Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Три дена пробувам да греам со Хансол -20 3.5кв, и не можам да загреам над 23с. Климата воопшто не е исклучена.

Просторијата што се грее е: дневна, трпезарија, кујна, ходник - 45м2. Од сите страни има комшии. Само еден е надворешен ѕид кон запад со тојни термопан стакла, однадвор стиропор, одвнатре тервол/гипскартон.

Нон стоп дува и воопшто не исклучува. Дали вака модулира? Бидејќи ја нема постигнато зададената температура од пр. 25ц веќе трет ден се сомневам.

Синојка цела вечер ја оставив на 25с со Autofan и ifeel и сабајле на Temp пак е 22с. Поправете ме, ама сметам дека на оваа надворешна температура од +/- 0, претпоставувам би требало хансол во 45м2 да загрее до 24-25с за 8 часа во текот на ноќта без проблем. Поправете ме ако грешам.

Ако сега на зададени 25c постигнува само 22-23с и тоа на надворешна +/- 0с, тогаш на -15с не знам дали воопшто ќе почне да грее. Е сега, дали можда постои друг сетинг за греење а јас не знам како (дајте предлог), дали е поддимензионирана за простот (иако е декларирана за 40м2), дали имам големи топлински загуби (не би требало, топол е станот) дали е во климата (некој дефект) или е до монтажата (нешто промашено), еве не знам. Што мислите?

Пуштена е на Autofan или Fan 2 брзина за да дува топло и пак не е баш топол издувот туку млак. Во 5 брзина или на Turbo дува млако накај ладно. Вклучен е ifeel цело време а даљинското е на 5м од климата. Зададена температура и е 25с ама на Temp покажува 22-23c внатре (со вклучен ifeel) а 0-1 надвор. Уште ја немам видено да покаже 24 внатре. Касетата за издув е поставена надоле цело време да не заборавам.

Споделете некое искуство, посебно вие што ја имате Хансол. Секоја клима во друг простор е прикаска за себе и сите споредби се погрешни, ама ме интересира како е генералната ситуација пошто првпат се греам со клима.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Крени на 26 степени, или на 27. Би требало да згрее без проблем освен ако нема некој дефект.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Ќе пробам ќе ја пуштам вечер на јако цела ноќ да работи па сабајле ќе видам резултати, или ќе луфтирам или ќе пуштам греалки и термори.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Три дена пробувам да греам со Хансол -20 3.5кв, и не можам да загреам над 23с. Климата воопшто не е исклучена.

Просторијата што се грее е: дневна, трпезарија, кујна, ходник - 45м2. Од сите страни има комшии. Само еден е надворешен ѕид кон запад со тојни термопан стакла, однадвор стиропор, одвнатре тервол/гипскартон.

Нон стоп дува и воопшто не исклучува. Дали вака модулира? Бидејќи ја нема постигнато зададената температура од пр. 25ц веќе трет ден се сомневам.

Синојка цела вечер ја оставив на 25с со Autofan и ifeel и сабајле на Temp пак е 22с. Поправете ме, ама сметам дека на оваа надворешна температура од +/- 0, претпоставувам би требало хансол во 45м2 да загрее до 24-25с за 8 часа во текот на ноќта без проблем. Поправете ме ако грешам.

Ако сега на зададени 25c постигнува само 22-23с и тоа на надворешна +/- 0с, тогаш на -15с не знам дали воопшто ќе почне да грее. Е сега, дали можда постои друг сетинг за греење а јас не знам како (дајте предлог), дали е поддимензионирана за простот (иако е декларирана за 40м2), дали имам големи топлински загуби (не би требало, топол е станот) дали е во климата (некој дефект) или е до монтажата (нешто промашено), еве не знам. Што мислите?

Пуштена е на Autofan или Fan 2 брзина за да дува топло и пак не е баш топол издувот туку млак. Во 5 брзина или на Turbo дува млако накај ладно. Вклучен е ifeel цело време а даљинското е на 5м од климата. Зададена температура и е 25с ама на Temp покажува 22-23c внатре (со вклучен ifeel) а 0-1 надвор. Уште ја немам видено да покаже 24 внатре. Касетата за издув е поставена надоле цело време да не заборавам.

Споделете некое искуство, посебно вие што ја имате Хансол. Секоја клима во друг простор е прикаска за себе и сите споредби се погрешни, ама ме интересира како е генералната ситуација пошто првпат се греам со клима.

Просторот не ти е мал, но бидејќи се работи за стан и тоа изолиран од сите страни со комшии, 45 квадрата треба како зафраканција да ги грееш на овие температури.
Ping @Chicco69 он има хансол до -20 и вели дека е презадоволен. Може да сподели инфо со тебе и да споредете, бидејќи си ти првиот незадоволен од Хансол. Или чекај можда 3 тиот или нз 4тиит.

Ќе пробам ќе ја пуштам вечер на јако цела ноќ да работи па сабајле ќе видам резултати, или ќе луфтирам или ќе пуштам греалки и термори.

Не е целта цела ноќ да шиба на максимум на надворешни 2 степени за да каче температура, кога ќе е надвор -6 шо праиме?
Измери влезен воздух и излезен воздух.
Sent from my iPhone using Tapatalk

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Дали некој има искуство со подесување на WiFi на AERI. USB стикчето го ставив на место (убаво е влезено, цело), влегувам во АП мод и отворам апликација, се логитам, скенирам QR код, се покажува моја мрежа пишувам пасворд и по 30 сек вртење ми пишува неуспешно поврзување пробај покасно пак.
Се како што пишува во упатството, чекор по чекор.
Проверив на рутерот се си ок.
Има ли некоја финта за подесување?
Ако може да ми кажеш, пошто имам АЕРИ клима, од каде го зеде WiFi стикот, колку те кошташе, и дали има за секој модел на АЕРИ посебен WiFi модул или еден е за сите?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
45м2 се многу, препорака за 3.5кв е до 40м2 со добра изолација.
Пробај само качи ја на 26-27 за проба.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Немора јако само на 26-27 крени си. Голем е просторот. Она мери некоја температура и симнува јачина ама се губи во просторот.

Степен или два посилно би требало да го реши тој проблем.

А и види со уште едно термометарче да не е нешто бајато тоа. :) Језда не е до него ама сепак има 5% шанса.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.738
12.674
Skopje
www.wemaxa.com
Местото каде што е монтирана климата крева температура побрзо и термометарот мисли дека климата завршила работа па ја гаси. Крени на 28С како што ти рече @mdeni и пиши како ќе се однесува.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080

@Beelzebub
Просторот што го грееш со Хан Соло ти е релативно голем, но бидејќи се работи за стан и тоа со добра изолација, не би требало да биде проблем. Ти реално грееш 4 простории и важен е распоредот на истите. Преносот на топлина не е идеален и без отпор. Секоја врата е тесно грло и температурата во наредната просторија ќе биде пониска за некој степен.

Тоа што нон стоп дува нека не те плаши. :) Така функционираат инвертер климите и тоа е нивната голема предност. Кога се блиску до зададената температура, намалуваат, но не исклучуваат. Така имаш константен дотур на топлина и обично издувот е минимален, а може да ти делува и млак воздухот, но тоа е греење со клима. Климите не нудат најквалитетно греење (има бучава, дување на воздух и т.н.), но се најекономични.

Замисли да имаш евтина on-off клима од 15000 денари. Ќе работи на максимум додека не ја постигне зададената температура, па ќе исклучи. Кога температурата ќе падне за некој степен, повторно ќе се уклучи и ќе работи на максимум (од таму името on-off). Комодитетот на греење ќе биде лош, ќе имаш големи температурни варијации во просторот...
Таа on-off клима ќе троши и повеќе електрична енергија, но не толку многу како што си мислат овие надри приучени од интернет "стручњаци"...

Сигурно знаеш, но кога користиш 'I feel', далечинското и климата треба да се "гледаат", да имаат непречен визуелен контакт. Ако тој услов не е исполнет, внатрешната единица ја рачуна температурата што си ја мери со сопствениот сензор. А сите знаеме, горе каде што е внатрешната единица секогаш е потопло отколку доле каде што ние седиме, лежиме, спиеме. Уште поалармантно е ако имаш мали деца што си играат на подот.

Мој совет, заборави на 'I feel', бар деновиве додека ти се реши проблемот. Стави на 'auto', евентуално на 3 или 4 црти фиксна брзина. Со две цртки ништо не правиш во 45м2. Зборувам за оние 5 брзини што ги подесуваш (Хансол има вкупно 7 брзини, 'sleep' и 'turbo' се прва и седма).

За почеток послушај ги советите на @mdeni и @sumi, еве сега гледам и @xenon го пишал истото. Дигни за некој степен и имај трпение. Климите не загреваат инстантно, потребно е малку време, ѕидовите и мебелот да акумулираат топлина.

Хансол ти е одлична клима, не верувам дека има технички проблем со неа. Монтажата е секако најважна, пиши колку метри цевки ти ставиле, дали секоја од нив е поединечно изолирана и колку време ти ја вакумирале.

Јас со мојот Хан Соло греам 29м2 во 50 години стара куќа без изолација, да не кажам хотел промаја и сум супер задоволен. Често луфтирам, најмалку 3 - 5 пати дневно (стара навика од времето кога бев пушач) и тоа отварам прозор и надворешна врата најмалку 10 мин., да удри промаја. :) Се разбира тоа го правам кога е најмала загаденоста. После една минута откако ќе затворам, не се ни чувствува разлика во температурата ... што останува за кај тебе во стан со одлична изолација. ;)

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100

Кај мене Хансол -20 грее 30м2 со зададени 22 на ifeel ја постигнува таа температура на 6м од климата дијагонолно, инаку климата дува во спротивен правец према кујната и таму е 23.5-24 степени..Да напоменам дека се работи за отворен простор кај мене т.е. нема отворени врати од други простории...Ако се обидуваш да загрееш простор од 45м2 со отворени врати помеѓу ходник, трпезарија, кујна,дневна како што наброја тешко дека ќе постигнеш температура од 25 ц секаде..Далечинското треба да е насочено кон климата за да работи ifeel те кога задаваш команди климата да ги прифаќа од тоа место, не да има препреки меѓу него и климата, на стакло од маса не работи.. Како што викаат некој пробај со 3.5 кв панел или нешто слично да постигнеш температура од 25 ц па потоа жали се на климата...Мое мислење е дека потешко ќе успееш во тоа со панел да ја постигнеш таа температура..За да постигнеш повисока температура за пократко време ти треба помоќно грејно тело, што мислиш зошто викаат поинаква е топлината со дрва, тие шопоретите што не трујат колку кв се? Па потоа е жешко во домот каде што се грее со дрва, ќе да се предимензионирани! Тие што се прва година на клима и очекуваат чуда од истата нема да ги добијат, ако не ги знаат карактеристиките на уредот и просторот што го греаат... Колкава е температура во насоката која дува, тука би требало да имаш повисока температура, а на ifeel би требало да ја имаш температурата од далечинско каде што се наоѓа секако ако нема пречка меѓу него и не треба да биде на некоја ладна подлога на ѕид мермер покрај прозор...Хинт кога е поладно оставија во трета брзина ќе грее подобро, на ауто стигнува и повеќе од трета но кога ќе ја приближи температурата ја намалува на почетна брзина што не е доволно, зборувам за температури окулу и под нула...И сега се остава да работи 24/7 климата..
Поздрав

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Ако може да ми кажеш, пошто имам АЕРИ клима, од каде го зеде WiFi стикот, колку те кошташе, и дали има за секој модел на АЕРИ посебен WiFi модул или еден е за сите?
VIVAX WiFi MODUL za KLIMI AEVI-AERI
Еден модел е за сите АЕРИ и АЕВИ. Внатре си има QR код за столчето кој е МАЦ адреса на столчето.
На капакот одоздола си има конектор се става и готово, со притискање 7 пати на ЛЕД копче се влегува во АП моде.си имна убаво упатство со него.

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
VIVAX WiFi MODUL za KLIMI AEVI-AERI
Еден модел е за сите АЕРИ и АЕВИ. Внатре си има QR код за столчето кој е МАЦ адреса на столчето.
На капакот одоздола си има конектор се става и готово, со притискање 7 пати на ЛЕД копче се влегува во АП моде.си имна убаво упатство со него.
Фала ти на одговорот.
Значи тогаш овај модел е истиот од ддком? (Прашувам пошто таму е поефтин)
Vivax-WiFi-modul-AEVI-AERI

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Незнам зошто мешате ПОСТИГНАТА температура со ЗАДАДЕНА температура.

Тие две немаат везе.

Може да е зададена 22 и во собата да е 22. Може и да е зададена 30-31, а да е во собата 25Ц. Значи климата си постигнува 25Ц, ама неможе да постигне 25 на зададена 25, туку за да постигне 25 треба да е зададено 31 рецимо.

Кога е поголем прососторот или некаде бега топлина, или монтажата на климата е високо и блиску да таван ептен, нормално е да таа зададена температура не е постигнатата.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Фала на сите за помошта.
Мала корекција, го премерив просторот пак и вкупната површина е 38м2, со висина 2.70м, правилен правоаголник, не е толку проблематичен за да неможе Хансол да дигне 24с на надворешна 0-2с. Еве и скица, не е нешто ама може да се види конфигурацијата грубо.

20171213 093653

Синојка ја оставив цела вечер од 12-8 саат, на 27с со ifeel во втора брзина, даљинското на 5м ставено на дрвена трпезариска маса. Сабајле на зададена 27с, надворешна 2с, внатре беше 22с. Не беше 24-25-26с, беше 22с. Толку покажуваше и на климата, а и на топломерчето кое е поставено на објективна позиција, а и бездруго, се чувствува на кожа 22 или 24 (дали е за со блуза или за по кратки).

Кога ја бирав дилемата ми беше меѓу просечна 5.5ка или подобра 3.5ка. Оваа има надворешна колку просечните 5.5ки, твин компресор, двореден изменувач, греачи...Не мислам дека е поддимензионирана зошто на оваа надворешна секоја би згреала па и обична греалка (од искуство).

Сомнежот ми паѓа на монтажата. Не можам добро да проценам ама се сомневам дека бакарните цевки (4м) се малце свиткани, да не речам цвикнати надвор кај што излегуваат од ѕид. Може ли, ако претпоставиме дека се подсвиткани цевките, заради послаб проток да не загрева доволно? Како може ова да се провери?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Прво исклучи ifeel. Батали го. И види како ќе е.

Второ на колкав издув ти е ставено? Да не е на слаб? Треба да е на последен или претпоследен вентилатор (најјак или едно под најјак)

Трето стави на 30Ц, и на претпоследен вентилатор и ако можеш измери температура на издув. Ако е под 55Ц не е во ред нешто со монтажата, ама ако е над 55Ц тогаш не е до монтажата - по некоја логика.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Фала на сите за помошта.
Мала корекција, го премерив просторот пак и вкупната површина е 38м2, со висина 2.70м, правилен правоаголник, не е толку проблематичен за да неможе Хансол да дигне 24с на надворешна 0-2с. Еве и скица, не е нешто ама може да се види конфигурацијата грубо.

20171213 093653

Синојка ја оставив цела вечер од 12-8 саат, на 27с со ifeel во втора брзина, даљинското на 5м ставено на дрвена трпезариска маса. Сабајле на зададена 27с, надворешна 2с, внатре беше 22с. Не беше 24-25-26с, беше 22с. Толку покажуваше и на климата, а и на топломерчето кое е поставено на објективна позиција, а и бездруго, се чувствува на кожа 22 или 24 (дали е за со блуза или за по кратки).

Кога ја бирав дилемата ми беше меѓу просечна 5.5ка или подобра 3.5ка. Оваа има надворешна колку просечните 5.5ки, твин компресор, двореден изменувач, греачи...Не мислам дека е поддимензионирана зошто на оваа надворешна секоја би згреала па и обична греалка (од искуство).

Сомнежот ми паѓа на монтажата. Не можам добро да проценам ама се сомневам дека бакарните цевки (4м) се малце свиткани, да не речам цвикнати надвор кај што излегуваат од ѕид. Може ли, ако претпоставиме дека се подсвиткани цевките, заради послаб проток да не загрева доволно? Како може ова да се провери?

Батали кујна и тоа другото просторче, во 27 квадратниот простор колку ти е е температурата на зададени 27, треба да е бар 24-25.
Стан со тројно стакло и изолиран од сите страни, во таа квадратура како од шала треба да качува 25 степени.
Не дозволивај да те убедува некој дека 22 степени е нормално и дека со клима тешко се постигнува повисока температура. Возможно е особено ма +2 надворешни.
Пак, батали ifeel стави 26 на претпоследна брзина и мери во просторот од 27 квадрати дали ќе дојде температурата 24-25.
4 метри е одлична должина. Гледам информиран си како е соодветно греење на клими. Ако не успее да затопли нешто не е во ред.

Пример,
35 квадрата, куќа со мачканица 3ти спрат, нит се грее над неа нит под неа. Температура во соба на вчерашни надворешни 2 степени. 25.3 степена.
59bade361ff6ea2cba37aafedfbf7a51.jpg

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Батали кујна и тоа другото просторче, во 27 квадратниот простор колку ти е е температурата на зададени 27, треба да е бар 24-25.
Стан со тројно стакло и изолиран од сите страни, во таа квадратура како од шала треба да качува 25 степени.
Не дозволивај да те убедува некој дека 22 степени е нормално и дека со клима тешко се постигнува повисока температура. Возможно е особено ма +2 надворешни.
Пак, батали ifeel стави 26 на претпоследна брзина и мери во просторот од 27 квадрати дали ќе дојде температурата 24-25.
4 метри е одлична должина. Гледам информиран си како е соодветно греење на клими. Ако не успее да затопли нешто не е во ред.

Пример,
35 квадрата, куќа со мачканица 3ти спрат, нит се грее над неа нит под неа. Температура во соба на вчерашни надворешни 2 степени. 25.3 степена.
59bade361ff6ea2cba37aafedfbf7a51.jpg

Да во тие 27м2 треба да загрее до 24-25ц кај @Beelzebub..Нека ги послуша твоите совети и на @mdeni и нека каже потоа...Инаку мене ми е 22,23 макс ми е сосема доволна температура,тоа е како јас грееам дома и се однесува на мене,тоа е субјективно, не се однесува како да грее споменатиот член, сакав да кажам дека ако се греат повеќе простории нема шанси температурата да биде подеднаква секаде т.е. 25ц како што се бараше..BTW сепак се 44 квадрати не се 38.5 квадрати @Beelzebub пропуштил во преметката нешто,да не едитирам слики ќе види самиот и тие што сакаат да видат,просторот лево од тие 5м2 не е пресметан..И нешто друго не ми е јасно во случајот пишал дека грее од 12-8 ноќта(ако е)ако се тоа 8часа башка е математиката ако се грее само тој период и ако во просторот да речиме е тогаш 15ц..тешко до 25ц за 8часа??! Дали се седи во овој стан е прашањето и зошто се грее 8ч...Можеби има погрешна претстава затоа прашувам? Тука сме за да споделиме мислење,искажеме свој став,дадеме совет и прашаме ако нешто не ни е јасно, не да влегуваме во меѓусебни конфликти..Поздрав

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
@ante1 оштро око имаш, добро си ја согледал грешката во квадратурата. Ја приметив и јас ама отпосле не сакав да чкртам. Добри се димензиите, само погрешно претатавени на "скицата". А и да има некоја грешка, сепак се работи за мало промашување пошто е лаички мерено и скицирано и кое не верувам дека може толку сериозно да повлијае за да не загрева повеќе од 22-23с.
Да ти појаснам, од 00-08ч ја оставам да работи на 27 за да ја тестирам и сабајле да ги видам резултатите колку може да крене во тие 8 часа. Инаку климата не е исклучена и грее нон стоп.
Се слагам 22-23 и мене ми е доволно за дома. До душа, не ни можам потопло за сега. ☺ Температурата ја мерам во дневна, не во ходник, не во кујна, туку на некоја си средина од собата по хоризонтала и вертикала.
Секако дека ќе ги следам советите од @mdeni и @vlavot и ќе ја оставам вечер на 27с без ifeel па ќе споделам.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
На кој вентилатор ја користиш не кажа.
Генерално на 2 до 3 така потопло дува. И на Autofan пробав, немам мерач ама имам чувство дека помалце загрева така. Немам пробано на 4-5 брзина и едино тоа ми остана да пробам. Фул спид и 27 степени. Да видиме.

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Abe stan dobro izoliran so dobri prozori i poveke od 22 da ne krene nesto ne stima,kuka 54 m2 vo dneven i pretsoblje 41 m2 25 ko od shega gi drzi vo spalnata 13 m2 e 22 stepeni preku vrata greeno.Ili falena za 40 m2 ama bez potkrepa ili losa instalacija.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Генерално на 2 до 3 така потопло дува. И на Autofan пробав, немам мерач ама имам чувство дека помалце загрева така. Немам пробано на 4-5 брзина и едино тоа ми остана да пробам. Фул спид и 27 степени. Да видиме.
Оставија на претпоследна брзина без никакви зезанции на 30 степени(односно нејзиниот максимум) само климата да контролира не и далечинскиот управувач. Кога ќе постигнеш температура која ти ја сакаш тогаш само ја одржуваш. Дали е климата хан или митцу не игра некоја голема улога, таа е само почетниот влог, уште многу работи влијаат на одржувањето на температурата.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Епа до тоа е проблемот. На преслаб вентилатор е ставена и нема доволно проток на воздух низ изменувачот.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Не гледам причина во добро изолиран простор на зададена 27 да не може да качи над 23с, па дури и со вклучен ајфил.
Мојата логика за ајфил е дека треба да потпомогне за рамномерна дистрибуција на топлината, не да одмогне. Мислам дека без ајфил ќе грее само во тој дел од просторот и ќе гаси пошто нели брзо ќе постигнува. Ама без хипотези, ќе пробам и ова за да ги елиминирам сите можности во сетирањето и да го барам евентуалниот проблем понатаму.

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Najverojatno e ne e za 40m2 t.e e ama za min izolacija 15cm stiropor i troslojni prozori.Za toj prostor si trebal 5kw .Sega imas problem a kako bi to bilo na -10?17 stepeni?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно