Еве неколку идеи од америте, како тие ги изолираат старите прозорци
со обичен најлон....
Задолжително да се направи вакумирање, задолжително да се направи проверка дали истекува вода/кондензат надвор (со шише со вода), ако можеш да најдеш пластични розетни за дупките во ѕидовите (особено кај надворешната), задолжително да се вакумира подолго времеЗемав 12CH35AERI за 35 квадрати.
Викендов ќе иде мајстор да ја мести.
На што да припазам/ да му предочам за да не биде фушарски наместена?
Тип на фреон? Испуштање ваздух? Должина на црево?
Јас имам ваква фолија купено од 3м лани.Еве неколку идеи од америте, како тие ги изолираат старите прозорци
со обичен најлон....
View: https://www.youtube.com/watch?v=Ft33T82ud8o
View: https://www.youtube.com/watch?v=3PkFKG4b7ic
или оваView: https://www.youtube.com/watch?v=piIsDxbysnU
со nylon bubble wrap ми изгледа дека е ефикасно! Најлон со воздушни перничиња нели оној за заштита при транспорт на електрични и воопшто други кршливи уреди (најлон со воздушни балончиња што ги “пукавме“ како деца, некои и како повозрасен за лечење нервоза.... знаеме дека воздухот изолира нели, па голема е веројатноста дека ова е ефикасно (бар мислам).... Само каде да се најде од оваа фолија?! Претпоставувам Хубо или Бриколаж....
Е вакво нешто со Ломо LCLH да се начека на акција (27К) со 10 г гаранција, ми изгледа најевтино решение за промена на греењето од цврсто гориво (дрва) на клима инвертер ... и сметка за струја (за греење на 30м2) у сезона под 3,000 Денари! Со само 12 часа користење дневно и помала сметка![]()
Што мислите? mdeni ?! Ти како инџенер и познавач на материјава.... ти фаќа око со ова американскиве керефеки! Знаеме што е најдобро, ама ова како какво-такво решение за задихтување те изолација!?
Слаба е вивакс АЕРИ 12 ката за 35 квадратиЗемав 12CH35AERI за 35 квадрати.
Викендов ќе иде мајстор да ја мести.
На што да припазам/ да му предочам за да не биде фушарски наместена?
Тип на фреон? Испуштање ваздух? Должина на црево?
Арна е. Препорачана е таа квадратура 25 до 35м2 и на проспекти и од продавачи и од свеСлаба е вивакс АЕРИ 12 ката за 35 квадрати
Пред 3 месеци за 20.990 земав 12ка со гратис WiFi модул, а 9ка беше 18.990. Ниаков попуст.BTW Еве го и VIVAX ги подречи од денес ACP-09CH25AEMI е на акција со цена од 18990 ден и со гратис WiFi модул.
Ќе речев под број 2 и рака ќе сечев ама кажуваш дека ќе биде изложена на директен дожд. Во оној случај тоа ќе биде пре-директенПрвин да ви ги покажам моите Paint вештини
![]()
Е сега дојде мајстор, иницијално виде со простор и остануваат тие две места за местење.
1. Парапет од надворешна тераса. Со штрафови кои ќе излагаат од внатрешната страна на балконот
2. Странично на парапет со тоа што се работи за поткровје а климата ќе биде висински некој 10цм над покривна лим конструкција што значи при снег надворешната единица ќе биде покриена во снег или при дожд водата директно ќе се слева на неа. Кога зборам слева зборам буквално ко кофи вода некој да истура на нејзе.
![]()
Мајсторот сугерира на опција бр.2 и уверува дека климата нема гајле од вода и снег. Снегот ќе се топел околу нејзе комплетно.
Мислење?
П.С. Внатре нема место, нема место, нема
Пинг @FLEGMA
Исто гледај внатрешната единица да биде повисоко намонтирана од надворешната, ако има услови за тоа
Иначе е идеално да има некаков вид надстрешница или завет за надворешната.
Ако ти ги дале дилерска или попуст некој си искористил или слично, АЕМИ 9ка Никогаш редовна цена не била 18990 ниту пак АЕМИ 12ка не била 20990. Ако ти си добил попуст тоа е друго ама пак на попустот ако бараш уште попуст и тоа е веќе друго.Пред 3 месеци за 20.990 земав 12ка со гратис WiFi модул, а 9ка беше 18.990. Ниаков попуст.
Ломо LCLH имаш или ломо еко?Јас имам 3 клими дома (инвертери), 2 Gree lomo и 1 Daikin Comfort мислам беше. Некако позадоволен сум од Gree климите. Daikin некако чудно бучи при греење или ладење на 1во ниво, додека Gree немаат гајле. И мислам дека зимава што беше Gree потопло грееја.
Ми остана уште да споредам со потрошувачка како се, имам еден мерач на вати што се приклучува во утикач. Кај Lomo ми дава 35w на Fan/Вентилатор опција (сијалица јеботе), доста поладно е кај мене, па немора да пуштам до толку на Cool опција. Додека на Cool троши 400-500w. Треба да видам и Daikin што ќе каже за потрошувачка , зошто мислам дека е 1 класа погоре во ефикасност од Lomo.
USB Flash Drive 3.2 128GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-128G-G46
1.110,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Brown switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M3
5.450,00 ден
GAMING CHAIR FragON 2X Rev. 2.0 BLACK
11.780,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, White, CC-9011345-WW
6.130,00 ден
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON V1/V2/Q2/Q9/Q1 Pro/Q2 Pro, Black, PR47
940,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C2 Pro 8K QMK RGB, Full Size, Super Brown switch, C2PX-M3
4.640,00 ден