Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!
28 јануари 2017
2.064
4.726
Ресен
Кај електронските цигари најважен е стартот, секој мал проблем често значи враќање на обични. Морам да ги тргнам на страна електронските од пред 5-6 години кои за жал се уште се продаваат, тие се за да се вратиш на цигари а не да ги одкажиш.
Многу работи можат да тргнат наопаку, сме изначитале сè и сешто од членови на форумов.

Најчести грешки се:
1. Јака течност (многу никотин, многу дестилирана вода)
2. Несоодветен вкус / неквалитетна течност
3. Неисправен греач / не знаење дека треба да се менува
4. Неправилно користење на самата цигара и начинот на вовлекување
5. Прскање/протекување течност од Х причини.

Затоа пред да се почне, пожелно е консултација со по искусни за да не дојде до одкажување уште не почнати поради мала ситница која лесно се корегира.

Не за џабе ја препорачуваме Endura T22 (за жал нема да се купи кај нас) како одлична цигара за почетник бидејќи ставаш течност и влечиш, нема што да згрешиш од тој аспект.
Далеку од најдобра али е страшен noob proof.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Кај електронските цигари најважен е стартот, секој мал проблем често значи враќање на обични. Морам да ги тргнам на страна електронските од пред 5-6 години кои за жал се уште се продаваат, тие се за да се вратиш на цигари а не да ги одкажиш.
Многу работи можат да тргнат наопаку, сме изначитале сè и сешто од членови на форумов.

Најчести грешки се:
1. Јака течност (многу никотин, многу дестилирана вода)
2. Несоодветен вкус / неквалитетна течност
3. Неисправен греач / не знаење дека треба да се менува
4. Неправилно користење на самата цигара и начинот на вовлекување
5. Прскање/протекување течност од Х причини.

Затоа пред да се почне, пожелно е консултација со по искусни за да не дојде до одкажување уште не почнати поради мала ситница која лесно се корегира.

Не за џабе ја препорачуваме Endura T22 (за жал нема да се купи кај нас) како одлична цигара за почетник бидејќи ставаш течност и влечиш, нема што да згрешиш од тој аспект.
Далеку од најдобра али е страшен noob proof.
Добро утро..
Знам ти имаш една Endura T22 . Колку би чинела во слушај да ја продаваш ?
Јас инаку веќе сум на ниет да купам Umbrella Prestige-Е-цигари и некое шишенце течност арома на тутун за почеток .
Твое мислење за овој продукт или да не си играм ич - да земам Adept со Zlide атомизер-Е-цигари или Endura T22 од тебе.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
И јас би одел со Злајдот затоа што е водоотпорен.

Сакав да седнам да пишувам, ама ај на кратко:

Престижот е слаба, мислам дека некој во темава се жалеше на неа, но сепак не е ептен за фрлање. Она, ако сакаш да пробаш и да не трошиш многу пари, ама во пракса ќе сакаш нешто подобро, па дупло ќе купуваш. Може да не ти се погоди па неоправдано да ги замразиш електронските цигари. :)

Ендура е поштедлива и повеќе личи на цигара, веќе е стара, но не се дава, најмногу процент имала на успешност на форумов. Foolproof, нема што да утнеш, само едно копче е.

Злајдот е посестран и отпорен на удари и на течење, но и поскап. Скоро исто е едноставен за употреба како Ендурата - има мало регулирање на јачината со кое пак не можеш премногу да утнеш нешто. Има повеќе видови на грејачи, па можеш да пробуваш повеќе начини на користење.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Јас би одел со Злајдот, подобар е од Ендурата за вкус, повеќе траат греачите итн.
Фала многу . Е само уште течност да ми препорачаш за почеток од овде Течности - Е-цигари - едно шишенце да земам или 5+1 па да си пробам што ќе ми одговара - и те молам и со колку мг да почнам - пола кутија на ден пушам
Мислењето е автоматски споено:

Престижот е слаба, мислам дека некој во темава се жалеше на неа, но сепак не е ептен за фрлање. Она, ако сакаш да пробаш и да не трошиш многу пари, ама во пракса ќе сакаш нешто подобро, па дупло ќе купуваш. Може да не ти се погоди па неоправдано да ги замразиш електронските цигари. :)

Во право си. Читав и овде малку мислења па токму затоа и сакам да купам нешто што е подобро (y)

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Ајде да прашам, дали може да се наде течност во поголемо пакување, надвор од границите на државава!?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@Nikola100 Течности од таму овие, Олето им се срање, Умрела им се препакувани (и разредени) Флавор арт, кои ги нема на состојба. Се разбира дека 5+1 е поисплатливо, едно шишенце може брзо да отиде (во зависност од користење, од 1 до 5 дена). Никотин за злајдот 6-ка, може и повеќе и помалку ќе ти одговара, индивидуално е.

Тутунски од Ликва ти се сите со tobacco во името + american blend (демек marlboro) и cuban cigar (демек пура, многу ароматична).

Аха, Флавор Арт имаат само поединечно.

Ако не ти се брза, многу поевтин е злајдот овде. За Крисмас ќе имаат (само) 8% попуст + шипинг за него ќе биде претпоставувам околу 8 долари. Ама многу се чека, плус и гужвите во транспорт за празниците... Може во февруари да го добиеш.

------

@Optipro Може, ама шипингот убива, пошто е тежина (нема ваљда да нарачаш само 50 милилитра).

digingbil

read-only
5 ноември 2013
18
27
Еве нешто од еден тазе вапер -1.5г. без тутуње жолти ;) Иначе влечев по 2 кутии Boss меко на ден. Чист катран.

Прво земав од овие демек добри читав ваму таму:

Испаднаа како да дуваш низ ауспух, а греачите ми траеа 4-5 саати. Значи за тазе откажувач од цигари никако не би ги препорачал.

На бев упорен и реков ќе пробам уште нешто ( во исто време тргав и цигари). Па купив од овие (наизглед гомца) :

И да видиш чудо. Исто ко цигара. Му ставав 18мг Maxx Blend (единствена течност која што ми се допаднала некогаш од Умрела) и од тој ден не запалив повеќе!

Секако се надградив после, али ете едно искуство за почетници, ожеби ќе помогне некому :)

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io

И да видиш чудо. Исто ко цигара. Му ставав 18мг Maxx Blend (единствена течност која што ми се допаднала некогаш од Умрела) и од тој ден не запалив повеќе!
Да пробам од ова да почнам значи ? Трае ли - се расипува брзо или се празни ? Колку долго го користеше пред да надградиш? И колку е подобро Adept со Zlide атомизер-Е-цигари од ова?
Бидејки ме советуваа да не купувам дупло - да си земам нешто што стварно ќе врши работа од прва и ќе ми се допадне ...

@Nikola100 Течности од таму овие, Олето им се срање, Умрела им се препакувани (и разредени) Флавор арт, кои ги нема на состојба. Се разбира дека 5+1 е поисплатливо, едно шишенце може брзо да отиде (во зависност од користење, од 1 до 5 дена). Никотин за злајдот 6-ка, може и повеќе и помалку ќе ти одговара, индивидуално е.

Тутунски од Ликва ти се сите со tobacco во името + american blend (демек marlboro) и cuban cigar (демек пура, многу ароматична).
Добар избор е вака да купам ?
rfrfge.PNG

И од мене препорака за Innokin,јас користам Zlide,ама кој и да го одбереш Zenith(I,II или Pro) се топ.Главите се истите за сите,1.6 се врв за МTL,0.8 се нешто потоли.Со 1.2 имав проблеми и ги баталив.Другите 3д и Plex се меш.
@BandiT mkd пиши и ти нешто ако имаш време малку - од Злидето задоволен ? Течности кои ги користиш - ти благодарам однапред (y)

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Добар избор е вака да купам ?

За вкусовите нели, вкусови се, какви сакаш. За јачините, ако земаш Злиде или Ендура, земи 6-ки, а ако го земаш подот земи 18-ка. Не сите, мешај јачини за да најдеш која ти одговара. Понатаму можеш на пример од течност што ти се допаѓа да земеш и 6-ка и нула, да ги измешаш и да добиеш тројка. Иста течност, оти мешање различни готови течности обично не личи на ништо.

За подот можеш да го земеш дополнително за зезанција, за носење, бидејќи на пример Злајдот (неговиот мод, Адептот) е тежок, што е добро затоа што има долго траење на батерија. А подот да ти биде за пократки излегувања. За со подот можеш да земеш и солени течности (види 31 и 32 овде за кратко објаснување).

Ова е обратно од она „дупло“, ова е со намера дупло. :) Ќе видиш дека во споредба со течностите, цената на хардверот е скоро занемарлива (ако не претеруваш со хардвер :censored:).

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Adept Zlide комплетот го имаш и во Солун ако одиш често натаму, 45 евра.

Исто и овие се добри евтини манџи, пријател зема од кафето и пробав еден танк и се навлеков на кафе арома сега:
После еден танк кафе извејпав 2-3 танка Пирамида и кафе аромата уште држеше, така да е одличен за комбинирање со тутунска.

Планирам да земам од сите да ги осетам, а и по јачина ми стои како да е 3-4 ник. (Задолжително да се праша за јачина на никотин)
Инаку, и јас правам 6 години со дигиталниве и не планирам во скоро време да ги откажам, ако треба без никотин ќе вејпам 1-2мл на ден, чисто ради ќејф додека се може.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
За вкусовите нели, вкусови се, какви сакаш. За јачините, ако земаш Злиде или Ендура, земи 6-ки, а ако го земаш подот земи 18-ка. Не сите, мешај јачини за да најдеш која ти одговара. Понатаму можеш на пример од течност што ти се допаѓа да земеш и 6-ка и нула, да ги измешаш и да добиеш тројка. Иста течност, оти мешање различни готови течности обично не личи на ништо.

За подот можеш да го земеш дополнително за зезанција, за носење, бидејќи на пример Злајдот (неговиот мод, Адептот) е тежок, што е добро затоа што има долго траење на батерија. А подот да ти биде за пократки излегувања. За со подот можеш да земеш и солени течности (види 31 и 32 овде за кратко објаснување).

Ова е обратно од она „дупло“, ова е со намера дупло. :) Ќе видиш дека во споредба со течностите, цената на хардверот е скоро занемарлива (ако не претеруваш со хардвер :censored:).
Само што ми понуди еден пријател - кој го купил ова AraMax POWER-Е-цигари пробал без никотин течност и не го користи веќе месец дена - да го позајмам и пробам - па ако ми одговара ќе му го купам.
Прашање - ова да земам (пошто со никотин ми треба) Umbrella NicSalt American Tobacco 10ml 20mg - течности со никотински соли или ова Liqua Elements American Blend 10ml-Е-цигари
Веќе читав дека солите се за грејачи од над 1ом ова користи 2 x грејач 0.14Ω SUS316 двоен калем - ама сепак да проверам.
Извинете вака на многубројните прашања ама конечно вечер ќе пробам па возбуда и то...

Последна промена:

digingbil

read-only
5 ноември 2013
18
27
Да пробам од ова да почнам значи ? Трае ли - се расипува брзо или се празни ? Колку долго го користеше пред да надградиш? И колку е подобро Adept со Zlide атомизер-Е-цигари од ова?
Бидејки ме советуваа да не купувам дупло - да си земам нешто што стварно ќе врши работа од прва и ќе ми се допадне ...

За мене заврши одлична работа. Го користев интензивно околу 2 месеци. Значи само со него комплетно се откачив од цигарите. Се уште го носам со мене BTW наполнет со појак ник за моменти кога не можам да се распафкам ко чоек со ~6мг :)

Само пази, нема споредба со појак тенк + мод. Прашуваш за Zlide, како што рекоа колегите погоре, тој е еден од најдобрите МТЛ атмизери. Мене лично не ми остави многу впечаток, еве го стои негде забатален по фиоки. А многу се колнат во него.

Пред 2-3 месеци почнав да билдам (мотање греачи + памук за RTA) но мислам дека сега за сега не ти треба тоа.

Јас лично доста научив од читање на постовите од @Sharlovski @krema и секако @Metuzalem. Едно фала за нив! Така што би ти советувал да ги слушнеш нивните мислења прво :)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Тој Арамакс (првпат гледам) е за дробно. Многу е далеку од доживување на аналогна цигара (ептен јако и жешко). Ако тоа го сакаш, добро, ама почетниците најчесто сакаат што поблиску до аналогна. Може да те изгори и да фрлиш електронски за век и веков. :oops: Плус ќе ти троши по две-три шишенца на ден (ако не протекува, да си бара течност со макс. ВГ). И за толку јако дробно течност максимум тројка никотин...

Засега гледај соли само за во подови (иако може обратно во двете насоки), со максимална јачина што можеш, за разлика од обичните течности.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Тој Арамакс (првпат гледам) е за дробно. Многу е далеку од доживување на аналогна цигара (ептен јако и жешко). Ако тоа го сакаш, добро, ама почетниците најчесто сакаат што поблиску до аналогна. Може да те изгори и да фрлиш електронски за век и веков. :oops: Плус ќе ти троши по две-три шишенца на ден (ако не протекува, да си бара течност со макс. ВГ). И за толку јако дробно течност максимум тројка никотин...
Добро . Сега кога веќе имам шанса да го пробам бесплатно и Се - ќе пробам па ќе видам - јас не ни го знам начинот на вовлекување - белодробно или уста-грло-белдроб ? Пафкање ? Ќе пробам со Ликва Американ тобако 6мг - најслабото - (нема 3мг) па ако не иде - ќе видиме друга опција. Само да тргнам во насока да ги оставам цигариве.
Уште еднаш благодарам на сите што ми дадоа совети (y)

Последна промена:

BandiT mkd

read-only
14 февруари 2013
22
28
@BandiT mkd пиши и ти нешто ако имаш време малку - од Злидето задоволен ? Течности кои ги користиш - ти благодарам однапред (y)
Како што пишав,презадоволен од злајдот.Одлична изработка,едноставен,добри и долготрајни глави.
За течности земи си 1-2 шишенца од Liqua ili Flavor art,колку да имаш што да париш додека си нарачаш од Шеф Шарло.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
0-02-05-6b4ff304e7a32b67c93a268b2003d66ebe1060f10b285a5bcca0aa8807c93eba_600b47290c1d74ee.jpg

Иидемо...
Уште неможам да ја осетам течноста Американ бленд - бидејки пред тоа имаше некоја течност со вкус на колаче-го отворив уредот го извадив грејачот и само забришав со салфетки - тој вкус ќе се изгуби по 10тина влечења така ? Инаку не е лошо сега засега - не ме закашлува (осеќам скокоткање во градите ама не баш до толку да се закашлам)...

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
28 јануари 2017
2.064
4.726
Ресен
Оваа не се користи како обична цигара туку дирекно мора да тргаш навнатре, како џоинт да речам.
Ако продолжиш да ја користиш како нормална, тогаш ќе ги изгориш греачите за брзо.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Оваа не се користи како обична цигара туку дирекно мора да тргаш навнатре, како џоинт да речам.
Ако продолжиш да ја користиш како нормална, тогаш ќе ги изгориш греачите за брзо.
Си влечам со плуќа убаво - 3 па пауза 2 мин па 3 па.... 9 дима и толку ми беше доста. Сега за сега како мирен сум - цигара не ми текнува воопшто - некако ме засити - а ми прави ќеиф што можам да си повлечам тука во соба кога и да ми текне. Не е цигара - не е ни блиску до цигара ( барем тој благиот мирис на карамели уште не се изгубил) - повеќе е како кога ја миеш - попаруваш кадата со врела вода со туш па ќе вдишеш од пареата :).
Ма мене ми е најважно да не се трујам и да палам цигари да засмрдувам насекаде па да луфтирам - да шетам по тераси навечер ...
Видечемо - за сега е добро...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Со среќа, @Nikola100 . Иначе, вкус на карамел може да е од загорено (претходниот корисник да оставил загорен грејач) или да загорува во моментов (да нема доволно натопување за таа снага). :oops:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Со среќа, @Nikola100 . Иначе, вкус на карамел може да е од загорено (претходниот корисник да оставил загорен грејач) или да загорува во моментов (да нема доволно натопување за таа снага). :oops:
Благодарам @Metuzalem. Имаше останато течност од колаче некакво - па само го отворив и забришав - па првите 5-10 повлекувања имаа благ вкус (грејачот бил сменет со последната доза и погрешно наведов дека е вкусот на карамела - значи не е загорен) . Ставив од Ликва -Американ Тобако бленд и подгорчува малку како цигара ама сега веќе сваќам дека вкусот и се очекува да биде благичок .
Уредот е премногу моќен и пробав да го регулирам воздухот на минимум -тешко се влече -ми естрав да не повлечам течност , на средно оди супер - доста дим влечам директно во гради и брзо го издишувам. НА најотворено веќе е потопол дим и појак па сум пред закашлување.
Значи средно ќе си терам а најинтересно ми е што „удира„ никотинот. По 3-6 повлекувања веќе осеќам мала тежина на очните капаци. Потребата за цигара ми ја гаси сосема и заситува. Димот(пареата) во почеток не е баш најпривлечното нешто и течноста ги замирисува рацете - но воопшто неможе да се каже дека е баш одвратна .
Барав и банер сега да си прикачам во потписот за „smoke free„ ама неможам да најдам :) не функционира нешто.
Да не се истрчувам и фалам пред време ама јас сега засега не гледам проблем да продолжам со вејпање и никогаш да не запалам цигара - секако времето ќе покаже...

Мило ми е што станувам член на ова лепо друштво Вејпери и тука сме ќе се читаме...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно