Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Уф да ти ги дадам моите аметки за парно х 12месеци па да видиш колку е преефтино Плус плаќам струја за бојлери, пералните работат место на затоплена на ладна, итн... плус догревање меѓу сезона кога се прават на тошо... Така да немој да мислиш дека геадско парно е најефтино.
И незнам зашто се фаќате секогаш за економија до даска. Уживањето во животниот простор е субјективна работа во секое семејство, и не секогаш оди рака подрака со економичност.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Преефтино е во однос на она што треба да биде. Кога ќе има калориметри како што ставија некаде ќе е подобро. Зошто кај некои е 28ц и се со отворени прозори, а кај други не стига и е 20ц а сметките исти. Стави калориметри па кога ќе му дојде сметката на тој на први за 28ц ќе намали вентилите, и оп ќе стигне убава топлина и докај тој со 20ц.

Јас сум многу силен поддржувач на градско парно, зошто тоа е смислено како централно и ефикасно решение. Ама тоа е друга тема, во која ќе се дискутираат казните за гасење од парно.

Согласно тоа и калориметрите, намали си вентили, пушти си малку парно, ете ти 15 пати помала сметка. А не вака апсолутна ретардација со 28ц во некои станови кои не се населени, па комшиите се греат од комшијата, па и паушал да не плаќале... Па скапо им било. Ете и тебе ти било скапо, ама спореди го твоето "скапо" со пелети/дрва/струја и ќе видиш дека е живо џабе всушност.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Преефтино е во однос на она што треба да биде. Кога ќе има калориметри како што ставија некаде ќе е подобро. Зошто кај некои е 28ц и се со отворени прозори, а кај други не стига и е 20ц а сметките исти. Стави калориметри па кога ќе му дојде сметката на тој на први за 28ц ќе намали вентилите, и оп ќе стигне убава топлина и докај тој со 20ц.

Јас сум многу силен поддржувач на градско парно, зошто тоа е смислено како централно и ефикасно решение. Ама тоа е друга тема, во која ќе се дискутираат казните за гасење од парно.

Согласно тоа и калориметрите, намали си вентили, пушти си малку парно, ете ти 15 пати помала сметка. А не вака апсолутна ретардација со 28ц во некои станови кои не се населени, па комшиите се греат од комшијата, па и паушал да не плаќале... Па скапо им било. Ете и тебе ти било скапо, ама спореди го твоето "скапо" со пелети/дрва/струја и ќе видиш дека е живо џабе всушност.
Се си у право, така е. Ама не баш и за сметките. Т.е. и тука си у право ме заебаваат тие исклучените мангупи најверојатно. 4к месечно за 105м2 по нив. Плус струја итн... 4к х 12 месеци=48к. Плус струја за догревање, ова она. Мислам според 2-3 искуства на пријатели дека поефтино проаѓаат. Едниот е дури и на струја комплет со некој италјански систем низ цела куќа и тера сите потреби у сезона на греење отприлика колку и мене. А сепак има греење по желба 24/7 каде колку сака.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
@tomi само мапата ја преправаче или и машинскиот дел ?
Секогаш сум бил скептик дека ако на истата машина се товарат плус коњи, ќе страда некој механички дел.
Извинете за оф
Секако дека со мапа неможе да се извади таа коњажа, ке отворам за брзо во офф топик тема за ова ке разговараме

12 април 2017
1.918
1.259
Се извинувам за касниот одговор, за некоја причина не ми стигна нотификација од оваа тема. Исто така се извинувам за недостаток на информации.

Во право си.
Нека не страдаат невини заради твојот и мојот инает.

Јас повеќе нема да давам предлози дури не наведат квадратура и буџет.

18 квадрати, висински мислам дека е 3 метри. 2 од 4 ѕида се полузафатени со прозорци, алуминиумски или железни, незнам точно, али немаат добра изолација. Едниот ѕид не е ѕид, туку е направен со плакари и има 2 излезни врати(за во ходник на зграда). Четвртиот ѕид е гипс со изолација, овој ѕид е преграда со друга канцеларија.

Буџет до 25,000 би сакал да биде + 3,500 - 4,000 монтажа, да излезе до 30,000 максимум.

Благодарам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
18 квадрати, висински мислам дека е 3 метри. 2 од 4 ѕида се полузафатени со прозорци, алуминиумски или железни, незнам точно, али немаат добра изолација. Едниот ѕид не е ѕид, туку е направен со плакари и има 2 излезни врати(за во ходник на зграда). Четвртиот ѕид е гипс со изолација, овој ѕид е преграда со друга канцеларија.
Нема да се стоплите со клима. Имаш премногу загуби
Иначе за буџетот гледај Vivax, Gree, Haier

Јас да сум на твое место би наместил PVC во таа соба но ти си знаеш.

12 април 2017
1.918
1.259
Јас да сум на твое место би наместил PVC во таа соба но ти си знаеш.

Неможам да правам промени, рентана е, не е моја. Не би сакал да инвестирам во нешто неподвижно, бидејќи незнам колку време ќе бидам тука.

antibiotic1

hello world
29 јуни 2013
59
18
Ми треба клима која ке се користи и за греење и за ладење. Битно ми е да има повеќе години гаранција(рецимо 3, нз дали некои даваат повеќе без онаа финтата на грее па климата ти испаѓа поскапа за 150евра за да имаш 10год гаранција).
Квадратура: 35m2
ПВЦ прозори: ДА
Стан/Куќа: Стан(доле горе парно и лево и десно).
Изолација:10 cm надвор со дамит мислам се викаше фасада, енергетски ефикасна.
Буџет: 30000ден + монтажа
Ја гледав оваа VIVAX ACP-12CH35AEVI GOLD по супер цена од 29.990 ден. но читав наназад пишуваше дека е слаба за греење на ниски температури.
Грее не ми нудете.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Мислам дека и вивакс е со фори гаранцијата. Треба да се праша. Тој им е моделот за греење на Вивакс инаку.

Види Panasonic и Haier Тундра дали ти фаќа око, они имаат по некој модел до таа сума.

antibiotic1

hello world
29 јуни 2013
59
18
Панасоник има од 33000нагоре, мн ми е , мене тој ми е буџетот за комплет со монтажа. Oд Haier ова го најдов HAIER TUNDRA GREEN AS35TAAHRA/1U35BEFFRA по супер цена од 27.990 ден.
И како што гледам не е лошо само ке замолам некој да ми даде памет со искуство што би било подобар избор.

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Панасоник има од 33000нагоре, мн ми е , мене тој ми е буџетот за комплет со монтажа. Oд Haier ова го најдов HAIER TUNDRA GREEN AS35TAAHRA/1U35BEFFRA по супер цена од 27.990 ден.
И како што гледам не е лошо само ке замолам некој да ми даде памет со искуство што би било подобар избор.
Оваа видија малце е поскапа али има многу корисници искуство ... Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA SMART WIFI READY

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Ми треба клима која ке се користи и за греење и за ладење.

Грее не ми нудете.
Mission Impossible :)

Виваксот (Мидеата) што си го пишал ќе ти врши работа во 75-80% од грејната сезона, сепак си во зграда каде останатите се грејат на парно. Другото ќе догреваш со греалки и ќе се нервираш со големи сметки додека се мислиш зошто не си почекал малку да заштедиш уште некои 10-тина илјади денари. :)

Патем, ако не е тајна ме интересира зошто не Гри?

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Ми треба клима која ке се користи и за греење и за ладење. Битно ми е да има повеќе години гаранција(рецимо 3, нз дали некои даваат повеќе без онаа финтата на грее па климата ти испаѓа поскапа за 150евра за да имаш 10год гаранција).
Ја гледав оваа VIVAX ACP-12CH35AEVI GOLD по супер цена од 29.990 ден. но читав наназад пишуваше дека е слаба за греење на ниски температури.
Грее не ми нудете.
Никој ништо не ти нуди,во продавница или веб продавница нудат...На форум се разменуваат искуства..И на овој и на другиот(каде си член за истото прашање) имаш голем број на искуства а и споделени знаења од оваа тема,кои тебе би ти помогнале што да одбереш макар и Грее било!Јас така ги разбирам форумите..
Имаш време до новата сезона, можеш и буџет да зголемиш..Седни прочитај и сам одлучи правилно..Без ука нема наука..

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Нема. Повеќето од темава имаат ама не го користат зошто си купија инвертери.

А купија инвертор клими пошто цените за греење со парно на струја се такви да парите за климите се вратени назад за само неколку години. Дури и нерационално скапото греење со ќумбиња на пелети изгледа разумно наспроти трошоците од греење со парно на струја. :)

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Скрати на кафана 5-10 пати во наредните 5-6 месеци (од кога ќе ти треба за граеење) и земи си тоа што е проверено.

5 или 10 илјади на 10, можеби 15+ години се смешни во однос на тоа да бидеш стоплен, а уште посмешни на тоа колку ќе заштедиш за друг вид на греење.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Скрати на кафана 5-10 пати во наредните 5-6 месеци (од кога ќе ти треба за граеење) и земи си тоа што е проверено.

5 или 10 илјади на 10, можеби 15+ години се смешни во однос на тоа да бидеш стоплен, а уште посмешни на тоа колку ќе заштедиш за друг вид на греење.
Ова со кафаниве стана веќе досадно. Што ако неоди во кафана ни 1 во 5-6 месеци. Што ако толку е буџетот и чергата. Пошто не е муабетот 5-10% поскапо, него предлозите се 30-40% поскапи.
Ај малце усул. Подобро кажете за тие пари не препорачуваме ништо. Или ако мора за тие пари најдоброто е тоа и тоа и готово.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Toa со кафеаните e само илустрација за приоритетите. Ако некој земал поевтина (и понеквалитетна) клима пошто не може одредено време да скрати на луксузи (кафеани, итн непотребни трошоци), тој некој уште помалку може да ги плаќа поголемите сметки направени од полоша понеекономична клима. Тоа со поголемите сметки е и помалото гајле, поголемото е ако испадне дека таа клима не може да го загрее просторот... Е тогаш се палат греалки, ќумбиња (на дрва или на пелети), и само во првите година-две преку поголеми сметки се доплаќа разликата до поквалитетен клима уред. Тоа ако веќе се имаат тие греалки и ќумбиња, но ако треба апансус да се купуваат во сред зима... Е тек тогаш „заштедата“ со поевтина клима иде у бестрага.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Ова со кафаниве стана веќе досадно. Што ако неоди во кафана ни 1 во 5-6 месеци. Што ако толку е буџетот и чергата. Пошто не е муабетот 5-10% поскапо, него предлозите се 30-40% поскапи.
Ај малце усул. Подобро кажете за тие пари не препорачуваме ништо. Или ако мора за тие пари најдоброто е тоа и тоа и готово.

Не знам како другите гледаат на фразата Кафана, но јас јас гледам како скрати на работи кои не се неопходни. Можи само јас така гледам :)

А такви работи ги има многу, цигари, алкохол, облека, патувања итн на кои може човек да скрати (на неколку месеци) за да има попријатен престој во домот со години :)

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
Ќе ве замолам за сугестии и предлози.

1. Клима уред за во салон, ~55 m2, ПВЦ прозори 4 сезонско стакло, куќа со изолација, дупли надворешни ѕидови/камена волна, централно греење - шпорет на пелети, немам потреба од загревање. Клима уредот ќе се користи за разладување во летниот период.

2. Клима уред за во спална соба ~30 м2. Иако греењето е решено за целиот објект би сакал да имам опционо греење/ладење за оваа просторија.

Секој совет е добредојден.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Ќе ве замолам за сугестии и предлози.

1. Клима уред за во салон, ~55 m2, ПВЦ прозори 4 сезонско стакло, куќа со изолација, дупли надворешни ѕидови/камена волна, централно греење - шпорет на пелети, немам потреба од загревање. Клима уредот ќе се користи за разладување во летниот период.

2. Клима уред за во спална соба ~30 м2. Иако греењето е решено за целиот објект би сакал да имам опционо греење/ладење за оваа просторија.

Секој совет е добредојден.

1. За ладење било која клима ќе лади.

2. На ова прашање уште нема одговор за клима која ќе е доволно тивка за да спиеш на вечер :)

Сигурно некој друг ќе ти предложи :)

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
2. На ова прашање уште нема одговор за клима која ќе е доволно тивка за да спиеш на вечер :)

Сигурно некој друг ќе ти предложи :)
Не планирам да спијам со вклучена клима и не планирам да се грејам на истата, само backup за инцидентно загревање на просторот.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно