Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Esim препорака

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
Здраво живо.
Утре патувам за Австрија па би сакал да прашам кој есум да го купам.
Претходниот пат за неколку дена земав holafly и бев задоволен, ама за сега за овој период ми доаѓа над 60 евра што мислам дека е скапо.
Гледав лајка е поефтино ама премногу лоши искуства.
Исто и roamic ама исто поделени мискења и проблеми со функционирање и брзина на есимот.
Гледан etravelsim поприфатливо е ама немам никакво искуство.
Некој кој патува ама може да ми помогне би бил многу благодарен.
Голем поздрав

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.797
33.932
roka.mk

Ако си на краток период имаш ефтини тарифи, јас го користам само него за било каде.

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492

Ако си на краток период имаш ефтини тарифи, јас го користам само него за било каде.
Фала друже, за 22 дена ми треба и доаѓа малку поскапо исѕо како и saily околу 50-60 евра.
Гкедав на а1 австеија има понуда 50 гв за месец дена околу 17 долари.
Најверојатно таа ќе се одбере.
Фала

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.734
eSIMDB: Find and Compare Best Travel eSIMs for Your Trip за генерално пребарување.

НО, во Австрија имаш и MTEL Austria - Usluge mobilne telefonije i digitalne televizije . Од било кој нивни МТЕЛ македонски број (ама и од другите земји каде што има мтс и мтел) може да те добијат бесплатно (за нив). Ако патуваш со тој број во регионот имаш добар роаминг. Не се мисли два пати - влези во BIPA и купи си нивни припејд сим. После тоа се јавуваш на бројот и бараш да те регистрираат (спреми видео камерата и пасошот). Откако ќе те регистрираат пушти си пакет некој И побарај да ти го заменат со еСим (по меил се прави). Било каде во ЕУ ќе бидеш достапен без пари за МТЕЛ корисници (припејд и постпејд), ама и ќе имаш роаминг гигиња и било каде во Западен Балкан (без Косово е мислам).

ПРОФИТ.

Edit: И барај ги на телефонот за поддршка, зборат српски како да им е мајчин ;)

10 евра за 24 гб за првата активација. Земи два сима одма :)

Последна промена:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.713
3.378
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Здраво живо.
Утре патувам за Австрија па би сакал да прашам кој есум да го купам.

RedteaGO Travel eSIM for Austria | Data Plans & Reviews - јас redteago ги користам често и може да се каже дека имаат најевтини цени. Види им пакетите, имаш еден пакет за 10гв за 30 дена.

Друга опција со мали цени ти е Escapesim - тестирани во Германија од моја страна и без проблем
https://escapesim.com.au/esim/region/europe-esim - 30гб околу 26 долари, плус може да се најде некое купонче по интернет.

Не заборавај да активираш број додека си во државата кај што имаш интернет.

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.734
Патем, eSIM е добар колку да влезеш во државата. За сериозно користење само локален сим (може иеСИМ). Ништо друго. Тргнете од Грција па насекаде. (Мислењево е базирано барем на 15 есимови разно разни за разни земји)

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
eSIM4Travel - Best eSIM Packages for family travel Ги користам.
Мислењето е автоматски споено:

Патем, eSIM е добар колку да влезеш во државата. За сериозно користење само локален сим (може иеСИМ). Ништо друго. Тргнете од Грција па насекаде. (Мислењево е базирано барем на 15 есимови разно разни за разни земји)
Како мислиш?

Steam.

user
31 мај 2011
1.088
1.008
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11

Пробано на неколку наврати исто - нема гајле.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643
порано ги користев AirAlo ама ги покачија доста цените.
Сега со RedTeaGo е бонбона, 2.5$ за 1гб, со 2$ за допуна на секој следен.
Поголемите пакети се и поефтини.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Во неколку наврати користев од esim.net, каде имаа unlimited пакет за Европа за 25 евра, што всушност беше најевтиниот unlimited пакет што можеше да се најде за интернет.

Брзината делуваше дека е „throttled“ и беше доволно добро за сурфање и навигација и дополнително на Reddit имаше коментари дека всушност неограничено подлежи на fair usage и е околу 15 GB пред значително да го успорат интернетот.

Како и да е, иако последен пат го купив пакетот во август, сега не можам да го најдам во понуда.

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.734
Барај најдобри локални симови и спореди ги со најдобрите есим варијанти. На пр. ете mtel.at за Австрија вика 23 гига за 10 евра. Со локален воис број (се наоѓа да те бараат од продавница или хотел или да ѕвониш или да нарачаш нешто во хотел да ти стигне?). Ах, и правилата за EU Roam like home важат обично за локалните SIM картички (и за овој SIM!), додека кај eSIM може да не важи. Имаат и бесплатен сапорт број (и чет) - слободно одбери српски ако ти е слаб германскиот и цепај српски. Пробај на еСИМот истото да го направиш. Плус балкан роаминг...

Понатаму, отиди на esimdb.com и на филтерот искликај да нема тротлинг, ограничување на брзина, ограничување на потрошувачка по денови, да е без претплата, да има воис и да излегува локално на интернет (да не оди трафикот преку некоја друга земја, туку истата земја). Знаеш колку опции ќе ти останат? Нула. Еве да речеме ќе преживееш БЕЗ воис, тогаш имаш неколку опции, од коишто само најевтината е 50гб за 24 евра (mtel.at погоре 23 гб за 10 евра значи 21,80). И тоа е само со купон за првиот пат, после е 26,71 евра.
1765732398703.png
Што досега сум користел од eSIM опции на овој телефон (плус Eskimo), а уште на еден ваљда имам уште еден или два. Некои од овие подолго, некои еднаш и толку. Тие што но вика No Number уште ми функционираат. Имам и физички eSIM за стари телефони. Bultel е од Airalo на пр.
1765733006584.png
Достапноста и леснотијата на користење на eSIM е ненадминлива. Тука победува. НО, членот погоре има специфично барање (подолго користење), споменува некои што го зафркавале. Да сум на негово место јас би земал mtel.at :) (веќе имам земено хахаха) од моите причини наведени погоре. И дали некој му пресмета тоа што ќе го чини 60 евра со holafly (22 дена унлимитед за Австрија) колку ќе го чини со тие пакети што ги наведовте. Башка смолпринт на holafly вика

1765733587958.png

Последна промена:

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Веќе 3 години користам есим од лидл (drei), земав пакет 50 гиги за 9 еур уште тогаш, и за да ти остане активен бројот треба само 10 евра годишно да ставиш. Плус имаш 13 гига во ЕУ, неограничени повици и пораки, супер е ако одиш често Грција или Бугарија.

Едит, сум заборавил да ставам линк.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Јас користам, пакет, 40ГБ, 365 дена, 45 долари, што е нешто помалку од 40 евра. Нема боље, цела година имаш интернет во цела европа и во америка, и не се замараш пред секое патување да бараш која понуда е најдобра и да листаш есимдб со 23 миљарди опции па споредби па не знам што. Иначе пакетов има 5Г, те рутира преку полска и нема тротлинг ни за на телефон ни за тетеринг. Мене ми е веќе втора година како го фурам пакетов и сум среќен.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.915
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ми се појави ова на фејсбук...

Атачменти

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    202,6 KB · Прегледи: 36

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Јас ги користам Firsty - имат опција за бесплатен интернет за навигација и Убер доколку гледаш реклама (не ти треба интернет за да гледаш рекламата, имат секогаш интернет за тоа) и ова ме има спасено неколку пата. И опциите за купување интернет им се доста ефтини по мое искуство.

godovic

hello world
5 септември 2007
340
394
Скопје
Firsty проверено, работи во Швајцарија - 6.6 евра за 3 дена со полна брзина и можност за хотспот.
Не се исплати на подолг период, ама за long weekend или слично - топ!

godovic

hello world
5 септември 2007
340
394
Скопје
Разочаран од Firsty – платив полна цена за 3 дена во Швајцарија и едвај добив 1 ден интернет.
Не сакав да ризикувам и платив полна цена за интернет во роаминг (Швајцарија) 3-дневен план на Firsty – 6,60€.
Она што го добив беше помалку од еден цел ден употреблив интернет кој на почеток ветуваше.
Едноставно престана да работи. Среќа што во Швајцарија има бесплатен Wi-Fi речиси секаде. Без тоа, ќе бев целосно отсечен. Активирав есим на најнов модел - премиум телефон, така што проблемот не е во апаратот.
Сега гледам и објава на редит каде што основачот на Firsty се извинува. За мене е доцна! Firsty е срање.
Зачувајте си ги парите и времето и барајте друг провајдер.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно