Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Home automation (Домашна автоматизација)

shooter

lurker
2 март 2010
660
590
Погледај го сајтов http://www.multigraf.com.mk/search/category/Куќи и станови/cid/143 застапници се за словенечка фирма NETIChome. Сеуште немаат цени на сајтот, јави се на двете места сподери ги цените и продктите.

Се видов скоро со газдата ми презентираше како работи системот. Интересно, има апликација за мобилен / РС со која го контролираш целиот систем. Го прашав за цена, отприлика за 1 стан би коштало 600-800 евра, зависи колку уреди сакаш да приклучиш.

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Се видов скоро со газдата ми презентираше како работи системот. Интересно, има апликација за мобилен / РС со која го контролираш целиот систем. Го прашав за цена, отприлика за 1 стан би коштало 600-800 евра, зависи колку уреди сакаш да приклучиш.

Фина кешарица, нема што :)

Smart HOME

read-only
18 март 2015
1
0
Здраво на сите, се извинувам во мое име и во име на пријателот кој го постираше spam-от. Немавме никаква намера да навредиме некого ниту да ги прекршуваме правилата на форумот, уште еднаш би сакал да се извинам до модераторите на форумот и до сите членови.
Ова е единствен пост кој успеав да го најдам на оваа тема и би сакал да учествувам со споделување на моето знаење во оваа тематика. Ветувам дека нема да алудирам на реклама или продажба, би останал чисто за технички прашања од областа за која имам прилично големо знаење.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.877
34.178
roka.mk

Gogzy

hello world
12 декември 2013
258
253
Знам дека темава е стара, ама сакав да прашам дали има некој искуство со овие работи и да сподели?
Јас си купив VeraPlus контролерче и сега за сега како аларм и го продавам на жената... Сега за сега доста задоволен, со 4 уреди ама(2 сензори за движење + светло+температура, и 2 сирени), така да ништо посебно. Во иднина би сакал да си ги вклучам поголемиот дел од светлата преку контролерот ( Z-wave standard), и поради тоа што имам електронски ролетни, и нив да ги автоматизирам.
Како за почеток VeraPlus би го препорачал на сите, не е скап, работи со повеќе стандарди ( Z-wave, Zigbee, Blueutooth & Wlan), едноставен е за користење (правење сцени, модуси, додавање уреди...) а и доста силен поради што има доста плугини а и поддржува додавање на сопствен код LUUP.

Ако има некој искуство со Z-wave уреди дај нека сподели, да знам ме интересира што се исплаќа да се зема а што не...
Сега за сега супер искуство со Fibaro & Aeotec

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Да ја вратам темава од мртвите:

На Технома, Kabtel имаа демо мини смарт куќа со ролетни, светла, клима и уште нешто смарт контролирани, но ми кажаа дека од сите уреди до централата иде жица, што ме тера да мислам дека не се користат стандарди како Zigbee/Z-wave. Ќе одам кај нив кога ќе можам за да видам за што и како се работи иако потребата за жичано поврзување не ми е по ќејф.

Втора опција која е ценовно достапна е Homeseer , што е софтвер кој е способен да чита различни стандарди (Zigbee, Z-wave etc), и може да се стави на Raspberry Pi, но и на Linux/Windows конфигурации. Почетната цена за едицијата за Raspberry Pi - HS-Pi-3 има редовна цена од $150, а оваа недела (можеви и понатаму) е $75 што и не е така многу за тоа што нуди, и ова е мојот фаворит, можеби ќе го купам и полека ќе почнам да градам систем базиран нз Z-wave (лошата работа е што сите харверски компоненти мора да се нарачуваат од странство).

Добрата страна на Homeseer е тоа што не е зависен од cloud - и да нема интернет системот ќе си ги исполнува ITTT правилата.

Доколку тргнам по оваа патека првенствено би купил прекидачи за светло, потоа сензори за движење, потоа сензор за поплава и можеби на крај вентил за вода.

Ако некој има некакво искуство со оваа проблематика добредојден е да го сподели.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.094
1.395
За почеток, незнам да пробаш со овие sonoff wifi прекинувачите? Имаат прекинувачи и сензори(температура и влажност на воздух) се поврзуваат на апликација и си контролираш локално.
Базирани се на контролерче ESP8266 или слично.
Јас на две сијалици имам работат ОК. Сега планирам да нарачам и за температура да мерат внатре и надвор па понатака ќе видам околу „градба“ на таа автоматизација.

Sonoff 1 2 3 Gang Smart WiFi EU UK Plug Panel RF Touch Switch Wall Control Light | eBay

New 1M Waterproof Temperature Temp Sensor Thermal Probe Thermometer Sonoff TH | eBay

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
За почеток, незнам да пробаш со овие sonoff wifi прекинувачите? Имаат прекинувачи и сензори(температура и влажност на воздух) се поврзуваат на апликација и си контролираш локално.
Базирани се на контролерче ESP8266 или слично.
Јас на две сијалици имам работат ОК. Сега планирам да нарачам и за температура да мерат внатре и надвор па понатака ќе видам околу „градба“ на таа автоматизација.

Sonoff 1 2 3 Gang Smart WiFi EU UK Plug Panel RF Touch Switch Wall Control Light | eBay

New 1M Waterproof Temperature Temp Sensor Thermal Probe Thermometer Sonoff TH | eBay

Ги знам, али не е тоа тоа.

Не ми се допаѓа бидејќи сета комуникација иде преку Sonoff апликацискиот клауд сервер, а јас тоа сакам да го избегнам, сакам да имам потполна контрола врз целата аутомација, без клауд.

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005

Не ми се допаѓа бидејќи сета комуникација иде преку Sonoff апликацискиот клауд сервер, а јас тоа сакам да го избегнам, сакам да имам потполна контрола врз целата аутомација, без клауд.
Јас имам некои 15 уреди врзани на Xiaomi рутерот меѓу кои и HUB кој работи со Zigbee, но за жал се е врзано со серверот во Кина (има и Европски, ама не функционираат сите уреди на него) , а колку што прочитава таа опција не би дошла во предвид за тебе. Инаку, доста добро функционираат, сијалици,прекинувачи, утикачи и сл.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118

Tasmota фирмверот ти го овозможува тоа. инаку јас имам неколку месеци веќе сонофф ( 8 комада) флешуван со тасмота интегриран во control4 (систем за автоматизација) и можам да кажам дека уредите работат совршено.

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Control 4 колку кошта? Sonoff на Wifi работи?
Tasmota фирмверот ти го овозможува тоа. инаку јас имам неколку месеци веќе сонофф ( 8 комада) флешуван со тасмота интегриран во control4 (систем за автоматизација) и можам да кажам дека уредите работат совршено.

123456

poweruser
12 април 2013
2.077
1.600
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Јас имам некои 15 уреди врзани на Xiaomi рутерот меѓу кои и HUB кој работи со Zigbee, но за жал се е врзано со серверот во Кина (има и Европски, ама не функционираат сите уреди на него) , а колку што прочитава таа опција не би дошла во предвид за тебе. Инаку, доста добро функционираат, сијалици,прекинувачи, утикачи и сл.

Fibaro Шуко | Електрични уреди | Smart HOME модули | Smart HOME Store

Вакво нешто имаш?

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Control 4 колку кошта? Sonoff на Wifi работи?
Control 4 не е систем кој што можеш сам да го интегрираш потребен ти е интегратор(околу 700 евра е основниот контролер).
Sonoff работи на вифи, кај мене уптајм на него е колку и на рутерот(од снемување на струја до снемување на струја). малце е драпаница да се флешува тасмота но вреди како за приватност така и за флексибилност.

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Освен Sonoff други уреди имаш на системот?
Control 4 не е систем кој што можеш сам да го интегрираш потребен ти е интегратор(околу 700 евра е основниот контролер).
Sonoff работи на вифи, кај мене уптајм на него е колку и на рутерот(од снемување на струја до снемување на струја). малце е драпаница да се флешува тасмота но вреди како за приватност така и за флексибилност.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Освен Sonoff други уреди имаш на системот?
Имам различни релејни модули од sainsmart, futurenow меѓутоа ова се зичани варијанти. имам и некоlku Yeelight сијалици коишто се супер меѓутоа светлосниот оутпут им е мал .

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Имам различни релејни модули од sainsmart, futurenow меѓутоа ова се зичани варијанти. имам и некоlku Yeelight сијалици коишто се супер меѓутоа светлосниот оутпут им е мал .
Сега има некои нови 10w, ама не знам дали има подобрување од старите 9 w

Sent from my MI 5X using Tapatalk

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589

Интересно.

Има некоја предност на жичани релеа наспроти безжична контрола на истите, освен што претпоставувам дека се поефтини бидејќи користат кабел?

Ако се реновира или гради ок е да се пуштат кабли до секаде, али за не-реновирање оваа варијанта со копање/монтирање пластични канали секаде е зезната.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Интересно.

Има некоја предност на жичани релеа наспроти безжична контрола на истите, освен што претпоставувам дека се поефтини бидејќи користат кабел?

Ако се реновира или гради ок е да се пуштат кабли до секаде, али за не-реновирање оваа варијанта со копање/монтирање пластични канали секаде е зезната.

Хмм предност е на прво место цената и што ке имаш централизиран систем, сите елементи ке ти бидат на едно место.
воедно нема да зависиш на вифи, иако безжичните уреди се доста напреднати никогаш нема да ја постигнат стабилноста на жичаните.

кај вифи уредите па имаш друг проблем, најчесто кај нас во дозните со прекинувачи има само две жици, грото од вифи уредите бараат и нула, така да ќе мораш да преврзуваш горе во дозна.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.094
1.395
На ова налетав и ми личи како добро локално решение за автоматизација. Баш го пуштив за тест и ми има доста добро UI. Само додатно да се прочита што како за setup.
Единствениот проблем како што спомнаа погоре е што ќе треба да се флешуваат wifi прекинувачите(барем за sonoff).

openHAB
arendst/Sonoff-Tasmota

Gogzy

hello world
12 декември 2013
258
253
Јас порано имав VeraPlus контролер меѓутоа го избацив и се префлив на Die modulare Smart Home Zentrale | homee . Си го купив контрлерот и 2 коцкици Zigbee & Zwave. Принципот за интеграција е ко лего буквално, ги ставаш една над друга и се во систем веднаш интегрирани.
Апликацијата е доста интуитивна и ја користам и на иОС и Андроид.
Користам Fibaro, Aeon & Cyrus Zwave како сензори за движење, на вратите, сирени и штекер... а за осветлувањето имам Hue & Ikea Tradfri - Zigbee.
Сето тоа нормално е и со Алекса интегрирано и си функционира супер.
Досега системот е стабилен и фукнционира супер и има редовни упдатес.
Досега во прва линија го користам системот како Аларм и за контрола на осветлувањето по дома.

Според мене во моментов е едно од подобрите готови решенија за смарт хоме.

smole

poweruser
18 април 2007
3.909
4.589
Ај мала помош од поискусните:

Идејата ми е да направам keypad кој ќе отклучува врата (или со код или со RFID). Претпоставувам дека во Homeseer ќе има начин да овозможувам/оневозможувам пристап на одредени кодови/rfid токени?

Покрај Z-wave keypad ми треба и електронската брава и толку?

На страна Z-wave контролерот кој ќе биде Raspberry Pi + Homeseer 3.

Edit: Z-wave keypad е уствари комбо од AD2000-M и Fibaro Binary Sensor. Поефтини се башка-башка.

Последна промена:
— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно