Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

dastan

read-only
27 јануари 2017
35
36
ако може eдно мислење кое е делумно и надвор од темава:
зошто кога купуваме клима, телефон, тв... не ни смета ако е од кина и цело време кажуваме дека во кина се склопуваат уредите и за популарните брендови што е и точно, а за кола се тепаме да е од западниот свет кога за истите пари на хартија добиваш кинез топ модел?
одговорот го знам и јас и вие, но како се вели колку пари толку музика, и да не се залажуваме дека кога мидеа прави за кариер и за вивах е исто,
се надевам дека нема да бидам погрешно разбран, мојот избот во последно време независно за каков уред и да купувам го следувам на следново:
слични карактеристики, минимални но секојдневни корисни опции не се залетувам по нешто што никогаш нема да го користам, и колку е можно подолга гаранција по можност да не треба да доплатувам за истата кога е во прашање клима да речеме.
и сметам дека е подобро да имам на неколку години скрос нов уред со понова и понапредни опции на неколку години со гаранција нова, отколку елитен уред кој ќе застар по одредено време а и гаранцијата ќе му заврши кога тогаш.
п.с ова е мое мислење ни го наметнувам ни некого на нешто го наведувам

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Знаеш дека имам почит за тебе, сме збореле и си помагале една на друг многу пати. Ама зошто бре сине и ти со вакви butthurt ставови? vlavot збори за ***на клима, не збори за тебе, не те вреѓа, а најмалце од се те омаловажува. До кога ќе се ставате на рамниште и препознавате во продуктите кои ги имате, и ќе ги сметате за лични навреди препукувањата за парчиња технологија? значи климата, за неа се збори не за тебе.

Јас со @vlavot сум се зајадувал на темите за Apple многу пати, ни еднаш до сега, нити он, нити јас сум го обвинил дека ме вреѓал, дека ме омаловажувал или било што, сме се расправале ЗА производот. Oва е исто како гејминг темата, маркетинг назив за кој се смеевме и муабети за рандом хардкор гејмери со асоцијални навики, успеаа да им станат репер и споредбени ликови на фаци на форумов за кои знам дека се далеку од - уште и некако успеаа да се препознаат во тие муабети и да ги демонизираат заебанциите како да им посегнал по фамилија некој, дај малце лабаво, сфатете дека не е се така сериозно.

Psy исто и од моја страна, сме се расправале на ЕПЛ темите, но од ниту јас сум осетил говор на омраза и вреѓање.
Ова горе е нешто друго.
Искрено ако не ми потврдеше дека го познаваш човекот ќе помислев дека е стрелчо од друг лажен профил, бидејќи говорот од членот се поклапа 100% со таквиот говор од стрелчо.

@Chicco69 иако веќе имаш 100 пати прочитано еве пак ќе пишам имам и се греам со 3x Mitsubishi FH.
Имам документирано податоци, клипови на сите форуми.
Го признав недобро калибрираниот аутофан ако климата е поставено десно блиско до ѕид.
Го документирав и пастирав преместувањето на сензорот за топлина и дека со такво нешто температурата и аутофанот се пич прфект.

f57260175270487129d6d5ef7a21d77c.jpg

Еве ти го инфото од wikipedia, истото дека е најголемиот ресидентал.
Но што кажува тоа?
Дали ако е најголем производител на климичиња GREE го прави и no 1 бренд за клими во светот.
Дали тоа што кина е оверпопјулејтед и политиката на кинеската власт е да се конзумираат домашни производи ја пласира GREE како најголем резудентал произведувач можда.

Да се вратиме на ставот со кој, може да се заеби некој овде на форумов.
На кајгана форумот е каша попара и повеќето не ги познаваме но овде сме староседелци и не сакам да дозволам да се шири разорнувачкиот став дека денес се се произведува во кина, па се е исто.

Таков став е разорен и погубен и се шири како вирус, се шири како вирус поради тоа што народот реално во нашава држава (се извинувам ако се понашам како сноб) нема пари. Приликата за купување на ефтин производ а особено став и убедување дека GREE MIDEA HAIRER VIVAX = (еднакво) Matsushita, Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Carrier, Fujitsu etn etn... им е како да се добиле на лото. Не сакат да истражат не сакат да се залагаат, вистински реално сакаат да бидат излажани само поради тоа што купуваат ефтин производ и потајно се лажат за спиење полесно навечер дека се е од кина и дека ист продукт е со оној кој е x2 или x3 пати поскап.

Не тоа не бива.

Дали си слушнал за Geely дали го имаш видено ова Geely taps China banks to back $1.8 billion Volvo deal

Сега кажи ми апсолутно исто е да купиш ова
43e763dda0cfeb14f0d82840e0c70983.jpg

Споредба со ова
0ce73e15be466d282c6b44b8ef9b8a65.jpg
5dc5f0e61b2de443c52dc23bf0584911.jpg

Пошо geely го кешира Volvo одма овде идеме дека Geely = Volvo = Volvo е Чајна.

Сугурно си го прочитал и мојот пост каде братот на девојка ми купи Амбер по моја препорака, но во ниту еден момент не му реков дека е исто со Тошиба итн.

Уште едно, читни ја темата на финскиот форум The truth about GREE

edit: еве искуство од членот со Hansol како твојот
8b3bfd7231e5cb1b8b1aa85714efff5e.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последна промена:

zelenko

hello world
3 април 2009
213
217
Дојде стрелец на кратко на темава и ја инфицира. И тука почнувате мерења чив е подолг што е апсулутно непотребно и незанимливо за тие што бараат да купат клима и некое искуство плус.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

BABALU

read-only
8 ноември 2017
10
6
@Chicco69,за парите мислам е ок,и сенадевам ке топли на пониски темп.,а за дабот бујрум во Прилеп и завршена работа

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
После некое време отворам и што да видам, сапуници на сите страни.
Мојот избор се сведе на Хансол -20 од гристор. Девојките таму што продаваат, навидум млади, прво вработување преку стрико од братучед, не се многу спремни да ти ја објаснат и оправдаат инвестицијата што ќе им ја платиш 500-1000еур. Фала богу, тука е интернет па човек треба да знае за која клима влегува во продавница.
Сервисерите што ми ја монтираа демек овластени за да важи 10год гаранција исто така покажаа услуга "на нивоу". Мајстори од типот: ние монтираме 500клими годишно... чекај јас ќе ти кажам како треба... не се прави тоа така... а ставаат само 2 штрафа на држачи кои се за обична 3.5ка а не за хансол која има надворешна ко од 5.5ка. Со самонарезни шрафови на мое инсистирање ставија уште 2 на задната страна каде поради малиот држач за стандард 3.5ка нема дупка за шраф и е тешко за шрафење. Ама ок, ја фиксираа онака фушерски. Имаа "модерен инструмент" за вакумирање каков нема никој и вакумира за 5мин. Ама и тука се понатегавме па траеше 25мин. со превртување очи со све. Ми кажаа дека при редовен сервис доаѓаат да видат дали добро работи и дали има фреон, какво чистење какви бакрачи. Филтрите се чистеле под вода еднаш месечно (во случај да не сте знаеле).
Климата има 4м црево кое поради местото им купив грклан црево ф. 80ка да го пикнат внатре за чавките со канџите да не ми ја одерат инсталацијата по 1 месец.
Во обид да заштедат ме убедуваа како напонскиот кабел треба да се вклучи во најблискиот штекер кај што имам вклучено 300чуда, па додека сум се завртел го пресекле па ајде наставување, па убедувај се како треба клеми и зашто.
Љубезност и соработка никакви, услуга хорор!
Тоа беше за монтажата. За климата уште не можам многу да кажам. Вчера ја пробав на греење неколку саати беше бања и пола време работеше пола не. Надворешната не можам да оценам по слух дали работи мора со допир. Внатрешната на аутофан е многу тивка едвај да се слуша.
Од понеделник ќе бидам дома и ќе ја тестирам па ќе споделам.

Изменето од модератор:

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
eve smetka za 04.11 do 04.12 4050 den i za 07.10 do 04.11 2450 den vkupno 6500 den lani istiot period 9000 den samo ja zgolemiv izolacijata na plafonotimav 10 tervol staviv uste 10 kamena volna t.e duplo sto e od krucijalno znacenje vo slucajov.Taka da luge koi ste vo kuka samo izloacija.Vakva ili takva klima slaba ili jaka 3.5 ili 5 bitna e izolacija stoplen bev i lani i godinava no smetkata e pomala

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
eve smetka za 04.11 do 04.12 4050 den i za 07.10 do 04.11 2450 den vkupno 6500 den lani istiot period 9000 den samo ja zgolemiv izolacijata na plafonotimav 10 tervol staviv uste 10 kamena volna t.e duplo sto e od krucijalno znacenje vo slucajov.Taka da luge koi ste vo kuka samo izloacija.Vakva ili takva klima slaba ili jaka 3.5 ili 5 bitna e izolacija stoplen bev i lani i godinava no smetkata e pomala
Викаш тоа што имаш 2 часа плус ефтина струја не игра улога во намалувањето?

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
od se po malku
Викаш тоа што имаш 2 часа плус ефтина струја не игра улога во намалувањето?

Ima uloga i toa no kolku kw bi bile vo toj period 90 kw? 270 den a namaluvanje od 2500 den ,poveke e kombinirano min poradi evtina struja poveke poradi izolacija i delumno potoplo e od lani.Najbitno e da vidam na slednava smetka kako ke bide
Lani bese 10500

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Така е, ефтината струја има помала но не и занемарлива улога. Инаку, изолацијата на просторот што го грееме или ладиме е од примарно значење и дури по неа следува прашање со што да се греам/ладам. Оние што сакаат подобро да разберат како одат овие работи нека ја побараат книгата "Stedljivije grijanje" од Tomislav Toth. Би требало да ја има во pdf.

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Сметка за Ноември месец 2347ден (31ден )ланска за истиот период 3650ден.PANASONIC CS/CU - E12QKE ,климата работи перфектно defrost има направено до сега 2-3 пати задедена температура 21 -22ц , а дома под 23ц не е падната,кога си легнуваме ја намалувам на 18ц,бесшумна е и можам да кажам дека слободно можи да се носи со клими во ранг на Mitsubishi fh35ve :),kупена 45000 +3600ден монтажа.
clpl10u.jpg
jhmpu9U.jpg

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Сметка за Ноември месец 2347ден (31ден )PANASONIC CS/CU - E12QKE ,климата рабори перфектно defrost има направено до сега 2-3 пати задедена температура 21 -22ц , а дома под 23ц не е падната,кога си легнуваме ја намалувам на 18ц,бесшумна е и можам да кажам дека слободно можи да се носи со клими во ранг на Mitsubishi fh35ve :),kупена 45000 +3600ден монтажа.
clpl10u.jpg
jhmpu9U.jpg
Седите дома во ладно па кажувате како имате мали сметки за струја.
Зададена 21-22 значи 10-20 см под плафонот каде што е климата и каде што се врти воздухот. Измери колку е температурата на подот на најодалечената точка oд климата.
Кај мене климата е поставена на 26, во дневната 16м2, на другиот крај е термометарот 25С, во ходник 6м2 не сум мерел, во трпезарија со кујна 14м2 се загрева 21. Значи просториите се поврзани преку ходник и две врати 0,8×2м. Вкупно 36 м2. Засега на овие температури грее лимо лцлх си пее, ќе видам како ќе биде на пониски температури. Вкупна Дневна потрошувачка 20-22 kw, зависно што се се користи дома во текот на денот.

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Седите дома во ладно па кажувате како имате мали сметки за струја.
Зададена 21-22 значи 10-20 см под плафонот каде што е климата и каде што се врти воздухот. Измери колку е температурата на подот на најодалечената точка oд климата.
Кај мене климата е поставена на 26, во дневната 16м2, на другиот крај е термометарот 25С, во ходник 6м2 не сум мерел, во трпезарија со кујна 14м2 се загрева 21. Значи просториите се поврзани преку ходник и две врати 0,8×2м. Вкупно 36 м2. Засега на овие температури грее лимо лцлх си пее, ќе видам како ќе биде на пониски температури. Вкупна Дневна потрошувачка 20-22 kw, зависно што се се користи дома во текот на денот.
Прва работа ,како можиш да кажуваш ако не знајш каде е поставен термометарот,а второ ако нешто не ти е јасно дојди па види или нешто си љубоморен :) ,термометарот е на 4 метра дијагонално од климата на 1.2м висина.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Прва работа ,како можиш да кажуваш ако не знајш каде е поставен термометарот,а второ ако нешто не ти е јасно дојди па види или нешто си љубоморен :) ,термометарот е на 4 метра дијагонално од климата на 1.2м висина.
Извини другар нити сум љубоморен, нити ме интересира дали ке седиш на 21-22...
Муабетот ми беше дека неможе да биде иста потрошувачка и сметка кога клима работи на 21-22 и кога работи на 26. Значи се е индивидуално, затоа да не се фалиме со тоа кој имал помала сметка... Ако ја ставиш на 20 ке имаш уште помала... ;) поздрав и без замерки не е ништо лично...

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
Муабетот ми беше дека неможе да биде иста потрошувачка и сметка кога клима работи на 21-22 и кога работи на 26. Значи се е индивидуално, затоа да не се фалиме со тоа кој имал помала сметка... Ако ја ставиш на 20 ке имаш уште помала... ;) поздрав и без замерки не е ништо лично...

Да ти кажам право ја па обратен пример сум. Ја пичам на 27-28 по цел ден, само коа не сме дома ја спуштаме на 23.
И се слагам, коа више си купил клима не треба да се циганчиме да ја ставаме на 19 и да седиме у шетлан џемпер.
Да му тииит матер, максимум троши киловат и нешо, нека пука на 28 цел ден шо ја вртам. :)
Сакам да се шетам у маица дома. Плус со мало дете не ми се прават експерименти. Колку сака нека троши па е 4 пута поевтино од се друго.
Е сеа некој сака посвежичко да му е. И тоа се признава. Кај нас дома глеам испод 24 да не е.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Да ти кажам право ја па обратен пример сум. Ја пичам на 27-28 по цел ден, само коа не сме дома ја спуштаме на 23.
И се слагам, коа више си купил клима не треба да се циганчиме да ја ставаме на 19 и да седиме у шетлан џемпер.
Да му тииит матер, максимум троши киловат и нешо, нека пука на 28 цел ден шо ја вртам. :)
Сакам да се шетам у маица дома. Плус со мало дете не ми се прават експерименти. Колку сака нека троши па е 4 пута поевтино од се друго.
Е сеа некој сака посвежичко да му е. И тоа се признава. Кај нас дома глеам испод 24 да не е.
Така е секој по своја потреба и желба. Ние чуваме две годишно внуче па температурата ја држиме од 25-27, а колку ќе дојде сметка ич не се секирам, сакам да ни е топло, да се играе и трчка облечено со една блузичка а не со џемпери...

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Нема проблем брат,муабето ми беше дека дома ми е 1-2ц повеќе од зададената 21-22ц,е сега че чекаме да падни -15 па да видиме како че биди :D .Поздрав

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
И јас вака практукувам. Затоа и сакав најголем SCOP.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ne vi e sklet na 27 stepeni?Jas poveke od 24 ne trpam a vo spalna poveke od 20 za spienje,a pogolema temp poveke go sushi vozduhot?
Заради внучето не ми е затоа што преку две врати и ходник треба да ја затопли троезаријара и кујната барем на 22 и секогаш си се отворени вратите колку е можно температурата да биде што по изедначена, но неможно е да биде иста.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
За мало дете температурата се мери на под. На едно 10-20 сантиметри затоа што малите деца играат таму.
Со клима топлиот воздух се трупа горе па потребно е местење на повеќе од она што ние мислиме (и осеќаме) дека е потребно.

Како што е кажано на неколку места на форумов парапетните единици се далеку подобри за топлење отколку сплит ама од друга страна сплитот претставува компромис и за во лето.
Зависи од градот. Кај нас во Прилеп има сончеви денови и жештина паметот да ти застане. Во Скопје изгор и уште полошо! Можеби не заради бројот на сончеви денови но заради слабиот проток на воздух, да.
Во Штип кај @vlavot ветер корне и треба, IMHO, идеално да ти дихтува цела дограма.

Претстојував во Виена еден месец и покрај другото ми паднаа во очи неколку работи:
- Клими и климатизери по станбени згради слабо. Кај нас зградите се накитени со климатизери како новогодишни елки
- Сончеви колектори ретко и тоа по хотели или индустриски објекти.

Зградите, генерално се стари со по еден метар ѕидови со комбинирана дограма PVC/дрво, греењето на гас, топла вода преку цела година исто така од гас и тоа со проточни. Парното е на гас или централно (исто така на гас), селекцијата на отпад е доведена на ниво на (за нас) утопија..
Произведуваат струја од се што може. Околината на Виена е преполна со ветерници, преливните канали на Дунав, затоа што се со брани, се користат како хидро централи. Точен збор за каналите е река но ова е друга тема за разговор.

Кај нас, електро компаниите се натпреваруваат во градење на паркови, жичници и други небулози. Имаме една шугава термо централа со три блока од кои два редовно се во ремонт. Потрошувачката на струја е енормна кај нас. Цело време си пукаме во нога.
Лесно е да обвиниш некој кога се грее на дрва дека загадува но и тој треба на нешто да се грее. Нема гас, струја скапа = дрва.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Со клима многу помалку се трупа на плафон топлипт воздух отколку со парно или со панели. Има поголемо движење на воздухот со клима и има многу подобра дистрибуција на топлината и влагата низ собата.

За парно/панел да постигне 24Ц на подот на плафонот температурата стига 38Ц.
Тоа не е случај со клима @vlavot
Освен ако климата е насочена да дува на страна или нагоре наместо надолу па да се јави таква слоевитост во собата како со парно или панели.

Топловодно парно врзано на топлинска пумпа би било исто одлична опција доколку има соодветен бафер и единица воздух-вода од 3.5 или 5.5kw.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
За мало дете температурата се мери на под. На едно 10-20 сантиметри затоа што малите деца играат таму.
Со клима топлиот воздух се трупа горе па потребно е местење на повеќе од она што ние мислиме (и осеќаме) дека е потребно.

Како што е кажано на неколку места на форумов парапетните единици се далеку подобри за топлење отколку сплит ама од друга страна сплитот претставува компромис и за во лето.
Зависи од градот. Кај нас во Прилеп има сончеви денови и жештина паметот да ти застане. Во Скопје изгор и уште полошо! Можеби не заради бројот на сончеви денови но заради слабиот проток на воздух, да.
Во Штип кај @vlavot ветер корне и треба, IMHO, идеално да ти дихтува цела дограма.

Претстојував во Виена еден месец и покрај другото ми паднаа во очи неколку работи:
- Клими и климатизери по станбени згради слабо. Кај нас зградите се накитени со климатизери како новогодишни елки
- Сончеви колектори ретко и тоа по хотели или индустриски објекти.

Зградите, генерално се стари со по еден метар ѕидови со комбинирана дограма PVC/дрво, греењето на гас, топла вода преку цела година исто така од гас и тоа со проточни. Парното е на гас или централно (исто така на гас), селекцијата на отпад е доведена на ниво на (за нас) утопија..
Произведуваат струја од се што може. Околината на Виена е преполна со ветерници, преливните канали на Дунав, затоа што се со брани, се користат како хидро централи. Точен збор за каналите е река но ова е друга тема за разговор.

Кај нас, електро компаниите се натпреваруваат во градење на паркови, жичници и други небулози. Имаме една шугава термо централа со три блока од кои два редовно се во ремонт. Потрошувачката на струја е енормна кај нас. Цело време си пукаме во нога.
Лесно е да обвиниш некој кога се грее на дрва дека загадува но и тој треба на нешто да се грее. Нема гас, струја скапа = дрва.
Знам јас што е добро и ефикасно. До 1991 живеев во Вараждин РХ. Во станот инсралиран градски плин, сопствено парно на проточен плински бољер. Од истиот и топла вода за капење. Во кујна друго плинско проточно бољерче. Сметките за плин си се плаќаа према просечна потрошувачка во текот на цела година со корекција на шест месеци, така да ти е сеедно зимо лето. По дома зимо си седев на мајца со кратки ракави, а и децата во тој период ми се родени и топло за нив бешее..
Е сега многу далеку сме од тоа...
Дај боже са дојде плинот и дљ инсталираат градски мрежи...можеби за едно 20-25 години и уште толку поминаа... Значи назад сме од еврооа едно педесет години... Нажалост ама тоа е реалност.
Пс. Знам да ја измерам температурата, знам колку е на под, кoлку е на 1,3, колку е на 2.6...))

mdeni

senior
24 септември 2012
6.081
6.015
Тогаш не постоел зборот ефикасност. И колите трошеа бензин кој беше бесплатен.

Ама пројдоа 30 години од тогаш. Изолации, дихтунзи, ефиксност се разви. Сфативме колку толку дека планетава има крај. Па париски договори па карбонска неутралност до 2040.

Зошто ако цепаме сите како во 1991ва ќе тераме уште 2-3 генерации максимум.

И сега стави по две парапетни 3.5kw во секоја соба и ќе го добиеш истото како 1991ва само многу подобро за сите нас.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно