Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Правев груба пресметка врз основa на сметката за струја за период 15.12.2018-14.01.2019 во кој се греев со термоакумулациона печка 3kW
Простор: 14.5 м2
Просечна Т за тој период: -3Ц
Просечна потрошувачка: 38 kWh дневно
Може некој да ми каже колкави се топлотните загуби и што големина на инвертер да барам за овој простор?
Ако си потрошил 38квч / 24ч тоа се 1.58кв на час топлина.
Ако се земе 5 часа просечна цена на струја ако е пуштена цело време, тоа е 200 денари на ден. 6000 месечно за греење. Ако полниш на ефтина па трошиш тоа ќе е 4000 денари.

1600w загуби кои треба да ги надополниш. За клима уред инвертер да испорача околу 1800 со cop 3, ќе троши 600w, односно 15kwh на ден. Тоа се 2250 денари месечно за најладниот месец.

Во другите месеци cop на буџет клима ќе е околу 4, и заштедата ќе е уште поголема.

Е сега дали се исплати за толицок простор клима е дискутабилно. Јас не би рекол. Ама ако можеш да грееш поголем простор тогаш муабетот е друг. Односно ако може да се отворат врати накај други соби. Така сметката пак би била слична со термото, ама ќе е загреан поголем простор. И ќе има поголемо пространство за живеење, и пред се не треба да се замарам со затварање врати позади себе за да не се олади просторијата.

Јас така ги гледам работите. Ако е за 50еур заштеда не се исплати клима, зошто 25еур е чистење годишно за неа, плус цената на климата.

Academic

read-only
13 октомври 2019
10
1
Е сега дали се исплати за толицок простор клима е дискутабилно. Јас не би рекол. Ама ако можеш да грееш поголем простор тогаш муабетот е друг. Односно ако може да се отворат врати накај други соби. Така сметката пак би била слична со термото, ама ќе е загреан поголем простор. И ќе има поголемо пространство за живеење, и пред се не треба да се замарам со затварање врати позади себе за да не се олади просторијата.

Јас така ги гледам работите. Ако е за 50еур заштеда не се исплати клима, зошто 25еур е чистење годишно за неа, плус цената на климата.

Просторот е поголем сега, односно 28,5 m2 што значи доколку би греел со термото би испаднало отприлика дупло (76 kwh дневно) или како што имаш пишано отприлика за истите пари би греел дупло поголем простор. Прашањето е: по однос на оваа потрошувачка (76kwh дневно) за простор од 28,5 m2, која клима би била најсоодветна. Дали високобуџетна (Митсу, Даикин, Тошиба...) 3,5 kw или среднобуџетна 5 kw. Или пак можеби високобуџетна 5 kw? Што би било најлогичен избор во случајов, а да не биди пре или поддимензионирано? Секако останатите две соби од по 16 m2 и 9 m2 планирам да ги топлам со клими, па така заштедата би била уште повисока и верувам брзо враќање на вложените средства...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Каде живееш што викаш дека просечна температура била -3? Да не си по планинине некаде? Крушево/Маврово/Шапка? Ако си на поладно место јас би ставил FTXF50. А и да не си не е лоша, ама е поскапа.

Ако си трошел рецимо 1600W, за двојно нема да е дупло, ќе е на пример околу 3000W. Нешто што може да го испорача само добра 3.5ка (поскапа) или пак некоја 4.5-5.5кв клима, зошто тие даваат околу 4.3KW.

Како и да е исто супер опција може е да се оди на 3 клими.
1 FTXF35
1 FTXF25
1 FTXF20
Клими - Најголема понуда
Ги има и во ICSGroup види дали може попсут да се земе за 2-3 ако зимаш. Сепак кај ваква опција чистењето е проблем зошто се 3, и плус монтажата по 60тина еур од клима. Не е малку.

Ако планираш вака да одиш на 3 клими во просотрот, зошто е цел поделен со врати. Ќе се нападне од сите страни и загбите на салонот ќе се намалат. Зошто ѕидовите кон другите соби ќе се затоплени.

Тоа е ако сакаш да е јапанска марка. Ако сакаш буџет опција HAier имаат тундра 2.5ка за собите, 3.5 за дневната и готово.

Academic

read-only
13 октомври 2019
10
1
Каде живееш што викаш дека просечна температура била -3? Да не си по планинине некаде? Крушево/Маврово/Шапка? Ако си на поладно место јас би ставил FTXF50. А и да не си не е лоша, ама е поскапа.

Ако си трошел рецимо 1600W, за двојно нема да е дупло, ќе е на пример околу 3000W. Нешто што може да го испорача само добра 3.5ка (поскапа) или пак некоја 4.5-5.5кв клима, зошто тие даваат околу 4.3KW.

Тоа е ако сакаш да е јапанска марка. Ако сакаш буџет опција HAier имаат тундра 2.5ка за собите, 3.5 за дневната и готово.

Куќата е во Пелагонискиот регион, не е на високо, но е голо место каде има доста провев и во “лоша” зима, Т знае да достигне до -20 и пониско.

За дневниот престој се мислам помеѓу Даикин/Митсу 3,5 kw или Тошиба 4,5 kw, искрено се плашам од пре/поддимензионираност и неможам да се одлучам.
Останативе две би одел со модели од брендовите на Haier/Gree или Vivax евентуално. По тоа што читам искуства последниве 2-3 сезони, Gree амберот/хансол, Haier Tundra и Vivax Aeri/Aevi се доста пофалени.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Куќата е во Пелагонискиот регион, не е на високо, но е голо место каде има доста провев и во “лоша” зима, Т знае да достигне до -20 и пониско.

За дневниот престој се мислам помеѓу Даикин/Митсу 3,5 kw или Тошиба 4,5 kw, искрено се плашам од пре/поддимензионираност и неможам да се одлучам.
Останативе две би одел со модели од брендовите на Haier/Gree или Vivax евентуално. По тоа што читам искуства последниве 2-3 сезони, Gree амберот/хансол, Haier Tundra и Vivax Aeri/Aevi се доста пофалени.

Тебе ти треба што помоќна клима и што повеќе изолација.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
ICezeNc.jpg

ова би требало да е екстра понуда :)

Academic

read-only
13 октомври 2019
10
1
Тебе ти треба што помоќна клима и што повеќе изолација.

@mdeni

Изолација има само на северната страна (10cm стиропор), останатите страни се веќе со фасада, а внатрешниот простор е премногу мал, за да го дополнително редуцирам со изолација. Евентуално ми останува на таванот да поставам.

Свесен сум дека ми треба моќна затоа и размислувам за модел од високобуџетните (Даикин, Митсу, Тошиба...) и сеуште не сум одлучил дали тоа да биди 3.5 kw, 4,5kw или 5 kw,
Можеби е попаметно да одам на Daikin FXF35A DAIKIN FTXF35A/RXF35A по супер цена од 43.290 ден. или Mitsubishi SF35 MITSUBISHI MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE по супер цена од 49.990 ден. па ако има потреба во најладните 1-2 недели ќе догревам со панели и сл. Сепак станува збор за простор од 28 m2 и пресметките што ги правевме погоре се за најладниот период во зима која се јавува еднаш на 3-5 години. И секако ќе обратам внимание на изолацијата барем уште таванот да се среди

Да сумирам и воедно побарам уште еден совет: Согласно дискусијата, доколку имате 28.5 m2 простор кој има “потенцијал” да вшмука 3-3.2 kw/h ел. енергија, притоа надвор да има сињак/магла, за кој од овие два модели би се одлучиле:
1. MITSUBISHI MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE по супер цена од 49.990 ден.
2. DAIKIN FTXF35A/RXF35A по супер цена од 43.290 ден.

Изменето од модератор:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Да сумирам и воедно побарам уште еден совет: Согласно дискусијата, доколку имате 28.5 m2 простор кој има “потенцијал” да вшмука 3-3.2 kw/h ел. енергија, притоа надвор да има сињак/магла, за кој од овие два модели би се одлучиле:
1. MITSUBISHI MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE по супер цена од 49.990 ден.
2. DAIKIN FTXF35A/RXF35A по супер цена од 43.290 ден.

Mitsubishi

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
FXTF50ка. Помалку ќе мрзне, и нема да работи на максимум.
Ако треба 3.5кв на -7 или повеќе само ЛН35, уруру сарара 3.5 или Панасоникот хитчарџ 1е може да испорача.

Или некој како горната опција 5.5кв ладње која испорачува 4.3кв греење.

Ама ако се грее просторот со уште една две клими тогаш таа побарувачка ќе падне од 3-3.5 на 2.5-3кв а тоа веќе можат и 3.5ки клими да го испорачаат на греење

Alek.23

read-only
16 октомври 2019
1
0
Здраво до сите,

ми треба совет/искуство се мислам да купам клима инвертер да греам спрат од куќа 40м2 зидан со Итонг цигла 25цм плус изолација на плафон врз гипс картон 10цм тервол ПВЦ прозори и надворешна врата. Зимоска на -4 внатре без никакво грејно тело температурата беше 12 степени (16 степени разлика).

Се мислам помеѓу:

1. Daikin FTXF35A
  2. Toshiba RAS-B16J2KVG-E
  3. Mitsubishi MSZ-WN35VA/MU
Фала унапред.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Ти треба:
1. Daikin FXTF50
2. Mitsubishi LN35
3. Toshiba Suzumi 16
4. Panasonik Z15

Или нешто слично. А не тие влезни модели што си ги набројал.

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Ми треба предлог за клима за греење на соба од 21м2, без изолација, дрвени прозорци, јужна страна, една соседна соба се загрева со шпорет, друга соседна соба не се загрева, буџет околу 500е плус минус
Јас гледав нешто од ова
FAIRY LCLH+GWH12ACC-K6DNA1D
HANSOL-20GWH12TB-S3DNA2D

ваше мислење

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Сѐ ми се чини дека Хансол (R410) нема повеќе и нема ни да има (веќе е стар), а замената сеуште не е откриена... можеби ќе е една од тие во Греестор кај кои што пишува „наскоро“ и спецификациите се покриени со селотејп :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.927
Овој инвертер има толку многу добри карактеристики (барем според напишаното), што дури глава боли!
До толку многу, што не ми е верно дека можи инвертер за тие пари да испорача толку многу!
Јас би се држел подалеку, ама тоа за мене си велам, а ти си знајш...
Распрашај и на други места, пошто овде еве, изгледа никој нема искуство со овој бренд...

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
798
618
Овој инвертер има толку многу добри карактеристики (барем според напишаното), што дури глава боли!
До толку многу, што не ми е верно дека можи инвертер за тие пари да испорача толку многу!
Јас би се држел подалеку, ама тоа за мене си велам, а ти си знајш...
Распрашај и на други места, пошто овде еве, изгледа никој нема искуство со овој бренд...
Како нема искуство, земете прочитајте малку поназад, пишувано е... Ги гледав и тие скромни видеа на јутуб, во сѐ е подобар од некој паралелен производ на грее, пошто во иста фабрика се произведувале само имал подобар софтвер итн... Важно има корисници и од нив извлеков информации дека се задоволни ... Толку ми кажаа...

Sent from my MI 4W using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.927
Како нема искуство, земете прочитајте малку поназад, пишувано е... Ги гледав и тие скромни видеа на јутуб, во сѐ е подобар од некој паралелен производ на грее, пошто во иста фабрика се произведувале само имал подобар софтвер итн... Важно има корисници и од нив извлеков информации дека се задоволни ... Толку ми кажаа...

Ок, мора да ми се испуштило од вид (редовно го читам овој дел од форумов, ама се случва).

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

Isti se potpolno so Gree :).
Hardver ist a softver podobar neveruvam. Amerikanecot go biva za reklama.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.481
2.927
Да препорачам Cooper&Hunter (купен пред некоја недела), арктик моделот CH-S12FTXLA
од Мепринг сервиси.

Грее неизолирана куќа, две простории од околу 20 квадрати, вклучена е нон-стоп и супер е температурата.

Купена по препорака од форумот. Како најбитни особини би ги издвоил, грее до -25 и енергетска ефикасност за греење А+++. Има и од геџетите како wifi и ifeel.
@mkdboy @mnikolce
...еве, пребарав малку и, да, некој се пофали од неа...

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
@mkdboy @mnikolce
...еве, пребарав малку и, да, некој се пофали од неа...

Да добри се, веројатно малку изменет Gree LCLH, кај моиве е монтирана, убаво работи, одлично грее и лади, сметкиве се пристојни. За жал не сум имал толку време да извадам некоја посериозна статистика.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно