Погледај го сајтов http://www.multigraf.com.mk/search/category/Куќи и станови/cid/143 застапници се за словенечка фирма NETIChome. Сеуште немаат цени на сајтот, јави се на двете места сподери ги цените и продктите.
Се видов скоро со газдата ми презентираше како работи системот. Интересно, има апликација за мобилен / РС со која го контролираш целиот систем. Го прашав за цена, отприлика за 1 стан би коштало 600-800 евра, зависи колку уреди сакаш да приклучиш.
За почеток, незнам да пробаш со овие sonoff wifi прекинувачите? Имаат прекинувачи и сензори(температура и влажност на воздух) се поврзуваат на апликација и си контролираш локално.
Базирани се на контролерче ESP8266 или слично.
Јас на две сијалици имам работат ОК. Сега планирам да нарачам и за температура да мерат внатре и надвор па понатака ќе видам околу „градба“ на таа автоматизација.
Sonoff 1 2 3 Gang Smart WiFi EU UK Plug Panel RF Touch Switch Wall Control Light | eBay
New 1M Waterproof Temperature Temp Sensor Thermal Probe Thermometer Sonoff TH | eBay
Јас имам некои 15 уреди врзани на Xiaomi рутерот меѓу кои и HUB кој работи со Zigbee, но за жал се е врзано со серверот во Кина (има и Европски, ама не функционираат сите уреди на него) , а колку што прочитава таа опција не би дошла во предвид за тебе. Инаку, доста добро функционираат, сијалици,прекинувачи, утикачи и сл.Ги знам, али не е тоа тоа.
Не ми се допаѓа бидејќи сета комуникација иде преку Sonoff апликацискиот клауд сервер, а јас тоа сакам да го избегнам, сакам да имам потполна контрола врз целата аутомација, без клауд.
Tasmota фирмверот ти го овозможува тоа. инаку јас имам неколку месеци веќе сонофф ( 8 комада) флешуван со тасмота интегриран во control4 (систем за автоматизација) и можам да кажам дека уредите работат совршено.Ги знам, али не е тоа тоа.
Не ми се допаѓа бидејќи сета комуникација иде преку Sonoff апликацискиот клауд сервер, а јас тоа сакам да го избегнам, сакам да имам потполна контрола врз целата аутомација, без клауд.
Tasmota фирмверот ти го овозможува тоа. инаку јас имам неколку месеци веќе сонофф ( 8 комада) флешуван со тасмота интегриран во control4 (систем за автоматизација) и можам да кажам дека уредите работат совршено.
Јас имам некои 15 уреди врзани на Xiaomi рутерот меѓу кои и HUB кој работи со Zigbee, но за жал се е врзано со серверот во Кина (има и Европски, ама не функционираат сите уреди на него) , а колку што прочитава таа опција не би дошла во предвид за тебе. Инаку, доста добро функционираат, сијалици,прекинувачи, утикачи и сл.
Control 4 не е систем кој што можеш сам да го интегрираш потребен ти е интегратор(околу 700 евра е основниот контролер).Control 4 колку кошта? Sonoff на Wifi работи?
Control 4 не е систем кој што можеш сам да го интегрираш потребен ти е интегратор(околу 700 евра е основниот контролер).
Sonoff работи на вифи, кај мене уптајм на него е колку и на рутерот(од снемување на струја до снемување на струја). малце е драпаница да се флешува тасмота но вреди како за приватност така и за флексибилност.
Имам различни релејни модули од sainsmart, futurenow меѓутоа ова се зичани варијанти. имам и некоlku Yeelight сијалици коишто се супер меѓутоа светлосниот оутпут им е мал .Освен Sonoff други уреди имаш на системот?
Не,
Сега има некои нови 10w, ама не знам дали има подобрување од старите 9 wИмам различни релејни модули од sainsmart, futurenow меѓутоа ова се зичани варијанти. имам и некоlku Yeelight сијалици коишто се супер меѓутоа светлосниот оутпут им е мал .
Имам различни релејни модули од sainsmart, futurenow меѓутоа ова се зичани варијанти. имам и некоlku Yeelight сијалици коишто се супер меѓутоа светлосниот оутпут им е мал .
Интересно.
Има некоја предност на жичани релеа наспроти безжична контрола на истите, освен што претпоставувам дека се поефтини бидејќи користат кабел?
Ако се реновира или гради ок е да се пуштат кабли до секаде, али за не-реновирање оваа варијанта со копање/монтирање пластични канали секаде е зезната.