Мицубишито вади тука некаде бројки но со масивно помал издув од 720м3 воздух. Што е светлосни години попријатно за седење. Даикинот треба да е исто солиден, но и тој својата јачина ја вади на сметка на 1000м3 издув. Што не е сјаен параметар.

Со оглед на ова подолу можам да заклучам дека SF50VE би ја ставил на прво место, потоа Даикинот и на крај кериер 24ка. Ова е мое лично мислење секако за овие клими врз база на параметрите за нив.
3DnBzA5.png

Cjvwh7T.png

Sr9wOPN.png

DEILWyU.png

Еве ги параметрите грубо.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Само мала исправка @mdeni, голем издув од 1000 е пожелно и скапо. Тоа е еден од параметрите по кои се разликуваат слабите од јаките клими. Голем простор никогаш и никако не може да се стопли со издув 600. Е сега параметарот за некомфор е исто така присутен и многупати кажан, климите не се комфорни, бучни се и дуваат. Тоа е голем компромис затоа што се економични. Нема подобро од градско парно во следните 30 години, ефтино, топло и бесшумно.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Јак издув не е скап воопшто. Моторот на вентиларотор внатрешен ќе го ставам место 30, да е 80W и ќе корне. Што е скапо во тоа?

Јак издув е начин на кој ќе се испорача повеќе топлина со ефтина изработка. И самиот кажуваш дека парното е бесшумно а со дување, а потоа дека требало јак издув. Никако.

Зошто? Затоа што 3KW може да се оддадат во еден простор преку:
1. 1000m3 и 38Ц
2. 600м3 и 50Ц

кај е издувот многу-многу потопол и поудобен, па и нема промаја во собата. Скапото е да имаш многу киловати со мал издув, а некако да го направиш тоа со висок COP. Е тоа е скапото.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Јак издув не е скап воопшто. Моторот на вентиларотор внатрешен ќе го ставам место 30, да е 80W и ќе корне. Што е скапо во тоа?

Јак издув е начин на кој ќе се испорача повеќе топлина со ефтина изработка. И самиот кажуваш дека парното е бесшумно а со дување, а потоа дека требало јак издув. Никако.

Зошто? Затоа што 3KW може да се оддадат во еден простор преку:
1. 1000m3 и 38Ц
2. 600м3 и 50Ц

кај е издувот многу-многу потопол и поудобен, па и нема промаја во собата. Скапото е да имаш многу киловати со мал издув, а некако да го направиш тоа со висок COP. Е тоа е скапото.

Со мал издув COP -от е мал, докажано и измерено, ова не е проблем кај парното, кој не работи на тој принцип. За да се стопли една просторија со клима мора јак издув за да проструи воздухот, во спротивно со мал издув воздухот не се движи, патува до 2 метри растојание од климата и оди на таванот каде што ја гуши климата и оваа се исклучува, не знае дека на 2-3 метри растојание темепратурата е 18 степени. Многу се поскапи внатрешните единици со голем издув, провери сам, не дека вредат толку, но толку ги наплаќаат.

Инаку парното се става на надворешните зидови и си грее 20-24часа, милина. Најреално решени за загадувањето во СКопје е сите на парно и топланите со причистителни филтри. Ама не, колите загадувале, ќе воведуваме казни за возачите.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Клима која ќе даде 3.6KW на -10 со 3.0COP при максимален издув 700m3
е многу поскапа од
клима која ќе даде 3.6KW на -10 со 3.0COP при максимален издув 1000м3

Ова треба да ти појасни што е скапо кај една клима. И

Nikecot

read-only
19 ноември 2018
18
10
Со оглед на ова подолу можам да заклучам дека SF50VE би ја ставил на прво место, потоа Даикинот и на крај кериер 24ка. Ова е мое лично мислење секако за овие клими врз база на параметрите за нив.

SF50 nemalo na lager, se cekalo na carina no koga ke stignale ke imalo promena na cenata, znaci izgleda ke bide povisoka, sto znaci nisto od nea.
K`smet :)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Како стоите колеги со потрошња на ова топло време?
IMG_20181122_171151.jpg
Зададена 21Ц, ауто фан, 30 м2, куќа со нула изолација. Климата е Гри Хансол монтиран лани, презадоволен сум во секој поглед. :)
Мерачот од мрза никако да го нарихтам на зимско сметање. :innocent:

На новиот Хансол не сум му ставил мерач, али покрива само 20/26 м2, исти подесувања, значи може да троши исто или помалку. :crazy:
За воља на вистината под 90W не сум измерил.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Како стоите колеги со потрошња на ова топло време?
Погледнете го атачментот 68836
Зададена 21Ц, ауто фан, 30 м2, куќа со нула изолација. Климата е Гри Хансол монтиран лани, презадоволен сум во секој поглед. :)
Мерачот од мрза никако да го нарихтам на зимско сметање. :innocent:

На новиот Хансол не сум му ставил мерач, али покрива само 20/26 м2, исти подесувања, значи може да троши исто или помалку. :crazy:
За воља на вистината под 90W не сум измерил.
90W??? I duva so 90w? Bravo....

Jas trite 3,5ki gi imam pushteno bidejki sestra mi od stranstvo e dojdena i moram i nejzinata soba da ja gream so klimive so otvoreni vrati. 2*Mitsu WN35 i 1*FH35. Dve vo dnevna i edna vo spalna. Otvoreni site vrati osven od tretata soba. Gream znaci momentalno 130tina kvadrati, pomalku nekoj kvadrat da, povekje ne. Momentalna potroshnja na WNot vo dnevna e ovoj. Zadadeni 24 na WNite, 25 na FHto, malce poopteretena da e kako poekonomicna. Site na trojka izduv. Nemam merach na drugive klimi ama tuka nekade bi trebalo da se, so toa shto na taa vo spalna mozebi 50-80W povekje da troshi od ova.
IMG_20181122_175320.jpg

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Те молам поткрепи го овој муабет со соодветни аргументи.
Голема разлика во реално затоплување нема да има, синтетички тестови се секогаш едно, реалноста друго. Погледни и која е разликата во потрошувачка тундрата ќе троши повеќе од мидеата, тундрата нема измерен скоп во реално затоплување просечно во сезоната класифицирана е во класа Г а мидеата во А+. Нели бараме клима добра цена со добри перформанси, гледајќи го еуровентот за кој се држите ко слеп за стап, мидеата мене ми изгледа за покомплетна клима од тундрата. Но кога ќе купи некој и пише реално импресии ќе знаеме и јас и ти која е подобро решение за парите.
п.с. Не сум фан на мидеа, ја мрзам мидеава он оф од преварантите Фонко кои место нивна клима ми увалиа треторазредна он оф клима за многу пари.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Фонко секогаш продавале туѓи клими, ремаркирани со нивни лепенки. Нешто како Вивакс, само на помала скала. А Мидеа не се толку лоши, но само ако се продаваат по соодветни цени. Со вивакс лепенки не се баш исплатливи, не кога има подобра опција за слични пари.

И на крај Тундра моделот од Хајер, за парите не изгледа лошо. Но сеуште немаме никакви кориснички искуства пренесени за целосезонско греење, затоа се надевам дека @CBB_6 ќе пренесува искуства со неговата клима. Посебно за Хајер не знам никој да каже како поминал со тие клими во ладна зима. Ланската зима беше толку топла да можеше да се помине со он/оф клими. Годинашнава зима нема да ја коментирам (да не ја заречам работава), ама сите гледате како е засега. Со он/оф клима може комотно да се загреваат домовите и штета е што толку клими седат неискористени во куќи каде чадат оџаци и се загадува воздухот... Во меѓувреме чекаме 5,000 евра субвенции за електрични возила, додека од субвенции за клима уреди не станува збор.

Последна промена:

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Фонко секогаш продавале туѓи клими, ремаркирани со нивни лепенки. Нешто како Вивакс, само на помала скала. А Мидеа не се толку лоши, но само ако се продаваат по соодветни цени. Со вивакс лепенки не се баш исплатливи, не кога има подобра опција за слични пари.
Се сложувам за Фонко но нивна он оф клима со нивни ознаки купена пред 20+ години ден денес преде ко нова. Но пред точно 10 години порачав за во канцеларија исти модел ко домашната ми испорачаа мидеа шит клима, само држачите за климата беа брендирани фонко се останато па дури и монтажата беше за жалење. Разликата помеѓу овие две клими беше очигледна и им реагирав, направија повторна монтажа со убедување дека оваа е дури поарна. :( За жал јас сум добра душа инаку требаше сосе климата да ги измарширам и очи да не им видам повеќе.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Се сложувам за Фонко но нивна он оф клима со нивни ознаки купена пред 20+ години ден денес преде ко нова. Но пред точно 10 години порачав за во канцеларија исти модел ко домашната ми испорачаа мидеа шит клима...
Тогаш Фонко препродавале ремаркирани LG клими со своја лепенка, потоа ете на стара слава дилаат Мидеа. Ме подсеќа на еден друг препродавач кој прво препродаваше ремаркирани Гри клими, а сега продаваат со нивна лепенка ремаркирани Мидеа... Наградно прашање: За кој бренд зборувам? :innocent:

Не дека Мидеа се толку лоши, си имаат место на пазарот - но во пониска ценовна класа.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв