Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Еве неколку идеи од америте, како тие ги изолираат старите прозорци
со обичен најлон....
View: https://www.youtube.com/watch?v=Ft33T82ud8o

View: https://www.youtube.com/watch?v=3PkFKG4b7ic

или ова
View: https://www.youtube.com/watch?v=piIsDxbysnU
со nylon bubble wrap ми изгледа дека е ефикасно! Најлон со воздушни перничиња нели оној за заштита при транспорт на електрични и воопшто други кршливи уреди (најлон со воздушни балончиња што ги “пукавме“ како деца, некои и како повозрасен за лечење нервоза :) .... знаеме дека воздухот изолира нели, па голема е веројатноста дека ова е ефикасно (бар мислам).... Само каде да се најде од оваа фолија?! Претпоставувам Хубо или Бриколаж....
Е вакво нешто со Ломо LCLH да се начека на акција (27К) со 10 г гаранција, ми изгледа најевтино решение за промена на греењето од цврсто гориво (дрва) на клима инвертер ... и сметка за струја (за греење на 30м2) у сезона под 3,000 Денари! Со само 12 часа користење дневно и помала сметка :)
Што мислите? mdeni ?! Ти како инџенер и познавач на материјава.... ти фаќа око со ова американскиве керефеки! Знаеме што е најдобро, ама ова како какво-такво решение за задихтување те изолација!?

Последна промена:

Jedah

user
6 ноември 2007
1.313
2.288
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Земав 12CH35AERI за 35 квадрати.
Викендов ќе иде мајстор да ја мести.
На што да припазам/ да му предочам за да не биде фушарски наместена?
Тип на фреон? Испуштање ваздух? Должина на црево?

Andev.9

read-only
12 септември 2017
2
1
Пожелно е при монтажа откако ќе се поврзе бакарната инсталација да се извакумираат цевките пред пуштање. Околу должината на инсталацијата се препорачува до 5-6 метри да биде, подолго од тоа може да намали капацитет. Исто гледај внатрешната единица да биде повисоко намонтирана од надворешната, ако има услови за тоа. Фреонот си е фабрички собран во компресорот, така да околу него немаш никаков проблем.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
со обичен најлон....

го практијуваат тие што се под кирија, што имаат шкарт прозорци, лепат "термичка" фолија :D, затнуваат дупчиња... кај им текна на баблврап :eek:h:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Задолжително да се направи вакумирање, задолжително да се направи проверка дали истекува вода/кондензат надвор (со шише со вода), ако можеш да најдеш пластични розетни за дупките во ѕидовите (особено кај надворешната), задолжително да се вакумира подолго време :), кабелот за струја да биде квалитетен и да биде можно сам да го исклучиш од штекер (сум видел кај што земаат од дозна), отприлика пола до еден круг цевка зад климата (oil trap), гумици под надворешната (ќе ти сере дека нема потреба и дека ќе се распаднат. Не го слушај. Ќе наместиш нови) И најважно квалитетни држачи со штрафови кои не рѓосуваат.

Хинт:
Пред монтажа заштити ја внатрешната со стреч фолија која ќе ја извадиш последна.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
со обичен најлон....
View: https://www.youtube.com/watch?v=Ft33T82ud8o

View: https://www.youtube.com/watch?v=3PkFKG4b7ic

или ова
View: https://www.youtube.com/watch?v=piIsDxbysnU
со nylon bubble wrap ми изгледа дека е ефикасно! Најлон со воздушни перничиња нели оној за заштита при транспорт на електрични и воопшто други кршливи уреди (најлон со воздушни балончиња што ги “пукавме“ како деца, некои и како повозрасен за лечење нервоза :) .... знаеме дека воздухот изолира нели, па голема е веројатноста дека ова е ефикасно (бар мислам).... Само каде да се најде од оваа фолија?! Претпоставувам Хубо или Бриколаж....
Е вакво нешто со Ломо LCLH да се начека на акција (27К) со 10 г гаранција, ми изгледа најевтино решение за промена на греењето од цврсто гориво (дрва) на клима инвертер ... и сметка за струја (за греење на 30м2) у сезона под 3,000 Денари! Со само 12 часа користење дневно и помала сметка :)
Што мислите? mdeni ?! Ти како инџенер и познавач на материјава.... ти фаќа око со ова американскиве керефеки! Знаеме што е најдобро, ама ова како какво-такво решение за задихтување те изолација!?
Јас имам ваква фолија купено од 3м лани.

Супер работи. А можеш и проѕирна фолија врз целата рамка и стаклото ако не ти е некој битен прозор. Има разни опции. Може да де направи многу фино да изгледа и стварно да не се познава. Исто така може и плексиглас парче да се стави како storm covers што прават америве.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Слаба е вивакс АЕРИ 12 ката за 35 квадрати

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Најдобра варијанта ти е акрилен силикон, најлон за храна и малку елбоу гриз(засукај ракави)

кај што се спојува рамката од прозорот со прозорот( местото каде што некогаш стоел дихтунг(сунѓер,гума итн))
ставате од акрилниот силикон( по цел оквир) потоа ставате од најлонот за храна(saran wrap) и затварате прозор.
оставате 2 дена убаво да се исуши. отварате прозор со ножици се прекројува најлонот и тоа е тоа.

акрилниот силикон лесно се вади, ако некогаш сакате да го извадите или нешто да поправите( испаѓа како цело парче гума).

Со ова прозорите ќе ви дихтуваат без разлика во каква состојба се.

Сепак ова не е перманентно решение.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Баш така. Тоа и го направив јас пред некое време на едниот стан. А ќе го довршам следниов месец. Само наместо најлон јас користам креп трака залепена на крилото на прозорот/вратата.

223-305

read-only
2 август 2017
37
16
Здраво на сите, прв пат пишувам тука, ми треба помош за избор на клима за греење.

Просторот е 30м2, со стара столарија и без надворешна изолација. Климата е за примарно греење. Буџетот е до 600 евра макс, и мора да се земе на рати.

Од тоа што гледав, само во Сетек даваат на рати без камата, ако знаете некое друго место кажете.
Јас ги одвоив овие, мислење за дали се доволни за просторот и изолацијата.

Screenshot_20170912-002726.png Screenshot_20170912-002510.png Screenshot_20170912-002544.png

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
И мене ме интересира истото што и дечково над мојот пост. Што мислите за панасоникот од 30 и нешо илјади од сетек?

Jedah

user
6 ноември 2007
1.313
2.288
Jedah's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
RAM
Video card
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Windows 11
Слаба е вивакс АЕРИ 12 ката за 35 квадрати
Арна е. Препорачана е таа квадратура 25 до 35м2 и на проспекти и од продавачи и од све
5.0-5.5kw ми беше скапо.
Станот е градба 2017год. Јужна страна. ПВЦ прозорци надворешен дупли блок со стаклена волна. и 8цм стиропор фасада.
Ако тука не можат да се одржат 22'C онда да ти се плукнам во климата.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.313
2.288
Jedah's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Windows 11
Првин да ви ги покажам моите Paint вештини

BFniY58.jpg

Е сега дојде мајстор, иницијално виде со простор и остануваат тие две места за местење.

1. Парапет од надворешна тераса. Со штрафови кои ќе излагаат од внатрешната страна на балконот
2. Странично на парапет со тоа што се работи за поткровје а климата ќе биде висински некој 10цм над покривна лим конструкција што значи при снег надворешната единица ќе биде покриена во снег или при дожд водата директно ќе се слева на неа. Кога зборам слева зборам буквално ко кофи вода некој да истура на нејзе.

vlfGu3m.jpg

Мајсторот сугерира на опција бр.2 и уверува дека климата нема гајле од вода и снег. Снегот ќе се топел околу нејзе комплетно.

Мислење?
П.С. Внатре нема место, нема место, нема
Пинг @FLEGMA

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
За греење подобра е позиција 1. За да не мрзне таа вода што би капела. Иначе климата немагајле од вода ама таа вода може да ја мрзне климата и почессто да влага во дефрост.

Ако не е за греење климата тогаш позиција 2 е подобра за да тече на самиот кров водата.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.313
2.288
Jedah's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Windows 11
За греење ја земав, се спремам за зимава.
Позиција 1 е од сабајле до вечер константно на сонце изложена а околу капење на водата планирав цревцето во олукот да го насочам што е.
Нема да се слева по фасада и ќе си биде покултурно.
Инаку надворешната единица е 29кг. Ја мислам на парапет од цигла нема да има гајле

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Исто мислење имам со @mdeni (позиција 1), одлично место ако е за греење. Инаку обавезно гуми да се стават на држачите за да се намалат вибрациите.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Првин да ви ги покажам моите Paint вештини

BFniY58.jpg

Е сега дојде мајстор, иницијално виде со простор и остануваат тие две места за местење.

1. Парапет од надворешна тераса. Со штрафови кои ќе излагаат од внатрешната страна на балконот
2. Странично на парапет со тоа што се работи за поткровје а климата ќе биде висински некој 10цм над покривна лим конструкција што значи при снег надворешната единица ќе биде покриена во снег или при дожд водата директно ќе се слева на неа. Кога зборам слева зборам буквално ко кофи вода некој да истура на нејзе.

vlfGu3m.jpg

Мајсторот сугерира на опција бр.2 и уверува дека климата нема гајле од вода и снег. Снегот ќе се топел околу нејзе комплетно.

Мислење?
П.С. Внатре нема место, нема место, нема
Пинг @FLEGMA
Ќе речев под број 2 и рака ќе сечев ама кажуваш дека ќе биде изложена на директен дожд. Во оној случај тоа ќе биде пре-директен
Иначе е идеално да има некаков вид надстрешница или завет за надворешната.
Под број 2, исто така е подостапна за чистење или евентуално „присилно“ (со ладна вода) топење на мразот.
А што не ја ставиш на тераса горе лево? (под услов да не ја затвораш од предна страна)

Само не ми е јасно од каде директно би се слевала вода на неа? Од јолукот ли?

Maurelie

hello world
6 април 2014
204
216
Maurelie's setup  
Processor & Cooler
i7 3770k/ Phanteks TC12-DX 120mm
Motherboard
Asus P8P67 Evo
Storage
Samsung 840Evo 250GB/1TB Western Digital Caviar Green
PSU
Cooler Master GM550 550W 80Plus Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury2x4GB 1866Mhz
Video card
Strix R9 380X 4GB
Case
Fractal Design R4
OS
Win 10
Јас имам 3 клими дома (инвертери), 2 Gree lomo и 1 Daikin Comfort мислам беше. Некако позадоволен сум од Gree климите. Daikin некако чудно бучи при греење или ладење на 1во ниво, додека Gree немаат гајле. И мислам дека зимава што беше Gree потопло грееја.

Ми остана уште да споредам со потрошувачка како се, имам еден мерач на вати што се приклучува во утикач. Кај Lomo ми дава 35w на Fan/Вентилатор опција (сијалица јеботе), доста поладно е кај мене, па немора да пуштам до толку на Cool опција. Додека на Cool троши 400-500w. Треба да видам и Daikin што ќе каже за потрошувачка , зошто мислам дека е 1 класа погоре во ефикасност од Lomo.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Исто гледај внатрешната единица да биде повисоко намонтирана од надворешната, ако има услови за тоа

Каква врска има поставеноста на висината на надворешната и внатрешната единица?
Како таа се одразува во работата на клима уредот?
Каков систем на поврзување на цевките користи внатрешната и надворешната единица?

Иначе е идеално да има некаков вид надстрешница или завет за надворешната.

Иначе најидеално е надворешните единици да не се покриваат и да бидат изложени на надворешни влијанија, најчесто дожд.
Затоа што дождот е единственото нешто кое што може да го пере саќето, односно изменувачот, поготово ако е на место каде што многу лесно се лепи прашина. Во спротивно за една сезона ке се затне и ке се намали ефикасноста.
Многу често ова е и препорака на самите производители, односно надворешните единици да не се покриваат, обиколуваат, затвараат или маскираат. (да се прочита упатството дадено од производителот и препораките за монтажа)

;)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Пред 3 месеци за 20.990 земав 12ка со гратис WiFi модул, а 9ка беше 18.990. Ниаков попуст.
Ако ти ги дале дилерска или попуст некој си искористил или слично, АЕМИ 9ка Никогаш редовна цена не била 18990 ниту пак АЕМИ 12ка не била 20990. Ако ти си добил попуст тоа е друго ама пак на попустот ако бараш уште попуст и тоа е веќе друго.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Јас имам 3 клими дома (инвертери), 2 Gree lomo и 1 Daikin Comfort мислам беше. Некако позадоволен сум од Gree климите. Daikin некако чудно бучи при греење или ладење на 1во ниво, додека Gree немаат гајле. И мислам дека зимава што беше Gree потопло грееја.

Ми остана уште да споредам со потрошувачка како се, имам еден мерач на вати што се приклучува во утикач. Кај Lomo ми дава 35w на Fan/Вентилатор опција (сијалица јеботе), доста поладно е кај мене, па немора да пуштам до толку на Cool опција. Додека на Cool троши 400-500w. Треба да видам и Daikin што ќе каже за потрошувачка , зошто мислам дека е 1 класа погоре во ефикасност од Lomo.
Ломо LCLH имаш или ломо еко?

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
Дечки, гледам апсолвирано е ама да си потврдам.
До 500 еу само Грее Ломо (lclh)?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно